Jump to content

Teatrul Muzical şi-a cumpărat pian de concert "Steinway"


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Teatrul Muzical şi-a cumpărat pian de concert "Steinway"

Duminică, 22 martie, de la ora 19,00, proiectul "Pianul călător" poposeşte la Galaţi, dar nu cu pianul trasbordat din oraş în oraş, ci folosind propriul nostru pian, unul marca Steinway! Gălăţenilor le va fi oferit un concert extraordinar al pianistului Horia Mihail, care va performa alături de Orchestra simfonică a Teatrului Muzical "Nae Leonard", dirijată de Mircea Holiartoc. Pianele marca Steinway sunt unele dintre cele mai renumite şi mai costisitoare instrumente muzicale din lume, fiind destinate în principal profesioniştilor din domeniu.

Marele pianist a fost atras de un magnet uriaş: pianul Teatrului Muzical! Galaţiul, unul dintre puţinele teatre muzicale din ţară fără pian de concert (împrumutase cândva unul de la Iaşi, care însă a trebuit returnat), are acum unul de firmă: "un Stadivarius al pianelor", spun unii, în timp ce alţii îl compară cu Mercedesul. Dirijorul Mircea Holiartoc compara cu un Rolls Royce acest pian marca Steinway, la care ieri chiar ne-a în/cântat, într-o demonstraţie.

Într-o conferinţă de presă consacrată evenimentului, am aflat de la directorul teatrului, Teodor Niţă, că pianul al cărui strămoş a fost construit de un german transmutat în SUA, unde a fondat în 1853 compania Steinway & Sons, a putut fi procurat datorită implicării primarului şi Consiliului Local, după trei ani de eforturi. Noul pian reprezintă, însă, mai mult decât achiziţia unui instrument. Practic, Galaţiul, care şi-a pierdut, din dispoziţia Elenei Ceauşescu, Orchestra filarmonică, se deschide acum în sfârşit concertelor profesioniste.

Având la dispoziţie acest pian extraordinar, s-au întâmplat imediat şi alte lucruri extraordinare, precum acest concert al lui Horia Mihail, în care pianul Steinway va fi inaugurat oficial. Directorul teatrului speră ca sala Muzicalului să fie plină, mai ales că publicul gălăţean a fost vitregit până acum de astfel de concerte.

Pianistul oaspete a concertat nu demult la Tecuci, cu un pian plimbat prin ţară în cadrul turneului naţional "Pianul călător", care a ajuns în general în oraşe fără teatre muzicale şi opere. Anul acesta, data începerii turneului a fost deturnată chiar de pianul gălăţean, căci marele pianist, "numărul 1" în România, după cum spunea ieri dirijorul Holiartoc, a dorit să cânte în deschiderea "Pianului călător" la Galaţi, la această "bijuterie". Iniţial, Galaţiul nu fusese prins în program, însă noul pian a făcut-o.

"Se pare că a început să se scrie istorie la Galaţi" şi în domeniul muzical, se bucura, ieri, directorul Teodor Niţă. Din Cenuşăreasă, Galaţiul s-a transformat într-un oraş cu un teatru liric printre cele mai înzestrate. Concret, piane de concert mai au, în afară de Radio România, doar filarmonicile din Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov, Sibiu şi Ploieşti, precum şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.