Jump to content

Poiana - comuna cu apă curentă şi uliţe asfaltate


dcp100168

Recommended Posts

Poiana - comuna cu apă curentă şi uliţe asfaltate

Comuna Poiana este situată la puţin peste 100 de kilometri de municipiul Galaţi şi la aproape 30 de kilometri de municipiul Tecuci. Este o comună „tânără”, fiind înfiinţată în 2004, prin desprindere de Nicoreşti. Oficial, are în componenţă două sate: Poiana (reşedinţă de comună) şi Vişina, însă şi Huleştiul tot de Poiana aparţine. Aici trăiesc aproximativ 1.800 de locuitori, în 750 de gospodării. Aşa cum e aproape în toate comunele din judeţul Galaţi, populaţia este îmbătrânită, aproape 60 la sută dintre săteni fiind pensionari.

Agricultura, principala ocupaţie

„La noi în comună, oamenii se ocupă cu agricultura. Fie îşi muncesc propriile terenuri agricole, fie lucrează pământul altora. În zonă există trei societăţi care lucrează în arendă pământurile oamenilor, în special pe ale celor în vârstă. Administratorii, Vasile Popovici, Maricel Mustărică şi Dan Bujoru, fie lucrează cu angajaţi, fie cu zilieri, după cum vor”, ne-a declarat primarul comunei Poiana, Tudor Trofim. „Eu am asociaţia din octombrie 2008 şi am doar trei angajaţi cu care lucrez. În total am 200 de hectare de care mă ocup cu oamenii mei”, spune Vasile Popovici, unul dintre administratori. Doar la Primărie numărul angajaţilor este mai mare - 17, asta dacă excludem sistemul de învăţământ.

Asfaltul, motiv de mândrie

Chiar dacă Poiana se află „la cucuieţii din deal”, exact în nordul judeţului, la graniţa cu Vrancea, vă vine să credeţi sau nu, în comună aproape toate uliţele sunt asfaltate. Locuitorii mai multor străzi din municipiul Galaţi ar putea fi invidioşi pe locuitorii acestei comune, care nu se afundă până la genunchi în noroi de fiecare dată când plouă.

„Eu sunt primar în Poiana din 2004. După aproape trei mandate, sunt mândru că las ceva în urmă. Aproape toate uliţele au fost modernizate. Am un program încă în derulare, pe care trebuie să-l termin anul acesta. Mai am de asfaltat două, trei uliţe. Prin Ministerul Dezvoltării, am reuşit să primesc un proiect de modernizare de 21 de miliarde lei vechi. Infrastructura era praf când am venit aici. Era un noroi de nici nu putea ajunge autobuzul până aici. De asemenea, am reuşit să fac alimentarea cu apă a oamenilor încă din 2001. Am dezvoltat bine Poiana”, spune mândru edilul, în vârstă de 73 de ani de ani. Sătenii au şi internet, dar şi cablu tv.

Educaţia, pe drumul cel bun

În toată comuna sunt 270 de şcolari şi preşcolari. În Poiana există Şcoala Gimnazială clasele I-VIII şi o grădiniţă, în Vişina - Şcoală Primară clasele I-IV, iar în Huleşti funcţionează în prezent o altă grădiniţă. De educaţia copiilor se ocupă şapte învăţători şi 11 profesori.

„Şase profesori fac naveta de la Tecuci, ori din satele din jur, însă au biletele de drum plătite mereu. Şi elevii au transportul asigurat, cu ajutorul unui microbuz şcolar. Anul acesta, îmi doresc să demarez lucrările de modernizare la şcoala din Vişina. Acolo elevii încă merg la toaleta din curte, vreau să le trag apă curentă, să fac şi un gard cum trebuie acolo. În Poiana avem o grădiniţă a cărei construcţie a început de ceva timp, dar din 2009 nu s-a mai lucrat la ea, din lipsă de bani. Acum vreau măcar să o învelim, să o tencuim, pentru a o face folosibilă. Iar la grădiniţa din satul Huleşti vreau să pun un hidrofor. Acestea sunt investiţiile principale de anul acesta”, spune edilul.

O familie cu nouă copii, exemplu pentru alţi părinţi

Victor, Georgiana, Andreea, Florin, Sergiu, Simona, Daniela, Petrica şi Ioana. Sunt numele celor nouă copii, cu vârste cuprinse între 9 luni şi 16 ani, pe care îi are familia Munteanu, din comuna gălăţeană Poiana, familie care este, de altfel, cea mai numeroasă din zonă.

Conform edilului, Tudor Trofim, din cauza sărăciei şi a numărului mare de copii pe care îi au în grijă, 163 de familii din localitate primesc ajutor social de la Primărie.

Dacă în multe situaţii, părinţii ajung să fie decăzuţi din drepturi, pentru că îi neglijează ori îi maltratează pe cei mici, putem spune că Nela şi Marcel Munteanu sunt un exemplu pentru toţi părinţii. În ciuda greutăţilor de fiecare zi, mama şi tatăl fac eforturi ca ai lor să fie mereu curaţi (am surprins-o pe mamă în momentul în care încălzea apă pe plită, pentru a spăla haine) şi hrăniţi. Încă de când am intrat pe poartă, am fost primiţi cu zâmbete.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Toalete ca la oraş, în şcolile şi grădiniţele din Poiana

Dacă ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ar fi venit în vizită inopinată în comuna Poiana, aflată la marginea judeţului Galaţi, ar fi descoperit că şcolile şi grădiniţele au toalete interioare moderne, care concurează cu cele de la oraş. Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din satul Poiana, realizate cu finanţare de la Guvern prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, reprezintă una dintre investiţiile de succes din acest mandat.

De nerecunoscut, aşa ni s-a părut, zilele trecute, Şcoala Gimnazială Nr. 1 din satul Poiana, pe care am mai vizitat-o în decembrie 2017. Scriam, la acea vreme, că elevii erau nevoiţi să meargă la toaleta din fundul curţii, iar din cauza problemelor de alimentare cu apă, cu care se confrunta întreaga comună, şcoala era nevoită să-şi facă săptămânal provizii în bazinul din curte. Anunţam, atunci, că graţie finanţării guvernamentale (PNDL 2) câştigate de primarul comunei, Ciprian Tudor, şcoala va fi reabilitată, modernizată, extinsă şi dotată. Că va avea grup sanitar interior, centrală proprie şi termoizolaţie. Acum toate acestea au devenit realitate.

Efort susţinut

Şcoala Nr. 1 din Poiana a fost inaugurată la deschiderea noului an şcolar, în prezenţa inspectorului general şcolar, Mioara Enache. În spatele investiţiei stă un efort susţinut. Licitaţia a fost câştigată pe criteriul „cel mai bun raport calitate-preţ” de asocierea SC Davide Construct SRL - SC Rovis Lider SRL. „Este meritul domnului primar că lucrarea s-a finalizat cu succes. Fără sprijinul dumnealui nu am fi reuşit”, spune directoarea şcolii, Veronica Oancă, iar primarul recunoaşte că nu i-a slăbit deloc pe constructori.

Ce s-a realizat

„Corpul existent al şcolii a fost reabilitat, a fost consolidată structura de rezistenţă, a fost schimbat acoperişul, s-a extins clădirea cu grupurile sanitare, un spaţiu pentru centrala termică şi un spaţiu pentru lapte-corn. Avem mobilier nou, de tip modular, iar consumul de lemne este rezonabil faţă de vechiul sistem cu sobe”, ne-a explicat directoarea.

Elevi buni, dar tot mai puţini

„În comuna Poiana, toţi copiii au toalete interioare, atât la şcoală, cât şi la grădiniţe”, a ţinut să ne spună primarul şi să ne şi arate grupurile sanitare ale celorlalte instituţii de învăţământ. Din păcate, numărul copiilor se împuţinează şi au rămas mai puţine structuri de învăţământ, pe una fiind pus lacătul.
În schimb, elevii sunt buni, vin la şcoală, iar cadrele didactice se mândresc cu ei şi îşi doresc să le fie modele. „Copiii sunt încurajaţi să participe la cât mai multe concursuri şi activităţi, iar rezultatele ne bucură. De exemplu, un elev de clasa a VIII-a a câştigat locul I la un concurs de poezie pe judeţ. La clasa a VII-a, un elev a luat locul I la un concurs de şah, sportul minţii", ne-a spus directoarea Veronica Oancă.

"Am venit aici să dau un start bun"

„Îmi place să cred că nu eu am ales să vin la Poiana, ci Şcoala din Poiana m-a ales pe mine. Eu am venit aici să dau un start bun. În aceşti trei ani, am făcut front comun şcoală, comunitate, Consiliul Local şi Primăria, astfel încât copiii să vină cu drag la şcoală”, ne-a mărturisit directoarea şcolii din Poiana, Veronica Oancă. Profesoară de franceză, a venit la conducerea şcolii din Poiana de la Liceul "Elena Caragiani" din Tecuci, unde încă mai predă câteva ore. 

Navetă decontată pentru cadrele didactice 

Din cele 20 de cadre didactice ale Şcolii din Poiana, 15 fac naveta de la Tecuci, iar printre acestea se numără şi directoarea Veronica Oancă. Profesorii se bucură de faptul că li se decontează naveta, iar primarul comunei, Ciprian Tudor, reuşeşte să facă acest lucru făcând economii la bugetul local, care nu e deloc unul generos. "Unii cetăţeni îmi reproşează că am modernizat iluminatul public, dar fac economie de la 2 noaptea la 5 dimineaţa. Eu cred că hoţul fură şi cu lumină, şi fără, dar economia pe care o fac astfel reprezintă banii cu care decontez naveta cadrelor didactice", spune primarul. Ciprian Tudor a învăţat şi el la Şcoala din Poiana, unde învaţă acum fiul său, iar soţia lui este profesoară de limba română la Liceul Nr. 1 din Tecuci şi la Şcoala din Buciumeni.

Prin implicarea Primăriei şi a Fundaţiei "Bunul Samaritean", toţi elevii din Poiana au simţit bucuria cadourilor primite de sărbători. În plus, alocaţiile complementare de care beneficiază mulţi dintre ei reprezintă o motivaţie în plus să fie prezenţi la ore.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Apă curentă, gaze şi asfalt pentru comuna Poiana. Nu mai e ”satul părăsit de apă”

„Poiana, satul părăsit de apă”, scriam pe 13 decembrie 2017, în pagina Satul a ziarului „Viaţa liberă”, consemnând spusele lui nea Costică, unul dintre localnici, care, de faţă cu noi, îi zisese primarului Ciprian Tudor: „Fă să avem apă nonstop şi, dacă nu te iubeşte lumea, să-mi spui mie!”. La acel moment, primarul tocmai semnase contractul de finanţare prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2), pentru proiectul de extindere şi modernizare captare, aducţiune şi înmagazinare apă potabilă în comuna Poiana. Investiţia este acum pe cale de finalizare.

În cadrul modernizării sistemului de alimentare cu apă, au fost forate două puţuri de apă, ambele la adâncimea de 290 de metri, care vor asigura necesarul de apă curentă pentru întreaga comună, spune primarul Ciprian Tudor. Potrivit acestuia, primul puţ a fost dat în folosinţă pe 19 ianuarie anul acesta, iar cel de-al doilea va putea fi utilizat din februarie. În plus, apometrele localnicilor sunt citite de la distanţă.

În comună se aşteaptă să înceapă modernizarea drumului de interes local DC 72, contractul de proiectare şi execuţie fiind deja atribuit prin licitaţie, iar primarul încearcă să obţină finanţări pentru alimentarea cu gaze a comunei şi pentru asfaltarea drumurilor rămase încă nemodernizate.

Cea mai nouă achiziţie a Primăriei Poiana o reprezintă un buldoexcavator pentru Serviciul Public de Gospodărire Comunală, utilaj plătit cu bani din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Contracte

„Pentru modernizarea drumului DC 72, care leagă satele Huleşti şi Piscul Corbului, constructorul aşteaptă ordinul de începere a lucrărilor. În programul meu electoral, m-am angajat să modernizez acest drum şi să modernizez iluminatul public cu LED, ceea ce am făcut deja, şi că rezolv problema primordială a alimentării cu apă. Pentru drum am găsit un constructor serios, care a acceptat să primească plata eşalonat”, spune primarul. Ca şi localnicii, Ciprian Tudor aşteaptă modernizarea Drumului DJ 252 I, tronsonul Vişina - Buciumeni, lucrare licitată acum de Consiliul Judeţean.

La un pas de finanţare

Ciprian Tudor ne-a povestit cum a fost la un pas să obţină finanţare de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), pentru modernizarea unor drumuri comunale. „Aveam contractul pregătit, aveam şi aprobarea Consiliului Local, pentru că ar fi trebuit să plătim rate 20 de ani, dar s-a schimbat guvernul şi nu am mai semnat nimic. Când i-am sunat să-i întreb, mi s-a răspus că au luat banii cei din Bucureşti, pentru noi nu mai sunt!”, spune primarul. Într-adevăr, conform documentelor oficiale de pe site-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, proiectul său figura pe „Lista proiectelor eligibile pentru finanţare din FDI” cu o valoare de peste 31,8 milioane de lei...

Localnicii vor alimentare cu gaze

La Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză nu a fost depus doar proiectul de modernizare a drumurilor, ci şi studiul de fezabilitate pentru înfiinţarea unui sistem de distribuţie a gazelor naturale. „Am făcut un sondaj şi am întrebat oamenii ce ar fi prioritar pentru ei, canalizare sau gaze? Oamenii mi-au spus să aduc gaze în comună, că e greu cu lemnele. Pentru canalizare, prioritate au comunele de gradul I şi II, iar noi suntem comună de gradul III. În plus, suntem vreo sută - două cei care avem toalete cu fose septice. Dacă aş face acum canalizare, mă tem că oamenii nu s-ar racorda, că nu au bani să plătească. Sunt amărâţi. Eu îi văd cum plătesc apa şi gunoiul. Dar de racordarea la gaze au nevoie, iar conducta e chiar lângă noi, la Buciumeni. Eu vreau să aduc gazele în dreptul curţii fiecăruia şi omul să se poată racorda în timp, după posibilităţi”, spune primarul.

Bătălia pentru finanţare

„Mai am un studiu de fezabilitate şi pentru modernizarea a 14,5 km de drumuri. În prezent, aproximativ 60 la sută din drumuri sunt modernizate cu asfalt, restul cu balast. Cu acest proiect aş avea asfaltate toate străzile din comună. Aştept să se deschidă PNDL 3, dacă-l face guvernarea, să depun acest proiect şi pe cel de gaze, să obţin finanţări şi să scot lucrările la licitaţie. Nu mă laud, dar îmi iubesc tare satul, trăiesc în el şi vreau să-l fac frumos şi modern! Indiferent că e PNL sau PSD la guvernare, noi, primarii care ne luptăm să facem proiecte, nu trebuie să fim judecaţi după carnetul de partid. În comună oamenii au votat şi PSD şi PNL! Iar dacă nu m-aş lupta să aduc finanţări pentru proiecte în comună, n-am avea cu ce supravieţui, în două luni de zile am risca să închidem Primăria”, spune primarul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.