Jump to content

Constatin Frosin - cercetătorul anului 2015


dcp100168

Recommended Posts

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, citeste reviste galatene

» "Le Courrier International de la Francophilie" a primit aprecierile presedintelui Frantei pentru contributia la sustinerea culturii de limba franceza » Primul ministru FrancIois Fillon i-a scris personal profesorului Frosin, pentru a-i multumi pentru activitatea sa.

Revista de francofilie "Le Courrier International de la Francophilie", editata in limba franceza, la Galati, de poetul si traducatorul Constantin Frosin, a primit multe aprecieri de la personalitati ale culturii franceze si lumii francofone, dar dupa aparitia celui de-al 12-lea numar, scriitorul galatean a primit o astfel de scrisoare chiar din partea presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy. In scrisoarea semnata de Cedric Goubet, seful de Cabinet al presedintelui Frantei, se spune: "Domnul Nicolas Sarkozy m-a insarcinat sa va multumesc si sa va asigur de atentia cu care a luat la cunostinta de aceasta publicatie de mare calitate, care aduce o mare contributie la stralucirea Frantei si limbii franceze". In luna martie, profesorul Frosin a primit si din partea primului ministru al Frantei, Francois Fillon o scrisoare de apreciere pentru un volum de poezie pe care l-a scris in limba franceza. De aceasta data, nu a fost vorba de o scrisoare semnata de seful de Cabinet al premierului francez, asa cum impun uzantele diplomatice, ci de o scrisoare semnata chiar de FranIois Fillon: "Domnule profesor, volumul dumneavoastra de poezie a ajuns la mine si vreau sa va multumesc pentru amabilitatea care v-a determinat sa mi-o adresati. Doresc sa va exprim interesul si recunostinta mea pentru munca pe care o depuneti in interesul francofoniei, atat in opera de scriitor, cat si in aceea de traducator si profesor".

Francofonia, sustinuta din salariul de profesor

Revista "Le Courrier International de la Francophilie" este editata de Constantin Frosin, profesor la Universitatea Danubius din Galati, din salariul de profesor, fara sa beneficieze de vreun sprijin financiar de la autoritati. Este o revista dedicata culturii francofone, dar nu una de laude, ci una de dezbatere. "Nu este o revista care sa laude Occidentul si Franta, ci una care sa scoata in evidenta valorile romanesti", ne-a declarat Constantin Frosin. In revista sunt publicate eseuri, articole de critica literara, poezii semnate atat de personalitati ale culturii romane, cat si personalitati din cultura statelor francofone.

http://www.romanialibera.ro/a136208/pre ... atene.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Constantin Frosin, gălăţeanul care va face "Marele Dicţionar român-francez"

* Are la "activ" peste 41 de cărţi şi nu mai puţin de 200 de traduceri. Este unul dintre puţinii poeţi români care scrie în franceză

Constantin Frosin este profesor universitar, traducător şi scriitor. Poet şi eseist de expresie franceză - îl descriu criticii. Primul contact cu poezia l-a avut în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, când a scris patru sau cinci poeme în limba franceză. „După lecturarea lor, scriitorul Alecu Ivan Ghilia mi-a recomandat să iau legătura cu francofonul Constantin Crişan. Astfel a început aventura mea francofonă, dublată de cea de membru al Asociaţiei Scriitorilor de Limba Franceză sau al Societăţii Poeţilor şi Artiştilor Franţei", îşi aminteşte profesorul gălăţean. La început, şi-a dorit să fie un traducător de excepţie, dar şi-a dat seama că, pentru a traduce poezia lui Eminescu, Arghezi sau Blaga, trebuia să scrie el însuşi poezie de limba franceză. „Am început tatonând terenul, pentru ca, în 1996, revista Rimbeaud Revue să afirme negru pe alb: am un stil propriu în poezia franceză!", se mândreşte profesorul. În 2007, a lansat "subrealismul" în poezie, preluat de multe din marele reviste, căruia i s-a consacrat şi un volum de critică coordonat. Era al doilea volum dedicat scriitorului gălăţean, primul apărând la editura "Le Brontosaure" (Paris) în 2006.

Premiat de Parlamentul European

A publicat 41 volume de autor, a tradus peste 200 cărţi, din care au apărut în jur de 150 titluri, din care 60 la edituri străine. Anul acesta, Constantin Frosin a reuşit să publice "Contes et Nouvelles" - în româneşte - Nuvele şi Povestiri, de I.L. Caragiale. Alături de Mircea Dinescu, Marin Sorescu şi Eugen Simion, Constantin Frosin este laureat al Parlamentului European. Este singurul român prezent în "Who's Who" - ul francez, deoarece este, printre altele, ofiţer a două ordine naţionale franceze. „Anul acesta, mi s-au decernat două importante distincţii: Medalia de Argint a Asociaţiei Academice Arts-Science-Lettres şi Medalia de Aur a Mérite et Dévouement Français", mai spune traducătorul gălăţean.

Pregăteşte Marele Dicţionar!

Povestea de succes a lui Constantin Frosin o are în spate pe soţia lui Daniela, care i-a creat toate condiţiile pentru a se putea dedica promovării valorilor româneşti, dar şi pe fiica lui Simona. Când vine vorba despre planuri de viitor Constantin Frosin nu se poate abţine să nu ne povestească despre intenţia de a traduce integral în franceză poezia eminesciană, dar şi o antologie a lui Tudor Arghezi. Mai este şi munca la Marele Dicţionar Francez-Român, aşteptat cu nerăbdare de editura Nemira.

Ce-i place?

Îmi plac lecturile, muzica barocă, cea clasică, dar muzică de altă factură, precum şi Quin şi Sarah Brigtman. Îmi place şi Science-fiction - ul, filosofia ocultă. Îmi place să fac tot timpul ceva, detest să pierd timpul în vreun fel, căci el curge neîntrerupt, sau clepsidra se poate sparge oricând.

Ce nu-i place?

Nu-mi plac cei care, cocoţaţi de baftă ori pile în diverse funcţii, se cred coborâţi cu hârzobul din cer şi cred că li se permite orice, că li se datorează totul. Îi asigur că nu vor lua nimic cu ei, vor lăsa doar amintiri urâte. În cel mai bun caz. Iar tineretul ar trebui să ia aminte, ca să ajungă frumos la bătrâneţe !

Întrebări şi răspunsuri

- Este nocivă literatura, pozia "electronică", găsită pe Internet?

- Poezia, literatura electronică nu pot fi nocive, decât atunci când sunt de proastă calitate şi induc cititorilor, mai ales celor tineri, prostul gust. Indiferent de suportul pe care sunt prezentate, poezia şi literatura rămân arte ale Cuvântului.

- Cum poate fi atrasă generaţia tânără către artă, către literatură?

- Generaţia tânără este un segment social polimorf mulţi sunt atraşi de tăiatul frunzelor la câini, dar sunt şi unii, atraşi de arte şi literatură. Spre aceştia ar trebui să se îndrepte politicile şi facilităţile acordate celor atraşi de aceste domenii, ei ar trebui depistaţi şi educaţi în spiritul literaturii şi al artei.

Profil

Data naşterii: 1952.

Studii : Facultatea de Limbi Romanice Clasice şi Orientale Bucureşti

Stare civilă : căsătorit, o fiică

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Co ... 82704.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Constantin Frosin “recidivează”: patru reuşite în trei luni

Prof. univ. dr. Constantin Frosin, de la Universitatea “Danubius”, a primit, doar în ultimele trei luni, trei distincţii şi o recunoaştere - toate, deosebit de onorante: Medalia de Aur a Renaşterii Franceze pentru promovarea Culturii, acordată de Ministerele de Externe, Interne, Apărare şi Educaţie, sub preşedinţia de onoare a doamnei Simone Veil, de la Academia Naţională Franceză; titlul de Doctor de Onoare al Academiei Balcanice de Ştiinţă, Cultură şi Dezvoltare “Denis Jersov” din Bulgaria; titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Appolonia” din Iaşi. Din 5 iunie, este membru al Centrului de Excelenţă Academică din România.

Gălăţeanul, francofil de notorietate, este Cavaler al Ordinelor Naţionale Franceze de Arte şi Litere, respectiv, Laurii Academici. După ce, în 1994 a fost declarat Omul Anului în SUA, iar în 2000, în Marea Britanie, “treptat, cercul se strânge şi risc să ajung profet în ţara mea”, cum îi place să spună, referindu-se la faptul că străinii l-au premiat înaintea românilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Constatin Frosin - cercetătorul anului 2015

Prof. univ. dr. Constatin Frosin, de la Universitatea „Danubius”, a câștigat, în cadrul Oxford Summit of Leaders „Science and Education”, titlul de Cercetătorul anului 2015, categoria Științe Umaniste, domeniul Filologie.  „Acest premiu înseamnă pentru mine dovada că n-am trăit degeaba, fiind o încununare a activității mele didactico-pedagogice de peste 43 ani. Dar marea mea bucurie și satisfacție este dată de faptul că pe Diploma de Excelență acordată de Oxford și EBA, este menționat numele Universității „Danubius” din Galați și sper că va apărea și numele României, ceea ce înseamnă că acest premiu este și o apreciere a învățământului din România, recte Galați, și anume universitatea unde am ales să funcționez înainte de a mă retrage, iar asta înseamnă, în acest moment, 15 ani de ființare danubiană! ”, spune Constantin Frosin.

Printre premianți se mai numără în acest an personalități din Cipru, Bulgaria, India, Rusia, Kazakhstan.

Oxford Summit of Leaders „Science and Education” este un program anual de premiere inițiat de Europe Business Assembley (EBA), corporaţie independentă din Oxford, Marea Britanie. În fiecare an, sunt premiați, prin vot, personalități din mediul academic, președinți, rectori, profesori, dar și reprezentanți de marcă ai mediului de afaceri din întreaga lume.

Acest eveniment premiază valorile umane care răspund noilor tendinţe din educaţia superioară, promovând programele şi metodele educaţionale moderne. De asemenea, în cadrul acestui summit, sunt prezentate progresele ştiinţifice şi ale soluţiilor inovative, precum şi extinderea cooperării internaţionale în domeniile ştiinţific şi educaţional.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ne-a părăsit cunoscutul traducător Constantin Frosin. Mult mai apreciat în străinătate decât acasă

Născut  pe 13 octombrie 1952, în satul Verești, din Vrancea, ne-a părăsit, după o boală grea, cel care a fost un traducător recunoscut internațional, slujitor credincios al francofoniei, scriitorul și profesorul Constantin Frosin.

A avut atâtea recunoașteri naționale și peste fruntarii, încât viața sa ar încăpea singură într-un dicționar de buzunar.

Angajat înainte de Revoluție la ICEPRONAV, absolvent a două facultăți filologice, Frosin a primit titlul de doctor în Filosofie, cu o teză despre Emil Cioran distinsă cu Magna cum Laudae, sub conducerea academicianului Eugen Simion. Cavaler al Ordinului francez al Artelor şi Literelor, distins cu "Les Palmes Académiques" în grad de Ofițer, a fost primul român distins cu Oxford Summit of Leaders "Science and Education", care i-a decernat titlul de "Cercetătorul anului 2015", la categoria Științe Umaniste. Constantin Frosin a fost și membru al Académie Internationale Francophone - Bordeaux, membru societar al L’Association des Ecrivains de Langue Française, membru al PEN Club International, secțiunea franceză și belgiană, al Academiei Francophone din Paris, al Uniunii Scriitorilor din România și al Societății Scriitorilor "C. Negri" Galați. Profesorul a realizat dicționare, inclusiv unul de argou, și alte cărți științifice. A fost redactor la revista "Le Courier Francophone", din Paris. A publicat în numeroase reviste de prestigiu din Galați și din țară, dar și în revistele de cultură franceze și belgiene.

A fost, paradoxal, mult mai re/cunoscut în străinătate decât acasă…

Dumnezeu să îi aducă în sfârşit pacea între cărțile de Sus!

N.R. Slujba de înmormântare va avea loc luni, 12 octombrie, de la ora 12,00, la Biserica "Sfinţii Împăraţi", de pe strada Războieni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.