Jump to content

Recommended Posts

Posted

Poliţia Comunitară preia paza şcolilor

Prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră, a cerut astăzi tuturor instituţiilor cu rol în asigurarea ordinii publice – Poliţie, Jandarmerie, Poliţie Comunitară – să sporească măsurile de siguranţă din unităţile de învăţămînt, în interiorul şi în vecinătatea acestora, dar şi în mijloacele de transport sau pe traseele pe care populaţia şcolară le foloseşte sau le parcurge zilnic. Conform competenţelor legale, Poliţia Comunitară va prelua, până la sfârşitul acestui an, paza tuturor celor 62 de şcoli, licee şi grupuri şcolare din municipiul Galaţi. Activităţile de pază şi asigurare a ordinii publice în unităţile de învăţămînt se vor realiza cu 110 agenţi de poliţie comunitară. Jandameria Galaţi va intensifica patrulările zilnice pe traseele pe care elevii le parcurg de acasă la şcoală şi retur, va monitoriza unităţile de învăţămînt cu grad ridicat de risc din Cartierul „Aeroport”, va interveni pentru aplanarea stărilor conflictuale şi va acorda sprijin altor structuri de ordine publică pentru restabilirea climatului de siguranţă în şcoli, în caz de necesitate. Conform ultimelor statistici, numărul infracţiunilor comise în mediul şcolar din judeţul Galaţi a scăzut cu 4,3% în primul semestru al anului şcolar în curs, comparativ cu ultimul semestru al anului şcolar 2006–2007.

Posted

Şcolile vor avea camere de luat vederi

În acest an, şcolile gălăţene vor fi dotate cu camere video, pentru a spori securitatea, a anunţat inspectorul general adjunct Mitică Dudău. Camerele video vor funcţiona în paralel cu metodele tradiţionale de asigurare a securităţii - serviciu de pază, acces controlat în unităţi, serviciu pe palier realizat de profesorii de serviciu. Motivul deciziei de a se introduce camere video în şcoli este numărul mare de violenţe din ultima perioadă. "Există un proiect din fonduri ale Consiliului Judeţean şi un altul cu fonduri de la Consiliul Local", a precizat Mitică Dudău.

În acelaşi timp, Poliţia Comunitară urmază să preia, până la sfârşitul anului, paza tuturor celor 62 de şcoli, licee şi grupuri şcolare din municipiul Galaţi. La paza şi asigurarea ordinii publice în unităţile de învăţământ vor participa 110 agenţi de poliţie comunitară.

  • 1 year later...
Posted

Supraveghere video din fonduri proprii

Şcolile renunţă la mila primarului

Sunt ani buni de când primarul Dumitru Nicolae îşi aduce aminte în campanii şi în precampanii că şcolile trebuie dotate cu sisteme

de supraveghere video. Probabil, sătui să tot aştepte mila primarului, directorii şi-au procurat sistemele respective din veniturile proprii ale şcolilor. Este vorba de patru unităţi din Galaţi – Şcolile Nr. 18, 25 şi 29 şi Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” şi una din Tecuci – Colegiul „Calistrat Hogaş”.

14.000 de lei – un sistem de supraveghere video

„Aveam nevoie de acest sistem, deşi nu avem probleme legate de indisciplina elevilor. Totuşi există aparatură la fiecare clasă cumpărată de părinţi sau din dotarea şcolii care trebuie supravegheată. S-a întâmplat odată să uităm deschisă uşa la un cabinet şi ni s-au furat nişte aparate. Dacă am fi avut atunci camerele de supraveghere, am fi ştiut cine le-a luat”, spune directoarea de la Şcoala Nr. 29, Cătălina Caragea. Aceasta susţine că racordarea şcolii la sistemul de supraveghere video şi cablarea fiecărei clase la internet a costat 14.000 de lei. Alte unităţi din Galaţi care sunt dotate cu astfel de sisteme de supraveghere sunt şcolile din cadrul centrelor de plasament, care sunt finanţate de către Consiliul Judeţului.

Grădiniţele, fără apărare

Ce să mai vorbim de camere de luat vederi, când Primăria nu a fost în stare să asigure pază la toate unităţile de învăţământ. Sunt păzite de poliţişti comunitari liceele, grupurile şcolare şi gimnaziile, dar nici vorbă de aşa ceva la grădiniţe. Dintre cele 104 unităţi de învăţământ câte numără în total municipiul Galaţi, sunt păzite de poliţişti comunitari doar jumătate. Cele 52 de grădiniţe sunt nevoite să apeleze la bunăvoinţa părinţilor, care vor, nu vor trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-şi şti copilul în siguranţă.

Un singur poliţist şi la şcolile cu mai multe schimburi

Tot pe banii părinţilor sunt angajaţi şi gardieni pentru mai multe şcoli şi licee în care se învaţă în două schimburi. De obicei, Primăria asigură un singur poliţist comunitar pentru fiecare instituţie de învăţământ. Aşa s-au întâmplat incidente neplăcute la unele licee. Este cunoscut cazul unor elevi de la Colegiul „Traian Vuia” (Auto) care au fost bătuţi în şcoală de nişte indivizi care au intrat fix după ce şi-a terminat tura poliţistul comunitar. Cum sunt vremuri de criză, primarul va avea o scuză plauzibilă să nu-şi ducă nici anul acesta la îndeplinire promisiunile.

http://www.viata-libera.ro/articol-Scol ... lui_2.html

Posted

O investitie excelenta. Acum, important este sa aiba cine sa se ocupe de ele si sa le puna autoritatilor inregistrarile la dispozitie, cand e necesar.

  • 1 year later...
Posted

Şcolile gălăţene rămân fără paza Poliţiei Comunitare

Conducerile a 76 de grădiniţe, şcoli şi licee din municipiul Galaţi vor fi nevoite să asigure pe cont propriu paza unităţilor respective, de la începutul anului şcolar viitor. Motivul: poliţiştii comunitari care aveau această misiune vor fi disponibilizaţi conform Ordonanţei 63.

Directorul Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă, afirmă că măsura va duce la creşterea infracţionalităţii în şcoli. „Vom fi nevoiţi să renunţăm la asigurarea pazei în şcoli, care era gratuită, în baza unei hotărâri de Consiliu Local. Noi aveam 110 oameni la serviciul Pază şi ordine publică în şcoli şi grădiniţe.

Erau unităţi de învăţământ în care aveam şi câte doi agenţi. Vor fi probleme mari în cazul disponibilizării acestora. Cu siguranţă că va creşte numărul de infracţiuni. Au fost multe tâlhării, bătăi între profesori şi elevi, injurii şi furturi, la care politiştii noştri au intervenit”, a declarat Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare Galaţi.

Directorul Colegiului „Dumitru Moţoc”, Anca Diculescu a rămas realmente siderată la aflarea acestei veşti. „Nu ştiu ce o să facem! Şi eu tocmai mă gândeam să renunţ la contractul pe care îl aveam cu o firmă privată de pază, pentru care plăteam 2.800 de lei lunar”, spune Anca Diculescu. În plus, din această toamnă, la Colegiul „Dumitru Moţoc” se va deschide un cămin de tip internat, în care vor locui mulţi tineri şi tinere din alte zone ale judeţului,riscul producerii incidentelor urmând să crească.

Efectele negative aupra siguranţei publice sunt anticipate şi de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco: „Din punctul meu de vedere, este o mare prostie să dai afară 420 de oameni care contribuie la siguranţa cetăţeanului. Va fi haos şi trebuie să găsim o soluţie”.

Inpectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă spune că va discuta în zilele următoare, atât cu conducerea Poliţiei Comunitare, cât şi cu cea a Primăriei, pentru a găsi soluţiile cele mai bune. „Cu siguranţă va trebui să găsim contracte avatajoase cu firme de pază şi evident şi o sursă de finanţare. Pe de altă parte, Poliţia Comunitară va trebui să asigure în continuare patrulele exterioare, care să vegheze la ieşirea din şcoli”, a explicat Resmeriţă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Scolile_galatene_raman_in_paza_Domnului_0_315568488.html

Posted

Daca tot trebuie pazite si trebuie cheltuite niste fonduri, nu se putea gasi o posibilitate de a plati direct salariile gardienilor/politistilor comunitari? Un contract intre Pol.Com. si scoala, pe niste bani care oricum vor fi dati, insa de data asta unor privati?

  • 4 weeks later...
Posted

Restructurările lasă şcolile la mâna golanilor

Directorii de şcoli vor apela la maiştri, femei de serviciu şi chiar la profesori pentru a asigura paza elevilor. Concedierile care au lovit administraţiile locale au redus numărul poliţiştilor care îi apărau pe copii sau liceeni de infractorii care dădeau târcoale şcolilor.

Conducerile şcolilor din Galaţi de exemplu se chinuie să găsească soluţii pentru paza şcolilor, în timp ce părinţii sunt deja îngrijoraţi. „Dacă de la 15 septembrie nu vor mai fi oameni ai legii în curtea şcolii, chiar va fi o problemă, pentru că la noi există infracţionalitate. Minoră, e adevărat, dar care, în lipsa poliţiştilor comunitari, poate lua oricând amploare", spune directorul Grupului Şcolar Metalurgic din Galaţi, Mirela Onişor.

Până acum cele două corpuri ale instutuţiei erau păzite de patru gardieni publici. De acum încolo conducerea liceului va trebui să găsească o soluţie şi încă una foarte ieftină pentru că banii din venituri extrabugetare sunt din ce în ce mai puţini. „Nu este exclus să trasăm sarcini în plus maiştrilor, membrilor Consiliului de Administraţie sau chiar profesorilor. De asemenea, vom solicita sprijin şi consiliului elevilor, dar şi celui al părinţilor", mai spune Mirela Onişor.

Un alt liceu aflat în zona zero a infracţionalităţii este Colegiul de Industrie Alimentară şi Turism „Dumitru Moţoc". Liceul se pregătea să renunţe la serviciile firmei private de pază pentru care cheltuia lunar 2.800 de lei. „Acum cred că vom reînnoi acest contract pentru că tocmai ne pregătim să deschidem un nou cămin, la cererea elevilor veniţi din mediul rural sau din alte oraşe", a adăugat directorul Liceului „Dumitru Moţoc". Costurile firmelor private de pază sunt însă mari pentru bugetul lovit de criză al primăriilor şi şcolilor.

http://www.adevarul.ro/scoala_si_educatie/facultate/Restructurarile_lasa_scolile_la_mana_golanilor_0_330567343.html

  • 4 years later...
Posted

Jumătate din şcolile gălăţene nu au pază

* Cele mai multe unităţi de învăţământ nesecurizate sunt în mediul urban * La ţară, şcolile cu sisteme electronice de supraveghere sunt vulnerabile în faţa hoţilor

Asigurarea pazei sediilor unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi nu se prezintă sub cele mai bune auspicii, la început de an calendaristic. Clădirile, bunurile, elevii şi cadrele didactice sunt vulnerabile în faţa pericolelor de orice fel, dacă ar fi să ne luăm după cea mai recentă raportare pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean a înaintat-o Poliţiei. Doar 223 de unităţi de învăţământ, din totalul de 433 existente în judeţ, sunt asigurate cu o formă de pază, restul de 210 raportând că nu au nici paznic, nici sistem de supraveghere.

Moda "big brother"

Dotarea unităţilor şcolare cu camere de supraveghere s-a dovedit a fi agreată de cele mai multe şcoli din Galaţi. 80 de instituţii din oraş au astfel de sisteme de supraveghere, care înregistrează zi şi noapte ce se întâmplă în incintă şi în perimetrul adiacent. Metoda a prins şi la 62 de şcoli din mediul rural, echipamentele fiind achiziţionate de primării, care au mizat mai mult pe vigilenţa „ochiului electronic” decât pe cea a vreunui paznic plătit să stea de veghe.
A doua metodă de protecţie practicată de şcolile gălăţene este paza proprie, prin personal angajat sau beneficiari ai venitului minim garantat. 98 de unităţi au adoptat acest sistem, 37 fiind din oraşe, iar 61 de la sate. Societăţile de pază şi protecţie au, în prezent, contracte pentru asigurarea a 67 de unităţi şcolare din mediul urban şi şapte din mediul rural.
În sistem de pază mixtă, cu angajat propriu şi firmă specializată, funcţionează 51 de unităţi şcolare din judeţ. Ce-i drept, în judeţ sunt multe unităţi şcolare unde funcţionează, cumulat, două sau chiar trei modalităţi de pază din cele enumerate mai sus.

"Ochiul magic" nu prinde hoţii

Aşa cum o arată cifrele, investiţiile în sisteme de supraveghere au fost considerate rentabile pentru multe primării din mediul rural, numai că şi camerele video au minusurile lor. În lipsa sistemelor de alarmă care să semnaleze o eventuală intrare prin efracţie, astfel încât un paznic sau poliţiştii să intervină rapid pentru prinderea în flagrant a hoţilor, sistemele de supraveghere nu pot decât să înregistreze şi să ofere, la o adică, dovezi ale infracţiunii. Prea puţin, dacă e să luăm în considerare faptul că şi infractorii s-au deşteptat şi nu se mai duc la spargeri fără să se protejeze.

Cel mai recent caz de acest gen s-a înregistrat la începutul lunii februarie, la Şcoala Gimnazială din Balinteşti, comuna Bereşti Meria. Unitatea, dotată de anul trecut cu sistem de supraveghere video, a fost prădată în vacanţă de câţiva indivizi, care nu au avut nicio problemă în a pleca cu braţele încărcate din şcoală, fără ca nimeni să îi oprească. "Au venit pe la intrarea elevilor, au spart geamul cu un par şi au pătruns în incintă. Au spart camera de supraveghere din hol, probabil cu acelaşi băţ, şi au încercat uşa cancelariei. Nu au reuşit să intre, dar au luat din laboratorul de informatică mai multe echipamente", ne-a explicat Viorel Bănuc, directorul unităţii de învăţământ.

Reprezentanţii unităţii şcolare au semnalat spargerea la poliţie şi au raportat, ca furate, două calculatoare complet echipate, un monitor, un DVD şi un videoproiector. Două săptămâni mai târziu, poliţiştii ajungeau la suspecţi. "Poliţiştii din comuna Bereşti-Meria au identificat trei tineri, de 23, 25 şi 26 ani, toţi din satul Balinteşti, bănuiţi de faptul că în noaptea de 5 spre 6 februarie au pătruns în şcoala generală din localitate, de unde ar fi sustras patru calculatoare echipate complet, un DVD şi un sistem audio, apoi au distrus camerele de supraveghere video amplasate în holul şcolii. Bunurile sustrase au fost recuperate, iar cei trei sunt cercetaţi pentru furt calificat şi distrugere”, ne-a declarat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

La respectiva unitate de învăţământ a mai fost sesizat un furt în decembrie 2013, când autorul nu a fost încă identificat, precum şi în 2008, când autorul a fost chiar un elev al şcolii.

viata-libera.ro

  • 3 years later...
Posted

Elevii se bat şi fură, în şcoli păzite prost. Bani puţini şi poliţişti insuficienţi

Aproape 150 de unităţi de învăţământ din Galaţi, majoritatea din mediul rural, nu au nicio formă de pază. Oficial, în anul şcolar 2017-2018, în şcolile din judeţ au avut loc, în medie, două bătăi pe lună. Vina este aruncată asupra fondurilor insuficiente alocate securizării instituţiilor, dar şi asupra deficitului de poliţişti care să fie prezenţi în zona şcolilor.

Un raport recent prezentat de Poliţia Galaţi arată că siguranţa în şcoli este o chestiune la care autorităţile, de la cele care păstoresc zona de învăţământ la cele abilitate pe linia siguranţei publice, mai au mult de lucru, dacă vor să facă din şcoală un mediu cât mai lipsit de pericole. Sub influenţa a numeroşi factori identificaţi drept cauze ale delicvenţei în unităţile de învăţământ preuniversitar, siguranţa în cele 442 de unităţi aflate în funcţiune în anul şcolar 2017-2018 a şchiopătat pe alocuri, mai cu seamă în acele instituţii păzite prost sau deloc.

Conform documentului făcut public de Serviciul de Ordine Publică al IPJ Galaţi, 147 de grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee sau colegii din judeţ nu sunt asigurate cu nicio formă de pază, nici umană, nici electronică. 136 dintre acestea sunt la ţară, mediul rural fiind, paradoxal, zona unde s-a investit cel mai mult în dotarea şcolilor cu echipamente de supraveghere video. Dovada, dintre cele 127 de unităţi supravegheate exclusiv cu camere video şi sisteme de alarmă, 79 sunt în mediul rural şi doar 48 în oraşe.

Tot oamenii sunt baza

De faptul că prezenţa omului la intrarea în şcoală sau prin curtea instituţiei este sfântă pentru a descuraja orice rebeliune şi a păstra ordinea par să fie convinşi managerii celor mai multe unităţi şcolare declarate păzite din judeţul Galaţi. 139 de unităţi au paznici, fie angajaţi direct, fie agenţi ai unor firme specializate. Luxul de a avea atât pază umană cât şi sisteme de supraveghere video şi l-au permis, în anul şcolar abia încheiat, doar 29 de unităţi.

Şcoala de la oraş, mai periculoasă

În condiţiile în care, potrivit evaluărilor, patru unităţi şcolare nu aveau nici măcar gard împrejmuitor care să împiedice accesul persoanelor din exterior, 25 de şcoli erau amplasate în zone neiluminate necorespunzător, fapt care favorizează furturile şi alte acte antisociale, iar trei unităţi sunt amplasate în zone izolate, la nivelul instituţiilor preuniversitare din judeţ s-au produs, în anul şcolar încheiat în urmă cu mai puţin de o lună, 37 de infracţiuni. Statistic, cifra este în scădere faţă de intervalul precedent, când au fost raportate 51 de fapte care i-au avut ca protagonişti, în calitate de autori sau victime, pe elevi. Cele mai multe, 28, s-au înregistrat în mediul urban. Predominante sunt lovirile, 22 de bătăi ajungând la cunoştinţa poliţiştilor, urmate de 11 furturi, două ameninţări, o vătămare corporală din culpă şi un port de obiecte periculoase. Cei mai mulţi dintre autorii identificaţi sunt elevi, 18 la număr, urmaţi de trei cadre didactice şi trei persoane din afara unităţilor de învăţământ.

Paznici slabi şi bani puţini

Sunt printre principalele cauze identificate de evaluatorii siguranţei în şcoli, care pun pericolele la care sunt expuşi elevii şi profesorii şi pe seama lipsei banilor, şi a calităţii oamenilor angajaţi să păzească. Poliţiştii mai susţin că riscurile apar şi acolo unde şefii instituţiilor de învăţământ nu le urmează sfaturile privind aplicarea regulilor de pază şi prevenţie, acolo unde nu se respectă regulamentele de ordine interioară, pedepsele administrative mai mult simbolice pe care le riscă elevii care calcă strâmb, imposibilitatea multor şcoli de a asigura spaţii pentru asigurarea bunurilor elevilor, altercaţiile preexistente între elevi sau între elevi şi terţi şi, nu în ultimul rând, numărul mic de poliţişti care să patruleze în zonele cu unităţi de învăţământ. Conform documentului citat, Poliţia Galaţi recunoaşte că una dintre cauzele perpetuării infracţionalităţii în mediul şcolar este "numărul mare al unităţilor de învăţamânt raportat la numărul patrulelor de siguranţă publică aflate în serviciu la schimburile 1 şi 2".

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

O treime dintre şcolile din Galaţi n-au sistem de pază, iar elevii sunt la cheremul infractorilor

  • Un control făcut de Poliţie a relevat că 135 dintre cele 438 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi nu au nici sistem de supraveghere şi nici măcar un paznic.

Situaţie absurdă în judeţul Galaţi, unde circa o treime dintre unităţile şcolare nu au asigurată niciun fel de pază. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, care a vericat situaţia în cursul lunilor iunie şi iulie ale anului 2019, dintre cele 438 de şcoli funcţionale din judeţ, 135 sunt pur şi simplu lăsate de izbelişte de autorităţi, deşi legea obligă primăriile să ia măsuri.

„Obligaţia legală ca primăriile să asigure serviciul de pază al şcolilor derivă şi din Legea 35/2007 a siguranţei în şcoli, care prevede faptul că consiliile locale vor prinde în buget bani pentru asigurarea pazei unităţilor de învăţământ şi Legea 333/2003, Legea Pazei, care prevede că fiecare autoritate publică este obligată să asigure paza clădirilor pe care le are în subordine. Iar şcolile, ca edificii, se află în patrimoniul public al unităţii administrativ-teritoriale“, a explicat, pentru cotidianul „Adevărul”, Alexandru Manda, expert al Societăţii Academice Române.

O statistică alarmantă

În judeţul Galaţi există 438 de şcoli, licee şi grădiniţe (în scădere cu 4 faţă de anul precedent), dintre care 158 sunt în oraşele Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti (cu două mai puţine faţă de anul şcolar 2017-2018, iar celelalte 280 (în scădere cu 2) sunt în sate.

Nu mai puţin de 135 de unităţi şcolare nu au niciun sistem de pază, 105 dintre acestea fiind la ţară. Faţă de anul şcolar 2017-2018 lucrurile sunt îmbunătăţi foarte puţin, în sensul că numărul de şcoli care au rezolvat problema pazei între timp este de numai 13.

În cazul celor care au asigurată pază, 69 sunt cu sistemul clasic (agenţi de pază), 140 au doar supraveghere video, iar 135 au atât agenţi, cât şi sistem video, fiind de fapt singurele care pot spune că asigură cu adevărat protecţia copiilor şi a patrimoniului.

Există „nuanţe” şi în privinţa unităţilor de învăţământ care au paza asigurată doar prin sisteme video. Astfel, doar 83 dintre cele 140 au camere şi la interior şi la exterior, în vreme ce 57 au fie la interior, fie la exterior.

De fapt, doar 31% dintre şcolile din judeţul Galaţi au sistem de pază şi supraveghere adecvat, iar cea mai proastă este, cum era de aşteptat, în mediul rural. Astfel, dacă în oraşele judeţului Galaţi sunt doar 30 de unităţi şcolare nepăzite (din 158, adică circa 19%), în sate numărul acestora este de 105 (din 280, adică 37,5%).

Dincolo de faptul că sunt nepăzite, unele şcoli au şi probleme legate de utilare şi amplasare. Astfel o şcoală şi trei grădiniţe din rural nu au nici măcar gard împrejmuitor, 17 unităţi şcolare nu au sistem de iluminat corespunzător în proximitate, iar o şcoală este în afara localităţii.

Cauzele şi efectele unei situaţii alarmante

Raportul întocmit de Poliţie relevă şi că în şcoli există numeroase probleme şi chiar infracţionalitate şi că nu doar lipsa pazei contribuie la asta, dar şi managementul defectuos al şcolilor, lipsa unor spaţii adecvate pentru ca elevii să-şi ţină bunurile în siguranţă, neglijenţele în aplicarea regulamentelor de ordine interioară din şcoli.

Oamenii legii sunt de părere că lipsa pazei sau existenţa unui sistem de pază de o slabă calitate nu face altceva decât să încurajeze infractorii. „Cele mai multe incidente au loc tocmai în scolile care dispun de astfel de măsuri asiguratorii”, se arată în analiza făcută de IPJ Galaţi.

În anul şcolar 2016-2017 au fost înregistrate la Galaţi 51 de infracţiuni comise în şcoli, în anul de învăţământ 2017-2018 numărul acestora a scăzut la 37, iar ăn 2018-2019 au fost înregistrate doar 28. Dintre aceste fapte penale (respectiv lovire, furt, ameninţare, vătămare corporală şi purtare abuzivă), 25 sunt cu autori identificaţi, iar 3 cu autor necunoscut.

Statistica nu include, însă, şi faptele ilegale ce nu sunt încadrate ca infracţiuni şi care sunt de ordinul miilor în şcolile din judeţul Galaţi. Putem aminti aici hărţuirea, insulta, calomnia, furturile şi distrugerile.

Incidente ce puteau fi evitate dacă...

Câteva incidente întâmplate recent în şcolile din judeţ în ultimul an arată cât de importantă este o supraveghere profesionistă a unităţilor şcolare.

Astfel, la Liceul „Emil Racoviţă”  din Galaţi un elev de 15 ani a ajuns la spital cu arsuri de gradele 2 şi 3 pe un sfert din suprafaţa corpului după ce a făcut un experiment foarte periculos chiar în sala de clasă: a turnat spirt pe un cub de brânză topită şi i-a dat foc.

De asemenea, la Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi o elevă de 13 ani a fost agresată de un grup de colege, care au scos-o din curtea şcolii cu forţa şi au bătut-o pe o alee slab luminată din apropiere.

Un alt caz alarmant a ieşit la iveală dintr-un amplu dosar DIICOT privind o reţea amplă (cu peste 50 de membri) de consumatori de droguri din câteva licee din municipiul Galaţi. Practic, minorii aduceau în şcoli şi revindeau sau consumau droguri, lucruri care nu ar fi trebuit să se întâmple dacă ar fi existat un sistem de pază adecvat.

Ce spun primăriile despre lipsa pazei

Cei mai mulţi dintre primarii chestionaţi de poliţişti cu privire la nerespectarea legii în privinţa pazei şcolilor au declarat că nu dispun de fondurile necesare. Unii dintre aceştia au spus chiar că se aşteaptă ca Poliţia să asigure paza obiectivelor, prin patrulare.

Edilii au precizat că majorările salariale şi reducerea alocărilor bugetare au dus la situaţia că nu mai pot asigura bani pentru paza şcolilor.

Este de menţionat că situaţia se prezintă la fel şi în alte judeţe. Astfel, în primăvară, Asociaţia Elevilor din Constanţa atrăgea atenţia că nicio şcoală din oraş nu are asigurat serviciu de pază din bugetul primăriei. Reprezentanţii Primăriei au răspuns elevilor că deocamdată nu sunt bani pentru aşa ceva.

Şi în oraşul Iaşi situaţia este similară, municipalitatea lăsând la voia întâmplării paza instituţiilor de învăţământ. Pe de altă parte, primăria Cluj-Napoca asigură paza a 63 din cele 65 de şcoli din oraş, iar în Oradea şcolile sunt păzite în totalitate cu bani de la bugetul de stat, portarii fiind „prinşi“ în organigrama instituţiilor de învăţământ.

Deşi unele primării invocă lipsa unui cadru legal, specialiştii îi contrazic, plecând de la mai multe legi, inclusiv cea a Educaţiei, care la articolul 105 (2) spune că „finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru cheltuieli pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru personalul angajat, preşcolari şi elevi“.

De asemenea, obligaţia legală ca primăriile să asigure serviciul de pază al şcolilor derivă şi din Legea 35/2007 a siguranţei în şcoli, care prevede faptul că consiliile locale vor prinde în buget bani pentru asigurarea pazei unităţilor de învăţământ şi Legea 333/2003, Legea Pazei, care prevede că fiecare autoritate publică este obligată să asigure paza clădirilor pe care le are în subordine.

Cu toate acestea, există numeroase situaţii când paza este asigurată, de fapt, din banii strânşi de părinţi, lucru considerat imoral şi ilegal de către reprezentanţii părinţilor.

„Într-un sistem de învăţământ gratuit, banii pentru serviciul de pază nu trebuie daţi de părinţi. Însă, în 90% dintre cazuri, paza este plătită de către părinţi. Dar şi în această situaţie am oarecare reţineri, deoarece paza se face cu persoane în vârstă, mulţi dintre ei deja pensionari“, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

adevarul.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.