Jump to content

Evaluarea naţională 2015, la Galaţi

Recommended Posts

Posted

Aproape 5.000 de elevi gălăţeni au dat astăzi simularea la română

În jur de 5.000 de elevi gălăţeni de clasa a VIII-a au participat, astăzi, la examenul de simulare a Evaluării Naționale de la sfârșitul gimnaziului. Ei au dat proba la limba și literatura română, urmând ca marți, 24 februarie, să susțină și simularea probei de matematică. Elevii care participă la simulare nu au voie să intre în sălile în care dau examen cu telefoane mobile sau cu cărți ori caiete.

Examenul de astăzi s-a desfășurat în fiecare școală gimnazială, iar subiectul a fost unic la nivel de țară. Elevii au început proba la ora 9.00 și au avut la dispoziție 2 ore pentru a rezolva cerințele. La subiectul I au avut de răspuns la câteva întrebri, având ca text de referință o doină populară. Lor li s-a cerut, de asemenea, să scrie o scurtă compunere prin care să argumenteze de ce textul este o doină populară. La subiectul al II-lea, elevii de clasa a VIII-a au avut de dat răspunsurile la alte întrebări, privind textul preluat din ediția online a unui ziar. La ultimul punct, li s-a cerut să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de vară.

Spre deosebire de anul trecut, tezele elevilor nu vor mai fi corectate în alte școli, ci chiar în instituțiile de învățământ de unde provin elevii, de către cadrul didactic de la clasă și de un profesor de la o altă clasă sau de la altă școală.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei școli, prin discuții cu elevii și la ședințele cu părinții, precum și la nivelul Consiliului profesoral pentru adoptarea unor eventuale măsuri privind îmbunătățirea rezultatelor școlare.

Calendar Simulare Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a

23 februarie 2015                Limba şi literatura română - proba scrisă

24 februarie 2015                Matematică - proba scrisă

2 martie 2015                       Afişarea reultatelor

Calendar Evaluarea Naţională 2015

13 iunie 2015                   Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015              Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie 2015                   Limba şi literatura română - proba scrisă

23 iunie 2015                   Limba şi literatura maternă - proba scrisă

24 iunie 2015                   Matematica - proba scrisă

26 iunie 2015                   Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)

26 iunie 2015                  Depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 - 20.00)

27-29 iunie 2015             Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2015                   Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

presagalati.ro

Posted

Ce spun profesorii despre subiectele pe care le-au primit elevii la simularea evaluarii naţionale

* La limba şi literatura română, departajarea se va face la gramatică

Peste 5.000 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut, ieri, simularea probei la matematică din cadrul evaluării naţionale. Profesorul de matematică Romeo Zamfir susţine că subiectele au fost, în opinia sa, foarte uşoare. "Subiectele sunt în nota generală care s-a menţinut în ultimul timp la examene şi la simulări. Elevii ar fi trebuit să se aştepte să primească asemenea itemi, nimic deosebit. Seamănă cu modelele care s-au lucrat la clasă, sunt accesibile, elevii n-ar fi trebuit să întâmpine dificultăţi în a le rezolva. E adevărat că la subiectul III, la geometrie sunt două subpuncte ceva mai dificile, dar aşa este şi normal, ca să se poată face o departajare", spune profesorul de la CNVA.

"Simulările sunt de bun augur"

Deşi unii elevi s-au plâns că nu se aşteptau să primească la limba şi literatura română doina populară, profesorii susţin că acest lucru era previzibil.
Profesoara Gabriela Ciubotaru de la Şcoala Nr. 28 susţine că, de regulă, la simulări s-a dat genul liric, pentru că este cel care se învaţă în această perioadă. Cum pastelul s-a tot dat în anii anteriori, era normal ca acum să primească un subiect cu poezia populară. "Elevii mei se aşteptau la aşa subiect. Noi am lucrat pe această temă şi elevii au fost foarte mulţumiţi de ceea ce au primit la probă. Subiectele au fost echilibrate, accesibile, fără ambiguităţi. Departajarea se va face la gramatică. Aici trebuia mai multă atenţie. De exemplu, au avut un substantiv comun - seara - care prin schimbarea valorii morfologice a devenit adverb, au avut cuvântul "fiecare" pe care unii l-au luat adjectiv pronominal, dar el era pronume nehotărât, dar şi să construiască o subiectivă care să aibă ca regent un adverb predicativ. Toaate acesta nu sunt lucruri grele, pe care să nu le fi făcut, dar necesitau mai multă atenţie", spune Gabriela Ciubotaru.

Aceasta susţine că, împreună cu ceilalţi colegi de catedră, au corectat deja o parte dintre lucrările elevilor şi că sunt rezultate mulţumitoare. "Noi am mai avut o simulare în noiembrie, anul trecut, organizată doar de şcoala noastră. Atunci elevii au depistat că au tot felul de goluri şi s-au pus pe învăţat. Rezultatele i-au motivat, iar acum se vede că au tratat materia cu mai multă seriozitate. Consider, deci, că aceste simulări sunt de bun augur", mai spune profesoara de la Şcoala Nr. 28.

Rezultatele se vor afişa pe 6 martie. Spre deosebire de alţi ani, acum profesorii au voie să treacă în catalog notele obţinute de elevi la simulare doar la solicitarea acestora din urmă.

viata-libera.ro

• 2 weeks later...
Posted

Jale la simularea evaluării naţionale. Doar jumătate dintre elevi au promovat

* Numai 53,12 la sută dintre viitorii absolvenţi de gimnaziu se pot lăuda cu note peste cinci * Inspectoarea generală Mioara Enache consideră că lipsa de interes a elevilor este motivul principal al rezultatelor slabe

Doar 53,12 la sută dintre elevii gălăţeni au reuşit să obţină medii mai mari de cinci la simularea evaluării naţionale, ne-a informat inspectoarea generală Mioara Enache. Procentul este aproape identic cu cel obţinut la simularea de anul trecut, când doar 51 la sută dintre gimnazişti au reuşit această performanţă.

"E trist că am obţinut iar un asemenea procent. Sper ca aceste note să-i mobilizeze pe elevi să înveţe, iar procentul să fie mult mai mare în vară. Anul trecut am avut la examen peste 70 la sută, ceea ce nu ne-a mulţumit. Sperăm ca anul acesta să fie ceva mai bune rezultatele", mai spune Mioara Enache.

Elevii fentează pregătirile

Inspectoarea generală susţine că motivul principal pentru aceste rezultate slabe este lipsa de interes a elevilor. Şcolile au programe de pregătire pentru evaluarea naţională, însă doar profesorii îl respectă.

"Am fost în control la diferite şcoli, şi în oraş, şi în mediul rural. Profesorii erau la datorie, respectau programul de pregătire suplimentară, dar elevii, nu. În special în mediul rural, veneau patru-cinci copii. Iar la oraş, jumătate de clasă. Degeaba au transmis directorii la toate clasele părinţilor la şedinţe. În unele comune i-am mobilizat şi pe primari să-i atenţioneze pe părinţi să-i trimită la pregătire pe cei de-a VIII-a. Sper ca măcar acum, după ce au văzut notele, vor învăţa mai mult, vor merge la pregătire. Pentru că, în continuare, fiecare unitate de învăţământ va respecta graficul pregătirilor suplimentare", a mai precizat şefa învăţământului gălăţean.

Promovare zero la matematică

Şi anul acesta, matematica rămâne piatra de încercare pentru cei mai mulţi dintre elevi, deşi subiectele la simulare nu au fost atât de grele. Un caz aparte este cel al Şcolii din Măstăcani, de exemplu, unde elevii au promovat în proporţie de 76 la sută la limba română, dar numai 14 la sută au luat peste 5 la matematică. La Matca, discrepanţa între cele două discipline este şi mai mare: 74,72 la sută la limba română şi doar 8,89 la matematică.

Sunt însă şi unităţi de învăţământ unde niciun elev nu a reuşit să ia notă de trecere la matematică. O astfel de situaţie se întâlneşte la Bălăşeşti, cu zero promovabilitate la matematică. Nici la limba română situaţia nu este prea roz, procentul de promovare fiind de 37 la sută.

În mediul urban, lucrurile stau ceva mai bine. De exemplu, la Şcoala Nr. 22, 78,72 la sută dintre elevi au promovat la limba română şi 68,18 la matematică. La Şcoala Nr. 42, doar 40,28 la sută dintre elevi au luat notă de trecere, în timp ce la română 81,28. După cum se vede, şi în mediul urban există discrepanţe între rezultatele de la cele două discipline de examen.

viata-libera.ro

• 2 months later...
Posted

Evaluările naţionale la clasele mici - o nouă bulibăşeală?

* Cadrele didactice susţin că nici în prezent nu au primit un feed-back cu privire la testele de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a de anul trecut * Dacă în 2014, elevii au primit modele de subiecte, în 2015, cei de la minister nu s-au deranjat să le ofere aşa ceva, chiar dacă la clasa a II-a se învaţă după altă programă

Cadrele didactice care au avut anul trecut elevi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a susţin că, la aproape un an de când au susţinut evaluările naţionale, nu au primit niciun feed-back de la Ministerul Educaţiei cu privire la rezultatele obţinute de elevi. Mai mult decât atât, nici conducerea ISJ nu se poate lăuda că a fost înştiinţată de ceva. Evaluările naţionale bat săptămâna viitoare la uşă, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au postat nici măcar acum modelele de subiecte, deşi erau obligaţi să le facă publice încă de la începutul anului şcolar. Rubrica destinată modelelor de subiecte era şi ieri goală.

"A trecut un an şi nu am primit niciun semn că datele ar fi fost prelucrate sau ceva de genul acesta. În afară de ordinul cu metodologia de organizare, anul acesta n-am primit nimic. Nici modele de subiecte, nici indicaţii despre modul în care vom face evaluările. Vom încerca să ne facem treaba cât mai bine în condiţiile date", spune inspectoarea generală Mioara Enache.

Nici învăţătorii şi profesorii nu sunt încântaţi de faptul că ministerul i-a lăsat să bâjbâie în pregătirea elevilor, mai ales la clasele a II-a, unde programa este nouă şi manualele au venit pe la jumătatea anului şcolar.

"Am avut anul trecut clasa a II-a şi, pentru că m-am transferat la altă şcoală, acum am elevi care vor trece prin evaluările naţionale. Nu ştiu ce s-a urmărit, nu ni s-a transmis niciun rezultat, în plus, anul acesta nu ştim nici ce anume se va da, pentru că modelele de subiecte nu au fost publicate. Deşi pe site-ul ministerului există o secţiune pentru aşa ceva, iar anul trecut s-au afişat cu întârziere, cu o lună înainte de testări, acum, nici măcar nu s-au deranjat să posteze cam cum vor arăta subiectele. Vorbim de copii de vârste destul de mici, care trebuie pregătiţi pentru o testare, mai ales că programa e alta decât cea de anul trecut, s-a modificat şi modul în care se vor da testele, iar manualele au venit la jumătatea anului şcolar. Dacă anul trecut la limbă şi comunicare a fost un singur test, acum se va da un test pentru citit şi unul pentru scris. În mod normal, n-ar trebui să-mi fac probleme. Am lucrat cu elevii ce s-a cerut în programă, am lucrat după culegeri de teste, dar, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, cei de la minister ne pot pune în faţa unor surprize neplăcute", ne spune o învăţătoare de la o şcoală de elită.

Anul trecut, din gafă în gafă spre victoria finală

Anul trecut învăţătorii s-au plâns că unele subiectele au fost formulate neclar şi incoerent, că imaginea după care elevii aveau de formulat o compunere era neclară, având în vedere că testele au fost concepute color, dar distribuite copiilor alb-negru, pentru că nu sunt imprimante color în toate şcolile. Aşa s-a ajuns la clasa a II-a ca unii copii să scrie despre toamnă, când imaginea era de fapt despre primăvară.

Mai mult decât atât, cadrele didactice de la clasele a II-a ne-au semnalat atunci că şi baremele au fost diferite: la una dintre variante se acorda un cod pentru punctaj intermediar, în timp ce la cealaltă, elevul era punctat doar dacă făcuse totul sau nimic. S-a pus atunci întrebarea în ce condiţii evaluarea s-a realizat uniform şi coerent. Întrebare care a rămas fără răspuns şi în ziua de astăzi, pentru că cei de la minister n-au prezentat nicăieri concluziile la care au ajuns după administrarea testelor.

La toate nivelurile de studiu, cadrele didactice s-au plâns, în 2014, că subiectele nu respectă programa. La unele clasele a II-a învăţătorii susţineau că subiectele au fost mult sub nivelul programei, mai ales la matematică. La clasa a IV-a, textele oferite ca suport au fost anul trecut duble, faţă de cele cu care erau obişnuiţi elevii în manual. Însă profesorii de la clasa a VI-a au declarat că elevii lor au primit texte mai uşoare decât cei de-a IV-a, iar cerinţele au neglijat o mare parte a materiei pe care elevii au învăţat-o, şi anume gramatica.

Calendarul desfăşurării testelor

Având în vedere că n-au primit niciun feed-back, cadrele didactice se aşteaptă să fie bulibăşeală şi anul acesta. Cu sau fără modele de subiecte sau instrucţiuni suficiente, testările vor debuta la începutul săptămânii viitoare.

Elevii claselor a II-a vor susţine primii probele – pe 18 mai, scris la limba română şi pe 19 mai, citit la limba română. Pe data de 20 mai a fost programată testarea la matematică. Elevii de clasa a II-a vor avea la dispoziţie pentru rezolvarea testului doar 30 de minute. Elevii de clasa a IV-a vor susţine testul de limbă şi comunicare română într-o singură zi, pe 26 mai şi cel de matematică pe 27 mai. Aceştia vor avea la dispoziţie 60 de minute pentru rezolvarea cerinţelor, la fiecare dintre cele două probe. Tot atât vor dura şi testele de la clasa a VI-a, care se vor desfăşura pe 2 iunie la limbă şi comunicare şi pe 3 iunie la matematică şi ştiinţele naturii.

viata-libera.ro

Posted

Luni încep evaluările naţionale pentru elevii claselor a II-a

Peste 4.600 de elevi gălăţeni de clasa a II-a vor trece, începând de luni, 18 mai, prin emoţiile evaluărilor naţionale. În prima zi, le vor fi testate cunoştinţele la scriere, marţi vor da proba la citit, iar miercuri la matematică.

"Fiecare şcoală va stabili când se vor da probele, astfel încât să se încadreze în intervalul orar adecvat programului zilnic, adică între 8,00 şi 12,00. Comisia nu va mai veni în şcoală de la ora 5,00, ca anul trecut, ci de la ora 7,00, pentru a descărca subiectele şi a le multiplica", ne-a declarat inspectoarea generală Mioara Enache.

Inspectoarea generală susţine că 17 elevi, care au deficienţe psihice sau fizice, vor susţine evaluarea în condiţii speciale.

Corectarea testelor se va face într-un interval de şapte zile, de către învăţătorul de la clasă şi alt cadru didactic. Rapoartele vor fi centralizate întâi la ISJ Galaţi şi apoi trimise la Ministerul Educaţiei.

viata-libera.ro

Posted

Evaluare la clasa a II-a: În plin examen, elevii s-au gândit la vacanţă şi la 1 Iunie

Elevii claselor a II-a au susţinut luni, 18 mai, primul test din cadrul examenului de evaluare naţională, cel de scriere. Ei au primit ca cerinţă să scrie un bilet de mulţumire, dar şi o mini-compunere despre 1 Iunie sau despre vacanţa mare, cu ajutorul unor întrebări.

"Cel mai greu a fost faptul că ni s-a cerut să nu repetăm aceleaşi cuvinte în compunere. Şi mi-a fost greu să găsesc altceva pentru vacanţa mare", spune o fetiţă de la Şcoala Nr. 29.

Cadrele didactice susţin că anul acesta, spre deosebire de evaluarea din 2014, subiectele au fost corect formulate, cerinţele şi întrebările au fost foarte clare şi nu au mai ridicat probleme elevilor.

"Spre deosebire de anul trecut cred că elevii au fost mult mai bine pregătiţi acum, pentru că au fost editate mai multe culegeri de teste şi am avut după ce lucra, chiar dacă cei de la Minister nu au postat modele de subiecte. Dar măcar au ţinut cont de acest lucru şi elevii au primit subiecte din materia de anul trecut", ne spune o învăţătoare de la aceeaşi şcoală.

De la preşedinta comisii judeţene, inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai, am aflat că evaluarea s-a desfăşurat în condiţii normale: "Au fost probleme doar la descărcarea fişierelor, dar le-am rezolvat în timp util. Subiectele au fost clare, iar elevii au primit nişte întrebări ajutătoare care i-au ajutat să redacteze compunerea", spune inspectoarea general-adjunctă.

Astăzi, 19 mai, elevilor li se vor verifica abilităţile de citire, iar mâine vor da examen la matematică.

viata-libera.ro

Posted

Începe evaluarea naţională la clasa a IV-a

Evaluarea naţională a elevilor la finalul clasei a IV-a începe marţi, 26 mai, cu testarea la Limba română. Urmează, miercuri, evaluarea la Matematică. Pe 28 mai are loc testarea la Limba maternă.

Elevii au la dispoziţie 60 de minute pentru a rezolva subiectele. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, sunt confidenţiale şi vor fi comunicate fiecărui părinte şi copil în parte. Conform metodologiei, învăţătorul foloseşte aceste rezultate pentru a elabora planuri individualizate de învăţare, în cazul elevilor unde constată anumite probleme.

Atât rezultatele, cât şi planurile individualizate de învăţare ale elevilor trebuie să le fie comunicate părinţilor, "în condiţii de confidenţialitate". În metodologie se arată că "accesul la documente şi la informaţiile transmise se limitează la corpul profesoral implicat în procesul educativ, la elev şi la familia acestuia".

viata-libera.ro

Posted

Evaluarea naţională la clasa a IV-a: "Rezultatele vor fi mai bune decât anul trecut"

* Susţin învăţătorii de la clasele care au dat ieri testul la limba şi literatura română

Peste 5.300 de elevi de clasa a IV-a din judeţul Galaţi au susţinut ieri testul la limba şi literatura română, din cadrul evaluării naţionale. Deşi itemii pe care i-au avut de rezolvat s-au întins pe câte 11 sau 10 pagini, elevii şi învăţătorii au apreciat că subiectele au fost accesibile, mai ales că au respectat întocmai modelele care s-au dat anul trecut.

"Numărul mare de pagini ar fi putut să-i descurajeze, dar eu am rugat administratorii testelor de la clase să-i lase să se uite puţin pe foi înainte de a începe testul, pentru a vedea că, deşi sunt multe foi, cerinţele sunt uşoare", ne-a declarat directoarea Şcolii Nr. 28, Camelia Bucşă, preşedinta comisiei din instituţia respectivă.

De la învăţătoarea Claudia Ispas de la Şcoala nr. 12 am aflat că, spre deosebire de elevii de anul trecut, cei care sunt acum în clasa a IV-a au avut un avantaj: "E adevărat că şi acum, ca şi în 2014, textele literare suport au fost duble faţă de ce au în manual. Dar noi am ştiut şi am lucrat cu elevii pe texte la fel de mari şi i-am obişnuit din timpul anului şcolar. Prin urmare, pentru ei n-a mai fost la fel de dificil cum a fost anul trecut, dovadă că au terminat înainte să expire timpul alocat pentru rezolvarea cerinţelor. Cred că vor fi rezultate mai bune decât cele de anul trecut", spune învăţătoarea de la Şcoala Nr. 12.   

viata-libera.ro

Posted

Subiecte-capcană la matematică, la evaluarea de la clasa a IV-a

Peste 5.300 de elevi gălăţeni de clasa a IV-a au susţinut miercuri, 27 mai, evaluarea naţională la matematică. Cadrele didactice care au fost în comisiile de organizare susţin că n-au întâmpinat probleme legate de descărcarea subiectelor, experienţa spunându-şi cuvântul: "Am fost pregătiţi cu mai multe programe pentru descărcarea subiectelor, aşa că n-am avut probleme organizatorice", ne-a spus directoarea de la Şcoala Nr. 28, Camelia Bucşă.

Deşi susţin că testele au fost accesibile şi că elevii s-au încadrat în timp, învăţătorii de la clasele a IV-a cred că vor fi şi greşeli determinate fie de neatenţie, fie unor noţiuni pe care elevii nu le-au aprofundat suficient.

"Unele subiecte au fost accesibile, nu le-au ridicat probleme elevilor. Dar au fost şi cerinţe-capcană. De exemplu, li s-a cerut să calculeze cu câte grade a urcat temperatura de la minus trei grade Celsius la plus trei grade. Noi nu am lucrat cu numere negative şi am văzut că unii elevi nu s-au descurcat. Apoi, i-a încurcat şi elefantul format din figuri geometrice. Li s-a cerut să spună câte pătrate şi câte triunghiuri sunt. Erau două triunghiuri care împreună formau un pătrat. Elevii l-au numărat şi pe acela la pătrare, deşi nu trebuia", ne-a declarat Mioara Goidescu, învăţătoare la Şcoala Nr. 12

viata-libera.ro

Posted

Marţi, proba la română şi la o limbă modernă pentru elevii din clasele a VI-a

Peste 5.100 de elevi de clasa a VI-a din judeţul Galaţi vor susţine marţi, 2 iunie, proba la limbă şi comunicare română şi o limbă străină, urmând ca pe 3 iunie să dea testare la matematică şi ştiinţele naturii (matematică, fizică, biologie). 
Durata rezolvării subiectelor de la clasa a VI-a este 60 de minute. Testarea se desfăşoară în timpul orelor, în funcţie de programul fiecărei şcoli.
Subiectele sunt împărţite de către un profesor care nu predă la clasa respectivă; acesta este asistat de un alt profesor, care de asemenea nu are ore la elevii evaluaţi.
Notarea testelor se realizează în şcoala în care elevii au susţinut evaluările, de către profesorii din unitatea respectivă. La testul de limbă şi comunicare, lucrările elevilor sunt evaluate de doi profesori: unul de limba şi literatura română, celalalt de limba modernă. La testul de matematica şi ştiinţe ale naturii, lucrările sunt notate de trei profesori: unul de matematică, unul de fizică şi unul de biologie.
Notele la aceste teste nu sunt trecute în catalog, nu sunt făcute publice altor persoane, decât elevului în cauză şi părinţilor acestora. Totodată, pe baza rezultatelor obţinute, profesorii de la clasă vor stabili un plan individual de învăţare.

viata-libera.ro

• 3 weeks later...
Posted

Miercuri, ultima zi de înscriere la Evaluarea naţională

Elevii claselor a VIII-a mai au la dispoziţie doar ziua de miercuri pentru a se înscrie la Evaluarea naţională. Examenul debutează luni, 22 iunie, cu proba la limba şi literatura română. Pe 24 iunie este planificată proba la matematică, urmând ca pe 26 iunie să se afişeze rezultatele şi să se depună contestaţiile. Notele finale vor fi făcute publice pe 30 iunie.

viata-libera.ro

Posted

Emoţii pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Luni, prima probă la evaluarea naţională

Emoţiile sunt foarte mari pentru cei aproximativ 4.900 de elevi ai claselor a VIII-a din judeţul Galaţi, potrivit cifrelor comunicate de inspectorul general şcolar Mioara Enache, pentru că luni vor susţine prima probă a evaluării naţionale, cea la limba şi literatura română.
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean a mai atras atenţia că, la prima probă, elevii trebuie să fie în clase cel târziu la ora 8,30. La niciuna dintre probe aceştia nu au voie cu telefoane mobile, cărţi, caiete şi alte materiale care ar putea ridica suspiciunea de fraudă. În toate sălile de examen sunt camere de supraveghere video.
Miercuri, 24 iunie, se va susţine cea de-a doua probă, la matematică.
Rezultate vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16,00. În aceeaşi zi, până la ora 20,00, pot fi depuse contestaţiile de către elevii nemulţumiţi de notele primite. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 30 iunie.

viata-libera.ro

Posted

Evaluare 2015. Subiecte uşoare la limba şi literatura română

* Emoţii pentru comisiile de examen la Matca şi Cudalbi * 24 de candidaţi au susţinut testul în condiţii speciale

Peste 4.400 de elevi din judeţul Galaţi au susţinut ieri proba la limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale la clasa a VIII-a. Conform statisticilor întocmite de conducerea ISJ, au absentat în jur de 200 de elevi. 24 de elevi cu cerinţe educative speciale au susţinut examenul fie la domiciliu, fie la şcoală,  cu o comisie specială şi timp prelungit. Examenul s-a desfăşurat în 125 de centre, iar lucrările vor fi evaluate în şase centre zonale.

Potrivit declaraţiilor inspectoarei generale Mioara Enache, în două localităţi - Matca şi Cudalbi - a fost întreruptă furnizarea energiei electrice chiar înainte de multiplicarea şi distribuirea subiectelor: "Au fost ceva emoţii, dar aveam pregătite plenuri de rezervă. La Cudalbi s-a reluat furnizarea energiei electrice în timp util, iar la Matca am apelat să primim subiectele de la cea mai apropiată instituţie de învăţământ, astfel că nu au fost probleme", spune Mioara Enache.

"Mi-ar fi plăcut măcar un subiect de departajare"

Atât elevii, cât şi profesorii au catalogat subiectele ca fiind destul de uşoare. Profesoara Olimpia Niţă Năstac, de la Şcoala nr. 29, susţine că au fost chiar mai uşoare decât cele primite de elevii de anul trecut: "S-a renunţat la orice element de dificultate, ceea ce nu este chiar atât de bine. Ar fi trebuit să fie subiecte şi pentru nota 5,00, şi pentru 9,00, dar şi pentru 10,00. Mi-ar fi plăcut să fi fost măcar un subiect pentru departajare, ca să-l stimulezi pe elev. E un populism pe care nu-l consider ca fiind de bun augur", spune renumitul cadru didactic.

Olimpia Niţă Năstac consideră că subiectele sunt după tipicul celor postate ca model de Ministerul Educaţiei şi pe structura celor avute la simulare.

"Poate cerinţa în care li se spunea să introducă o completivă directă prin pronumele relativ "care" e ceva mai dificilă, dar pentru un copil care a învăţat nu ridică probleme. Teoretic, chiar şi un elev care a fost zi de zi la şcoală ar putea să obţină nota 6,00. Dar elevii sunt plini de surprize la această vârstă", a mai precizat cadrul didactic amintit.

Proba la matematică se va desfăşura miercuri, 24 iunie, iar primele rezultate se vor afişa pe 26 iunie.

viata-libera.ro

Posted

Evaluare 2015. Se ia uşor nota 5 la matematică

* Subiectele au fost uşoare, dar au cuprins şi un subpunct mai greu, pentru departajare, spun profesorii de  matematică

Elevii de la Liceul de Artă "D. Cuclin" au ieşit ieri din examen fericiţi că subiectele au fost accesibile. "A fost mai uşor decât la simulare!", i-a spus o fată mamei sale. Scăpaţi de emoţiile examenelor, candidaţii plănuiau deja o ieşire la piscină, până vineri, când se vor afişa rezultatele.

Încă o pană de curent, la Matca

Inspectoarea generală Mioara Enache ne-a declarat că de la proba de matematică au mai lipsit opt elevi faţă de cei care s-au prezentat la română şi că alte probleme, în afară de faptul că la Matca a fost iar o pană de curent, nu s-au înregistrat. "Ca şi la prima probă, directoarea şcolii a constatat că la ora 7,00 nu era curent electric în şcoală. A sunat de nenumărate ori la Electrica, i s-a promis că se va remedia. La ora 8,00, însoţită de jandarmi a mers la şcoala învecinată, pentru a multiplica subiectele. Când s-a întors, venise şi curentul, dar deja avea foile pentru examen", povesteşte Mioara Enache.

"Mult prea uşoare, în opinia mea"

Şi cadrele didactice intervievate au susţinut că subiectele nu le-au ridicat prea mari probleme candidaţilor: "Subiecte accesibile, prea uşoare în opinia mea, comparabile cu cele de anul trecut. Se poate obţine nota 5 foarte uşor, însă pentru 10 există un subpunct care va face departajarea. Punctul c de la a doua problemă de geometrie, cel cu unghiul format de două plane, le-a dat cu siguranţă bătăi de cap unor elevi. Deci nu vor fi foarte multe note de 10", ne-a declarat profesoara de matematică de la Şcoala Nr. 26, Cristina Dediu.

Rezultatele iniţiale se vor afişa vineri, 26 iunie, până în ora 16,00, şi tot atunci, până la ora 20,00 se vor depune contestaţiile de către elevii nemulţumiţi. Notele finale vor fi făcute publice marţi, 30 iunie.

viata-libera.ro

Posted

Rezultatele elevilor gălăţeni la Evaluarea Naţională

Peste 80 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a din judeţul Galaţi au obţinut note peste 5.00 la evaluarea naţională. Dintre aceştia, un număr de 31 au obţinut nota 10 la limba şi literatura română, iar 126 de elevi au fost evaluaţi cu notă maximă la matematică, înregistrându-se în total 11 medii de 10.00.

Din cele 11 medii maxime, cinci au fost înregistrate la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, una la Şcoala Gimnazială Nr. 2, una la Şcoala "Grigore Moisil", două la Şcoala Gimnazială Nr. 13 şi două la Şcoala Gimnazială Nr. 28 "Mihai Eminescu".

Elevii îşi pot vedea rezultatele doar la unităţile de învăţământ unde au susţinut examenul. Contestaţiile vor putea fi depuse joi, între orele 16,00 şi 20,00, la centrul de examinare.

Comparativ cu rezultatele din 2014, anul acesta s-a înregistrat o creştere cu 12,34 la sută a numărului celor cu note peste 5.00, precizează reprenzentanţii Inspectoratului Judeţean Galaţi. Anul trecut, în judeţul Galaţi, 71,25 la sută dintre absolvenţi au obţinut note peste 5.00 la evaluarea naţională.

viata-libera.ro

Posted

Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Galaţi, cel mai bun gimnaziu din ţară

Scoala cu cea mai mare medie a notelor obtinute de elevii de clasa a VIII-a la Evaluarea Nationala 2015 este Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati. Potrivit datelor publicate de Ministerul Educatiei, media mediilor absolventilor de gimnaziu la examenele nationale este 9,62, la acest colegiu. Pe locul al doilea in topul pe tara este Colegiul National "Gheorghe Vranceanu" Bacau, cu media 9,61, iar pe locul al treilea se situeaza Colegiul National "Emil Racovita" Cluj-Napoca, cu 9,59.

Ministerul Educatiei a publicat vineri, 26 iunie 2015, primele rezultate obtinute de absolventii claselor a VIII-a la Evaluarea Nationala 2015. Potrivit centralizarii facute inainte de solutionarea contestatiilor, procentul notelor peste 5 obtinute la examene este de 79,3%, cu aproape 10 puncte procentuale mai mult decat anul trecut, pe fondul acuzatiilor ca subiectele au fost foarte usoare si anul acesta.

• 1. Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati: media 9,62
  • 30. Colegiul National "Spiru Haret", Localitatea Tecuci: medie 9,23
COLEGIUL NATIONAL "COSTACHE NEGRI" GALATI 8,75
COLEGIUL NATIONAL "ALEXANDRU IOAN CUZA" GALATI 8,74
SCOALA GIMNAZIALA NR.28 GALATI 8,71
LICEUL TEORETIC "DUNAREA" GALATI 8,69
SCOALA GIMNAZIALA "STEFAN CEL MARE" GALATI 8,69
SCOALA GIMNAZIALA "SFANTUL IERARH NICOLAE" VLADESTI 8,59
COLEGIUL NATIONAL "CALISTRAT HOGAS" TECUCI 8,58
SCOALA GIMNAZIALA NR.29 GALATI 8,58
Posted

Peste 400 de contestaţii

Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la Evaluarea Naţională au depus vineri seară contestaţii. În total, s-au înregistrat 448 de cereri, dintre care cele mai multe la română - 275. La matematică au fost doar 173 de solicitări pentru recorectarea tezelor.

Faţă de anul trecut când s-au înregistrat peste 600 de contestaţii, numărul solicitărilor a fost mai mic.

Rezultatele finale se vor afişa marţi, pe 30 iunie.

viata-libera.ro

Posted

11 medii de 10.00

* Anul acesta s-au înregistrat 11 medii de 10.00, dar şi 28 de medii între 1,00 şi 1,95 * 11 gimnazii au toţi elevii promovaţi

Pentru prima dată, notele la Evaluarea Naţională au fost afişate pe un portal special conceput de SIVECO pentru site-ul Ministerului Educaţiei. Conform calculelor după metodologia de organizare a examenului, la Galaţi s-a înregistrat o promovare de peste 80 la sută, cu 12 procente mai mare decât cea de anul trecut. Dacă însă la Evaluare s-ar aplica regulile de la bacalaureat şi anume să fie consideraţi promovaţi doar elevii care au obţinut peste 5,00 la ambele discipline de examen, promovarea ar fi mult mai mică. La evaluare se iau în calcul mediile obţinute de elevi, astfel că este considerat promovat un elev care, de exemplu, la matematică are nota 4,00, dar a obţinut 6,00 la limba şi literatura română.

Cine sunt cei 11 campioni

Dacă anul trecut doar cinci elevi din Galaţi obţineau medii de 10 curat, acum a plouat cu note maxime, aproape ca în 2013, când zece elevi gălăţeni au reuşit aceeaşi performanţă. Iată cine sunt cei 11 campioni ai gimnaziştilor: Diana Cristina Apostol, Alexandra Buruiană, Alexandru Miron, Paul Oprea, Ana Corina Tudose - toţi cinci de la CNVA, Vlad Ene şi Mihnea Savin - ambii de la Şcoala Nr. 28, Eleva Vâlcescu şi Andreea Spînu - de la Şcoala nr. 13, Irina Şerban - de la Şcoala Nr. 2 şi Cosmina Dumitraşc - de la Şcoala Nr. 38.

CNVA, pe primul loc în top 50

Ministerul Educaţiei a alcătuit un top al celor mai bune 50 de şcoli din ţară cu cele mai mari medii la Evaluarea naţională 2015, iar Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi a ieşit pe primul loc. Potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei, media generală a mediilor absolvenţilor de gimnaziu la examenele naţionale este 9,62, la acest colegiu. În top 50 cele mai bune şcoli la Evaluare Naţională 2015 a intrat şi Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci, ca ocupant al poziţiei 30, cu media generală 9,23.
Sunt 11 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi care au obţinut procent de promovare 100 la sută: CNVA, Cuza, Racoviţă, "Dunărea", "Spiru Haret" Tecuci, Şcolile nr. 29, 28, 5, 11 din Galaţi, Şcoala din Smulţi şi Şcoala din Vânători.
La polul opus, singura unitate de învăţământ în care niciun elev nu a obţinut medie peste 5,00 este anul acesta din Galaţi, Şcoala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". Rezultate slabe au fost şi la Şcoala "Gh. Petraşcu" din Tecuci, la Şcoala din Drăguşeni, la cea din Slivna şi la Şcoala "Victor I. Popa" din Iveşti.

Contestaţii mai puţine decât anul trecut

Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la Evaluarea Naţională au depus vineri seară contestaţii. În total, s-au înregistrat 448 de cereri, dintre care cele mai multe la română - 275. La matematică au fost doar 173 de solicitări pentru recorectarea tezelor.
Faţă de anul trecut când s-au înregistrat peste 600 de contestaţii, numărul solicitărilor a fost mai mic.

Rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2015 se vor afişa marţi, 30 iunie 2015.

viata-libera.ro

Posted

După contestaţii, 13 elevi cu media generală 10
După verificarea testelor ca urmare a contestării notelor, a crescut de la 11 la 13  numărul elevilor din Galaţi care au obţinut nota 10 atât la testul la „Limba şi Literatura Română”, cât şi la cel la „Matematică”. Cei care au obţinut de la bun început nota 10 la ambele teste sunt Diana Cristina Apostol, Alexandra Buruiană, Alexandru Miron, Paul Oprea şi Ana Corina Tudose de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Andreea Cosmina Dumitraşc, de la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil”, Vlad Ene şi Teodor Mihnea Savin, ambii de la Şcoala Gimnazială nr 28, Raluca Elena Velcescu de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” şi Andrea Spânu şi Irina Şerban, ambele de la Şcoala Gimnazială „Gh. D. Marinescu”.
Două eleve au obţinut media generală 10 în urma verificării testelor la „Limba şi Literatura Română” ca urmare a contestării notei. Miruna Maria Neagu, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” obţinuse 10 la „Matematică” şi 9,40 la „Limba şi Literatura Română”, dar în urma contestaţiei a obţinut 10 şi la „Română”, obţinând astfel media generală 10. La fel s-a întâmplat şi în cazul elevei Ana Maria Mihaela Cană, de la Şcoala Gimnazială „Gh D Marinescu”, care obţinuse 10 la „Matematică” şi 8,70 la „Limba şi Literatura Română”. A contestat nota şi în urma verificării testului a obţinut 10 şi la „Limba şi Literatura Română”, obţinând media generală 10.
Au mai obţinut nota 10 la unul din teste şi note de 9,90-9,95 la celălalt test, ratând cu câteva sutimi media generală 10, un număr de cinci elevi: Lena Patricia Vasile, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare, Dragoş Ciopei de la Scoala Gimnazială nr 22, Elena Iorga de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Laura Lădaru şi Bianca Elena Papatraian de la Şcoala Gimnazială nr. 28 şi Miruna Cristina Andone, de la Colegiul Naţional „Costache Negri”.
presagalati.ro

Posted

Campionii gimnaziştilor. Cinci aşi ai Evaluării naţionale la CNVA

Diana Cristina Apostol, Alexandra Buruiană, Alexandru Miron, Paul Oprea, Ana Corina Tudose - toţi cinci de la CNVA, Elena Vâlcescu şi Andreea Spînu - de la Şcoala nr. 13, Vlad Ene şi Mihnea Savin - ambii de la Şcoala Nr. 28, Irina Şerban de la Şcoala Nr. 2 şi Cosmina Dumitraşc de la Şcoala Nr. 38 sunt cei 11 elevi care au obţinut media 10,00 la Evaluare Naţională. După contestaţii, alţi doi elevi au reuşit să obţină media maximă: Maria Miruna Neagu de la CNVA şi Ana Maria Mihaela Cană de la Şcoala Nr. 2. Cum în spatele performanţei lor se află zeci de ore de muncă, merită să-i cunoaştem. Astăzi vi-i vom prezenta doar pe cinci dintre cei şase campioni ai gimnaziului de la CNVA. În următoarele zile vă vom face cunoştinţă cu toţi ceilalţi.

Viitoarea specialistă în turism cu o calitate rar întâlnită

Diana Cristina Apostol recunoaşte din start că a fost nevoită să facă sacrificii pentru a lua note maxime la Evaluare. A renunţat la cursurile de teatru de la Centrul Cultural, dar şi la pregătirea în particular la limba germană, care-i place foarte mult. Şi-a dorit atât de mult să ia notă cât mai mare, nu se aştepta chiar la zece, încât a renunţat şi la ieşirile cu prietenii, în ultimul timp. Acum că e sigură că având o medie de admitere de 9,92, va prinde loc în clasa de matematică-informatică, poate să-şi facă planuri de viitor şi are timp să-şi reia preocupările care-i sunt dragi.
Mărturiseşte că datorită şarmului dirigintei sale, profesoara Roxana Gogoaşă, a prins drag de limba germană şi de tot ce este nemţesc. Vrea să facă o facultate de turism în Germania şi speră astfel să-şi împlinească un vis pe care-l are de când era de-o şchioapă, acela de a călători cât mai mult. "Nu mă văd făcând o muncă de birou. Îmi place să cunosc oameni şi să văd locuri noi. Calculele şi cifrele nu-s de mine", spune ea franc.
Are o fire aventuroasă, visează la ţări îndepărtate - America, Australia, Canada sau chiar la o vizită în Antarctica.
În secret visează să devină şi actriţă, pentru că-i plac foarte mult filmele. Îi plac filmele de groază şi comediile, în special.
"Mă întrebaţi mai devreme care e secretul meu de am luat nota zece. Îmi puneam seara un film de groază, şi apoi rămâneam trează mult timp şi lucram variante la română şi matematică", mai spune ea, cu o sclipire ghiduşă în ochi.
Am fost încântată să cunosc o fată inteligentă şi cu simţul umorului.

Din admiraţie pentru tata, s-a îndrăgostit de inginerie

Şi Alexandra Buruiană a trebuit să renunţe la antrenamentele de dans sportiv, pentru media zece la Evaluare naţională. Deşi obţinuse premii la competiţii sportive, şi-a lăsat baltă partenerul şi s-a pus cu burta pe carte, pentru că-şi dorea să intre la clasa de matematică-informatică intensiv. Cu o medie de admitere de 9,99 (sutimea lipsă înseamnă doar o medie de nouă în toată cariera ei de elevă) şi-a îndeplinit dorinţa, se poate spune, iar din toamnă poate relua antrenamentele.
Este o fată puternică şi cu picioarele pe pământ. Îi place matematica de mică, iar facultatea speră să o facă la arhitectură sau la inginerie, în Anglia, sau Olanda. "Ingineria mi se pare o meserie interesantă. De multe ori mă minunez în faţa unor schiţe cu anumite părţi componente ale maşinilor sau dispozitivelor. Îl admir foarte mult pe tata şi cred că de aceea îmi place şi ingineria. Şi mama are tot formaţie de inginer", îmi explică Alexandra. 
Deşi îi place foarte mult matematica (s-a calificat la olimpiada naţională şi a luat mai multe premii la competiţii interjudeţene), recunoaşte că citeşte foarte mult şi că-i mai plac şi filmele SF. Printre autorii ei favoriţi se numără John Green şi Cassandra Clare.

Farmacistă, în România sau străinătate

Ana Corina Tudose recunoaşte că nu a avut odihnă nici măcar sâmbăta şi duminica. Dimpotrivă, în weekend a muncit pentru evaluare chiar mai mult decât în cursul săptămânii, când mai învăţa şi pentru alte discipline. Sâmbăta şi duminica se trezea dimineaţă devreme, se aşeza la masa de lucru şi nu se ridica de acolo până după-amiaza târziu. Duminica, îşi permitea să mai respire o oră-două cu prietenii. Dar, în rest, muncă susţinută. Şi ea a renunţat să mai meargă la înot. Acum îşi dă seama că s-a panicat degeaba, ar fi putut să le facă pe-amândouă, dar n-a vrut să rişte.
"Până la simulare, nu m-am agitat. Însă nota obţinută, deşi nu era mică, nu m-a mulţumit deloc. M-a ambiţionat să muncesc să fiu cât mai bună", povesteşte Ana.
Pe viitor, se visează farmacistă, acesta fiind şi motivul pentru care vrea să fie admisă la clasa de ştiinţele naturii. Îi place chimia şi biologie, dar nu ar vrea să se facă medic, pentru că nu suportă să vadă sânge. Farmacistă ar fi mai nimerit, pentru că îi plac experimentele. Nu s-a hotărât încă, dacă va rămâne în ţară sau va studia la o facultate în străinătate. "Am auzit că şi în România, facultăţile de medicină sunt foarte bune", mă anunţă ea.

Partea frumoasă şi mai puţin frumoasă a medicinei  

Paul Oprea îmi mărturiseşte că-şi doreşte să plece să studieze în afară, pentru că a fost de multe ori plecat - merge să schieze în fiecare an - şi a rămas fermecat de cât de civilizaţi pot fi oamenii din alte ţări. Nu s-a hotărât încă ce profesie va alege. Iar place să fie medic, dar îl atrage şi un job în turism. "Îi admir pe părinţii mei care sunt amândoi medici. E o meserie nemaipomenită să poţi salva oameni. Dar uneori mă întreb dacă aş putea să fiu la fel de bun ca ei. După ce fac gărzi, când vin acasă, tot sună telefoanele, nu prea au odihnă", pune el punctul pe "i".
Cu o medie de admitere de 9,94, Paul îşi doreşte să continue liceul la clasa de matematică-informatică sau la ştiinţele naturii.
A muncit foarte mult, pentru că a vrut să fie sigur că va intra acolo unde-şi doreşte. "În ultimele două luni, n-am avut stare pănă n-am lucrat şi n-am înţeles toate problemele din toate culegerile de teste de matematică. La fel şi la limba română. Am lucrat foarte multe variante", spune el.
Modest, nu se laudă cu premii la concursuri, însă este elevul care demonstrează că munca susţinută te ajută să ajungi acolo unde-ţi doreşti.

"Un informatician nu moare niciodată de foame"
Alexandru Miron susţine că reţeta succesului său a fost tot munca şi exerciţiile intensive. Nu a mai ştiut o perioadă ce înseamnă timp liber, iar înainte de examen cunoştea toate secretele din culegerile de teste pentru evaluare.
Îi place foarte mult  limba germană şi anul acesta a reuşit să fie primul pe judeţ, dar, din nefericire nu se organizează şi fază naţională la acest nivel. Prin urmare, abia aşteaptă ca anul viitor să se lupte şi cu elevii din alte judeţe. În afară de matematică, informatică şi germană, îi mai place şi geografia, disciplină la care a participat la olimpiade.
Îşi doreşte o carieră în informatică, dacă se poate în străinătate, în Austria, Germania sau Anglia, pentru că îi plac foarte mult şi computerele şi pentru că " un informatician nu moare niciodată de foame".

viata-libera.ro

Posted

Evaluarea naţională 2015. 136 de note mai mari după recorectarea lucrărilor

136 de teze de la Evaluarea naţională de anul acesta au primit punctaj mai mare după contestaţii, ne-a anunţat inspectoarea generală Mioara Enache, ceea ce înseamnă că un sfert dintre contestatari au primit câştig de cauză. Există şi situaţii în care notele au fost micşorate. Dar acest lucru s-a întâmplat doar în 48 de cazuri.
Procentul de promovare a crescut de la 83,59 la sută la 83,64. Totodată, există două situaţii în care elevii au reuşit să ia medie maximă în urma recorectării lucrărilor: Maria Miruna Neagu de la CNVA şi Ana Maria Mihaela Cană de la Şcoala Nr. 2.

Vezi care sunt notele finale din judeţul Galaţi

Posted

Campionii gimnaziştilor. "Zecistele" de la Şcoala Nr. 2

Irina Şerban şi Mihaela Cană sunt cele două eleve de la Şcoala Nr. 2 care au obţinut media zece la Evaluare naţională. Sunt două fete au ajuns la steaua lor norocoasă, iar acum o leagănă în palme, pentru a le lumina drumul în viaţă.

"Vreau să construiesc o lume care să inspire şi să salveze"

Deşi la prima vedere pare o visătoare, Irina Şerban este genul de fată puternică, ştie cum să adune în ea forţa, pentru a-şi atinge ţelul propus. Se numără printre tinerii tot mai rari cărora le place să citească şi care nu suferă atunci când nu sunt conectaţi la computer. Am găsit-o la telefon, undeva la ţară, în judeţul Vrancea, aproape de natură şi de tradiţiile satului, de unde recunoaşte că-şi ia energia. Este şi motivul pentru care printre autorii pe care-i citeşte şi reciteşte se numără Ion Creangă, dar şi Dimitrie Anghel, poetul despre care spune că "descrie o natură care vrea să fie observată de oameni, să-şi elibereze frumuseţea unor ochi pregătiţi s-o surprindă". Ghiceşti imediat ce stai de vorbă cu Irina că filologia i se potriveşte mănuşă, prin urmare e nemaipomenit că-şi doreşte să fie admisă la acest profil la CNVA, mai ales că are o medie de admitere de 9,99.
Mai departe nu ştie ce facultate va face şi nici unde, nu ştie nici care e profesia pe care o va alege sau care o va alege pe ea, dar e convinsă de un singur lucru: vrea să scrie o carte. Sau două. Sau câte o va ţine condeiul. Nu ştie încă despre ce va scrie, dar se pregăteşte deja. Are un carnet în care-şi notează idei şi expresii, care-i vor folosi odată.
"Vreau să construiesc o lume, o poveste care să inspire şi să salveze", spune ea. Ghicind parcă semnele mele de întrebare care se iţeau pe limbă, a continuat repede ca la lecţie: "E şi o anecdotă cu un om care a fost întrebat ce vrea să se facă. A răspuns că vrea să salveze vieţi. Adică vrei să fii doctor sau pompier? Nu, scriitor".
Ea chiar scrie versuri, talentul literar moştenindu-l de la tatăl ei. Îmi mai spune că scrisul şi cititul sunt pentru ea "sinonime cu a exista". De aceea, clasa a VIII-a i s-a părut destul de grea, deşi învaţă cu plăcere, dar munca pentru o notă mare la examen a ţinut-o departe de cărţile ei dragi.
Îi mai place să înoate, folosindu-se de acest sport nu numai pentru dezvoltarea fizică, ci şi mentală. "E o provocare să te lupţi şi să învingi apa - o forţă naturală atât de puternică. Chiar şi înainte de examen am mers să înot, pentru că ştiam că aşa mă pot pregăti mai bine să fac faţă emoţiilor", mai explică Irina.
E o plăcere să stai de vorbă cu ea, literatura îi curge cinstit prin vene, iar în tot ceea ce spune îl descoperi pe bijutierul literelor de mai târziu.

"Am plâns de fericire când am aflat că am luat 10"

Mihaela Cană adună în fiinţa ei un paradox. Deşi cei de la şcoală o ştiu ca pe o fată timidă şi închisă în ea, Mihaela e, de fapt, o luptătoare. La fel ca şi Irina, a visat să ia zece pe linie la Evaluare naţională şi a învăţat că, atunci când crezi şi munceşti pentru visul tău, ajungi să-l trăieşti aievea. Ea este una dintre cele două eleve care a devenit "zecistă" după contestaţii. Lucrarea sa la limba şi literatura română fusese iniţial notată cu 8,70. "Ştiam că făcusem de mai mult. Şi doamna dirigintă, profesoară de limba română, mi-a spus că măcar 70 de sutimi în plus tot meritam. Aşa am convins-o pe mama să facem contestaţie. Am plâns de fericire când am aflat că am luat 10!", spune ea, cu roua victoriei încă oglindită  în ochi.
Deşi e o fire visătoare, pierzându-se adesea în lumea frumos plăsmuită a desenelor japoneze gen manga, peste ani se vede un bun informatician, motiv pentru care va opta pentru clasa de matematică-informatică de la CNVA. Are chiar şi un verişor în familie care lucrează ca IT-ist la o firmă franceză în România, prin urmare nu va trebui să umble prin străinătate să-şi caute un rost.   
Mihaela este atrasă de tehnică şi de unelte, în general. A luat premiul al II-lea la olimpiada judeţeană de discipline tehnice, iar cu câteva luni în urmă îşi imagina ce frumos ar fi să devină tâmplar, să iasă de pe mâinile ei nişte minuni de lemn dantelat sau obiecte utile. Are un fel frumos şi copilăresc de a descoperi lumea, lucrurile şi drumul pe care merge, dar şi un paşaport care-i va asigura un parcurs ascendent de netăgăduit: modestia şi uimirea celui însetat să cunoască.

viata-libera.ro

Posted

S-a publicat ierarhia mediilor de admitere la liceu pe judeţul Galaţi

ISJ Galaţi a publicat ierarhia mediilor de admitere obţinute de elevii din judeţul Galaţi. Sunt 399 de medii între 9,50 şi 10,00 şi 499 de medii între 9,00 şi 9,49. Medii între 8,50 şi 8,99 sunt 554, iar de la 8,00 la 8,49 - 425. 

Un număr de 830 de elevi din judeţul Galaţi înregistrează o medie între 7,00-7,99, în timp ce 739 de elevi au medii cuprinse între 6,00 şi 6,99. 586 de gimnazişti au medii de admitere între 5,00 şi 5,99, în timp ce 349 de candidaţi au între 2,42 şi 4,99. 

Cea mai mare medie de admitere este 10,00, obţinută de Mihnea Savin de la Şcoala Nr. 28, iar cea mai mică este 2,42 (cu 1 la evaluare) a unui elev de la o şcoală din Tecuci.

CLICK AICI pentru ierarhia mediilor de admitere obţinute de elevii din judeţul Galaţi

Posted

Campionii gimnaziştilor. Vlad Ene - în paşi de dans spre nota 10

* Deşi a avut un an greu în care s-a bătut pe ringul de dans pentru titlul de vicecampion naţional la dans sportiv, elevul de la Şcoala Nr. 28 a prins cupa şi la Evaluare Naţională

Vlad Ene este unul dintre cei doi elevi de la Şcoala Nr. 28 cu media 10,00 la Evaluarea naţională. Spre deosebire de ceilalţi colegi de generaţie, care au renunţat la alte activităţi pentru a-şi dedica tot timpul rezolvării de teste pentru acest examen important, Vlad s-a luptat admirabil pe două fronturi. Anul acesta a devenit vicecampion naţional la dans sportiv, la numai 15 ani, şi s-a calificat la competiţii internaţionale importante, cum ar fi Campionatul mondial de dans sportiv, la care va participa în decembrie, dar şi la German Open Championship, care va avea loc în august. Performanţe atinse după nenumărate ore de antrenament, după o navetă săptămânală între Galaţi şi Iaşi, acolo unde este clubul "Dance Energy", unde activează. Toate acestea nu l-au împiedicat să obţină note maxime la ambele discipline de examen, dar şi o medie de admitere de 9,99, care-i va asigura un loc în clasa de matematică-informatică de la CNVA, acolo unde-şi doreşte să înveţe din toamnă.

"Vreţi să vă spun programul meu de weekend?"

Este aproape incredibil cum a reuşit să facă performanţă la vârf în ambele domenii, aşa că am încercat să-l descos pe toate părţile, ca să-i aflu secretul. Conversaţia a avut loc la telefon, în timp ce Vlad se întorcea de la Iaşi la Galaţi, doar ca să-şi completeze fişa cu opţiuni. Cum se apropie competiţia din Germania, imediat ce a aflat rezultatele la evaluare s-a urcat în maxi-taxi şi dus a fost la Iaşi.

Discuţia cu Vlad m-a uluit şi mai mult. Dacă în faţă aveam pe desktop imaginea unui băiat graţios, fragil şi cu zâmbet ghiduş, fotografia de la absolvirea clasei a VIII-a, la telefon aveam sentimentul că vorbesc cu ditai omul serios, trecut prin viaţă, care ştie exact ce vrea.

"Vreţi să vă spun programul meu în fiecare weekend din clasa a VIII-a?", îmi răspunde el la un moment dat la încercările mele de-al descoase cum a reuşit să fie cel mai bun pe toate planurile. "Vineri la două terminam cursurile, la ora trei eram în maxi-taxi în drum spre Iaşi. Sâmbătă intram la opt dimineaţa în sala de antrenament şi mai ieşeam seara la opt. Duminică dimineaţă antrenamente iar. Cu ultimul tren, ajungeam seara la zece acasă, iar a doua zi, luni, la opt eram la şcoală. Am avut multe deplasări, am avut şi absenţe. Am învăţat în tren", povesteşte el.

Mama, un aliat de nădejde

Are şi o reţetă şmecheră, pe care a deprins-o de la mama sa, Cristina Ene. Învaţă treptat, nu lasă niciodată goluri în materie şi, ce-i mai important, este atent la ore. "50 de minute de concentrare maximă în timpul orei la şcoală mă scutesc de ore de învăţat acasă", concluzionează el.

Atunci când lipseşte el, mama e cea care merge la şcoală, copiază lecţiile şi îl ţine la curent cu materia predată. "Am avut noroc de profesori înţelegători, mai ales doamna diriginta, doamna Stana Costianu. Vlad oricum a fost bun la limba şi literatura română, în fiecare an clasându-se la olimpiadă în primele zece locuri pe judeţ. La română nu l-am pregătit, doar la matematică, din decembrie. Chiar am avut emoţii ce va face la evaluare. Îi tot spuneam: Vlad, mai pune mâna şi mai repetă. El zicea: Lasă, mamă, că ştiu eu ce fac! A fost o surpriză nemaipomenită şi pentru mine când am văzut zece pe toată linia la evaluare", recunoaşte Cristina Ene. Numai mamă de campion să nu fii. Are inima precum acordeonul. Acum se umflă şi dă pe dinafară de mândrie, acum se strânge de grijă şi teamă: "Fiul meu munceşte mai mult ca mine, iar eu sunt directoare de bancă!", mă anunţă un ton care se scaldă într-un cocktail de sentimente.

Ştie mai bine decât oricine cât de bine i-au prins copilului ei aceste deplasări departe de casă, antrenamentele riguroase care au scos ce-i mai bun din el, l-au făcut independent şi responsabil. Suferă însă când pierde momente pe care ar fi dorit să le împartă cu el: "M-am bucurat de una singură pentru reuşita lui, pentru că, imediat ce s-au afişat rezultatele, a plecat la Iaşi. Abia aştept să se întoarcă, să-l iau în braţe!", curge simplu şi sincer entuziasmul unei mame fericite.

Viaţa ca un sport extrem

Vlad ştie că din toamnă îl aşteaptă o viaţă nouă, plină de provocări. Pe de o parte, va fi elev la un liceu unde se cere excelenţă şi e conştient că nu-i va fi uşor. Însă nu putea să aleagă altfel. Deocamdată nu ştie ce carieră va alege, se gândeşte să dea la Drept, dar nu se grăbeşte să ia o decizie pripită: "Ce elev de clasa a VIII-a ştie exact ce va face în viaţă? Am ales matematică-informatică pentru a avea un orizont deschis de cunoaştere şi posibilităţi multiple de alegere. Voi vedea pe parcurs spre ce facultate voi merge". V-am zis, vorbeşte ca un om mare!

Pe de altă  parte, va trebui să se dedice dansului în continuare. Pentru el e ca un drog, dansează cu plăcere, de aici şi dorinţa de a fi din ce în ce mai bun, alături de noua sa parteneră, Antonia Ioana Iosub. În iulie va pleca în Germania pentru antrenamente, pe 10 august are concursul. Apoi, din noiembrie va trebui să se pregătească serios pentru Campionatul Mondial de la Riga, Letonia. Vor fi două luni în care va ajunge rar pe la şcoală, dar speră să poată să împace, ca şi până acum, învăţătura cu deplasările pe mii de kilometri, cu antrenamentele istovitoare. E viaţa lui, trăită ca un sport extrem, doar pe cele mai înalte culmi ale performanţelor, e alegerea lui, e o istorie pe care o scrie şi o respiră cu frenezia adolescentului de 15 ani, dar şi cu siguranţa şi seninătatea unui înţelept.

viata-libera.ro

Posted

Media 10 la evaluarea naţională se obţine cu sacrificii

- spun Elena Vâlcescu şi Andreea Spînu, fetele de notă maximă de la Şcoala Nr. 13

Raluca Elena Vălcescu şi Andreea Spînu sunt cele două domnişoare de la Şcoala Gimnazială nr. 13 „Ştefan cel Mare” din Galaţi care au reuşit să obţină media 10 la evaluarea naţională, cel mai important examen al vieţii lor de până acum.

"Sper să fiu cea care revoluţionează lumea IT"

Elena recunoaşte că a făcut ceva sacrificii. "Anul acesta, pot să spun că a fost destul de plictisitor pentru mine, nu am putut să fac tot ceea ce mă pasionează şi mă relaxează. Nu am reuşit să mai pictez atât de mult, nu am mai cântat, nu am mai ascultat atât de multă muzică, nu am mai ieşit la plimbări cu prietenii. Ştiam că am un pas foarte mare de trecut cu bine şi am fost nevoită să renunţ la plăcerile mele pentru a învăţa”, explică eleva.

La fel ca şi pentru alţi colegi de vârsta ei, anul şcolar care tocmai a trecut a fost unul dificil. Ea spune că i-a fost greu atât în primul semestru, când a învăţat mult şi pentru celelalte materii, astfel încât nu ştia cum să-şi mai împartă timpul, dar a lucrat intensiv mai ales în al doilea semestru, la materiile de la evaluarea naţională. A făcut pregătire şi în particular, şi la şcoală, împreună cu alţi colegi.

„Cel mai mult am repetat la limba română, pentru că la matematică sunt  mult mai rapidă. Cu o săptămână înainte de examen, am avut impresia că la română am uitat tot ce am învăţat, am început să mă panichez şi am trecut din nou prin toată materia. Dar am terminat totul cu bine”, mărturiseşte Elena Vălcescu.

Şi-a făcut şi planuri de viitor. Vrea să intre la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, la profilul matematică - informatică bilingv. „Am muncit atât de mult până acum pentru că îmi doresc să ajung programator. Chiar dacă pare o meserie pentru bărbaţi, sper să fiu eu cea care revoluţionează lumea IT. Nu ştiu dacă voi rămâne în ţară, aş vrea să mă mut în Anglia, să fac facultatea acolo”, spune eleva, la finalul interviului.

Andreea, medic în ţară sau peste hotare

Andreea a muncit zi de zi, fără pauză. „Nu pot să spun că am luptat pentru media 10, ci pentru liniştea să ştiu că pot ajunge acolo unde vreau. Nu am visat notă maximă nicio clipă. Am muncit foarte mult, până în ultima zi. Am fost nevoită să-mi planific ceea ce învăţ în fiecare oră, fiecare minut, să vă văd la ce materie să lucrez”, povesteşte Andreea Spînu. A fost nemulţumită de notele pe care le-a luat la simulare şi atunci s-a hotărât să muncească şi mai mult, ştiind că este capabilă să primească note mai mari. Cu pregătire atât în particular, cât şi la şcoală, examenul i s-a părut mai simplu decât se aştepta.

„Pentru media 10 am făcut câteva sacrificii. Am renunţat să fac activităţile sportive care-mi plac foarte mult: alergare, pilattes, kangoo jumps. Doar am stat în casă şi am învăţat. Petrecerea de final de clasa a opta a fost singura evadare dintre cărţi”, spune eleva campionă la evaluarea naţională.

Vrea să fie admisă tot la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, la Ştiinţe ale Naturii. Mai departe, vrea să urmeze Facultatea de Medicină de la Bucureşti. „Am văzut odată un documentar despre paramedici şi m-a fascinat foarte mult. Aş încerca întâi meseria de medic, vreau să încep în forţă aşa. Apoi, mai târziu, peste mai mulţi ani, poate mă fac paramedic”, explică adolescenta, care spune că este genul de om care luptă pentru ceea ce-şi doreşte şi reuşeşte mereu.

Cum e să fii părinte de elev campion

În astfel de momente, când văd rezultatele excelente ale copiilor, după primul examen din viaţa lor, părinţii nu-şi mai încap în piele de fericire şi mândrie. „Rezultatul a fost unul la care mă aşteptam. Ştiam că am un copil care a muncit foarte mult, a învăţat şi a renunţat la multe pentru a avea media 10. De exemplu, acum un an, a renunţat la contul ei de Facebook, pentru că îi distrăgea atenţia. A preferat să-şi şteargă contul. Este mare lucru atunci când copilul conştientizează că urmează cel mai important examen al vieţii şi când îşi doreşte din suflet să-l treacă cu brio. Chiar dacă desenează foarte bine şi cântă, ea şi-a ales profilul acesta, iar eu o susţin în tot ceea ce vrea să facă”, ne-a spus Olga Vălcescu, mama Elenei.

Invadată de o mulţime de emoţii a fost şi mama Andreei Spînu.  „Întotdeauna am fost foarte mândră de fata mea. Chiar dacă înainte nu prea o lăudam, am învăţat, pe parcurs, că are nevoie de vorbe bune, de încurajare, pentru a merge mai departe cu aceleaşi rezultate excepţionale. Dacă ar fi să o recompensez pentru reuşită, niciun obiect material nu ar fi de ajuns”, recunoaşte Valentina Spînu.

viata-libera.ro