dcp100168 Posted April 22, 2015 Posted April 22, 2015 Ecosal n-are destui oameni pentru curăţenia Galaţiului* Serviciul trebuie să funcţioneze, în cele şase secţii ale sale, cu doar 203 de muncitori, la curăţenie străzi şi auto fiind deficitul cel mai mare * Fiindcă legea îi interzice Ecosalului să aibă mai mulţi angajaţi, municipalitatea a apelat la încă o firmă pentru a-i furniza personal, dar numărul persoanelor care curăţă efectiv oraşul e tot insuficient * Măturătorile mecanizate, soluţia de viitor pentru curăţenia oraşului De-a lungul timpului, am tot avut sesizări cu privire la faptul că Galaţiul are zone deficitare la capitolul curăţenie. Critice în acest sens ar fi cartierele Micro 20, Micro 21, Studenţi, Barieră, Fileşti. Pe de altă parte, în zona Complex Siret, vizitată recent de reporterii VL, oamenii s-au declarat mulţumiţi de cum se face curat în cartier. Părerile sunt împărţite şi, ca să aflăm exact care este situaţia, am analizat structura de personal a serviciului public şi activităţile pe care acesta trebuie să le desfăşoare în municipiu.Ecosalul oferă municipalităţii, efectiv, şase servicii, respectiv menaj, salubrizare străzi, auto, construcţii, ecarisaj şi secţia de reciclare şi depozitare controlată, iar fiecare dintre acestea are câteva subsecţii. Serviciul din subordinea Primăriei este alcătuit astfel din 2009, când firma de construcţii a Primăriei a dat faliment, iar Ecosal, pe atunci societate pe acţiuni, a fost nevoită să absoarbă şi acest serviciu. Legea privind reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar a adus Serviciul Public Ecosal în situaţia în care trebuie să acopere munca de birou şi cea de teren cu 295 de angajaţi. Numărul respectiv al angajaţilor a fost stabilit în urma unei hotărâri de Consiliu Local, din aprilie 2014. Din cei 295 de angajaţi, doar 203 sunt muncitori, restul având posturi de tehnic administrativ (50) şi auxiliari (42).Oameni puţini, sarcini multeDupă cum spuneam, Ecosalul oferă Galaţiului mai multe servicii, nu numai pe cel de salubrizare. Conform organigramei, primul serviciu, care dă şi denumirea structurii din subordinea Primăriei, este salubrizare străzi, unde sunt repartizaţi 60 de măturători stradali. Apoi vine secţia menaj, în care intră întreţinerea spaţiilor verzi şi deszăpezirea, unde sunt încadraţi 48 de muncitori. Din aceşti 48, doar 36 sunt prinşi pe salubrizare, restul fiind lăcătuşi, tinichigii etc. Secţia auto numără 56 de angajaţi, dintre care 29 sunt şoferi, care asigură transportul gunoiului la depozitul de deşeuri şi la staţia de sortare, iar, pe timp de iarnă, conduc utilajele de deszăpezire. Restul posturilor din cadrul secţiei auto o reprezintă vopsitori, lăcătuşi, mecanici, pentru că în atribuţiile acestei secţii cade şi menţinerea în condiţii de funcţionare a utilajelor Ecosal, dar şi cea de a repara fântânile arteziene, de a se ocupa de partea de semaforizare din oraş.La groapa de gunoi şi staţia de sortare, potrivit organigramei, lucrează 15 muncitori şi 10 oameni pe partea de tehnic administrativ şi pe auxiliar (laborant şi operatori de cântar). Pe secţia construcţii, care se ocupă de plombări şi reparaţii urbane (scări, alveole, jardiniere), sunt doar nouă asfaltatori, plus doi şefi de echipă, iar patru sunt zidari. În cel din urmă serviciu pe care îl oferă Ecosal - serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân - lucrează doar 13 oameni. Câinii din Galaţi sunt prinşi de patru oameni, cei peste 100 de câini de la padoc sunt îngrijiţi de alţi patru angajaţi, doi se ocupă de deratizare şi, potrivit organigramei, serviciul are doi agenţi veterinari."Salariile nu sunt tocmai îmbietoare"Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, recunoaşte că Ecosal face multe, dar o eventuală externalizare a unor servicii nu ar fi neapărat de bun augur. „Sunt unele guri care spun că facem prea multe. Sunt activităţi care poate ar putea fi externalizate, deşi frecvenţa cu care suntem solicitaţi pe anumite activităţi nu ştiu dacă s-ar justifica printr-o externalizare, mă refer la auto, partea de semaforizare, întreţinere fântâni arteziene, poate şi partea de marcaje rutiere. Dacă ne-am duce la un service pentru reparaţia auto, ar dura mult mai mult. Aşa, având mecanicii noştri, putem repara un utilaj mult mai rapid. Plus că unele utilaje sunt vechi şi nu prea se mai găsesc piese de schimb. Totodată, pentru partea de construcţii, chiar dacă secţia e mai nou înfiinţată, am reuşit să ne formăm echipele şi eu zic că ne facem decent treaba”, ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.Acesta consideră că secţiile care suferă cel mai mult sunt salubrizare străzi şi auto, din lipsă de personal. „Am avea nevoie de şoferi profesionişti, salariile nu sunt tocmai îmbietoare la noi, sunt mulţi care îşi găsesc de lucru în străinătate, pleacă pe bani mult mai mulţi. Nu spunem că nu avem suficienţi, dar sunt oameni de care tragem uneori la limita bunului simţ. Totodată, două puncte nevralgice sunt salubrizarea stradală şi interioarele de cartier, unde, oricâţi oameni ar fi, niciodată nu sunt destui", ne-a mai spus directorul Ecosal.Cu firmă angajată şi tot nu acoperă oraşulDin cauză că Ecosal nu poate avea mai mult de 295 de angajaţi, în 2013, Primăria a încheiat un contract pentru forţă de muncă cu firma Catlidi SRL. Firma poate pune la dispoziţia Ecosal un număr maxim de 373 de oameni, aici intrând şoferi, mecanici, muncitori necalificaţi, oameni pentru salubrizarea stradală, salubrizare în cartiere. Astfel salubrizarea stradală este făcută în acest moment cu 140 de oameni, iar la interioarele de cartiere intră pentru curăţenie aproximativ 30 de oameni. Cu toate acestea, oamenii tot nu sunt de ajuns. „Sunt zone pe care nu reuşim să le abordăm cu o frecvenţă îndestulătoare, în special zonele limitrofe. Nici nu pot angaja 1.000 de oameni, pentru că nu sunt bani. Galaţiul a fost gândit concentric, plecăm de la zona de centru, care trebuie să aibă o frecvenţă zilnică, în schimb pentru cartiere avem unu, doi oameni permanent care asigură o minimă curăţenie, iar la curăţenia stradală pe cartiere se intră la interval de mai multe zile, poate chiar o săptămână. Există hotărâri de CL în acest sens. Se spune clar care sunt străzile pe care se intră cu măturat mecanic, pe care cu manual, care este frecvenţa cu care se intră”, ne-a declarat şeful Ecosal.Soluţia, mecanizarea curăţenieiDupă ce, anul trecut, Primăria a achiziţionat patru automăturători, directorul Ecosal speră ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, municipalitatea să mai cumpere câteva automăturători, nu neapărat după acelaşi model. „Încercăm să suplinim şi să trecem pe mecanizat. Lumea se agită şi văd că se minunează de costuri, oricine se va duce să cumpere un utilaj nou, cu siguranţă va plăti un preţ aferent. Mai sunt vămi, alte taxe de import, dar nu discutăm aspectele acestea”, ne-a explicat Ionuţ Pucheanu.viata-libera.ro
gushpi Posted April 28, 2015 Posted April 28, 2015 ihi!dar sa asfalteze strazi in oras cu muncitori necalificati - are cu cine???
dcp100168 Posted October 12, 2016 Author Posted October 12, 2016 Salubrizarea Galațiului se face cu 336 de măturători În ultimele luni, pe adresa redacţiei au venit mai multe sesizări de la oamenii nemulţumiţi de activitatea din cartierele lor a muncitorilor Ecosal. Concret, cetăţenii reclamau lipsa de interes în momentul în care se face curăţenia, superficialitatea dovedită la strângerea gunoiului de la containere, chiar şi cuvintele grele aruncate de unii măturători atunci când erau atenţionaţi. În încercarea de a lămuri aceste probleme, dar şi pentru o informare corectă a cetăţenilor asupra modului în care serviciul public Ecosal îşi desfăşoară activitatea, am stat de vorbă cu Vasile Taşcă, cel care coordonează activitatea muncitorilor care se ocupă de curăţenia oraşului, dar şi cu câţiva dintre cei care, zilnic, îşi iau mătura şi ies pe stradă, la serviciu. 336 de muncitori, 61 de superiori Deşi pe statul de plată al Ecosal figurează 397 de muncitori pentru zona de curăţenie, întreţinere spaţii verzi, montarea mobilierului stradal etc., dintre aceştia doar 336 sunt muncitori cu mătura, ceilalţi fiind numiţi coordonatori sau agenţi. "Zilnic, pe străzile oraşului ies aproximativ 250 de oameni pentru curăţenie. Sunt trimişi pe zone, sunt însoţiţi de coordonatorii care le supervizează activitatea, aşa că sunt obligaţi să îşi facă treaba. În caz contrar, li se taie din ziua de lucru şi, implicit, din salariul primit la final de lună", ne-a explicat Vasile Taşcă. Este de menţionat că un măturător de stradă, angajat al Ecosal, primeşte salariul minim pe economie, 925 de lei net, la care se adaugă bonurile de masă. "Primim şi noi sesizări de la cetăţeni care ne reclamă că în anumite zone există gunoi în abundenţă, dar, cu toate intervenţiile noastre, aceste zone sunt puncte critice, unde ar trebui să intervină în forţă şi Poliţia Locală, nu doar muncitorii Ecosal", ne-a mai spus Vasile Taşcă. Educaţia ecologică pentru un oraş curat "Atât timp cât oamenii continuă să arunce gunoiul la întâmplare, ori să lase pungile cu gunoi menajer pe lângă coşurile stradale, în loc să le ducă în container, ele fiind astfel pradă câinilor, nu vom avea niciodată oraşul curat pe care ni-l dorim cu toţii. Oamenii trebuie să ştie că muncitorul Ecosal nu lucrează de capul lui, ci este verificat de un supervizor, care la rândul său este verificat de un alt agent. În plus, implementăm acum un sistem electronic prin care vom monitoriza în timp real activitatea fiecărui muncitor, pe zona desemnată", a mai explicat şeful de secţie Vasile Taşcă. De altfel, despre educaţia ecologică ne-a vorbit şi Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi. "În primul rând, gălăţenii trebuie să înţeleagă că un oraş curat este unul în care şi oamenii păstrează curăţenia, nu în care doar măturătorii trec prin cartiere. Noi suntem un serviciu subordonat Primăriei Galaţi, iar din acest motiv acţionăm doar la ordinul Primăriei şi după un program bine stabilit. Pentru următorii ani, îmi propun o colaborare mult mai bună cu Poliţia Locală, astfel încât să fie stopat fenomenul de aruncare la voia întâmplării a deşeurilor menajere. Cred că, în acest sens, se poate trece, în primă fază, la avertismente verbale, iar ulterior la amenzi contravenţionale. Este necesar ca oamenii să înţeleagă că este şi de datoria lor să arunce gunoiul în locul special amenajat, nu peste tot prin oraş", ne spunea Mirela Furtună la scurt timp după investirea în funcţia de director Ecosal. Autosesizarea, doar în anumite circumstanţe Acuzaţi de multe ori de către cetăţeni că sunt orbi la punctele din oraş în care se strânge gunoiul, angajaţii Ecosal se apără. "Noi nu putem intra să curăţăm terenurile private de gunoi, pentru că este împotriva legii. Putem anunţa primăria, în cazul în care vedem astfel de lucruri, şi, dacă ni se dă undă verde, putem interveni. Noi ne autosesizăm doar în anumite circumstanţe, când există gunoi pe domeniul public, de regulă scos din grădinile blocului. Altfel, aşteptăm directivele primăriei", a conchis Vasile Taşcă. Curăţenie în loc de închisoare Din loc în loc, prin oraş, câţiva tineri dau cu mătura prin faţa unor secţii de poliţie, dar şi pe străduţe. Sunt cei care au primit pedepse cu suspendare, astfel că sunt obligaţi ca, timp de două ore pe zi, să fie la dispoziţia Ecosalului şi să facă muncă în folosul comunităţii. "Ei pot scăpa şi mai repede de pedeapsă, dacă optează pentru facerea mai multor ore de muncă pe zi. Legea spune că două ore au obligaţia, dar ei pot face cerere chiar şi pentru opt ore pe zi. Au şi target, patru saci menajeri plini pe oră. E un beneficiu şi pentru noi, dar şi pentru ei, la urma urmei, că îi mai responsabilizează un pic", ne-a mai spus Vasile Taşcă. Pentru moment, însă, oraşul este, în continuare, plin de gunoaie. Chiar dacă lucrătorii Ecosal îşi fac, în mare, treaba, încă mai există câţiva care trag chiulul sau care fac curăţenie superficial. Oamenii vor continua, probabil, să sesizeze nereguli atât către noi, cât şi către cei de la Ecosal, însă unii dintre ei vor continua să şi arunce gunoiul pe unde apucă. Până când ambele părţi nu încep să tragă pentru acelaşi ţel, este clar că oraşul se va schimba mult prea încet pentru a putea fi observat. viata-libera.ro
dcp100168 Posted October 23, 2016 Author Posted October 23, 2016 O zi printre măturătorii de stradă. ”Dacă şi oamenii ar fi înţelegători, Galaţiul ar fi mult mai curat” În ultimii doi, trei ani, numărul sesizărilor legate de curăţenia oraşului s-au înmulţit considerabil, iar odată cu alegerea fostului director al Ecosal, Ionuţ Pucheanu, în funcţia de primar al Galaţiului, acestea au devenit din ce în ce mai prezente în viaţa de zi cu zi. În încercarea de a afla cum îşi fac treaba măturătorii stradali, dar şi pentru a vedea cum decurge o zi de muncă pentru ei, am mers în urma lor, timp de câteva ore şi chiar am stat de vorbă cu cei mai vechi dintre ei, cei care au prins atâţia directori şi atâtea generaţii de gălăţeni că nici nu mai ştiu să îi numere. Programul începe la ora 6,00 Una dintre sesizările primite la ziar, legate de activitatea Ecosal, a fost legată de lipsa de punctualitate a lucrătorilor serviciului public. Practic, oamenii spuneau că măturătorii nu încep programul la ora la care ar trebui, ci, de fapt, mult mai târziu. "La ora 5,50 ne găsim la baracă, în cartierul unde suntem desemnaţi. Semnăm protecţia muncii, ne luăm echipamentele, mătura, containerul mobil, făraşul, şi pe teren. Eu fac meseria asta de 21 de ani, măturarea străzilor, că la Ecosal lucrez de 33 de ani", ne-a explicat Ali Mitriţă, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai serviciului public de salubrizare. În ceea ce priveşte prezenţa la baracă la ora 6,00, angajaţii Ecosal nu mai pot trage chiulul. "De ceva vreme, avem implementat un sistem de monitorizare, care acţionează şi ca pontaj. La ieşirea pe teren, legitimaţiile muncitorilor sunt scanate, astfel fiind făcută dovada că ei sunt la muncă. De altfel, pot fi urmăriţi şi din birouri, de către şefi, prin acest sistem. Scanarea se face de mai multe ori pe zi", ne-a explicat şi Valentina Ghionea, agentul de servicii responsabil cu zona Micro 39, Micro 38, Micro 40. După o viaţă în slujba curăţeniei oraşului, Ali Mitriţă recunoaşte că totul s-ar putea îmbunătăţi, dacă s-ar găsi înţelegere la cetăţeni. "În fiecare zi, eu dau cu mătura, schimb saci de gunoi, iar din urma mea e iar mizerie. Ies cetăţenii din bloc, lasă punguţa de gunoi pe coşul de gunoi sau, mai rău, sub el. Ambalaje, mucuri de ţigară, pahare de cafea, nici nu mai zic despre astea. Nu există respect pentru muncă. De câte ori am atenţionat câte un astfel de om, mi s-a spus că el plăteşte impozit, taxă de habitat, plăteşte gunoiul, aşa că eu sunt obligat să strâng", ne-a povestit bărbatul de 59 de ani. Şi nu este singurul care şi-a dedicat o bună parte din viaţă curăţeniei urbei. Maria Doboş munceşte de 22 de ani pe străzi, cu mătura în mână. "E un loc de muncă. Decât să stau degeaba acasă, mai bine aşa. Mă trezesc dimineaţa, îmi iau mătura, şi încep să muncesc. Se strâng foarte multe gunoaie, de pe o zi pe alta, parcă mai multe decât ar putea crede cineva. De altfel, asta ni se şi spune uneori de către oameni, că nu dăm cu mătura cu zilele. Dar noi suntem aici zi de zi. Din păcate, la fel de repede se şi murdăreşte la loc", ne-a spus femeia, în timp ce strângea gunoaiele de pe spaţiul verde. Fără frică, dar mereu cu grijă "Eu nu folosesc niciodată mănuşi. Nu pot, mă încălzesc, transpiră palmele şi nu mai pot lucra. Nu mi-e frică să pun mâna pe gunoaie, dar când ajung acasă am mereu grijă să mă dezinfectez cu spirt. E musai, că altfel poţi să te îmbolnăveşti serios. Dacă ai grijă, nu te înţepi, nu te tai. Chiar dacă am strâns şi seringi, şi ace, şi sticle sparte, de toate", ne-a mai explicat doamna Doboş. 10 măturători la trei cartiere "Oraşul era ceva mai curat acum 20 de ani, dar asta se întâmpla şi pentru că eram mai mulţi pe străzi. Se făcea treabă şi cu simţ de răspundere. Oamenii, din păcate, erau la fel. Tot indiferenţi, tot plătitori de taxe", ne-a spus Ali Mitriţă. De altfel, vineri dimineaţă, în cartierele Micro 38, Micro 39 şi Micro 40, la care se adaugă şi Fileştiul, erau doar 10 măturători. Pe unele străzi câte doi, pe altele doar unul. De altfel, întreaga organigramă a Ecosalului numără aproximativ 330 de muncitori stradali, puţini pentru un oraş de mărimea Galaţiului. Curăţenia se întreţine şi cu ajutorul Poliţiei "E drept că fără un pic de sprijin de la Poliţie nu avem nicio şansă. Nu zic să meargă un agent cu noi pe teren, dar măcar să îi amendeze pe cei care aruncă gunoiul aiurea. Altfel, noi ne chinuim degeaba. Nu vă zic ce găsesc pe unde dau cu mătura. Adică, pamperşi plini, tampoane cu sânge, plus... nevoi fiziologice, ca să nu le zicem pe nume", ne-a mai spus Valentina Ghionea, coordonatorul echipei din cartierele menţionate. Momentan, colaborarea dintre Ecosal şi Poliţia Locală nu s-a extins la nivel de amenzi, dar viitorul este imprevizibil. Până atunci, măturătorii stradali ai Ecosal îi roagă pe cetăţeni să arunce gunoiul responsabil, la coşul de gunoi sau la container. viata-libera.ro
dcp100168 Posted March 31 Author Posted March 31 Deţinuţii vor face curăţenie în cartierele oraşului Pentru că se confruntă cu o lipsă acută de personal, Serviciul Public Ecosal va folosi deţinuţi pentru salubrizare în cartierele municipiului. Colaborarea încheiată cu Ministerul Justiţiei - Penitenciarul Galaţi este, însă, condiţionată de asigurarea unui spaţiu de cazare pentru cel puţin 30 de persoane. Temporar, Ecosal va folosi pentru cazarea persoanelor private de libertate imobilul situat în strada Mihai Bravu nr. 3, Arena de Box "Vasile Lehăduş". Cu 26 de voturi favorabile, aleşii locali au aprobat, joi, 28 martie 2024, transmiterea în administrarea Serviciului Public Ecosal Galați a imobilului situat în strada Mihai Bravu nr. 3, lot 2 - Arena de box. Imobilul este compus din teren și cinci construcții: corp cazare, sală de sport, două vestiare şi o magazie. În documentaţia care însoţea proiectul de hotărâre se explica de ce are nevoie Ecosal de acest imobil: "Având în vedere că ne confruntăm cu un deficit major de personal calificat, respectiv lucrători pentru salubrizare, intenţionăm să încheiem o colaborare cu Penitenciarul Galaţi pentru a ne pune la dispoziţie deţinuţi cu care să realizăm activitatea de salubrizare în cartierele municipiului, cu costuri reduse, respectiv cuantumul salariului minim pe economie. Această colaborare implică asigurarea spaţiilor de cazare pentru deţinuţi". Această condiţie a fost subliniată şi de city managerul oraşului, Cezar Bichescu, potrivit căruia spaţiul de cazare va fi asigurat cu personal de pază de către Penitenciar: "Nu putem introduce deţinuţi nici în internat sau alt imobil. Iar lucrul acesta va fi posibil doar până la începutul lunii septembrie, când imobilul va intra în renovare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă". Motivul pentru care deţinuţii au nevoie de cazare în afara penitenciarului a fost lămurit de viceprimarul PSD Lucian Andrei: "La Penitenciarul Galaţi, condiţiile sunt de maximă siguranţă. Prin urmare, la Galaţi vor fi aduşi deţinuţi de la nivel naţional, aflaţi în sistem semideschis, nu cei care se află acum în Penitenciarul Galaţi vor executa lucrările de curăţenie". Având în vedere că nu numai Ecosal, ci şi Gospodărire Urbană se confruntă cu o penurie de lucrători, ne întrebăm dacă va mai urma o colaborare de acest fel cu Penitenciarul Galaţi. viata-libera.ro
Recommended Posts