Jump to content

ArcelorMittal nu mai este clientul Electrocentrale


dcp100168
 Share

Recommended Posts

ArcelorMittal nu mai este clientul Electrocentrale

După ce, la începutul săptămânii, Electrocentrale a somat, public, Primăria și Apaterm să își plătească datoriile, anunțând că, în caz contrar, va sista, de la 1 aprilie, livrarea agentului termic pentru întreg Galațiul, astăzi a apărut un alt semnal care nu face decât să confirme inevitabilul: CET se află în pragul colapsului și o dată cu el, și termoficarea orașului.

“În momentul de față pot să vă confirm că suntem independenți față de CET”, a anunțat, astăzi, directorul general Bruno Ribo, precizând că Arcelor Mittal Galați a investit și realizat o unitate independentă de producerea aburului tehnologic și a apei demineralizate - cele două produse pe care, până acum, combinatul siderurgic le cumpăra de la SC Electrocentrale. "Nu ne putem asuma riscul de a opri combinatul când nu avem surse de abur și de apă, iar problemele legate de funcționarea Electrocentrale ne-au determinat să ne realizăm propriile unități de producție astfel încât să fim independenți de CET. Am înțeles că sunt dificultăți legate de viitorul CET și noi, ca parteneri responsabili ai comunității locale, am luat acele decizii necesare astfel încât orice măsură s-ar lua, să nu ne afecteze pe noi", a mai explicat Bruno Ribo, completând "am înțeles că una din deciziile posibile ale CET este  să reducă considerabil producția pe timpul verii... Anul trecut nu era posibil, pentru că CET că trebuia să ne livreze nouă abur și apă, dar acum ...".

Deşi Bruno Ribo a evitat să precizeze cantitatea de abur tehnologic și apă demineralizată produse, până acum, de CET pentru combinat, unul din directorii prezenți la masa rotundă organizată de combinat pe tema protecției mediului a avansat procentul de 30% - atât ar fi reprezentat, până acum, din încasările CET, cât se încasa prin vânzarea către Arcelor Mittal a aburului industrial și apei demineralizate.

Contactat telefonic, administratorul judiciar al Electrocentrale, Sinan Mustafa, a precizat că procentul este mai mic “undeva la 15-20% dar este clar că ne afectează această decizie luată de combinat. Era singurul client căruia îi livram aceste două produse- aburul tehnologic și apa demineralizată, însă i-am înțeles și pe ei - nu poți risca să blochezi activitatea din combinat pentru că alții bagă Electrocentrale ăn faliment și nu mai avem bani să ne plătim factura la gazele naturale”. Potrivit lui Sinan Mustafa, de la mijlocul lunii februarie, CET a încetat să mai livreze abur industrial și apă demineralizată către Arcelor Mittal Galați, unitate cu care are un contract care expiră în această lună.

Prin pierderea, ca și client (mai ales că era și bun-platnic), a Arcelor Mittal, Electrocentrale se afundă și mai rău într-o situație financiară care pare fără ieșire, căci Primăria şi Apaterm tac de două zile, deşi CET a anunţat public de faptul că, de la 1 aprilie, lasă Galaţiul fără agent termic pe termen nelimitat. Energia electrică, celălalt produs realizat de CET pare să nu mai fie nici ea o afacere prea bună, căci “nu se justifică, deoarece costurile de producție a unui megawatt se ridică la 5-600 de lei, iar eu îl pot vinde în sistemul național de energie, la licitație, cu 170 de lei, că asta este piața”, completează Sinan Mustafa.

Încă de la construcție, din 1969, Centrala Electrică de Termoficare Galați (CET), cu o putere instalată de 535 MW, a fost destinată alimentării cu energie termică (sub formă de abur tehnologic și apă fierbinte) a consumatorilor urbani și industriali din municipiul Galați și livrării de energie electrică în Sistemul Energetic Național. În momentul de față, CET nu mai are cui vinde nici aburul industrial și nici nu mai poate livra apa fierbinte, adică agentul termic, populației, căci a intrat în incapacitate de plată, iar Romgaz nu îi va mai livra gazele naturale necesare funcționării. În aceste condiții, viitorul Electrocentrale nu sună deloc bine. Dar cine să îl audă, din adâncurile tunelului pe sub Dunăre visat de conducători locali mai interesați să investească milioane de euro în proiecte nerealiste decât să aloce respectivii bani pentru construcția unor centrale termice de cartier - singurele soluții în lipsa CET-ului?...

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ArcelorMittal Galaţi are o noua staţie de apă demineralizată

Noua staţie de apă demineralizată, de ultimă generaţie, a devenit operaţională, cu rezultate iniţiale foarte bune. Investiţia, în valoare de 4,75 milioane de euro, este o colaborare între ArcelorMittal Galaţi şi Nalco – Ecolab, o companie specializată, care va opera echipamentul.

“Noul echipament ne permite să ne consolidăm independenţa în asigurarea materiilor prime necesare operaţiunilor noastre”, a declarat Bruno Ribo, Director General al ArcelorMittal Galaţi. “De asemenea, investiţia va contribui la scăderea costurilor de producție, având un impact pozitiv asupra operațiunilor și proceselor noastre tehnologice, sprijinind, astfel, creșterea eficienței Unității. Pe o piaţă internaţională foarte competitivă, unde activează companii care au costuri mai mici cu materiile prime, politica de reducere a costurilor asigură competitivitatea activităţii şi viitorul operaţiunilor noastre.”

Staţia utilizează tehnologia de osmoză inversă şi cuprinde cinci unităţi operaţionale, care asigură un volum de apă demineralizată de 550 m³/oră, suficient pentru consumul curent.

Apa demineralizată este un fluid important pentru procesele tehnologice, utilizat la producerea aburului pentru turbosuflante şi pentru diverse procese tehnologice la Convertizoare şi la Turnare Continuă (Oţelărie), precum şi la Decapare.

Investiţia face parte din Proiectul “Energize” al ArcelorMittal Europe, care are scopul de a reduce consumul de energie cu 15%, în următorii cinci ani, de la momentul implementării. Planul de acţiune acoperă o gamă largă de domenii, de la echipamente şi procese energo-intensive, până la activităţi de birou şi implică întreaga organizaţie: sectorul operaţional, de mentenanţă, investiţii şi achiziţii.

ArcelorMittal

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.