Jump to content

Paşte fericit!


dcp100168

Recommended Posts

Mii de oameni au primit lumina sfântă, la catedrala din Galaţi

Mii de gălățeni s-au adunat pe strada Domnească din Galaţi, în fața Catedralei Arhiepiscopale, ca să ia lumină din Lumina Sfântă și să înceapă cel mai mare praznic al creștinătății: Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Î.P.S. Părinte Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Lumina s-a dat, ca în fiecare an, de pe o scenă amenajată pe esplanada din fața Catedralei.

"Avem o singură lumină, deși suntem foarte mulți. Toți, din toate bisericile, cătunele și satele. Nu doar cei din zona aceasta, ci din toată țara noastră și din toată lumea creștină dreptmăritoare ortodoxă care astăzi prăzănuiește Învierea. Mărturisim cu toții, în toate limbile pământului, toate neamurile și toate popoarele, că Lumina lui Hristos este lumină cerească. De șapte ani, ca un miracol, ca un dar sfânt, lumina o primim chiar de la Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos (...) A străbătut peste țări și popoare și s-a așezat în căușul mâinilor noastre. O singură lumină, de la Ierusalim și până la marginile Pământului. Această este mărturia dorului nostru după lumină. Nu întâmplător Sfinții Părinți au rânduit ca Învierea să se proclame în întuneric și afară. Căci nicio biserică n-ar putea cuprinde atâți căutători de lumină. Iată că din nou strada este marea și imensa catedrală! Toți cei care purtați luminile sunteți biserica Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Lumina lui Hristos este a noastră. Și Hristos este al nostru. Și viața luminoasă este a noastră. Astăzi nimeni nu trebuie să se întristeze. Nimeni să nu se teamă! De ce? Primul cuvânt pe care ni l-a spus Domnul înviat din morți a fost cel de care avem atâta nevoie: Bucurați-vă! Bucurați-vă! Bucurați-vă!", le-a spus chirirarhului locului celor prezenți, în cadrul cuvântului său de învățătură.

Avionul care a adus lumina sfântă de la Ierusalim a aterizat la București în jurul orei 20,00. O delegație a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a adus lumina la Catedrala Arhiepiscopală, iar până la ora 23,30, preoții parohi din întreg Galațiul luaseră lumina pentru a o da credincioșilor din parohii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Vremea frumoasă i-a îmbiat pe gălăţeni să petreacă Paştele în natură

Nu este sărbătoare fără un grătar la iarbă verde, iar gălăţenii nu au făcut excepţie. Cum meteorologii anunţaseră o vreme prietenoasă, cei dornici să-şi petreacă Paştele în aer liber au luat cu asalt principalele zone de agrement din oraş.

Însoţiţi de prieteni şi familie, sute de gălăţeni au luat cu asalt zonele de agrement din oraş. Desigur, nu înainte de a se „înarma” cu băutură şi carne gata condimentată, numai bună de pus pe grătar, dar şi cu foarte multă bună dispoziţie.

Cei mai mulţi au ales să îşi întindă mesele în Pădurea Gârboavele. De la distanţă se puteau auzi în boxe ritmuri de manele şi muzică populară, semn că distracţia era în toi. În timp ce doamnele se relaxau pe pătură, domnii se ocupau de prepararea fripturii. „Pregătim la grătar pulpe, carne de purcel, cârnăciori şi mici. Hristos a Înviat!”, ne-a spus un gălăţean.

La o distanţă de câţiva metri, zeci de prieteni ciocneau ouă roşii în timp ce grătarele sfârâiau. De la ospăţ nu au lipsit nici bucatele tradiţionale de Paşte, pregătite de doamne cu multă atenţie. „Am adus ouă roşii, pe care le-am decorat împreună cu fiica mea, pască şi cozonac. Am preferat să le savurăm în natură, ne-am săturat din stat în casă toată iarna”, ne-a povestit doamna Bianca.

„Am o reţetă proprie, gătesc mielul la ceaun, cu untură de porc, adaug legume călite, ceapă, usturoi, ardei şi vin alb pentru savoare. Bunicul meu lucra la o stână şi acolo am învăţat să prepar carnea de miel”, ne-a povestit un gălăţean.

După ce au mâncat pe săturate, gălăţenii au făcut şi puţină mişcare în natură. La Galaţi, mercurul a urcat astăzi în termometre până la 22 de grade Celsius.

adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.