Jump to content

Un poliţist gălăţean aflat în misiune a fost tăiat cu sabia


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Un poliţist gălăţean aflat în misiune a fost tăiat cu sabia

Incidentul s-a petrecut marţi dimineaţă, în timp ce omul legii încerca să pună în executare un mandat emis de judecători. Poliţistul, agent la postul din comuna Umbrăreşti, a mers la domiciliul unui localnic în vârstă de 60 de ani pentru a-l însoţi la Judecătoria Lieşti, unde respectivul era citat într-un dosar penal de lovire. În timp ce se afla în locuinţă, poliţistul, care are 50 de ani, a fost lovit de „gazdă” cu o sabie, peste mâna dreaptă. Omul legii s-a ales cu două degete tăiate şi a fost luat cu salvarea, care l-a adus la Spitalul de Urgenţă Galaţi. El a fost dus imediat în sala de operaţie, medicii făcând eforturi să îi salveze degetele. Agresorul a fost reţinut imediat de colegii poliţistului rănit şi dus în faţa procurorului de la Lieşti.

„Procurorul de caz efectuează cercetări faţă de Iacomi Ionel pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. S-a reţinut că la data de 21 aprilie 2015, lucrătorii polistului de poliţie Umbrăreşti, având de pus în executare un mandat emis de către Judecătoria Lieşti au mers în locuinţa persoanei respective, acesta s-a opus, a uzat de o sabie şi l-a rănit pe unul dintre lucrătorii de poliţie”, a precizat procurorul Alfredo Simionescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Anchetatorii vor decide în cursul zilei de astăzi dacă emit ordonanţă de reţinere pe numele bărbatului şi dacă îl vor prezenta magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Individul care a tăiat un poliţist cu sabia a fost arestat

Ionel Iacome, bărbatul din Umbrăreşti care marţi dimineaţă a atacat cu sabia un poliţist, a primit mandat de arestare preventivă. Judecătorul de la Lieşti a admis propunerea procurorilor care îl acuză pe bărbat de ultraj şi l-au trimis pe inculpat 30 de zile după gratii. Iacome a reuşit să-i taie două degete poliţistului, venit în casa lui pentru a-l însoţi la Judecătorie, în baza unui mandat de aducere. Potrivit procurorilor, există posibilitatea ca Iacome să fie acuzat de o faptă mai gravă. "După ce va fi audiată şi partea vătămată, dacă se va stabili că învinuitul a vizat o parte vitală a corpului, încadrarea s-ar putea schimba în tentativă de omor. În acest caz, dosarul va fi trimis la Parchetul pe pe lângă Tribunalul Galaţi", ne-a declarat Emanuel Rizea, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti. În acest timp, poliţistul rănit se află în spital. Medicii au reuşit să-i salveze cele două degete secţionate şi preconizează că îşi va putea folosi din nou mâna peste circa două luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Poliţist atacat cu sabia, în timpul unei misiuni

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar în care a fost cercetat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, Ionel Iacome, în vârstă de 65 de ani, din satul Umbrăreşti. Bărbatul, cunoscut în localitate ca fiind reclacitrant şi violent, era cercetat pentru lovire şi alte violenţe, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Lieşti.
Judecătorii au emis, în două rânduri, mandate de aducere pentru Ionel Iacome, acesta refuzând să se prezinte în instanţă pentru a fi audiat. Bărbatul a ignorat cele două solicitări, motiv pentru care judecătorii au emis un al treilea mandat de aducere, care le-a fost trimis spre executare poliţiştilor Secţiei 3 Rurale Lieşti. "În vederea punerii în aplicare a acestuia, conducerea unităţii de poliţie în cauză a dispus, în baza unui plan de acţiune anterior întocmit şi aprobat, desemnarea agentului-şef principal de poliţie I. I., a agentului-şef adjunct D. B., a agentului-şef principal I. S. şi a agentului principal V. M., toţi din cadrul Postului de poliţie al comunei Umbrăreşti, pentru a se deplasa, în dimineaţa zilei de 21.04.2015, la locuinţa inculpatului Iacome Ionel şi a lua măsurilor legale necesare asigurării prezenţei acestuia la sediul instanţei, în vederea efectuării actelor procesuale ce îl priveau", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Solicitări rămase fără răspuns

Astfel, cei patru agenţi de poliţie au mers, la primele ore ale dimineţii, la locuinţa lui Ionel Iacome, pe care l-au rugat să iasă la poartă, pentru a-i comunica motivul prezenţei lor acolo. Cum solicitarea oamenilor legii a rămas fără răspuns, unul dintre poliţişti a sărit gardul locuinţei şi a deschis poarta, astfel încât să poată intra în curte şi colegii săi. „Procedând din nou la strigarea inculpatului şi la executarea mai multor bătăi în una din uşile de acces în locuinţă, agenţii de poliţie l-au observat pe acesta apropiindu-se, aprinzând becul exterior şi uitându-se pe una din ferestre, pentru a observa persoanele care îl apelau. Deşi a recunoscut persoanele care se aflau în curtea sa, constatând că aceştia erau agenţii de la postul comunal de poliţie (îmbrăcaţi în uniforma specifică instituţiei) şi a luat act de cererea lor de a le deschide uşa locuinţei şi de a-i însoţi, întrucât aveau de executat un mandat de aducere emis de Judecătoria Lieşti, inculpatul le-a ignorat cererile, solicitându-le să plece şi comunicându-le că ar fi trebuit să-l viziteze cu o seară înainte pentru a-i vorbi de necesitatea prezenţei sale la instanţă în cursul zilei următoare", mai precizează procurorii, în rechizitoriu.
Mai mult, bărbatul le-a spus poliţiştilor că va ieşi din casă doar în prezenţa presei. Oamenii legii l-au informat pe bărbat că vor fi nevoiţi să forţeze intrarea în locuinţă, moment în care Ionel Iacome şi-a asigurat uşa cu un zăvor. În aceste condiţii, unul dintre poliţişti a spart un geam al uşii pentru a putea, ulterior, să deschidă uşa. Imediat după acest moment, agentul-şef principal de poliţie I. I. şi agentul-şef adjunct D. B. au intrat în casă bărbatului, ceilalţi doi poliţişti asigurând perimetrul, astfel încât Ionel Iacome să nu poată fugi pe o altă ieşire. Oamenii legii au încercat, din nou, să-l convingă pe Iacome să iasă de bunăvoie din camera în care se ascunsese, însă fără succes. "Întrucât Iacome Ionel nu reacţiona în sensul în care îi fusese solicitat să o facă, persoana vătămată a pătruns în camera unde inculpatul se refugiase şi încerca să se ascundă, folosind drept paravan un cuier.

Intenţia de violenţă parată cu spray lacrimogen

În momentul în care s-a apropiat de cuier şi a tras de acesta, cu intenţia de a-l determina pe inculpat să părăsească locul unde se afla, persoana vătămată a observat că Iacome Ionel era înarmat cu o sabie, lungă de aproximativ 50 cm, confecţionată artizanal", au mai precizat anchetatorii.
Imediat după ce a observat că bărbatul este înarmat, poliţistul şi-a avertizat colegul, care a folosit un spray lacrimogen pentru a descuraja orice reacţie violentă. "În aceste împrejurări, fără nicio reţinere, inculpatul Iacome Ionel l-a atacat în mod direct şi violent pe I. I., agent de poliţie aflat în exerciţiul atribuţiunilor de serviciu, ridicând sabia cu care era înarmat şi încercând să-i aplice o lovitură puternică ce viza direct zona capului", se arată în rechizitoriu.
Poliţistul a parat lovitura cu mâna, ceea ce a determinat expunerea degetelor şi palmei contactului direct cu tăişul sabiei folosite împotriva lui. "Deşi constatase efectele imediate ale loviturii pe care i-o aplicase agentului de poliţie, inculpatul a intenţionat să-l mai lovească o dată, folosindu-se de acelaşi obiect, intenţie pe care nu a mai putut să o concretizeze întrucât persoana vătămată a răsturnat cuierul care îi separa, blocându-i astfel atacul şi posibilitatea de a-l mai răni", mai reţin anchetatorii.

S-a predat înainte de sosirea echipei de intervenţie

Rănit şi plin de sânge, poliţistul a reuşit să îşi avertizeze colegii de cele întâmplate, unul dintre ei sunând la 112, pentru a cere ajutor medical. Poliţistul rănit a fost preluat şi dus la spital, colegii săi încercând din nou să intre în casa lui Ionel Iacome. Cum acesta manifesta în continuare un comportament violent, poliţiştii din Umbrăreşti au solicitat ajutorul unei echipe de intervenţie, dar, până la sosirea acesteia, Ionel Iacome s-a predat.
Poliţistul rănit a fost suspus unei expertize, medicii constatând că viaţa nu i-a fost pusă în pericol, dar că aceasta ar putea rămâne cu sechele.
Audiat în cauză, Ionel Iacome, care şi-a schimbat declaraţia în mai multe rânduri, a recunoscut cele întâmplate, susţinând totuşi că nu l-a lovit cu sabia pe poliţist, ci cuierul cu care baricadase uşa.
După ce au stabilit firul întâmplării şi au audiat toate persoanele implicate, procurorii gălăţeni au decis să îl trimită în judecată pe Ionel Iacome, sub acuzaţia de ultraj. Acesta a fost cercetat sub control judiciar, după ce a stat 30 de zile şi în arest preventiv. Procurorii au mai reţinut şi faptul că Ionel Iacome "este cunoscut în evidenţa organelor judiciare ca autor al unor infracţiuni contra libertăţii persoanei şi împotriva integrităţii corporale şi sănătăţii, pentru a căror comitere a fost sancţionat administrativ sau chiar condamnat".
Dosarul a fost trimis la Judecătoria Lieşti, acolo unde bărbatul mai avea un dosar pe rol, magistraţii de aici urmând să dea o sentinţă şi în această cauză.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Un pensionar care a tăiat un poliţist cu sabia a primit 7 ani şi 8 luni de puşcărie. Agentul a rămas cu sechele pe viaţă

Ionel Iacome (65 de ani), un pensionar din comuna Umbrăreşti, judeţul Galaţi, a fost condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare pentru ultraj, după ce în luna aprilie 2015 a lovit un poliţist cu o sabie confecţionată artizanal şi i-a secţionat două degete.

Agentul Ion Istrate, din cadrul secţiei 3 Poliţie Rurală Lieşti, venise pe 21 aprilie 2015 la locuinţa lui Ionel Iacome însoţit de alţi trei poliţişti pentru a pune în executare un mandat de aducere într-un proces, în care bătrânul de 65 de ani era judecat pentru lovire şi alte violenţe. Era al treilea mandat de aducere emis de judecători pe numele lui Iacome, în condiţiile în care pensionarul refuzase până atunci să se prezinte în faţa instanţei. Oamenii legii au încercat să îl convingă pe Ionel Iacome să îi însoţească de bunăvoie la instanţa de judecată. Mai întâi, i-au cerut pensionarului să iasă la poartă, pentru a-i transmite motivul prezenţei lor acolo. Iacome le-a transmis cu aroganţă că ar fi trebuit să vină cu o seară înainte pentru discuta despre deplasarea lui în faţa completului de judecată. Mai mult decât atât, le-a spus că va ieşi din  casă doar în prezenţa jurnaliştilor. În aceste condiţii, poliţiştii i-au comunicat că vor fi nevoiţi să intre cu forţa în casă pentru a pune în executare mandatul de aducere, moment în care Ionel Iacome a decis să se baricadeze în locuinţă, zăvorând uşa.

Un gest reflex i-a salvat viaţa

Oamenii legii au spart un geam pentru a putea deschide uşa, iar pensionarul s-a ascuns în spatele unui cuier. Agentul Ion Istrate a încercat să îl determine pe Ionel Iacome să părăsească locul unde se afla, moment în care a observat că acesta era înarmat cu o sabie de circa 50 de centimetri.

Poliţistul şi-a anunţat un coleg, care a folosit un spray lacrimogen pentru a-l descuraja pe bătrânul recalcitrant să folosească sabia. Gestul a avut efectul contrariu, în sensul că Ionel Iacome s-a năpustit cu sabia asupra agentului Ion Istrate şi l-a lovit. ”Fără nicio reţinere, inculpatul Ionel Iacome l-a atacat în mod direct şi violent pe Ion Istrate, agent de Poliţie aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, ridicând sabia şi încercând să-i aplice o lovitură puternică, ce viza zona capului”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu.

Pentru a nu fi lovit în zona capului, agentul Ion Istrate s-a apărat din reflex cu mâna de lovitura de sabie şi s-a ales astfel cu două degete secţionate. Pensionarul spadasin nu s-a mulţumit cu atât şi a intenţionat să îl mai lovească odată cu sabia pe omul legii, dar acesta, deşi rănit grav, a avut prezenţă de spirit şi a răsturnat cuierul, blocându-l astfel pe agresor.

S-a încurcat în propriile minciuni

Agentul Ion Istrate a fost transportat imediat la spital, unde a primit îngrijiri medicale. Medicii au reuşit să-i salveze degetele, dar au concluzionat că va rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii la mâna la care a fost lovit.

Pensionarul, cunoscut ca o persoană recalcitrantă şi predispusă la violenţă, a declarat mai întâi că l-a lovit pe poliţist în legitimă apărare, pentru ca apoi să spună că omul legii s-a autoaccidentat, lovindu-se de un dulap din locuinţă, pentru ca finalmente să relateze că nu a lovit deloc victima. 

Tribunalul Galaţi l-a condamnat zilele trecute la 7 ani şi 8 luni de închisoare pentru ultraj. În plus, instanţa l-a obligat pe bătrânul spadasin să îi plătească poliţistului  daune materiale de 2.180 de lei, dar şi daune morale de 35.000 de lei pentru suferinţele prin care a trecut, dar şi pentru că nu va mai putea să îşi folosească degetele rănite la întreaga capacitate.

Sentinţa este în primă instanţă, iar pensionarul poate face recurs.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Un pensionar din Galaţi care a tăiat cu sabia un poliţist va sta şapte ani după gratii

Autorul unui atac violent comis, în primăvara anului 2015, asupra unui echipaj de poliţie de la Umbrăreşti a ajuns după gratii, în prima zi a lunii martie. Ionel Iacome, acum în vârstă de 67 de ani, a fost condamnat definitiv de magistraţi la şapte ani şi opt luni de închisoare, după ce l-a atacat şi tăiat cu sabia pe agentul Ion Istrate, un poliţist din comună, care alături de trei colegi au descins pe 21 aprilie 2015 la domiciliul său.

Iacome fusese în repetate rânduri cercetat pentru infracţiuni contra libertăţii persoanei şi împotriva integrităţii corporale şi avea, la acea dată, un nou proces la Judecătoria Lieşti, unde era inculpat pentru lovire. Deoarece nu s-a prezentat în instanţă, deşi fusese citat de mai multe ori, s-a emis un mandat de aducere, care ar fi trebuit pus în executare de poliţiştii din Umbrăreşti. Iacome a dezlănţuit un veritabil război cu cei patru poliţişti, la finalul căruia a încercat să-l lovească pe Istrate cu sabia în cap. Nu a reuşit, dar i-a secţionat două degete.

În afara condamnării la închisoare, Iacome trebuie să-i plătească poliţistului despăgubiri de peste 37.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.