Jump to content

"Steaua Polară" îşi reia cursele Galaţi - Brăila


Recommended Posts

Posted

"Steaua Polară" va fi lansată la apă

Edilul-şef al oraşului de la Dunăre a anunţat, azi, lansarea la apă a vasului „Steaua Polară”, transmite corespondentul AMOS News. Potrivit primarului, Dumitru Nicolae, vasul „Steaua Polară” este pregătit să reia micile croaziere pe Dunăre. Aceasta se va face în cel mult o săptămână de zile, iar prima cursă va fi între Galaţi şi Brăila. „Anul trecut am finalizat lucrările la vasul „Steaua Polară”. La ora actuală, vasul este apt să execute curse sau mici croaziere în zona Galaţi-Brăila. Ea a fost mulţi ani retrasă, pentru că nu avea echipaj, însă, acum îl are complet. Nava va pleca de două ori pe zi: dimineaţa şi seara”, a precizat primarul Dumitru Nicolae. „Nu am stabilit preţul biletului, dar elevii şi pensionari vor avea beneficia de reduceri”, a mai spus edilul-şef al Galaţiului. Vasul „Steaua Polară” are o capacitate de peste 100 de locuri şi a fost construit în 1979. Momentan, vasul aparţine Liceului de Marină din Galaţi, iar Consilul Local Galaţi este coproprietar.

  • 1 month later...
Posted

Croaziera pe Dunare, doar la stadiul de promisiuni

* Voiajele pe Dunare intre Galati si Braila facute cu nava “Steaua Polara” continua sa fie doar la nivel declarativ.

Desi anuntase ca plimbarile pe Dunare vor incepe pe 1 iulie, iar apoi in cursul lunii iulie, primarul Dumitru Nicolae nu a mai dorit sa avanseze o noua data legata de punerea in practica a acestui proiect. Iritat de intrebarile puse de reprezentantii mass-media pe acest subiect, primarul a declarat ca singura problema care mai trebuie rezolvata este cea legata de stabilirea pretului unei calatorii pe ruta Galati - Braila. Intrebat daca un obstacol care sta in demararea croazierei nu il reprezinta si faptul ca municipalitatea nu are acceptul Inspectoratului Scolar Judetean Galati, in a carui subordine se afla Liceul de Marina, care este proprietarul navei, edilul sef al urbei a replicat scurt: “Nava se afla in proprietatea Primariei si in administrarea Liceului de Marina. Primaria a cheltuit bani pentru reparatia navei“.

Punctul de vedere oficial al edilului sef al urbei este contrazis de inspectorul general al ISJ Galati, Tania Bogdan, care ne-a declarat: “Liceul de Marina Galati are acte de proprietate pe Steaua Polara. Nava este un instrument didactic si nu se afla in proprietatea Primariei. Primaria detine doar imobilele unitatilor de invatamant, nu si materialul didactic. Daca vreti, puteti veni si fotografia actul de proprietate”. Tot inspectorul general scolar a mentionat ca “Steaua Polara” nu poate in niciun caz sa efectueze croaziere pe Dunare, pentru ca nu are avizul Registrului Naval pentru transport de pasageri.

In conditiile in care exista o disputa pe marginea dreptului de proprietate asupra vasului “Steaua Polara”, sunt sanse mari ca vara sa treaca fara ca locuitorii orasului sa aiba parte de croaziera promisa de Dumitru Nicolae, care a promis acelasi lucru si vara trecuta. Asteptam cu viu interes cand va fi facuta si pista pentru biciclisti care ar urma sa fie amplasata pe Faleza Dunarii, sau mai curand cata apa va mai trebui sa treaca pe Dunare pana cand croaziera va deveni realitate, ca si pista pentru biciclisti, o alta promisiune a edilului sef al urbei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Posted

si uite ca vara a trecut... si noi nu ne mai plimbam cu vaporul... probabil ca primarul considera ca daca vrem sa ne plimbam totusi... putem sa luam bacul pana peste Dunare si inapoi... sau numai pana peste Dunare :)

Posted

Si eu abia astept sa ne plimbam cu vaprasul. Dar probabil ca primarul vrea sa ne forteze sa le ingrasam afacerea celor cu BAC-ul probabil se teme ca cei cu BAC-ul ii va acuza ca le ia painea de la gura. Sau pt cei mai bogti, sa isi cumpere skijet. Costa doar 10-15 mii de Euro bucata. Cu 2 sau 3 locuri.

  • 3 weeks later...
Posted

"Steaua Polară" pe apa... politicii

* Primarul Dumitru Nicolae (PSD) crede că nava şcolară Steaua Polară nu poate face croaziere pe Dunăre din motive politice * Directoarea ISJ Galaţi, Tania Bogdan (PNL), spune că politica nu are legătură şi că nava nu poate fi folosită pentru turism, ci doar pentru instruirea elevilor

Nava‑şcoală "Steaua Polară", mândria administraţiei locale, stă în continuare ancorată la malul Dunării, deşi, după declaraţiile de intenţie ale primarului Dumitru Nicolae, vasul ar fi trebuit să facă încă de acum o lună şi jumătate curse regulate Galaţi‑Brăila. După ce a investit 1,3 milioane de lei în repararea navei, primăria consideră că vasul ar putea fi folosit în interesul cetăţenilor. În urmă cu o lună, primarul chiar vorbea de posibilitatea subvenţionării, de către CL, a curselor pe Dunăre, măcar pentru bătrâni şi elevi. Însă, până acum, nu s‑a efectuat nicio croazieră cu nava-şcoală, nici măcar una demonstrativă. Doar de Ziua Marinei, a defilat pe Dunăre, prin faţa privitorilor, care s‑au bucurat realmente şi i‑au aplaudat la scenă deschisă apariţia.

Faptul că până acum intenţia nu a fost pusă în practică reflectă existenţa unei probleme pe care, până acum, se pare că autorităţile locale nu au rezolvat‑o: nava se află în proprietatea Liceului de Marină. Primarul Dumitru Nicolae continuă însă să fie încrezător în viitoarele curse de croazieră pe Dunăre şi se declară nemulţumit de actuala legislaţie din România care nu permite instituţiei care a investit în reabilitarea unui obiectiv să şi folosească apoi acel obiectiv. "Dacă în România nu ar fi curente şi alte minuni politice, ar fi mai bine", a spus, recent, primarul Dumitru Nicolae care ulterior a recunoscut că în cazul navei‑şcoală "îşi bagă coada şi politica".

De la instruirea elevilor la turism

Cum declaraţia pare că face trimitere la apartenenţa politică a primarului - PSD şi a directoarei Inspectoratului Şcolar Judeţean - PNL, am întrebat‑o pe Tania Bogdan ce legătură are navigaţia cu politica? "Nu are nicio legătură. Probabil domnul primar a aflat că nu are cum să folosească nava şcolară şi găseşte acum explicaţii pentru că nu se fac croaziere. Nava aparţine Liceului de Marină şi este considerată bază didactică. Este folosită exclusiv pentru instruirea practică a elevilor şi nu poate fi folosită pentru turism. Aşa cum şcolile au în proprietate computere sau strunguri, aşa este şi nava şcolară. Nu se poate schimba destinaţia navei care este doar de instruire practică a elevilor", ne‑a declarat directoarea ISJ Galaţi, Tania Bogdan.

Aşadar, "Steaua Polară" este folosită pentru instruirea elevilor de la Liceul de Marină. Faptul că primăria a investit bani în reabilitarea ei este lăudabil, în condiţiile în care la Galaţi, oraş dunărean, marina pierde tot mai mult teren. Aşa cum nici nava-şcoală "Mircea cel Bătrân", de la Constanţa, nu este folosită în scop turistic, nici cea de la Galaţi nu poate. Pe de altă parte, probabil că dacă ar exista voinţă, s‑ar putea găsi compromisuri în care toată lumea să fie mulţumită: şi gălăţenii, că se plimbă pe Dunăre, şi primăria, că oferă croaziere, şi Inspectoratul, că numele Liceului de Marină din Galaţi este popularizat de‑a lungul fluviului, şi liceul, că îşi instruieşte elevii cum să navigheze măcar între Galaţi şi Brăila�

N.R. Avem informaţii din surse sigure că elevi de şcoală generală au făcut excursii de sfârşit de an cu "Steaua Polară". Scopul a fost, evident, turistic. Deci, se poate. Numai bunăvoinţă să fie.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26313

Posted

Eu propun asa: La liceul de Marina, pentru absolvire sa se introduca obligativitatea obtinerii uni vize de navigatie. Elevii din ultimul an de liceu, de la liceu de Marina dupa ce dau Bac-ul sa intre intr-un examen de o ora in care isi vor demonstra calitatile de marinar pe rute Braila-Galati cu "Steaua Polara" pentru obtinerea acestei vize. Astfel pe perioada vacantei de vara, vasul va circula de dimineata pana seara, iar marinarii vor fi altii la fiecare ora :d

Posted

Sunt complet de acord cu Nicolae de data asta. Binenteles ca se pot efectua curse cu acea nava, insa atata timp cat orgoliile trantite ale unor mari "politicieni" locali :twisted: sunt puse inaintea interesului public pe acilea, pe la Galati-City, nu se va misca mare lucru. Daca madam Bogdan ar fi fost cat-de-cat inteligenta si interesata de ceva, ar fi putut spune "ok, sa vedem care e cadrul legal, ce se poate face, poate reusim sa facem chestia asta, nu promit" etc. etc. dar cu raspunsul dat isi dovedeste micimea si intelectuala si umana.

Posted

Sheena, ce facem cu matelotii care pica examenul si obtin un punctaj demn de "Mogosoaia"? Ii scoatem din apa sau ii lasam sa converseze cu pestii? "Din cate-mi aduc aminte, comandantul navei Mogosoaia inca e pe fundul Dunarii si se plictiseste.

Posted

Cei care nu i-au examenul sa nu mai aiba voie sa condca nici o amarcatiune. Nici macar un ski-jet. Din cauza ca ski-jeturile iau amploare si daca nu ma insel in cam 20 de ani apele vor deveni la fel de aglomerate precum soselele din ziua de azi, se vor auzi stiri de genul un vapor a trecut peste un skijet, sau 2 skijeturi s-au ciocnit pe Dunare si altele de genul. Ca sa evitam aceste stiri, putem face un lucru: Sa obligam la un curs de conducere pe oricine vrea sa obtina dreptul de a conduce o ambarcatiune. Pt vapoare si vase de putere medie precum iahturile sa fie necesar liceul de marina iar pt ambarcatiuni de putere mica precum: barcile cu motor, skijeturile si hidrobicicletele dar un curs de o luna (precum e scoala de soferi) Deja imi imaginez de pe acum apele aglomerate de tot felul de ambarcatiuni, nebuni cu skijeturile care incearca sa se strecoare printre 2 iahturi sau care fac acrobatii pe apa si politisti circuland cu skijeturile dotate cu sirena si impartind amenzi in stanga si dreapta. Cam asta se va intampla daca nu facem nimic. Si ma tot gandesc oare cum ar fi ca viitorul sa arate asa: culoare determinate de niste balize sau geamanduri cu semne de circulatie montate in ele pe una sa fie desenat un vapor, pe alta un iaht pe alta un skijet, astfel determinand culoarele, si fiecare sa circule ordonat, pe banda lui, civiizat.

Imi amintsc o replica dintr-un film: Trecutul nu poti sa il schimbi orice ai face, insa viitorul il poti face asa cum ti-l doresti.

Posted

Nu ai voie sa dai examen de conducator auto intr-un autobuz de scoala plin cu elevi(sau alte persoane), tot asa nu ai voie sa pui in pericol viata pasagerilor lasand la timona unui pasager un cursant(care da examen. Cat despre cei ce conduc barci, chiar au(asa prevede legea) brevet de conducator de salupa. Scutiti de aceasta obligatie sunt cei care conduc ambarcatiuni mici(<12 m) nepropulsate prin dispozitive mecanice; Multi oameni analfabeti traiesc din pescuitul cu o luntre si-o plasa, asa ca nu ar fi corect sa le cerem facultate pt a trage la rame, mai ales ca multi din ei fac asta de peste 1000 de generatii.

Posted

Pentru ca tot veni vorba, am si eu o nelamurire. Pentru ca sa conduci un skijet inchiriat asa pt 10 min sau maxim 1 ora, trebuie permis de cat B? Atat mamei cat si colegei nu le-a cerut la verificat permisul, ci doar buletinul.

Dar daca iti cumperi un skijet personal, ai nevoie de vreun brevet obtinut de la port sau de permis? Oricum nu cred. Nu s-a inventat inca politia pe apa care sa pandeasca pe cei cu ski-jeturile sa verifice daca au sau nu carnet :d Cel putin la noi in tara Politia maritima sau fluviala are alte indatoriri. Acelea de a descoperi braconierii.

Posted

Nici tribunal pe apa nu exista, insa pe apa e jurisdictia altor structuri, unele militare(cum e cazul pazei de coasta). Daca te plimbi cu un camion de 30tone prin porumbul tau nu ai nevoie de permis, pentru un ferari nu ai nevoie de permis daca te plimbi pe un circuit de formula unu, iar pentru un skijet nu ai nevoie de permis daca te plimbi intr-o zona de agrement delimitata; Daca iesi cu el pe Dunare ai nevoie de permis, iar pe mare nu ai voie, decat in zonele de agrement(Plus ca ski-jetul trebuie sa fie omologat RNR).

Posted

Si pt Skijet e cumva nevoie de breevet special sau sunt valabile si permisele A1, A, B1 si B? sau doar B-ul? De exemplu ptentru situatia de a te plimba cu el Braila-Galati? Si cred ca poti sa faci o plimare fara sa te ia nimeni la purecat ca nu sunt politisti pe apa. Poate doar pe mare daca iesi din zona de agrement si ai "ghinionul" de a te fi zarit paza de coasta din elicopter :d sau pe Dunare cand vrei sa faci o mica plimbare cu skijet-ul de la Portile de fier pana in Serbia sau la fel pe mare cand vrei o plimbare Mangalia-Vama Veche-Varna. Astea sunt situatii sigure 100% in care pe langa pasaport iti cere si permis pentru skijet :d dar in mlte din situatii am observat ca sunt multumiti si daca ai B-ul. Nu trebuie neaparat brevet. Cel putin din cate am observat eu.

Posted

Am vaga banuiala ca nu ai voie cu el decat in zonele de agrement, in nici un caz in zonele portuare. Dar permisele auto nu au valabilitate pe apa, deci ai avea nevoie de permis de conducator de salupa.

Posted

Si legea asta e doar la noi? Am vazut intr-un film ca un baiat bogat avea flota de skijet-uri in portul Sidney pe langa iahturi si barci de pescuit si avea voie sa se plimbe cu el pe unde dorea. Chiar si pana pe insula Tasmania sau sa dea ocolul Australiei. Singurul peris pe care il detinea era A-ul. Sau se fac exceptii in cazuri pt filmari?

Posted

Există aşa zisul "permis de navigaţie", care se ia ca şi permisul auto, după o şcolarizare şi un examen. Acu' doi ani, la Royan, în Franţa, pe malul Atlanticului, vedeam pe toate drumurile anunţuri pentru obţinerea permisului de navigaţie. Durata şcolarizării, de la o săptămână la două săptămâni, preţurile pornind de la 200 euro. Cred că se făcea totuşi o diferenţiere, pe categorii.

  • 2 months later...
Posted

In cazul meu: tata, bunicul, unchiul, si un prieten de-al tatalui au condus barci pe Dunare cu toata familia in barca bineinteles, ieseam cu toata familia fie cu barca prietenului tatalui meu, fie cu barca unui prieten de-al bunicului. Dar nu au detinut ei niciodata vreun permis de navigatie :d

In plus de asta aveam 8 ani pe atunci si am avut ocazia sa conduc si eu barcile. Cea a prietenului bunicului era pe vasle, cea a prietenului tatalui era cu motor.

Ma descurcam de minune sa le conduc. Cel mai mult imi placea sa o conduc pe cea cu motor.

  • 5 years later...
Posted

„Steaua Polară“, nava care a strălucit în comunism şi i-a plimbat pe Ceauşescu şi pe Gaddafi

Nava-şcoală „Steaua Polară“, folosită acum de elevii Liceului de Marină din Galaţi, a purtat pe ape, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi ale lumii politice internaţionale, printre care Nicolae Ceauşescu, Muammar Gaddafi sau Süleyman Demirel.

Vă invităm la o plimbare pe malul Dunării, în Galaţi. Pe pontonul din dreptul Liceului de Marină veţi observa ancorată în permanenţă nava-şcoală „Steaua Polară“, utilizată în prezent doar de viitorii navigatori. Nu multă lume ştie, însă, că, în perioada comunistă, nava a transportat importanţi şefi de stat, personaje aflate acum în cărţile de istorie. Acum zeci de ani, pe vapor au păşit fostul conducător al Libiei, Muammar Gaddafi, şi fostul şef de stat din Turcia, Süleyman Demirel.

Nava a fost construită la Şantierul Naval din Giurgiu şi a fost lansată la apă în iunie 1978. A fost proiectată ca navă-şcoală pentru Liceul de Marină din Galaţi, cel care este, de altfel, şi actualul proprietar. Înainte de Revoluţie, nava a fost folosită şi de administraţia prezidenţială de atunci, în special după deschiderea Canalului Dunăre - Marea Neagră. Mai exact, era folosită la misiuni de gradul zero. Fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu avea la dispoziţie şi nave prezidenţiale, dar îşi plimba mulţi oaspeţi de seamă pe Dunăre cu „Steaua Polară“, pentru a le arăta realizările, în special Canalul Dunăre - Marea Neagră. Plimbările aveau loc de la Agigea până la Basarabi, o localitate foarte apropiată de Cernavodă.

„Securitatea avea oameni infiltraţi“

Fostul dictator libian Muammar Gaddafi a vizitat România în anul 1981. Cuplul Ceauşescu - Gaddafi a făcut atunci o vizită pe Canalul Dunăre - Marea Neagră. Despre eveniment îşi aminteşte comandantul navei, Ion Coclează, cel care conduce nava încă de când a fost lansată la apă.

„Au venit, cu câteva zile înainte, mai multe echipe de verificare. Ceauşescu trebuia să-şi primească invitaţii în cele mai sigure condiţii. Serviciile secrete erau la datorie, munca lor era să-i păzească pe invitaţi. Cei care organizau totul au venit cu mobilierul lor, după vizită l-au luat înapoi. La fel au procedat cu hrana, au adus mâncarea lor, aranjamentele florale ale lor. Echipajul era acelaşi, al navei, dar Securitatea avea oameni infiltraţi peste tot“, a povestit comandantul navei. Acesta a mai spus că, de fiecare dată, programul era stabilit de Securitate, totul se desfăşura după regulamente militare şi la niciuna dintre aceste vizite nu au avut loc incidente.

Pe „Steaua Polară“ au urcat şi alte personalităţi ale vremii, printre care preşedintele Maltei, Agatha Barbara, în anul 1985. De asemenea, preşedintele Turciei, Süleyman Demirel, s-a plimbat cu nava în 1983.

Conform lui Ion Coclează, „Steaua Polară“ a făcut parte chiar dintr-o aplicaţie coordonată de mareşalul Viktor Kulikov, conducătorul Forţelor Armate ale Tratatului de la Varşovia, aplicaţie făcută între Galaţi şi Brăila.

„Securitatea era mereu prezentă. Făceau controale peste tot. Noi funcţionam ca navă-şcoală, dar de la deschiderea Canalului Dunăre - Marea Neagră am intrat şi ca navă de protocol. Se aduceau atunci de la Constanţa mobilier, veselă şi flori. Ce să mai spun, se schimba cu totul faţa navei. Apoi, când pleca oaspetele de seamă, luau tot înapoi şi iar aduceau când venea altcineva“, a explicat şi Adrian Ifrim, mecanic-şef pe „Steaua Polară“ încă de la lansarea la apă a navei.

Majoritatea curselor importante aveau loc în general vara, când la liceu nu erau activităţi didactice, pentru că în restul timpului nava îşi continua menirea de a-i învăţa pe tineri să navigheze.

Imagini false

Martorii din acele vremuri îşi amintesc că întâlnirile dintre şefii de state erau filmate de cameramani de la televiziunea naţională, dar la televizor se manipulau imaginile, pentru a proteja locaţia în care se aflau importanţii oameni de stat. Astfel, cameramanii filmau cadre din interior, în care nu apărea niciun element de identificare a navei, după care, la final, se luau cadre largi cu nava prezidenţială „Mircea cel Mare“ (numită acum „Mureş“), pentru a-i înşela pe posibilii atentatori.

După Revoluţie, nava „Steaua Polară“ a rămas în proprietatea Liceului de Marină din Galaţi. Potrivit planului de reparaţii, întocmit în anul 1989, nava urma să intre la reparaţii capitale în 1992. A fost modernizată abia în 2007, atunci când i s-a făcut şi un facelift interior.

Potrivit comandantului Ion Coclează, de la lansarea la apă şi până în prezent, peste 20.000 de tineri au învăţat tainele marinăriei pe „Steaua Polară“.

„Mihai Viteazul“ şi „Mircea cel Mare“, navele lui Ceauşescu

Pe lângă nava-şcoală „Steaua Polară“, existau două alte vapoare, ambele destinate exclusiv preşedintelui. Nava „Mihai Viteazul“ (numită în prezent „Siret“ ) a fost dată în folosinţă în anul 1972. În 1984, după inaugurarea Canalului Dunăre - Marea Neagră, o bună parte din navă a ars într-un incendiu. A fost reparată ulterior, dar între timp, în 1986, se construise şi nava prezidenţială „Mircea cel Mare“ (numită în prezent „Mureş“). Între cele două, Ceauşescu a preferat să o folosească mai mult pe aceasta din urmă. Nava „Mureş“ a stat mulţi ani ancorată în portul Galaţi, dar acum este la Brăila şi aparţine marinei militare. Ea poate fi folosită pentru croaziere, iar costurile sunt de 600 de euro/ora de marş. Nava „Siret“ poate fi admirată ancorată la unul dintre pontoanele portului Tulcea şi, la fel ca în cazul navei „Mureş“, poate fi închiriată.

adevarul.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.