Jump to content

Reţea de contrabandă cu ţigări din Republica Moldova


dcp100168

Recommended Posts

45 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Galaţi pentru destructurarea unei reţele de contrabandă cu ţigări

Poliţişti de frontieră  din  cadrul  Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat, la data de 26.03.2015, un număr de 45 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unui grup infracţional specializat în contrabanda cu ţigări.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând din luna mai 2014, pe raza judeţului Galaţi a acţionat un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România din Republica Moldova a unor importante cantităţi de ţigări. Aceste produse accizabile erau depozitate la diferite locaţii de pe raza municipiului Galaţi, de unde apoi erau comercializate prin intermediul unei adevărate reţele de desfacere.

În cursul cercetărilor s-a stabilit că membrii grupului infracţional au introdus în România, depozitat şi comercializat peste 300.000 de pachete de ţigări, de diferite mărci.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate peste 4.000 de pachete de ţigări, telefoane mobile precum şi importante sume de bani.

La sediul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Galaţi, precum si la sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Galati, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de  65 de persoane.

Sprijinul tehnic a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism

Link to comment
Share on other sites

12 arestări după 45 de percheziţii pentru destructurarea unei reţele de contrabandă cu ţigări

Joia trecută, poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, au efectuat un număr de 45 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unui grup infracţional specializat în contrabanda cu ţigări. Se pare că în majoritatea cazurilor, ţigările erau introduse în ţară ascunse în autovehicule special amenajate.

La sediul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Galaţi, precum şi la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 65 de persoane. Din acestea, 12 au primit iniţial ordonanţă de reţinere, iar apoi au primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Astfel, potrivit informaţiilor de pe site-ul Tribunalului Galaţi, Vasile Budescu, Ţîrache Ţinor, Ioana Budescu, Nelea Delian, Tudorel Şerban, Alexandru Beglet, Georgel Cătălin Pămînteanu, Doru Dumitrescu, Marcel Marola, Gabriel Eustaţiu Nemţeanu, Florina Camelia Talabă şi Neculai Donciu sunt cercetaţi în arest preventiv 30 de zile pentru că au făcut parte dintr-o grupare ce făcea trafic cu ţigări de contrabandă.

Potrivit poliţiştilor şi procurorilor în cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând din luna mai 2014, pe raza judeţului Galaţi a acţionat un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România, din Republica Moldova, a unor importante cantităţi de ţigări. Aceste produse accizabile erau depozitate la diferite locaţii de pe raza municipiului Galaţi, de unde apoi erau comercializate prin intermediul unei adevărate reţele de desfacere. În cursul cercetărilor s-a stabilit că membrii grupului infracţional au introdus în România, depozitat şi comercializat, peste 300.000 de pachete de ţigări, de diferite mărci.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Judecătorii au prelungit mandatele de arestare pentru şase dintre inculpaţi

Gruparea infracţională româno-moldoveană reuşise, în doar zece luni, să introducă în România ţigări de contrabandă în valoare de peste 600.000 de euro. Ţigările era vândute în Galaţi, Brăila, Focşani, Tecuci şi Buzău.

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au decis să prelungească cu 30 de zile mandatele de arestare a şase dintre membrii grupării infracţionale care, în perioada iulie 2014-martie 2015, a izbutit să introducă ilegal în România ţigări în valoare de peste 600.000 de euro. Vasile Budescu, Ţinor Tîrache, Tudorel Şerban, Alexandru Begleţ, Doru Dumitrescu şi Marcel Marola vor rămâne după gratii cel puţin până pe 25 iunie, ei fiind consideraţi de magistraţi ca fiind capii reţelei româno-moldoveneşti. În schimb, judecătorii au decis să-i lase în libertate pe alţi trei dintre membrii grupării - Ioana Budescu, Neculai Donciu şi Eustraţiu Nemţeanu - care, fiind sub control judiciar pentru o periodă de 60 de zile, vor fi obligaţi să se prezinte periodic la organul de control judiciar.

Gruparea a fost capturată la sfârşitul lunii martie a acestui an, în urma unor descideri făcute de DIICOT în 45 de locaţii din judeţul Galaţi, prilej cu care aproape 50 de persoane au fost ridicate pentru audieri. În prima fază, au fost reţinute 12 persoane, însă numai nouă au primit mandate de arestare. Iată că, la a doua analiză a situaţiei, lotul arestaţilor preventiv a scăzut la doar şase persoane. Vă reamintim că gruparea amintită pusese la punct o reţea de distribuţie care acoperea mai multe oraşe mari din zonă, respectiv Galaţi, Tecuci, Bârlad, Focşani, Brăila şi Buzău. Ţigările de contrabandă (peste 300.000 de pachete) erau introduse în România ascunse în mijloace auto modificate în acest scop. Iniţial , s-a vehiculat ideea că în afacere ar fi fost implicaţi şi o serie de angajaţi ai statului, însă bănuiala nu a fost confirmată de către anchetatori.

adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Liderul contrabandiştilor din Galaţi, trimis în judecată

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar în care 16 persoane au fost cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări. Astfel, Vasile Budescu, zis „Silică”, Ţîrache Ţinor, Tudorel Şerban, Alexandru Beglet, Neculai Donciu, Marcel Marola, zis „Pateu”, Doru Dumitrescu, zis „Stiverson”, Gabriel Eustaţiu Nemţeanu, zis „Neamţu”, Ioana Budescu, zisă „Marusea”,  Oksana Pikurina, Nelea Delian, Florina Camelia Talabă, Georgel Cătălin Pămînteanu,  Raluca Gologan, Vasile Stoica  şi Auraş Ciprian Donciu au ajuns în faţa judecătorilor, pentru a-şi primi pedepsele pentru faptele ilicite comise.

Arestaţi încă din luna martie

Nouă dintre inculpaţi au fost arestaţi până pe 21 iulie, când judecătorii Curţii de Apel Galaţi au decis înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu pentru Vasile Budescu, Ţîrache Ţinor, Ioana Budescu, Tudorel Şerban, Alexandru Beclet, Doru Dumitrescu, Marcel Marola, Gabriel Eustaţiu Nemţeanu şi Neculai Donciu.

Imediat după trimiterea dosarului în instanţă, procurorii au cerut şi arestarea lui Ciprian Auraş Donciu, proponere acceptată de judecători. Aceeaşi dispoziţie a dat-o şi Curtea de Apel Galaţi, astfel că acesta va sta după gratii cel puţin 30 de zile.

Afacere încupută în 2014

Procurorii DIICOT Galaţi susţin că grupul infracţional a fost pus la punct, în mai 2014, de către Vasile Budescu, Ţîrache Ţînor şi Auraş Ciprian Donciu, aceştia dorind să colecteze toate ţigările introduse ilegal în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, urmărind astfel să pună monopol pe achiziţionarea şi distibuirea en detail de ţigări pe piaţă.

"Acţionând în vederea maximizării profiturilor, membrii palierului de conducere a grupului infracţional au împărţit zonele de distribuţie şi valorificare a cantităţilor de ţigări de contrabandă, aceste zone fiind bine delimitate, în funcţie de zonele din Galaţi în care locuiau cei trei lideri”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. În aceste condiţii, Budescu răspundea de zona centrală a oraşului, Ţinor de nordul Galaţiului, monopolizând piaţa ţigărilor din zona Bariera Traian, iar Donciu era şef pe zona depozitelor din Micro 39.

"A fost creată o reţea de colectori, care aveau rolul de a se deplasa în Piaţa Basarabiei, situată pe drumul care face legătura dintre Galaţi şi Giurgiuleşti, unde îi abordau pe cetăţenii moldoveni ce introduceau ţigări în România prin PTF Galaţi-rutier, de la care achiziţionau toate cantităţile de ţigări, la preţuri negociate", mai precizează anchetatorii, care menţionează şi faptul că inculpaţii aveau sprijinul unor funcţionari publici cu statut special, care le asigurau informaţiile necesare sucesului afacerii.

Ţigările achiziţionate de membrii grupării erau depozitate fie la domiciliile celor trei lideri, fie la sediul societăţii lui Budescu.

Percheziţii şi ţigări confiscate

Pe 26 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră gălăţeni au făcut 54 de percheziţii domiciliare şi au dus la audieri 65 de persoane. În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat în vederea confiscării peste 4.000 de pachete de ţigări, telefoane mobile, precum şi importante sume de bani.

Pe parcursul anchetei s-a stabilit că membrii grupării au deţinut, transportat şi comercializat 353.242 de pachete de ţigări de diferite mărci, cu timbre de accizare emise de autorităţile fiscale modovene sau fără timbru de accizare, prejudiciul creat de ei fiind de 3.901.992 de lei.

Anchetatorii au dispus şi măsuri asiguratorii, punând sub sechestru mai multe autoturisme, terenuri şi apartamente, dar şi sume de bani găsite la inculpaţi.

Disjungeri ce presupun alte cercetări

În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Galaţi se menţionează şi faptul că, în urma unei sesizări depuse de lucrători de poliţie judiciară din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi, cu privire la faptul că mai sunt şi alte persoane care fac contrabandă cu ţigări, s-a dispus dijungerea cauzei cu privire la cei incriminaţi. Astfel, cercetările vor continua faţă de aceştia, urmând ca anchetatorii să adune probe pentru a-i trimite în judecată. De asemenea, procurorii au dispus disjungerea către colegii lor de la parchetul Tribunalului Galaţi şi faţă de un poliţist din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi. În rechizitoriu se menţionează şi faptul că mai multe persoane, o parte dintre ele fiind trimise în judecată în prezentul dosar, vor fi anchetate şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în urma disjungerilor dispuse de DIICOT.

Inculpaţii din dosar vor fi judecaţi la Tribunalul Galaţi, un prim termen de judecată fiind chiar pe 29 iulie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Tupeul maxim al unor infractori. Au pus monopol pe traficul cu ţigări de contrabandă din Galaţi. Mai mulţi funcţionari publici le asigurau „spatele”

13 persoane au primit pedepse între între 3 ani şi 8 ani şi 7 luni de închisoare pentru contrabandă calificată după ce anchetatorii au descoperit că aceştia hotărâseră să colecteze toate ţigările introduse ilegal în România prin punctul de trecere a frontierei Galaţi-rutier, astfel încât să instituie un monopol pe achiziţionarea şi distribuirea en detail de ţigări pe piaţa locală.

Tribunalul Galaţi a condamnat, pe 7 februarie, 13 persoane la pedepse cuprinse între 3 ani şi 8 ani şi 7 luni de închisoare pentru contrabandă calificată. Magistraţii i-au achitat pe toţi de acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, iar faţă de unul dintre cei puşi sub acuzare s-a dispus încetarea procesului penal. Cei în cauză au fost obligaţi să plătească aproapre 1,8 milioane de lei obţinuţi din contrabanda cu ţigări, iar judecătorii au pus sechestru pe conturile, maşinile, casele şi terenurile acestora pentru recuperarea prejudiciului. Decizia intanţei nu este definitivă. 

Procurorii DIICOT Galaţi au descoperit că respectivii au dat dovadă de tupeu maxim, după ce, în 2014, trei dintre contrabadişti, Vasile Budescu, Ţânor Ţârache şi Auraş Ciprian Donciu, au hotărât să colecteze toate ţigările introduse ilegal în România prin punctul de trecere a frontierei Galaţi-rutier, urmărind practic să instituie un monopol pe achiziţionarea şi distribuirea en detail de ţigări pe piaţa locală. "Acţionând în vederea maximizării profiturilor, membrii palierului de conducere a grupului infracţional au împărţit zonele de distribuţie şi valorificare a cantităţilor de ţigări de contrabandă, aceste zone fiind bine delimitate, în funcţie de zonele din Galaţi în care locuiau cei trei lideri”, a precizat DIICOT. 

Contrabandiştii au ajuns să cumpere toate ţigările de contrabandă existente pe piaţă, având spatele asigurat de functionari publici cu statut special, care le furnizau informaţii pentru a menţine „afacerea” profitabilă. "A fost creată o reţea de colectori, care aveau rolul de a se deplasa în Piaţa Basarabiei, situată pe drumul care face legătura dintre Galaţi şi Giurgiuleşti, unde îi abordau pe cetăţenii moldoveni ce introduceau ţigări în România prin PTF Galaţi-rutier, de la care achiziţionau toate cantităţile de ţigări, la preţuri negociate", susţin procurorii DIICOT. 

Gruparea de contrabandişti a fost destructurată în urma a 54 de percheziţii domiciliare efectuate de procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră, fiind audiate cu acel prilej 65 de persoane. Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 4.000 de pachete de ţigări, importante sume de bani şi telefoane mobile. Când au tras linie, anchetatorii au stabilit că reţeaua de contrabandişti a transportat şi comercializat peste 350.000 de pachete de ţigări de diferite mărci, fără timbre de accizare sau cu timbre de accizare emise de autorităţile moldovene. 

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.