Jump to content

A murit Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru român din toate timpurile


dcp100168

Recommended Posts

A murit Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru român din toate timpurile

Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru român din toate timpurile şi decanul de vârstă al Consiliului Local, s-a stins astăzi din viaţă, la vârsta de 82 de ani. Ajuns la al cincilea mandat de consilier local PSD, Nicolae Rainea nu se despărţea nici la şedinţele legislativului de cartonaşele galben şi roşu. Ultima şedinţă la care a participat, deşi era vizibil slăbit, a fost cea din 26 martie.
„În lume nu sunt decât patru arbitri care au participat la trei campionate mondiale consecutive. Eu sunt unul dintre ei”, mărturisea Nicolae Rainea, care a arbitrat la trei campionate mondiale consecutive şi a condus finale în şase competiţii fotbalistice diferite: Campionatul European, Cupa Campionilor, Supercupa Europei, Cupa UEFA, Cupa Balcanică şi Cupa României.
Rainea a fost distins cu titlurile de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, Ordinul „Serviciul credincios în grad de cavaler” şi Ordinul „Serviciul credincios în grad de ofiţer”.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cel mai bun arbitru român din toate timpurile, Nicolae Rainea, s-a stins din viaţă

Fostul arbitru FIFA Nicolae Rainea, a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de “80 de ani plus 1”, aşa cum îi plăcea să spună. S-a confruntat în ultimii ani cu grave probleme de sănătate provocate de diabet, organismul i-a slăbit şi nu a mai putut face faţă acum unei gripe, care a generat complicaţii severe, astfel că fostul arbitru a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgenţă, fiind internat la Terapie Intensivă. “A prezentat severe complicaţii pulmonare şi cardiace survenite pe fondul unor afecţiuni cronice mai vechi şi, din păcate, a decedat în cursul nopţii de marţi spre miercuri”, a precizat dr. Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă, a arbitrat 115 meciuri internaţionale şi a participat la trei ediţii ale Cupei Mondiale.

Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea a început să practice fotbalul la 13 ani, dar a fost nevoit să renunţe după ce s-a îmbolnăvit de TBC. „Pe atunci, se murea din aşa ceva, dar am luptat cu boala şi m-am vindecat. După doi ani, am ajuns să arbitrez întâmplător. La un meci nu venise un tuşier şi centralul m-a luat pe mine din tribună să-i ţin locul. De aici a început totul”, ne povestea “nea Nicu” în noiembrie anul trecut, la ultima sa aniversare a zilei de naştere. A sărbătorit-o în mijlocul copiilor, veniţi la vernisajul expoziţiei „Nicolae Rainea la ceas aniversar” de la Muzeul de istorie “Paul Păltânea”, unde şi-a donat toată colecţia personală de trofee, fanioane, insigne, diplome şi multe altele, o colecţie cu peste 1.000 de piese. Una dintre ultimele sale dorinţe majore a fost ca donaţii similare să fie făcute de toţi foştii mari campioni gălăţeni, pentru un muzeu al sportului gălăţean: „Cred că ar conta mult pentru copii, îşi vor găsi modele, poate vor spune «Vreau şi eu să ajung campion»”.

Până în urmă cu trei ani, când a trebuit să renunţe din cauze medicale, Nicolae Rainea era o celebritate în oraş şi pentru că era văzut zilnic alergând prin Galaţi. „Mi-am făcut un calcul sumar, am alergat de patru ori distanţa Ecuatorului”, spunea cu mândrie fostul arbitru.

A devenit arbitru în 1959, iar după trei ani a promovat în lotul divizionar. A debutat în Liga 1 în 1965, iar după două sezoane a primit ecusonul FIFA. A arbitrat la trei turnee finale de Campionat Mondial, o finală de Campionat European (Italia 1980, Belgia - RFG 1-2), două semifinale ale Cupei Campionilor Europeni şi trei finale de competiţii continentale intercluburi (Cupa UEFA 1978: PSV Eindhoven - Bastia 3-0, Super Cupa Europei 1978: Liverpool - Anderlecht 2-1, Cupa Campionilor Europeni 1983: Hamburger SV - Juventus 1-0). În total, peste 1.000 de meciuri. Nicolae Rainea povestea cu mândrie că a fost primul arbitru din lume care a acordat cartonaş galben pentru simulare, jucătorul sancţionat fiind celebrul Michel Platini (foto), acum preşedinte UEFA.

După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator şi apoi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi. De asemenea, Nicolae Rainea a fost membru şi preşedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Era decanul de vârstă al Consiliului Local, în al cincilea mandat de consilier local.  Ultima şedinţă la care a participat, deşi era vizibil slăbit, a fost cea din 26 martie.

Rainea a fost distins cu titlurile de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, Ordinul „Serviciul credincios în grad de cavaler” şi Ordinul „Serviciul credincios în grad de ofiţer”.

Gălăţenii îi pot aduce un ultim la Capela Sf. Sofia (Biserica “Înălţarea Domnului”), din Ţiglina II. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, ora 10.00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Guvernul României regretă decesul fostului arbitru FIFA Nicolae Rainea

Guvernul României îşi exprimă regretul profund faţă de decesul fostului arbitru FIFA Nicolae Rainea, informează un comunicat de presă remis redacției. ”România a pierdut o mare valoare, o personalitate din domeniul sportiv cu o carieră profesională unică, ţinând cont că domnul Nicolae Rainea a fost unul dintre puţinii arbitri la nivel mondial care a arbitrat la trei campionate mondiale consecutiv, precum şi la turnee europene de cel mai înalt nivel”, se arată în comunicatul citat.​ ​Fostul arbitru FIFA Nicolae Rainea a decedat, miercuri, la vârsta de 81 de ani.

Colegii de breaslă ai fostului arbitru au reacționat, după aflarea veștii. Fostul arbitru internaţional Ion Crăciunescu a declarat, miercuri, că a debutat alături de Nicolae Rainea în arbitraj și a precizat că fostul ecuson FIFA a fost un model pentru toţi colegii săi, informează Mediafax. “Rainea a fost un arbitru excepţional. Eu am debutat în arbitraj făcându-i linie lui Nicolae Rainea. Îmi aduc aminte că am avut un incident atunci cu un preşedinte de club şi el mi-a luat apărarea. Am fost foarte mândru de treaba asta, pentru că era mult mai uşor să arunci un tânăr arbitru în gura leilor decât să te iei de un preşedinte de club. Dar el avea o forţă extraordinară. El a fost pentru noi mai sus. Întotdeauna ne-am uitat la cei care erau mai sus ca noi, la Rainea, Igna, o generaţie de arbitri foarte bună. Am avut o relaţie foarte bună, mă suna de fiecare dată de ziua mea, îmi ura la mulţi ani, şi îmi spunea că nu o să uite niciodată că e ziua mea. Eu l-am respectat foarte mult. Cu siguranţă a fost un model pentru toţi arbitrii români. Dacă nici cei mai buni arbitri, cei care fac performanţă, nu pot fi modele, cine să fie?”, a declarat Ion Crăciunescu.

Și fostul arbitru FIFA Adrian Porumboiu a declarat, miercuri, că regretă enorm dispariţia lui Nicolae Rainea pe care îl consideră “ce mai înalt vârf al arbitrajului românesc care nu va fi niciodată egalat”, informează Mediafax. “Am aflat primul despre ce s-a întâmplat cu nea Nicu, Dumnezeu să îl ierte. Mi-e greu să vorbesc pentru că am fost foarte apropiaţi. A murit cel mai înalt vârf al arbitrajului românesc care nu va fi niciodată egalat. A fost un om extraordinar, un om cum rar îi va mai fi dat României să aibă, cu atât mai puţin arbitrajului românesc. Regret enorm, orice aş spune în momentele acestea ar fi în plus”, a afirmat Porumboiu.

newsring.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Moment de reculegere în Liga I

Cel mai mare arbitru român al tuturor timpurilor, Nicolae Rainea, a încetat din viață miercuri, 1 aprilie, la vârsta de 81 de ani.

Liga Profesionistă de Fotbal informează că la partida FC Oţelul Galaţi - CS U Craiova, la fel la toate celelalte 8 meciuri din cadrul etapei a 24-a, se va ţine un moment de reculegere în memoria fostului mare arbitru.

otelul-galati.ro

Link to comment
Share on other sites

Preşedintele FIFA transmite condoleanţe după decesul fostului arbitru Nicolae Rainea

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a trimis o scrisoare Federaţiei Române de Fotbal în care şi-a exprimat tristeţea după decesul fostului arbitru Nicolae Rainea, informează frf.ro.

"Vă rog să acceptaţi condoleanţele mele pentru dispariţia fostului arbitru Nicolae Rainea. Numeroasele sale contribuţii la jocul de fotbal vor fi ţinute minte, în special cele de la finala UEFA Euro 1980 şi de la cele trei Campionate Mondiale FIFA la care a participat. În numele întregii comunităţi fotbalistice internaţionale, v-aş fi recunoscător dacă puteţi transmite condoleanţele noastre familiei şi celor dragi. Ne-am dori ca, într-o oarecare măsură, cuvintele noastre să aducă puţină pace şi alinare în aceste momente triste", a notat preşedintele FIFA.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Nicoale Rainea a fost înmormântat astăzi cu onoruri militare

Nume importante din fotbalul românesc au ţinut să-l conducă pe ultimul drum pe Nicolae Rainea, considerat, pe bună dreptate, cel mai arbitru român din toate timpurile. Foştii arbitri Aron Huzu, Adrian Porumboiu sau Viorel Anghelinei, dar şi mai tinerii Sorin Corpodean, Augustul Constantin sau Alexandru Tudor i-au adus un ultim omagiu celui care le-a fost model în carieră. Federaţia Română de Fotbal a fost reprezentată de către secretarul general, Gheorghe Chivorchian.

„Începem să ne pierdem valorile şi cred că ar fi important să ne cultivăm altele. Din păcate, nu cred că cineva va mai putea egala performanţele lui Nicolae Rainea”, a spus Chivorchian.
Cetăţean de onoare al Galaţiului, Rainea este singurul român care a arbitrat la 3 campionate mondiale şi unul european. A strâns în cariera sa, peste 400 de meciuri în Liga I şi peste 100 de partide internaţionale.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.