Jump to content

Un grup civic de pe Facebook îi scoate pe gălăţeni în stradă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Un grup civic de pe Facebook îi scoate pe gălăţeni în stradă

Sătui de politicieni care devin nişte mieluşei doar în pragul alegerilor, sute de locuitori din Galaţi anunţă că vor protesta lună de lună în stradă, până când problemele oraşului se vor rezolva. Oamenii s-au mobilizat deja pe Facebook şi se vor aduna sâmbătă, la ora 11.00, în faţa Prefecturii din Galaţi pentru a protesta faţă de incompetenţa autorităţilor locale în rezolvarea problemelor oraşului de la malul Dunării.

„Schimbările de care are nevoie Galaţiul nu vor veni decât de la oameni de rând, oamenii simpli, oamenii de bună credinţă. A fost demonstrat în 25 de ani că oamenii înregimentaţi politic nu au făcut nimic spre a schimba în bine viaţa locuitorilor din Galaţi. Din contră. Politicienii au folosit orice instrument posibil pentru a-şi însuşi puterea efectivă şi pentru a perpetua un sistem corupt, bazat în principal pe traficul de influenţă. În preajma alegerilor se ”umanizează” brusc şi capătă o capacitate uimitoare de empatie. Subit, grijile oamenilor devin şi ale lor. Bine înţeles, doar la nivel declarativ. Singurul lucru pe care nu îl deţin în mod constant este simpatia şi credibilitatea electoratului. Actualele partide şi reprezentanţii acestora nu ne reprezintă. PSD, PNL, PC, UNPR, PMP sau PPDD sunt în ochii noştri aceeaşi mizerie. Oamenii de bună credinţă nu se pot asocia cu entităţi politice care se identifică cu corupţia şi în cadrul cărora ar deveni colegi cu cercetaţi penali, infractori dovediţi, foşti şi actuali puşcăriaşi. ”Galaţiul nu te mai vrea” va deveni o comunitate din ce în ce mai mare şi mai puternică doar dacă membrii săi vor înceta să mai gireze actualii oameni politici şi acţiunile acestora. Protestul de stradă este unul dintre puţinele moduri prin care putem pune presiune pe oamenii politici. Lunar vom ieşi pe stradă şi ne vom spune îngrijorările, neajunsurile, temerile şi frustrările!”, se arată în „convocatorul” la protest.

adevarul.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Galaţi: Protest anemic al comunităţii "Galaţiul nu te mai vrea"

În ciuda faptului că pe facebook aproximativ 5.000 de persoane şi-au exprimat susţinerea faţă de pagina "Galaţiul nu te mai vrea", astăzi, la acţiunea de protest organizată de iniţiatorul acestei pagini nu au participat decât maxim 50 de persoane (41 numărate după jumătate de oră de la începerea protestului, însă, ulterior, unii au venit, alţii au plecat), confirmând, astfel, un lucru deja ştiut - că like-urile de pe fb nu reflectă realitatea...

Cei circa 50 de protestatari (întrecuţi numeric, în anumite momente, de nuntaşii care ieşeau din Teatrul Dramatic, de la oficierea căsătoriilor civile) au participat, astăzi, la  acţiune de protest, autorizată să aibă loc, în intervalul orar 11.00-12.30, în faţa Prefecturii Galaţi. Protestatarii nu au scandat nimic, afişând, în schimb, bannere şi hârtii cu următoarele mesaje: “Toate partidele, aceeaşi mizerie”, “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu poducem cât furaţi”, “Stop corupţiei din Galaţi”, “De asta-s eu alegător/ Să fii tu mai trecător” “Galaţiul este cangrenat/ Mafia politicii l-a ruinat”.

Acţiunea de protest a fost promovată pe reţeaua de socializare facebook, acolo unde aproximativ 5.000 de membri şi-au exprimat susţinerea cu privire la acţiunea de protest.

Potrivit lui Cirpian Ciocan - cel care a iniţiat acţiunea de protest, înfiinţând, pe facebook, o pagină specială intitulată “Galaţiul nu te mai vrea” - acţiunea de protest este apolitică şi îndreptată împotriva tuturor aleşilor locali şi parlamentari din Galaţi. Acestora, protestatarii le reproşează lipsa de implicare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai din Galaţi.

Potrivit lui Ciprian Ciocan, reprezentanţii din administraţia publică locală şi parlamentarii ar trebui să rezolve problemele serioase ale Galaţiului precum: înfiinţarea de locuri de muncă pentru reducerea şomajului, întreţinerea corespunzătoare a infrastructurii,  dezvoltarea reţelelor de transport spre şi dinspre Galaţi, intervenţia în cazul zonelor afectate de tasare, precum Faleza Dunării, rezolvarea eficientă a problemei termoficării oraşului etc.

Şi alţi protestatari, prezenţi la evenimnet, şi-au exprimat nemulţumirile. Gabriel Onofrei a vorbit despre o problemă extrem de serioasă - cea a haitelor de câini fără stăpân care bântuie pe străzile oraşului, atacând gălăţenii, în timp ce un alt protestatar, Cornel Dobre, a spus că singura soluţie pentru a aduce cu picioarele pe pământ clasa politică ar fi "să boicotăm alegerile".

Ciprian Ciocan a adăugat că, lunar, va organiza acţiuni civice menite să atragă atenţia opiniei publice asupra problemelor reale ale Galaţiului. Totodată, Ciprian Ciocan a anunţat că intenţionează să înfiinţeze un ONG să promoveze principiile democraţiei participative, civismul şi colaborarea directă a autorităţilor cu societatea civilă. "Este anormală letargia în care gălăţenii se află acum, nu este nici o o luare de poziţie, iar oamenii se confruntă cu foarte multe probleme. Din păcate nu există solidaritate la nivel public", a spus Ciprian Ciocan, care s-a referit şi la numărul mic de participanţi la acţiunea de protest de astăzi: "este foarte mare diferenţă între a spune şi a face... totuşi  41 de oameni este mai mult decât nici unul".

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cum speră un tânăr să revoluţioneze societatea civilă din oraş

* Deşi are doar câteva luni de când a luat naştere, grupul de iniţiativă „Galaţiul nu te mai vrea” a devenit deja viral pe internet. „Viaţa liberă” vi-l aduce în prim-plan pe Ciprian Ciocan, tânărul gălăţean care a pornit ofensiva împotriva clasei politice pe internet

- Pe cine nu mai vrea Galaţiul, Ciprian Ciocan?
- Galaţiul nu îi mai vrea pe cei care acum ocupă fotoliile din Primărie, Consiliul Local, Consiliul Judeţului, Prefectură şi, nu în ultimul rând, pe parlamentarii aleşi în colegiile gălăţene. Galaţiul nu mai vrea să fie dezamăgit. Galaţiul nu mai vrea să aibă parte doar de promisiuni. Galaţiul nu mai vrea să îi plece copiii de acasă. Galaţiul nu mai vrea să se plângă mereu de neajunsuri. Galaţiul nu mai vrea să fie omis din planurile de dezvoltare naţională, nu mai vrea să producă doar şomeri şi nu mai vrea să fie minţit. Galaţiul vrea să fie respectat şi reprezentat corect. Galaţiul nu mai vrea să pună ştampila pe buletine de vot unde apar numele celor care îi conduc spre dezastru.

- De unde a pornit ideea creării grupului de iniţiativă şi care este scopul acestui demers?
- Galaţiul a cunoscut în a doua jumătate a secolului trecut o dinamică economică de invidiat la nivel naţional. Sunt conştient că parte din factorii acestui status erau creaţi şi menţinuţi în mod artificial, mai ales după construcţia combinatului siderurgic. Da, rădăcina problemelor actuale a reprezentat-o naşterea forţată a industriei grele din perioada comunistă. Ea a determinat explozia demografică de după anii ’60, haosul urbanistic, pierderea identităţii locale şi lipsa de respect faţă de comunitate. A trecut prea mult timp ca să mai aruncăm vina pe regimul comunist. Majoritatea celor care erau votaţi să ne conducă nu a ştiut ce trebuie să facă pentru a menţine oraşul pe linia de plutire. A nu şti nu este un păcat, dar a te agăţa de putere, a cumpăra influenţa, a promova mediocritatea sau a practica nepotismul sunt păcate. A fost distrus un sistem de valori după care funcţiona comunitatea. Problemele socio-economice ale oraşului relevă de fapt o problemă organică, o criză morală prin care trece gălăţeanul de rând. Iarna trecută, am stat pe rând la aceeaşi masă cu câţiva prieteni (unii stabiliţi în străinătate, unii stabiliţi în Bucureşti şi unul rămas în Galaţi) şi vorbeam despre evidenta involuţie a oraşului nostru şi despre lipsa de reacţie a gălăţenilor obişnuiţi. Singurul mod prin care noi comunicăm continuu este online. De aceea am ales să dăm naştere pe o reţea socială unei comunităţi informate şi dornice de implicare. Nu am avut niciodată pretenţia că deţinem adevărul absolut, însă principalul scop urmărit a fost cel al mobilizării societăţii civile.

- Aţi avut o serie de acţiuni şi în stradă, însă foarte puţini gălăţeni s-au alăturat, în final, manifestărilor. Cum comentezi lipsa de reacţie a oamenilor?
- Este de înţeles. În istoria recentă, în colţul acesta de ţară nu există o tradiţie în confruntarea directă a autorităţilor. Când spun confruntare nu mă refer exclusiv la protestul stradal, ci la coagularea unor mici grupuri în jurul unor teme de interes comun, a scrierii de petiţii, a participării la şedinţele Consiliului Local sau a audienţelor la primar/parlamentar. Consider demersurile noastre o reuşită pentru că au readus acest gen de atitudine în sânul societăţii civile şi pentru că prin exemplul nostru am reuşit să mobilizăm şi alţi oameni. Comoditatea e mereu opţiunea cea mai facilă. Este vorba de ceea ce spuneam mai devreme: denaturarea sistemului de valori cu largul concurs al „elitei” politice. Oamenii au intrat de peste 20 de ani într-un cerc vicios în care au fost convinşi că priorităţile lor nu coincid cu ale autorităţilor şi, mai mult, că doleanţele lor nu contează. De aceea, strategia prin care trebuie combătută această atitudine este tot una care să se adreseze bazei, ca schimbarea să vină de jos în sus şi nu invers. Cu cât ai mai mulţi oameni care îşi pun întrebări şi îşi manifestă vizibil nemulţumirea, cu atât vei avea mai mulţi politicieni şi reprezentanţi care vor fi forţaţi să asculte şi să acţioneze în consecinţă.

- Speculaţiile nu au întârziat să apară. Au existat şi voci care au încercat să vă asocieze cu un partid sau altul. Sunteţi dispuşi să susţineţi un candidat al unei formaţiuni pentru Primărie sau Consiliul Judeţului?
- În primă instanţă, am făcut tot posibilul să dispersăm aceste rumori. Pentru ca mai apoi să ne dăm seama că ne concentrăm energiile pe o temă falsă. A acuza pe cineva că informează şi că îndeamnă la implicare civică este un semn de teamă. Era evident că deranjăm o ordine cu care lumea politică se obişnuise şi cu care se simţea confortabil. Mesajul din timpul protestului nostru a fost clar: ”Toate partidele – aceeaşi mizerie”. Scopul comunităţii create nu este acela de a propune nume pentru viitoarele alegeri, ci acela de a convinge oamenii că schimbarea stă în mâinile lor.

-Cum speri că vei reuşi să trezeşti spiritul civic în gălăţeni şi să revitalizezi societatea civilă?
-A trezi spiritul civic nu este o acţiune unilaterală. Totodată, este nevoie de consimţământul oamenilor. Este o misiune pe care trebuie să şi-o asume fiecare cetăţean care se trezeşte dimineaţa şi vede că nu are căldură în apartament, că nu îi curge apa caldă la robinet, că lângă bloc e mereu plin de gunoaie, că nu îşi poate lăsa copilul pe stradă din cauza câinilor, că îşi strică maşina, în mod repetat, în găurile de pe stradă, că tot oraşul se surpă, că toţi tinerii pleacă şi că, în ciuda acestor lucruri, el stă impasibil.

Cine este Ciprian Ciocan

Ciprian Ciocan are 29 de ani şi este necăsătorit. A urmat cursurile Liceului Pedagogic „Costache Negri” din Galaţi şi a absolvit două facultăţi din cadrul Universităţii Bucureşti – Facultatea de Istorie şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Este PR Manager.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.