Jump to content

Brateşul ameninţă să inunde Valea Oraşului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Brateşul ameninţă să inunde Valea Oraşului

La solicitarea președintelui comitetului județean pentru situații de urgență, prefectul județului Galați, Dorin Otrocol, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a pus în funcțiune trei pompe care deversează, în Prut, cantitatea suplimentară de apă care s-a acumulat în lacul Brateș, ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în ultima perioadă. Potrivit prefectului județului Galați, Dorin Otrocol, măsura deversării din lacul Brateș în Prut se impune astfel încât digul de apărare al lacului Brateș să nu cedeze sau apa în exces din lac să nu depășească digul, lucru care, dacă s-ar întâmpla, ar conduce la inundarea a sute de hectare de teren pe care se află mii de locuințe și zeci de agenți economici din zona cunoscută sub denumirea de Valea Orașului.

Potrivit evaluărilor efectuate în cadrul ședinței comitetului județean pentru situații de urgență, dacă lacul Brateș ar deversa, s-ar inunda 1.324 de locuințe, ar fi afectate 8.502 persoane, 250 de animale aflate în ferme agricole, dar și 31 de agenți economici, printre care și Șantierul Naval Damen și Port Bazinul Nou. Totodată, în zona potențial inundabilă se află și nouă agenți economici care dețin, în ferme, substanțe periculoase (îngrășământ pentru culturile agricole). Deja ANIF a pus în funcțiune trei pompe de evacuare a apelor, iar în termnen de trei-patru zile, nivelul apeui din lacul Brateș nu va mai pune în pericol nici digul de apărare și nici Valea Orașului. Decizia luată de prefectul Dorin Otrocol este una preventivă și a fost luată tocmai în ideea că în Săptămâna Mare s-au anunțat precipitații abundente care nu vor face decât să acumuleze și mai multă apă în lacul brateș.

Totodată, Inspectoratul pentru Stuaţii de Urgenţă “General Eremia Grigorescu” din Galați a informat că este pregătit să intervină pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă, în special a inundaţiilor, monitorizând permanent situaţia din teren şi fie pregătite să activeze grupele operative pentru intervenţie încă de la apariţia primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.

ANM a emis o avertizare meteorologică de cod galben, care se află în vigoare în perioada 6 aprilie, ora 15.00 – 7 aprilie ora 20.00. În intervalul menționat, în 20 de judeţe din Estul şi Sud-Estul ţării, se vor produce precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului. Potrivit ANM, “Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp, iar în judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, pe arii restrânse, 40...50 l/mp”. Reamintim că din cauza precipitațiilor abundente, în urmă cu numai o săptămână, mai multe locuințe din Valea Orașului au fost inundate, din cauză că sistemul de canalizare de pe strada Cărămidăriei nu funcționează corespunzător. "Acolo, situația stă cam așa: înainte de Revoluție, acolo au fost demolate casele, iar proprietarilor li s-au dat locuințe în oraș. Totuși, unii din ei au găsit de cuviință să se întoarcă. Totuși, după demolarea caselor,  a fost afectat și sistemul de canalizare, așa că oamenii care s-au mutat înapoi și-au asumat, într-un fel, riscul de a fi inundați", a spus prefectul Dorin Otrocol.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 

La solicitarea președintelui comitetului județean pentru situații de urgență, prefectul județului Galați, Dorin Otrocol, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a pus în funcțiune trei pompe care deversează, în Prut

 

Adica, in situatia in care dom' prefect uita sa aduca vorba despre chestia asta, nimeni nu baga pompele alea nenorocite in priza???

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.