dcp100168 Posted March 4, 2015 Posted March 4, 2015 Eclipsa parţială de Soare vizibilă şi din GalaţiPe 20 martie va avea loc o eclipsă parţială de Soare, vizibilă din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. Acoperirea discului solar de către Lună va fi de între 39% pentru zona extremă a sud-estului României şi 55% pentru zona extremă a nord-vestului ţării noastre.Pentru acest eveniment, Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va pune la dispoziţia publicului vizitator, în intervalul 10.30 - 13.00, toate instrumentele din dotare pentru observaţiile solare. Soarele va putea fi observat, pe parcursul eclipsei, în trei moduri: în H-alfa, în spectrul vizibil şi prin metoda proiectării pe ecran solar. În acelaşi timp, pe un ecran din sala de programe educative şi activităţi interactive a observatorului astronomic, va fi transmisă în timp real eclipsa parţială de Soare cu ajutorul telescopului principal.Pentru oraşul Galaţi avem următoarele momente ale eclipsei parţiale de Soare: începutul eclipsei: 10 h 52 min 28.5 s; maximul eclipsei: 11 h 59 min 51.1 s; sfârşitul eclipsei: 13 h 07 min 57.1 s. Acoperirea discului solar la maximul eclipsei va fi de 43.34%.Pentru Observaţiile astronomice de la acest eveniment, taxa de acces este de 3 lei/persoană. Dacă vremea va fi nefavorabilă, organizatorii îşi rezervă dreptul de a anula activităţile de la Observatorul Astronomic.presagalatibraila.com
dcp100168 Posted March 20, 2015 Author Posted March 20, 2015 Ploaia nu a făcut vizibilă eclipsaLa Galaţi, deşi se află cel mai performant telescop din ţară, eclipsa nu s-a prea observat. Ploaia şi cerul plin de nori i-au dezamăgit pe copiii care au venit să vadă, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, cel mai spectaculos eveniment astronomic de anul acesta.Chiar dacă a plouat, iar cerul a fost întunecat, câteva sute de copii au venit să vadă fenomentul despre care se vorbește de câteva luni. „Aştept de două săptămâni această zi, iar ploaia mi-a stricat-o. Sunt dezamăgit, mai ales că am venit şi cu sticlă de sudură ca să văd mai bine şi nu am reuşit să văd aproape nimic”, a spus Răzvan, unul dintre copiii care a venit astăzi să vadă evenimentul astronomic.„Ne-am pregătit o lună pentru acest eveniment, însă vremea nefavorabilă ne-a stricat planurile. Asta este, în meseria noastră există acest risc. În afară de eclipsa de soare, în această perioadă mai au loc două evenimente astronomice.Peste câteva ore va avea loc echinocţiul de primăvară, la ora 00.45. Atunci practic începe primăvara astronomică. Cel de-al doilea eveniment astronomic a avut loc ieri, când luna s-a aflat la perigee. Distanţa dintre Pământ şi Lună a avut valoarea minimă”, a spus Ovidiu Tercu, astronom în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.presagalati.ro
Recommended Posts