Jump to content

Ce conţine pachetul minimal de servicii medicale


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Ce conţine pachetul minimal de servicii medicale

Modificările referitoare la pachetul minimal de servicii medicale şi la pachetul de servicii de bază au fost incluse în Hotărârea Guvernului nr. 205/2015, care a fost publicată în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2015. Astfel, atât pacienţii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi beneficiază de mai multe servicii medicale. Numărul consultaţiilor efectuate de medicul de familie la domiciliul pacienţilor se dublează. De asemenea, gravidele au dreptul la o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi la o consultaţie în primul trimestru de după naştere.

      Pachetul minimal de servicii este destinat persoanelor neasigurate în sistemul de sănătate. Acesta include servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, adică infecţioase, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenţie. Pachetul de servicii de bază este destinat persoanelor asigurate şi cuprinde serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi alte servicii la care au dreptul asiguraţii, se arată în documentul menţionat. Totodată, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au stabilit şi normele pentru aplicarea în acest an a prevederilor referitoare la pachetele medicale şi contractul-cadru pentru acordarea asistenţei medicale. Acestea au fost aprobate prin Ordinul comun MS şi CNAS nr. 388/186/2015, au apărut în Monitorul Oficial şi se aplică tot de la 1 aprilie. Astfel, în baza pachetului minimal, la supravegherea sarcinii şi a lăuziei, pacientele beneficiază de o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi de o consultaţie în primul trimestru de după naştere.
      Pentru fiecare situaţie de urgenţă pentru care se dă primul ajutor sau care este rezolvată la cabinetul medical, se acordă o consultaţie pe persoană, indiferent dacă aceasta este sau nu înscrisă pe lista unui medic de familie. Totodată, medicii de familie pot acorda o consultaţie preventivă (conform normelor de aplicare pentru 2015, aceasta examinare acordându-se o dată la trei ani). Pentru serviciile acordate pacienţilor neasiguraţi, în regim de spitalizare continuă şi de zi, biletul de internare nu va fi necesar. În acelasi timp, internarea în spitalizare de zi se va face atât în cazul urgenţei medico-chirurgicale, cât şi în cazul epidemiologic (pentru bolnavii ale caror afecţiuni nu necesită izolare). Spre deosebire de regulile aplicabile până la data de 1 aprilie se face şi examinarea pentru constatarea morţii, cu sau fără eliberare de acte medicale. În cazurile suspecte, în care este necesară o expertiză medico-legală, medicul nu poate să elibereze certificatul de deces. Persoanele neasigurate trebuie să suporte în totalitate costurile investigaţiilor paraclinice recomandate, tratamentul prescris de medicii de familie şi activităţile de suport, exceptând examinarea pentru constatarea morţii şi eliberarea certificatului de deces.
      Până pe 1 aprilie, medicii de familie puteau acorda la domiciliu cel mult 21 de consultaţii pe lună, pentru persoanele care beneficiază de pachetul de bază, însă din această lună, acest numar s-a dublat. Astfel, medicii acordă maximum 42 de consultaţii pe lună, însă nu mai mult de trei consultaţii pe zi. Aceste examinări se pot acorda asiguraţilor nedeplasabili din cauza că sunt invalizi, asiguraţilor cu boli cronice (cu evoluţie lentă) sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor care au cel mult un an, copiilor cu vârsta de până la 18 ani cu boli infectocontagioase şi lăuzelor. La fel ca în cazul pachetului minimal, noile prevederi introduc servicii de supraveghere a sarcinii şi lăuziei: o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.
      Referitor la examinările pentru serviciile de planificare familială, în afară de consilierea femeii privind planificarea familială şi indicarea unei metode contraceptive, pe listă au fost incluse evaluarea şi monitorizarea statusului genito-mamar şi tratamentul complicaţiilor. La fiecare urgenţă pentru care se acordă primul ajutor sau care este rezolvată la cabinetul medical, se va acorda o singură consultaţie pentru fiecare persoană, însă, prin excepţie, copiii de până la 18 ani pot beneficia de cel mult două. Totodată, consultaţia medicală pentru afecţiunile acute şi subacute (dar şi acutizarile bolilor cronice) cuprinde, pe deasupra, biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice.
      De asemenea, a crescut şi numărul examinările pentru afecţiunile cronice. Mai exact, pentru evaluarea clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei asiguraţilor se acordă cel mult patru consultaţii/trimestru, în limita a două pe lună, faţă de o consultaţie pe luna/trimestru, cum era până la 31 martie.
      Pe lista serviciilor medicale adiţionale pe care le pot oferi medicii de familie, pe lângă cele deja existente (efectuarea şi interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate, ecografia generală de abdomen şi pelvis) a fost introdusă şi spirometria (stabilirea funcţiei şi capacităţii respiratorii a plămânilor cu ajutorul unui aparat special de măsurare). În plus, pacienţii asiguraţi pot apela la medicul de familie, în timpul programului de lucru în cabinet, pentru administrarea de medicamente (intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil).
      Pe lista serviciilor diagnostice şi terapeutice au fost introduse, conform HG nr. 205/2015, recoltarea de material bioptic, tratamentul postoperator al rănilor abdominale, intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcinei extrauterine operate, histerectomiei (îndepartarea chirurgicală a uterului), endometriozei şi sfatul genetic. În acelaşi timp, au fost incluse psihoterapia pentru copii/adulţi şi kinetoterapia pentru copiii cu autism. Noul act normativ mai prevede şi introducerea unor servicii precum ecografia transrectală, examenul radiologic al articulaţiilor sacro-iliace, examenul radiologic al coloanei vertebrale/segment, CT buco-maxilo-facial nativ, CT sinusuri, RMN sinusuri, RMN abdominal cu substanţă de contrast şi colangio RMN.
impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.