Jump to content

Biserica Mavramol vrea să-şi facă parc în centrul oraşului


dcp100168

Recommended Posts

Parcarea din faţa Bisericii Mavramol va fi retrocedată

Aleşii locali au aprobat recent trecerea din proprietate publică în proprietate privată a municipiului Galaţi a terenului intravilan în suprafaţă de 552 mp, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 1A. Măsura a fost luată în vederea retrocedării terenului care a aparţinut cândva sfântului locaş şi pe care a fost amplasat cimitirul bisericii, urmând ca parohia să fie pusă în posesia acestuia.

Potrivit Primăriei Galaţi, suprafaţa de 552 mp care urmează a fi retrocedată Bisericii Mavramol cuprinde şi parcarea din vecinătatea lăcaşului de cult. Asta înseamnă că, în scurtă vreme, am putea scăpa de imaginea sinistră a zonei în care un monument funerar (amplasat ilegal), stă într-o parcare în imediata vecinătate a unor autoturisme, de cele mai multe ori lăsate de-aiurea, a unei toalete publice mobile, şi a câtorva pubele de gunoi, iar o icoană uriaşă priveşte totul de peste gard.
Planurile părintelui paroh Mihai Gherghe erau, la începutul anului trecut, să transforme zona în care acum este parcarea într-un parc plin de trandafiri în centrul căruia să se afle monumentul deja realizat. În jurul crucii vor fi trasate, în forma unor raze de soare, poteci care vor duce la marea alee ce înconjoară zidul bisericii. Vor fi puse şi bănci, gardul masiv de acum urmând să dispară, iar zona să devină o oază de linişte pentru credincioşii care vin să se roage la Mavramol.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Biserica Mavramol vrea să-şi facă parc în centrul oraşului

Dezolant, aşa arată peisajul din faţa Bisericii Mavramol din centrul oraşului. Situaţia s-ar putea schimba însă radical şi zona s-ar putea îmbogăţi cu o oază de verdeaţă şi linişte. Aleşii locali tocmai şi-au dat acordul pentru un schimb de terenuri între Primăria Galaţi şi lăcaşul de cult, transfer solicitat de părintele paroh Mihai Gherghe.

Biserica renunţă la trotuar

După cum se ştie, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase a retrocedat Parohiei ortodoxe Mavramol terenul în suprafaţă de 552 mp situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 1A (pe care a fost amplasat cimitirul bisericii), iar Primăria a predat imobilul în cauză. Numai că, din această suprafaţă, 106,32 mp ocupă o parte a trotuarului străzii Bălcescu. "Întrucât este nepractică şi inestetică aşezarea unei împrejmuiri care să delimiteze proprietatea parohiei de cea a Primăriei, venim cu propunerea unui schimb corect şi de folos pentru ambele părţi", se arată în solicitarea părintelui paroh.

Concret, parohia cedează către Primărie suprafaţa de 106,32 mp cât reprezintă partea din trotuar (tot ceea ce este betonat), plus 7,20 mp din partea de sud, pentru îndreptarea laturii, adică, în total, 113,50 mp. La schimb, va primi 107,58 mp din partea de nord (spre restaurantul King) şi 5,94 mp în partea de sud a construcţiei, suprafeţe care au fost trecute din domeniul public al oraşului în domeniul privat.

"Intenţionăm crearea unei suprafeţe cu aspect estetic şi practic pentru organizarea unui obiectiv normal şi plăcut pentru zona centrală a oraşului nostru, ţinând cont de vecinătatea bisericii Mavramol, monument istoric", precizează părintele Gherghe.

Planuri încă din 2012

Primarul Marius Stan e explicat că, prin schimbul de terenuri, biserica va avea o suprafaţă unitară pe care să amenajeze un părculeţ. O schiţă a acestuia a fost deja prezentată aleşilor locali. De altfel, încă din 2012, când instalase crucile în mijlocul parcării, planurile părintelui paroh Mihai Gherghe erau să transforme zona într-un parc plin de trandafiri, în centrul căruia să se afle monumentul deja realizat. În jurul crucii vor fi trasate, în forma unor raze de soare, poteci, de-a lungul cărora vor fi puse, din loc în loc, bănci. Părintele Gherghe îşi doreşte ca parcul să devină o oază de linişte pentru credincioşii care vin să se roage la Biserica Mavramol.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Au început lucrările la Parcul Bisericii Mavramol

Au început lucrările la parcul care urmează să se amenajeze în imediata vecinătate a Bisericii Mavramol. S-a turnat mai întâi fundaţia unui gard împrejmuitor al zonei, s-au pus stâlpii gardului, apoi muncitorii au băgat picamerul în piatra de pe jos, pregătind terenul.

Istoria locului - atât cea veche, cât şi cea recentă - este destul de zbuciumată. Nu putem decât să sperăm că, odată cu finalizarea parcului, locul îşi va găsi liniştea şi rostul.

Ce s-a întâmplat aici, în anii din urmă

Până în toamna anului 2011, în preajma bisericii - exact pe locul în care acum se construieşte parcul - exista pizzeria Da Isi, administrată de omul de afaceri italian Giovanni Panetta. Primăria Galaţi a demolat, la acea vreme, clădirea, susţinând că autorizaţia de construcţie îi expirase încă din 1994. Evacuarea familiei managerului şi punerea pizzeriei la pământ s-a făcut cu mare scandal.

Până la acel moment, comunitatea de la biserica Mavramol îşi exprimase, în repetate rânduri, nemulţumirea cu privire la activităţile zgomotoase din pizzerie, care tulburau liniştea în căutarea căreia credincioşii veneau la biserică.

Nici după demolarea pizzeriei, însă, locul n-a arătat prea bine. Parohia Mavramol a amplasat acolo o cruce, argumentând că acel loc a fost, la un moment dat, cimitir al bisericii. Nici cu asta nu s-au împăcat toţi gălăţenii. Unii dintre pasionaţii de istoria oraşului au susţinut că pe acel loc existaseră, de fapt, nişte locuinţe evreieşti, nu cimitir creştin.

Ce-a fost, ce n-a fost, mai deranjant pentru ochiul trecătorului era că, la doar câţiva metri de cruce, se amplasaseră nişte pubele mari din plastic. Or, gunoaiele lângă simboluri religioase n-au ce căuta!

După ce i s-a retrocedat suprafaţa de 552 de metri pătraţi din zonă, parohia de la Mavramol a reuşit să facă şi un schimb de terenuri cu Primăria Galaţi. Motivul? Acolo aveau teren atât Primăria, cât şi biserica, iar loturile erau în aşa fel aşezate şi fragmentate încât nimeni nu reuşea să amenajeze nimic.

"Întrucât este nepractică şi inestetică aşezarea unei împrejmuiri care să delimiteze proprietatea parohiei de cea a Primăriei, venim cu propunerea unui schimb corect şi de folos pentru ambele părţi", se arată în solicitarea părintelui paroh Mihai Gherghe, pe care aleşii locali au examinat-o în martie 2015.

Practic, Biserica Mavramol a cedat 106,32 mp din trotuarul betonat, plus o suprafaţă de 7,20 metri din partea de sud. În schimbul celor 113,5 mp cedaţi, primea 107,58 mp în partea de nord, adică spre restaurantul King, şi încă 5,94 mp în partea de sud a construcţiei.

Parcul pe care şi-a propus să-l construiască parohia ar trebui să aibă alei dispuse în formă de raze, spaţiu verde şi bănci, din loc în loc. Adevărul este că, indiferent ce părere ar avea gălăţenii despre parc, ne putem pune de acord asupra unui aspect:  orice ar arăta mai bine decât ceea ce este acum.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.