Jump to content

Muzeul de Istorie Galaţi are o pâine de acum 123 de ani


dcp100168

Recommended Posts

Muzeul de Istorie Galaţi are o pâine de acum 124 de ani
O pâine adusă în Galaţi, acum exact un secol, de către marinarul Vasile Pamfile, şi care a fost gătită la Genova în urmă cu 124 de ani, s-a păstrat intactă şi este expusă într-un muzeu din oraşul de pe malul Dunării.
În luna mai a anului 1915, Paul Paşa, directorul Şcolii nr. 6 de băieţi din Galaţi, primea ca donaţie, din partea marinarului Vasile Pamfil, o pâine adusă tocmai de la Genova. Acesta făcuse parte din echipajul crucişătorului „Elisabeta” care, în 1892, a participat la manifestările dedicate împlinirii a 400 de ani de la descoperirea Americii. Cu această ocazie a fost organizată o expoziţie artistică de industrie şi comerţ. Vasile Pamfil a cumpărat de acolo această pâine, pe care a donat-o apoi Şcolii nr. 6, acolo unde funcţiona un fel de muzeu de istorie.
„Din scrisoarea de mulţumire adresată de Paul Paşa, aflăm că pâinea era ţinută într-un glob de sticlă (n.r. - care, de fapt, era o casetă cu pereţi din sticlă!). Pe această casetă găsim şi o etichetă originală, scrisă chiar de Paul Paşa”, ne povesteşte directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, Cristian Căldăraru.
Interzisă privirilor de către comunişti
De la Şcoala nr. 6, preţioasa pâine a ajuns, în 1939, la nou-înfiinţatul Muzeu „Casa Cuza Vodă”. Aici, a fost expus până la începutul anilor '70, atunci când comuniştii au decis că exponatul nu prea cadra cu simbolurile proletariatului şi atunci au interzis-o. Cutia a stat în podul muzeului până în 2009 când, la un inventar de rutină a fost „redescoperită”!
De atunci, cutia specială în care a fost păstrată a fost expusă în cadrul unor evenimente importante. În 2010, reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor au venit şi au luat mostre din pâine pentru a desluşi secretul longevităţii ei. „Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii mari şi a volumului mare şi datorită evaporării apei este posibil, deci pâinea a rezistat până în zilele noastre. Deci peste 120 de ani", spune Romulus Burlacu, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
Concluziile acestor specialişti sunt că drojdia şi făina folosite la fabricarea acestei pâini au fost de calitate deosebită şi că în ziua de astăzi nu prea se mai găsesc astfel de produse. Potrivit directorului Cristian Căldăraru, pâinea va fi exponatul lunii martie pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la momentul la care Vasile Pamfil a făcut această donaţie.
adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

O pâine veche de 123 de ani, adusă din Italia de un navigator, este expusă la Galaţi

O pâine coaptă în urmă cu 123 de ani în Italia, adusă în România de către un navigator care a donat-o, în anul 1915, directorului unei şcoli, este expusă, pe durata lunii martie, la Muzeul Casa "Cuză Vodă" din municipiul Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În luna martie, vizitatorii Casei "Cuza Vodă", secţie a Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi, pot admira o pâine coaptă în 1892, acesta fiind exponatul lunii. Purtătorul de cuvânt al instituţiei muzeale, Nicoleta Gheorghe, a declarat că pâinea a fost coaptă în vara anului 1892, în Italia, şi prezentată în cadrul Expoziţiei Italo-Americană de la Genova, din perioada 10 iulie - 4 noiembrie 1892, care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb. Ulterior, pâinea a fost adusă la Galaţi de către un navigator.

"Vasile Pamfil, unul dintre membrii echipajului crucişătorului Elisabeta, a intrat în posesia pâinii, inclusiv a cutiei în care fusese expusă, şi a adus-o la Galaţi. Acesta o donează în mai 1915 lui Paul Paşa, directorul Şcolii nr. 6 de băieţi din Galaţi. Întregul patrimoniu al Muzeului de la Şcoala nr. 6, inclusiv pâinea, sunt donate de Paul Paşa, în 1939, nou-înfiinţatului Muzeu de Istorie din Galaţi", a declarat Nicoleta Gheorghe.

Micro-expoziţia în care este prezentată pâinea veche de 123 de ani poate fi vizitată la Muzeul Casa "Cuză Vodă" din Galaţi în perioada 5-31 martie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. Exponatul lunii "Pâine de la 1892" face parte dintr-un proiect expoziţional derulat de Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi, care vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.