Jump to content

Nava „Lebăda”, ţinută în priză pentru „greii” PCR


dcp100168

Recommended Posts

Nava „Lebăda”, ţinută în priză pentru „greii” PCR

Mai puţin strălucitoare decât flota aeronavală a cuplului prezidential Ceauşescu, dar suficient de elegantă să poată efectua croaziere cu invitaţi importanţi ai PCR la Galaţi, nava „Lebăda”, botezată între timp „Colegiu”, este acum administrată de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Ea este folosită în special pentru cercetare în domeniul piscicol.

Construită în 1967 din ordinul lui Dăscălescu (fostul prim-secretar al PCR la Galaţi), la Şantierul Naval „Damen” din Galaţi, dar pe banii întreprinderii, „Lebăda” cuprinde o sufragerie spaţioasă şi un dormitor cu două locuri, pentru tovarăşul şi distinsa sa doamnă! Mai avea un dormitor II, destinat gărzilor personale, o bucătărie, sala de comandă, două magazii şi o punte dotată cu mese şi... grătare. Evident că nu erau sacrificaţi „adidaşi” sau tradiţionalele tacâmuri comuniste, ci se făceau adevărate chiolhanuri.

Deşi dotarea navei avea o valoare de inventar extrem de mică, doar 30.000 de lei la vremea respectivă, asta în ciuda faptul că a costat peste 500.000 de lei, cum se anunţa o vizită a cuplului prezidenţial sau chiar a unei delegaţii de la centru care voia o croazieră pe Dunăre sau în Deltă, decorul era schimbat de urgenţă.

În cei 22 de ani cât a stat sub tutela comuniştilor, nava Lebăda a ieşit de foarte puţine ori la plimbare. Deci, a fost ţinută, întreţinută şi lustruită la cheu aproape degeaba. Se ocupa de ea un mecanic care, pentru un salariu lunar de 3.500 de lei o ţinea în permanenţă pregătită de marş. „A ieşit de două sau trei ori, pe timpul domniei lui Dăscălescu, la plimbare în Deltă. Fusese luată atunci de nişte nomenclaturişti de la vârf. Apoi, extrem de rar a mai plecat de la mal”.

Nava se numeşte acum ”Colegiu” şi este în proprietatea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. A suportat câteva modernizări, dar este în continuare foarte rar folosita deoarece consuma foarte mult combustibil şi are puţine locuri. Specialiştii în piscicultură o mai folosesc atunci când merg în documentare pe Dunăre.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.