Jump to content

Chinezii fac bani din sărăcia gălăţenilor


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Chinezii fac bani din sărăcia gălăţenilor

* Mai multe firme controlate de chinezi şi-au deschis magazine de lucruri ieftine în oraş * Firmele asiaticilor sunt când pe pierdere, când pe profit, dar fac totuşi bani buni în România *  Bon i se dă clientului, dar numai dacă-l cere *  Dacă tot n-am reuşit să facem noi bani de pe urma chinezilor - dezvoltând fabrica de tractoare Hoyo, în Zona Liberă, în urmă cu vreo trei ani - măcar să trăiască şi ei de pe urma sărăciei gălăţeanului

Zeci de mii de gălăţeni abia reuşesc să-şi întindă bruma de leafă de la o lună la alta, aşa că nu le mai rămân bani cu care să meargă la shopping prin magazinele cu ştaif din oraş. Încet, dar sigur, aceşti oameni devin clienţi fideli ai magazinelor de lucruri ieftine chinezeşti, care vând de toate: de la tacâmuri la unelte de lăcătuşerie şi de la poşete la pastă de dinţi, lenjerie de corp şi tigăi. Preţurile mărfurilor sunt, evident, mult mai mici decât în magazinele care vând produsele producătorilor recunoscuţi. Evident, mai ieftin înseamnă şi de mai slabă calitate. Primii care au înţeles că şi de pe urma gălăţeanului sărac poţi face bani, în oraş, au fost patronii autohtoni care şi-au deschis magazine de chinezării. Parte dintre ele încă există, deşi şi-au tot schimbat denumirile. Din anii trecuţi, însă, au început să se dechisă în Galaţi tot mai multe magazine manageriate chiar de cetăţeni chinezi, cărora, judecând după cifrele de afaceri comunicate Finanţelor, nu le-a mers rău deloc în ţara noastră. Prea comunicativi nu sunt chinezii cu privire la afacerile pe care le fac la Galaţi. După ce-şi vor depune şi declaraţiile pe 2014, însă, vom vedea cu toţii câte parale se fac din comerţul fiscalizat cu chinezării.

Bonul se eliberează, dar mai mult la cerere

Gălăţenii săraci nu-şi permit să cumpere mult, nici măcar atunci când vine vorba despre lucruri ieftine. Totuşi, bună parte dintre clienţi revin constant ca să-şi cumpere chinezării diverse, aşa că unii ajung să lase mii de lei la tejgheaua magazinelor, pe durata unui an. Pentru aceste sume primesc bon, dar numai dacă îl cer.

Am testat, săptămâna trecută, serviciile a trei magazine deţinute de chinezi: Magazinul Universal Perfect din Piaţa Centrală, China Elegance din Micro 21 şi Roby Mall din Micro 39. Dintre toţi, doar chinezii din Micro 21 ne-au dat bon fără să-l cerem noi, în mod expres. Şi cum mulţi gălăţeni nu cer, nu-i exclus ca vânzările să fie chiar mai consistente decât ce aflăm noi, de la Finanţe. În medie, judecând după cifrele oficiale de venit, firmele chinezilor lucrează cu puţini angajaţi - şase sau şapte, cel mult - dar încasează şi zeci de mii de lei lunar.

Ce firme controlează magazinele chinezeşti şi câţi bani fac

Am încercat să discutăm şi cu parte dintre patronii chinezi, însă fără succes. La Roby Mall, spre exemplu, vânzătoarele gălăţence ne-au spus că şefii trăiesc în Bucureşti şi vin doar sâmbătă seara la Galaţi, că n-au numerele de telefon la care patronii să poată fi contactaţi şi că nimeni altcineva nu ne va da detalii legate de activitatea magazinului. Ba, un agent de pază a venit după noi în parcarea aşa zisului mall şi ne-a informat că nu avem voie nici măcar să pozăm magazinul de afară. Ciudat mod de a-ţi face reclamă când n-ai nimic de ascuns, nu-i aşa?

Societatea prin intermediul căreia e controlat mall-ul se numeşte Jingdong SRL, are sediul în Bucureşti, iar magazinul din Micro 39 este doar un punct de lucru. Din 2008 până în 2011, firma a fost pe plus, iar în 2012 şi 2013, pe minus. Totuşi, e de remarcat că veniturile lunare medii ale firmei ajung la aproape 38.000 de lei. Nu-i chiar rău, pentru o firmă care vine obiecte la preţ câţiva lei bucata. Numărul mediu de angajaţi este, însă, foarte mic: maxim şase persoane pe statele de plată, şi asta prin 2010. Potrivit celor mai recente raportări către Finanţe, firma avea doar doi angajaţi în toată ţara.

Magazinul Universal Perfect din Piaţa Centrală e controlat - potrivit bonului fiscal pe care ni l-a eliberat vânzătorul chinez doar la solicitarea noastră - de firma SC Yan Sheng Impex 2000 SRL. Societatea are punct de lucru în Galaţi, dar este înregistrată cu sediul central tot în Bucureşti. În 2010, firma pierdea 151.310 lei. În 2011, s-a adâncit în pierdere, ieşind pe minus cu 234.670 lei. Anul 2012 a fost tot unul terminat pe minus, cu o pierdere de 126.501 lei. Abia 2013, firma a intrat, din nou pe profit, reuşind să rămână cu 71.200 lei la finele anului fiscal. Faţă de Jingdong, firma cu punct de lucru în Piaţa Centrală încasează de vreo opt ori mai puţin, adică doar vreo 4.700 lei pe lună.

Magazinul chinezesc din Micro 21 care se numeşte China Elegant şi este controlat de SC Ni Clasic Magazin SRL. Ce-i drept, aici ni s-a dat bon şi fără să-l cerem. Cum firma a fost deschisă abia anul trecut, în iulie, trebuie să mai treacă ceva vreme să vedem dacă afacerile chinezilor de la ieşire din oraş merg bine sau nu. Oricum, ori de câte ori am intrat, erau clienţi la casă, semn că afacerile merg.

„Magazinele astea nu reprezintă mai nimic pentru mediul nostru de afaceri!”

Din păcate, faptul că mai mulţi cetăţeni chinezi fac bani şi în magazinele din oraşul nostru nu ne e de prea mare ajutor. Locurile de muncă nou create se numără pe degete, iar perspective de dezvoltare nu prea sunt.
L-am întrebat pe preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din Galaţi, Marian Filimon, cum interacţionează chinezii care investesc la Galaţi cu mediul de afaceri autohton. „N-aş putea spune că am avut o discuţie cu aceşti investitori, la nivel de patronat. Sunt afaceri mici şi foarte mici, care nu influenţează aproape deloc climatul economic. Oraşul nostru a avut posibilitatea de a face afaceri cu chinezii, în Zona Liberă, unde ar fi trebui să se facă o fabrică de tractoare Hoyo. Vorbeam acolo despre sute de locuri de muncă şi consistente către bugetul statului. Ani de zile au plătit firme chirie acolo degeaba. Am ratat această investiţie, iar acestea nu pot sub nicio formă să ţină locul unei afaceri de mari dimensiuni”, ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Câţi bani fac magazinele chinezești din Galaţi

Acum un an, Galaţiul era invadat de magazinele cu lucruri ieftine pe care le deschiseseră chinezii. Între timp, piaţa s-a mai aşezat. Magazinele mai mici s-au închis, iar cele mai mari au devenit un pic mai cunoscute în oraş.

Am trecut, zilele trecute, pe la câteva dintre ele, ca să vedem cum le-au mers afacerile. Interesant ni s-a părut, înainte de toate, că fiecare dintre cele trei magazine pe care le-am vizitat erau, de fapt, puncte de lucru ale unor firme din Bucureşti. La fel de interesant a fost că doar într-unul dintre magazine - culmea, în cel din care cumpărăturile aveau valoarea cea mai mică! - am primit bon, fără să-l cerem în mod expres. În celelalte, fără vreo urmă de amabilitate, vânzătoarele asiatice ne-au împins plasa cu produsele cumpărate, făcându-se că plouă. Abia când am solicitat bonul, au început să introducă în casa de marcat datele aferente mărfurilor pe care ni le vânduseră. Şi abia apoi ne-au oferit şi bonul. Tot fără vreo urmă de amabilitate.

Câştigi puţin, pierzi mult. Şi nu dai bon decât dacă e musai

Primul magazin pe care l-am vizitat a fost Roby Mall, administrat de societatea Jingdong SRL, din Capitală, dar cu punct de lucru în Galaţi. În ultimii cinci ani, societatea a făcut afaceri de 6.334.126 de lei, adică de peste 1.400.000 de euro. Interesant este că doar în trei din cinci ani a mers pe profit (adică în 2013, 2014 şi 2015), în rest, pe pierdere. Şi, per total, profitul pe ultimii cinci ani a fost de numai 37.727 de lei, adică aproximativ 8.400 de euro. E unul dintre magazinele în care vânzătoarea nu ne-a dat bon decât după ce l-am cerut.

Am trecut, apoi, pe la magazinul chinezesc din Piaţa Centrală, administrat de Yan Sheng Impex 2000 SRL, societate cu sediul în Capitală şi punct de lucru în Galaţi. În ultimii cinci ani, a făcut afaceri de 1.148.862 de lei. De scos, n-a scos nimic. Ce-i drept, a raportat profit în doi din ultimii cinci ani, adică în 2014 (90.300 de lei) şi în 2015 (3.205 lei), iar în rest numai pierderi, mult mai mari. Per total, adunând profiturile şi scăzând pierderile raportate de către societate spre Finanţe, reiese că aceasta a pierdut, în ultimii cinci ani, 217.449 de lei. E al doilea magazin care nu ne-a dat bon decât după ce l-am cerut.

În cele din urmă, am ajuns şi la magazinul chinezesc de la subsolul complexului Winmarkt. E administrat de Euro Fly Complex SRL, tot cu sediul în Bucureşti şi punct de lucru în Galaţi. Societatea a făcut afaceri, în ultimii cinci ani, de 1.129.793 de lei şi, cu un singur an în care a raportat profit (2015, cu 50.688 de lei), a pierdut, din 2012 încoace, 217.312 lei, potrivit raportărilor către Finanţe. E singurul magazin care ne-a dat bon fiscal fără să îl cerem, pentru cumpărături în valoare de doar 4,5 lei.

Avantaj. Ne dau şi chinezii locuri de muncă

Avantajul existenţei magazinelor înfiinţate de chinezi în oraş este că, odată cu apariţia acestora, s-au creat şi câteva locuri de muncă.  Faptul că fiecare punct de lucru are cod unic de identificare diferit faţă de firma-mamă din Bucureşti indică existenţa a cel puţin cinci angajaţi per magazin. Evident, cu cât e mai mare magazinul, cu atât mai mare e şi numărul de angajaţi. Nişte bani de pe urma magazinelor mai fac şi cei care le închiriază spaţiile, dar şi firmele de pază. Iar pe banii făcuţi, plătesc şi impozite la stat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.