Jump to content

Protest studenţesc la Universitatea "Dunărea de Jos"


dcp100168

Recommended Posts

Protest studenţesc la Universitatea "Dunărea de Jos"

Studenții din Timișoara, Constanța și Galați au ocupat, marți, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea Dunărea de Jos, în semn de protest față de deciziile din sistemul superior de învățământ, informează un comunicat de presă remis de ANOSR.

Ei sunt nemulțumiți de faptul că opiniile lor nu mai sunt ascultate în universități, că subfinanțarea educației a produs efecte catastrofale asupra calității și relevanței studiilor universitare și că taxele din universități au devenit insuportabile pentru studenți, rată de abandon universitar ajungând la 40%. 

”După ani de zile în care părerile noastre nu au mai contat, ne-a ajuns cuțitul la os și vrem să ne luăm universitățile înapoi. Universitățile sunt făcute să deservească studenții și nu invers, iar situația catastrofală în care a ajuns sistemul de universitar ne face să nu mai putem accepta declinul continuu care caracterizează școala românească. Parlamentari, miniștri, președinți, primari și alți reprezentanți ai poporului, toți și-au asumat atât în discursuri electorale, cât și în legi nerespectate, că educația trebuie să fie o prioritate pentru România, însă niciunul nu a mișcat un deget pentru asta. Începând de azi, luăm noi soartă sistemului universitar românesc în mâinile noastre și refuzăm să părăsim universitățile până nu se găsesc soluții la problemele semnalate de noi ”, a declarat rresedintele ANOSR, Cristi Popescu.

Studenții vor creșterea finanțării educației și asumarea reală de către Parlamentul și Guvernul României a alocării a 6% din PIB pentru Educație, așa cum prevede legea; includerea studenților în proporție de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor și includerea acestora în aceeași proporție în Consiliile Departamentelor din facultăți a locul în care se iau decizii cu privire la curriculă și planurile de învățământ; precum și creșterea investițiilor în servicii pentru studenți: creșterea burselor, în special a burselor sociale, investiții în construcții de noi cămine și cantine și investiții în repararea și modernizarea celor existențe.

De asemenea, printre cerințele studenților se numără și implementarea reală a unui învățământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori a unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învățare pentru studenți pentru că aceștia să dobândească abilități și competențe, învățând cum să folosesca informațiile de la curs, nu doar să le reproducă; reforma curriculară din universități, pentru a face programele de învățământ relevante pentru piață muncii și pentru nevoile și interesele studenților de azi; Implicarea studenților în toate procesele de asiguare a calității, la nivel intern și extern, atât la evaluări ale instituțiilor de învățământ superior, cât și în evaluări ale programelor de studii.

Printre solicitările studenților, se numără, totodată, și respectarea de către universități și Ministerul Educației și Cercetării Științifice a „Statutului Studentului”, care conține toate drepturile și obligațiile studenților, și depunerea de eforturi pentru sancționarea universităților care încalcă flagrant drepturile studenților; respectarea dreptului la liberă exprimare a studenților de către universități și Ministerul Educației și Cercetării Științifice, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generații, în contextul în care tot mai mulți studenți care au curajul să spună problemele din universități sau mediul universitar românesc sunt sancționați, se arată în comunicatul citat.

Astfel, studenții s-au baricadat în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc și refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor nu vor fi acceptate.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Studenţii gălăţeni s-au baricadat în amfiteatrul Facultăţii de Inginerie

Timp de patru zile, studenţii gălăţeni, membri ai LSG vor ţine ocupată sala D03 din cadrul Facultăţii de Inginerie, în semn de protest faţă de faptul că tinerii studenţi nu participă în proporţie de 25 la sută la alegerea rectorilor.

Acţiunea face parte din seria de manifestări de protest “Occupy 25 la sută”, demarată de ANOSR în trei centre universitare din ţară. Studenţii vor organiza, în aceste zile, 24 de ore din 24, dezbateri în care vor discuta despre drepturile lor, problemele cu care se confruntă în facultăţi şi despre proiecte menite să crească performanţa procesului educaţional. Dialogul serios va fi asezonat cu secvenţe de muzică folk şi filme cu tematică studenţească.

“Anunţăm studenţii, îi chemăm să fie alături de noi şi să conştientizeze că e foarte important să participăm la alegerea rectorului. Suntem aproape 12.000 de studenţi la Dunărea de Jos şi doar 600 de cadre didactice titulare. Iar la ultimele alegeri, profesorii au votat în proporţie de 100 la sută pe când studenţii votanţi au reprezentat doar puţin peste 1 la sută din numărul lor total”, a declarat marţi Dorin Coteţ, preşedintele Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi.

La rândul său, Ionuţ Dumitraşcu, liderul L.S.G., a explicat: ”Nemaiavând în spate presiunea studenţilor, rectorii nu mai ţin cont de propunerile noastre. Învăţământul nu mai e centrat pe student şi investiţiile nu vizează îmbunătăţirea vieţii noastre din cămine. Noi vom fi aici până vineri. Miercuri vom discuta despre drepturile studenţilor, joi despre calitatea procesului educaţional şi despre procesul Bologna şi în ultima zi despre subfinanţarea educaţiei şi consecinţele ei”.

La acţiunea de ieri au participat şi Mihai Hahui, liderul studenţilor de la Universitatea “Danubius”, dar şi Ştefan Baltă, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Inginerie, profesor Bologna.

Revendicările studenţilor

Lista de revendicări a studenţilor mai cuprinde, pe lângă procentul de 25 la sută la alegerea rectorului: creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi, a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi în repararea şi modernizarea celor existente; implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student; programe de învăţământ relevante pentru piaţa muncii, implicarea studenţilor în toate procesele de asigurare a calităţii, la nivel intern şi extern şi respectarea dreptului la liberă exprimare a tinerilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Protestul studenţilor continuă

După ce timp de patru zile au ocupat un amfiteatru al Facultății de Inginerie, studenții gălățeni, membri ai Ligii Studenților, au continuat protestul pașnic și vineri, în fața Prefecturii Galați. Și asta după ce discuția cu ministrul Educației Sorin Câmpeanu, nu a avut niciun rezultat.

Studenții cer 25% drept de vot în alegerea rectorului și o mai bună finanțare a educației.

Studenții au fost primiți de prefectul Dorin Otrocol, căruia i-au înmânat un memorandum cu toate revendicările lor.

Decanul Facultății de Inginerie din cadrul Universității Dunărea de Jos a declarat că nemulțumirile tinerilor sunt oarecum justificate.

Protestul este unul la nivel național, iar tinerii susțin că nu vor renunța până când Legea Educației Naționale nu va fi modificată.

voxtvregional.ro

Link to comment
Share on other sites

Studenţii din Galaţi continuă acţiunile de protest

Studenţii gălăţeni vor continua dezbaterile în amfiteatrele pe care le-au ocupat săptămâna trecută, în cadrul acţiunii demarate la nivel naţional de către ANOSR, "Occupy 25 la sută".

"Există un angajament al ministrului cu privire la stabilirea procentului de participare la alegerea rectorilor, pe care aşteptăm să îl onoreze şi vrem să fim parteneri de dialog de bună credinţă. Vom continua să vorbim cu colegii noştri şi să le explicăm de ce revendicările noastre sunt importante. De mâine, reluăm seria dezbaterilor. Trei, patru ore pe zi vom fi, în amfiteatrele de la Inginerie, la dispoziţia studenţilor, cărora le vom prezenta, proiectele de lege ce trebuie schimbate şi modificările vizate", a declarat pentru "Viaţa liberă", Ionuţ Dumitrașcu, liderul LSG.

Vineri, 8 mai, o delegaţie formată din studenţi a intrat în audienţă la prefectul Galaţiului, pentru a-i înmâna o scrisoare cu revendicări, destinată premierului Victor Ponta. Studenţii gălăţeni cer, alături de cei din ţară, dreptul de a participa la alegerea rectorului în proporţie de 25 la sută, creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi, a burselor sociale, implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student şi respectarea dreptului la liberă exprimare al tinerilor. Dreptul studenţilor de a participa la alegerea structurii de conducere din universităţi în procent de 25 la sută, prevăzut prin vechea lege a educaţiei, a fost luat în 2011.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.