Jump to content

Un tecucean a stabilit un nou record naţional la paraşutism


dcp100168

Recommended Posts

Un tecucean a stabilit un nou record naţional la paraşutism

Tecuceanul Gabriel Dan Chiriac împreună cu piloţii de balon Mihai Ilie şi Mugurel Ionescu Conta, susţinuţi de o întreagă echipa tehnică la sol, au stabilit un nou record naţional la paraşutism. Astfel, instructorul de paraşutism Gabriel Dan Chiriac a executat un salt cu paraşuta din balon cu aer cald de la 10.400 de metri altitudine, doborând un record vechi de peste 40 ani. Saltul a avut loc la Aerodromul Sânpetru (Braşov), recordul stabilit depăşind performanţă din 1970 a renumitului Grigore Baştan.

Gabriel-Dan Chiriac este instructor voluntar în cadrul Aeroclubului României, practică paraşutismul din anul 1984 şi a efectuat până în prezent un număr de peste 1.800 de salturi. El mai este şi instructor de alpinism şi de scufundări. Acest proiectul a început în anul 2012 şi a trecut prin mai multe etape care au implicat calcule, verificări, achiziţionarea, pregătirea şi verificarea echipamentului necesar, zboruri şi salturi de acomodare şi antrenament.

Echipa s-a mai întrunit odată în acest an, o primă tentativă fiind iniţial planificată a avea loc pe data de 24 martie. Zborul respectiv nu a mai avut loc pentru că simulările făcute de echipă, împreună cu specialiştii ROMATSA, bazate pe sondajele meteo relevate au arătat că datorită unei viteze mai mari a vântului la înălţime faţă de cea prognozată iniţial, balonul cu aer cald ar fi fost scos din zona rezervată şi ar fi fost purtat în căile aeriene utilizate de aeronavele de transport, existând riscul perturbării traficului aerian.

Este de precizat faptul că 10.400 de metri reprezintă rezultatul preliminar bazat pe indicaţia instrumentelor aflate la bord. Rezultatul final va fi cunoscut în urma analizării datelor conţinute de înregistratoare (logger-e, barografe, aparate GPS) şi aplicarea corecţiilor barometrice, el putând fi ceva mai bun decât cel preliminar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.