Jump to content

Naşterea la domiciliu, o alternativă la mizeria din spitale?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Naşterea la domiciuliu, o alternativă la mizeria din spitale?

O tendinţă occidentală ne întoarce la vremurile îndepărtate, când mamele năşteau acasă, asistate sau nu. Acum, ultima fiţă în Europa, în materie de naşteri, e să aduci copilul pe lume acasă, în sânul familiei, asistată, în timpul travaliului, de o moaşă profesionistă.

Avantaje? Acasă nu există stresul halatelor albe, nu ţipă nimeni la tine şi nici nu te sperie alte proaspete mămici cu poveşti horror despre durerile sarcinii. În plus, naşti într-o poziţie convenabilă, îndelung exersată şi pregătită, împreună cu moaşa, ai copilul lângă tine, eviţi mizeria din spitale şi nu te procopseşti cu bacterii la plecare.

Dezavantaje? Metoda se aplică numai în cazul naşterilor normale, când bebe e perfect sănătos. Moaşele trebuie să fie acreditate pentru acest tip de naştere şi să aibă o “trusă” dotată cu mască de oxigen pentru acordarea primului ajutor. În plus, trebuie asigurate condiţii de transport către spital al mamei sau al nou născutului, în cazul apariţiei unei urgenţe. Presupunând că există suficiente moaşe în oraş şi condiţii optime pentru o naştere asistată acasă, gălăţencele au răspuns provocării noastre de a se gândi dacă s-ar mai duce la maternitate.

Simona (24 de ani): “Născutul acasă nu mi se pare o opţiune. Prezintă un foarte mare risc, atât pentru femeie, cât şi pentru bebeluş. Nu e mediu steril, pot apărea complicaţii. În cel mai bun caz, dacă nu aleg un spital de stat, mă voi orienta către unul privat: copilul trebuie aspirat, curăţat, monitorizat în permanenţă din momentul naşterii şi acasă nu se poate face acest lucru”.

Viorica (45 de ani): “Modul în care am fost tratată de către personalul spitalului când am născut primul copil m-a făcut să regret că, la vremea aceea, acum mai bine de 10 ani, încă nu apăruseră spitalele private. Consider că noi, româncele, încă nu suntem pregătite pentru o naştere acasă, însă existenţa moaşelor profesioniste e vitală în zonele unde mama nu poate ajunge la spital”.

Cristina (30 de ani): “Naşterea acasă poate reprezenta o alternativă pentru viitoarele mămici, care ar compensa traumele cu care rămâi după o naştere în spital. Având în vedere faptul că, pe vremuri, femeile năşteau acasă fără probleme, cred că acest lucru este cu atât mai simplu acum, ţinând cont de faptul că moaşele sunt pregătite şi dispun de aparatură performantă".

Alexandra (35 de ani): “Situaţia critică din spitalele noastre te împinge să încerci să găseşti orice altă variantă pentru a naşte fără bătăi de cap. Fie că vorbim de boli sau chiar de aducerea pe lume a unui copil, consider că spitalele din România trebuie cât mai mult evitate, pentru a nu-ţi agrava starea. Sunt pentru naşterea acasă, dacă se face cu personal specializat”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.