Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cristea şi Ciumacenco, noii viceprimari

Mircea Răzvan Cristea de la PNL şi Nicuşor Ciumacenco de la PSD sunt noii viceprimari ai Galaţiului, în urma votului consilierilor locali de ieri, primul obţinând 19 voturi ”pro” dintr-un total de 26 iar cel de-al doilea, o majoritate zdrobitoare de 25. Voturile consilierilor l-au exclus din lupta pentru una din funcţiile de viceprimar pe Ion Dumitru, candidat din partea PD-L-ului, care a întrunit doar 7 voturi ”pro” dintr-un total de 26.

În aceeaşi şedinţă a Consiliului Local au fost votate şi comisiile specializate ale forului. În număr de cinci, acestea sunt menite să acopere toate ariile care se regăsesc în responsabilitatea Consiliului Local, şi anume: comisia buget-finanţe, administraţia domeniului public şi privat al municipiului formată din şapte consilieri, a doua comisie - cea de urbanism şi amenajarea teritoriului, lucrări publice şi ecologie, formată tot din şapte consilieri, a treia privind serviciile publice, gospodăria comunală şi comerţul, formată din cinci consilieri, a patra legată de activităţile ştiinţifice ale Galaţiului, învăţământ, sănătate, culte, cultură, tineret şi agrement formată din cinci consilieri şi ultima comisie, care se ocupă de administraţia publică locală, drepturi cetăţeneşti, relaţii cu cetăţenii şi ordinea publică, formată din trei membri.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=7

Posted

Structura comisiilor Consiliului Local Galaţi

Comisia nr. 1 Buget, Finanţe:

Viorel Mânzu (PSD) - preşedinte

Eugen Găvan (PC) - secretar

Stan Gelu (PSD)

Dumitru Cristea (PNL)

Marius Stan (PNL)

Cosmin Păun (PD‑L)

* În locul lui Radu Cosca, exclus din PC, va depune jurământul Florinel Petru Gasparotti care va intra în Comisia nr.1 de Buget

Comisia nr. 2 Urbanism

Nicuşor Ciumacenco (PSD) - preşedinte

Constantin Olaru (PD‑L) - secretar

Teodor Iulian Gheorghe (PNL)

Florin Popa (PSD)

Răzvan Avram (PC)

Gheorghe Radu (PD‑L)

Ion Dumitru (PD‑L)

Comisia nr. 3 Servicii Publice

Mircea Răzvan Cristea (PNL) - preşedinte

Picu Apostol Roman (PC) - secretar

Florin Pâslaru (PSD)

Hristache Bogatu (PSD)

Maricel Oancea (PNL)

Comisia nr. 4 Cultură

Gheorghe Bugeag (PC) - preşedinte

Daniela Artimof (PSD) - secretar

Lucreţia Roşca (PSD)

Victor Dobrea (PD‑L)

Petru Alexe (PD‑L)

Comisia nr. 5 Juridică

Mihai Manoliu (PNL) - preşedinte

Tincuţa Tercu (PC) - secretar

Viorel Nicolae Trif (PD‑L)

  • 6 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Ieri au jurat credinţă gălăţenilor doi noi consilieri locali PSD, în locul celor doi care au plecat la Parlament: Ilie Zanfir - în locul Lucreţiei Roşca şi Daniel Apetrăchioaiei – în locul lui Florin Pâslaru.

  • 1 month later...
Posted

Cei doi mari necunoscuţi ai consilierii

După ce Primăria a pierdut doi consilieri locali, Cosmin Păun, PD-L, care a devenit subprefect şi Gelu Stan, PSD, actualul director de la Apă - Canal, locurile vacante ar fi trebuit ocupate de "următorii pe listă". Gurile rele pretind că nu a fost chiar aşa. Cum Dumitru Nicolae nu-şi mai amintea exact cine vor fi noii consilieri, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Nicoleta Manole, a adus lista menită să elucideze misterul. Marii necunoscuţi sunt Mihai Alin Troacă, PD-L, medic la Medicina Sportivă, şi economistul cu o vastă experienţă, cum a fost prezentat, Constantin Aurelian, PSD.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=15

  • 2 weeks later...
Posted

Un nou consilier local

În urma demisiei din funcţia de consilier local PSD al lui Viorel Mânzu, în postul de ales municipal a depus jurământul Nicolae Rainea, acesta urmând a reprezenta partidul în Consiliul Local.

sau

În locul lăsat liber de rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mânzu, la Consiliul Local a fost validat următorul de pe listă electorală a PSD (pe locul… 13), Lucian Podlaţi. Podlaţi, fost viceprimar, a venit în mandatul trecut la PSD, de la PRM.

Încă nu m-am lămurit...

  • 2 years later...
Posted

Raul Mihailov intră în Consiliul Local

Tânărul liberal Raul Mihailov, de profesie medic, va depune în această săptămână jurământul de consilier local. El îi va lua locul în Consiliul Local fostului lider sindical Maricel Oancea, care a demisionat din partidul pe lista căruia şi-a câştigat scaunul de ales local.

Oancea a părăsit PNL din cauza neînţelegerilor repetate cu Marius Stan, candidatul USL la Primăria municipiului Galaţi.

viata-libera.ro

Raul Mihailov, medic rezident în Consiliul Local

Consiliul Local al municipiului Galaţi s-a îmbogăţit şi întinerit, joi după-amiază, cu un nou consilier local, dar şi cu un medic. Liberalul Raul Mihailov, în vârstă de 27 de ani, a fost validat consilier şi a depus jurământul de credinţă. Tânărul politician ne-a declarat că se află în primul an de rezidenţiat ca medic rezident chirurg la Spitalul „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi şi a fost preşedintele Organizaţiei Municipale de Tineret a PNL Galaţi. „Chiar dacă am intrat în Consiliu pe ultima sută de metri, vreau să fiu un element de concordie, de echilibru, de bună intenţie în Consiliul Local, promovând planurile şi ideile liberale”, ne-a declarat Raul Mihailov.

viata-libera.ro

  • 6 months later...
Posted

Catalogul aleşilor locali

Potrivit Statutului aleşilor locali, participarea la şedinţele Consiliului Local este una dintre obligaţiile pentru care aleşii sunt plătiţi. La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi ne-a pus la dispoziţie datele privind prezenţa consilierilor locali la cele 85 de şedinţele ordinare, extraordinare şi de îndată ale CL câte au avut loc din iunie 2008 şi până în decembrie 2011, precum şi cuantumul indemnizaţiilor nete ridicate în această perioadă de aleşi.

Trebuie spus din start că niciunul dintre consilieri nu are vreo absenţă nemotivată, toţi au lipsit motivat! Numai că unii au avut atâtea motive, încât au lipsit la un sfert dintre şedinţele CL din acest mandat, dar au încasat tot atâţia bani cât au luat colegii lor care au lipsit mult mai puţin. Şi la fel de important este să precizăm că din cele 85 de şedinţe, fără a pune la socoteală şedinţa de constituire a CL, doar trei s-au desfăşurat cu toţi consilierii prezenţi! Au existat şi situaţii penibile când aleşii s-au sunat unii pe alţii ca să vină de acasă la şedinţe sau când hotărâri privind patrimoniul au rămas nevotate pentru că nu erau 18 consilieri în sală!

17 aleşi „de cursă lungă”

Consiliul Local numără 27 de aleşi locali, dintre care doar 17 au depus jurământul la şedinţa de constituire a CL, din 20 iunie 2008 şi mai sunt şi în acest moment consilieri locali. Restul de zece aleşi au devenit membri ai Legislativului local pe parcursul mandatului. Pentru că nu ar fi fost corect să comparăm prezenţa unui consilier local care a intrat în Legislativ în toamna anului trecut cu cea a unui ales care a intrat în pâine în 2008, i-am împărţit pe aleşi în două categorii: cei 17 care au intrat în CL în iunie 2008 şi restul de zece. Vă prezentăm astăzi, pe baza informaţiilor oficiale furnizate de Primăria Galaţi, topul celor mai prezenţi aleşi locali din categoria celor 17 care au depus jurământul pe 20 iunie 2008.

De la 3 la 19 absenţe motivate

Picu Apostol Roman (PC) are trei absenţe motivate şi a încasat o indemnizaţie de 28.202 lei. Nicuşor Ciumacenco a lipsit motivat de la şedinţele CL de şase ori, şi având indemnizaţie de viceprimar, nu beneficiază de cea de consilier. Eugen Găvan (PC) a totalizat 11 absenţe motivate şi a luat 28.202 de lei indemnizaţie. La egalitate, cu câte 12 absenţe motivate sunt Hristache Bogatu (PSD) şi liberalii Mihai Manoliu şi Mircea Cristea. Dacă primii doi au primit, fiecare, câte 28.202 lei, Cristea s-a ales doar cu indemnizaţia de viceprimar. Cu 13 absenţe motivate, Constantin Olaru (PDL) a încasat o indemnizaţie de 28.202 lei spre deosebire de Tincuţa Tercu (PC), care, cu aceeaşi prezenţă la şedinţe a beneficiat de 27.650 de lei. Viorel Trif (PDL) a lipsit motivat de 14 ori şi a numărat 28.202 lei indemnizaţie netă. Dumitru Ion (PDL) a totalizat 16 absenţe motivate, iar colegul lui, Gheorghe Radu (PDL) – 19 absenţe motivate, dar în buzunarele fiecăruia dintre ei au intrat câte 28.202 lei.

Cine sunt aleşii din top cinci – cu cele mai multe absenţe motivate – ce indemnizaţii au luat, şi care este situaţia participării la şedinţele CL a celor zece consilieri care au devenit membri CL pe parcursul mandatului vă spunem joi, 5 aprilie.

viata-libera.ro

Posted

Catalogul aleşilor Galaţiului. Topul absenţelor

* Cine sunt aleşii din top cinci cu cele mai multe absenţe motivate şi ce indemnizaţii au luat * Situaţia participării la şedinţele Consiliului Local a celor zece consilieri care au devenit membri ai legislativului local pe parcursul mandatului *

Pe 10 iunie, Galaţiul îşi va alege un nou consiliu local. Pentru a putea judeca la rece şi corect câţi dintre actualii consilieri locali merită să fie realeşi, continuăm seria articolelor în care le analizăm activitatea. Participarea la şedinţele Consiliului Local, la care se votează hotărâri care ne marchează prezentul şi viitorul, este una dintre obligaţiile pentru care aleşii sunt plătiţi. La solicitarea noastră, Primăria ne-a pus la dispoziţie datele privind prezenţa consilierilor la şedinţele ordinare, extraordinare şi de îndată ale Consiliului Local din iunie 2008 şi până în decembrie 2011, precum şi cuantumul indemnizaţiilor nete ridicate în această perioadă de aleşi. Trebuie spus din start că niciunul dintre consilieri nu are vreo absenţă nemotivată, toţi au lipsit motivat!

Numai că unii au avut atâtea motive, încât au lipsit la un sfert dintre şedinţele CL din acest mandat, dar au încasat tot atâţia bani cât au luat colegii lor care au lipsit mult mai puţin. Aşa cum v-am promis, vă prezentăm astăzi top cinci al consilierilor care au acumulat cele mai multe absenţe motivate, dar şi situaţia prezenţei la vot a consilierilor care nu au depus jurământul pe 20 iunie 2008, la şedinţa de constituire a CL, ci pe parcursul acestui mandat.

Top cinci

La egalitate, cu câte 23 de absenţe motivate la cele 85 de şedinţe care au avut loc din iunie 2008 şi până în decembrie 2011 se află consilierul PC Răzvan Avram şi democrat-liberalul Victor Dobrea. Numai că, în vreme ce Avram a încasat o indemnizaţie de 27.988 de lei, Dobrea a fost plătit cu 28.202 lei, la fel ca Picu Apostol Roman (PC), care într-un întreg mandat a lipsit motivat la doar trei şedinţe.

Liberalul Teodor Iulian Gheorghe a totalizat 25 de absenţe motivate şi a beneficiat de o indemnizaţie de 28.202 lei. Gheorghe Bugeag (PC), a adunat 30 de absenţe motivate, şi a fost plătit cu 23.767 de lei indemnizaţie.

Petru Alexe (PDL) a strâns 34 de absenţe motivate, şi a primit o indemnizaţie de 27.834 de lei. Cu 37 de absenţe motivate, liberalul Marius Stan a beneficiat de o indemnizaţie de 28.202 lei.

Mai puţine şedinţe

Iată care este situaţia prezenţei celor zece aleşi locali care au depus jurământul ulterior datei de 20 iunie 2008, data constituirii actualului legislativ local. Liberalul Raul Mihailov nu a lipsit la niciuna din cele patru şedinţe de când a depus jurământul şi a beneficiat de o indemnizaţie de 1.926 de lei. Daniel Apetrăchioaie (PSD) a lipsit motivat la una din cele 69 de şedinţe, primind o indemnizaţie de 23.241 lei. Stelian Lupu (PSD) a lipsit motivat la două din cele 17 şedinţe, şi a primit 7.062 lei indemnizaţie.

Zanfir Ilie (PSD) a lipsit la şase din cele 69 de şedinţe câte au avut loc după depunerea jurământului şi a numărat 23.248 de lei indemnizaţie. Lucian Podlaţi (PSD) a adunat şapte absenţe motivate la cele 65 de şedinţe de consilier local şi a ridicat de la casierie 21.929 de lei indemnizaţie. Aurelian Constantin (PSD) şi Alin Mihai (PDL) au lipsit motivat, fiecare, la opt din cele 66 de şedinţe la care ar fi trebuit să participe şi au primit câte o indemnizaţie de 22.367 de lei. Florin Gasparotti (PC) a fost absent motivat la opt din cele 83 de şedinţe, ridicând o indemnizaţie de 27.576 de lei.

Nicolae Rainea (PSD) a adunat 14 absenţe motivate la cele 75 de şedinţe şi a beneficiat de 23.839 de lei indemnizaţie. Mihail Bucatanschi (PNL) a adunat 17 absenţe motivate la cele 58 de şedinţe cuprinse în mandatul său, indemnizaţia lui fiind de 19.633 de lei. Vă reamintim că din iunie 2008 şi până în decembrie 2011, aleşii locali au încasat net, cu titlu de indemnizaţie, în total, 690.917 de lei.

viata-libera.ro

Posted

Încă un profesor în Consiliul Local - Gelu Homner

Social-democratul Gelu Homner este cel mai nou consilier local, care a depus jurământul joi după-amiază în plenul legislativului. Proaspătul ales l-a înlocuit pe Nicuşor Ciumacenco în Comisia urbanism şi amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologie şi protecţia mediului înconjurător. Rămâne însă de văzut cine va conduce comisia, având în vedere că fostul consilier era şi preşedintele acestei structuri. Gelu Homner are 44 de ani, este căsătorit şi are doi copii. Este profesor de istorie la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” şi se mândreşte cu experienţa didactică şi managerială. „Chiar dacă este final de mandat legislativ, sper să mă achit onorabil de activitatea în acest for”, ne-a declarat consilierul.

viata-libera.ro

Posted

Ce are a face profesia cu specialitatea consilierului?

* "Specialiştii" din Consiliul Local: opt ingineri, trei economişti, patru profesori, doi pensionari, patru medici şi şase jurişti

La fiecare alegeri, partidele s-au lăudat cu „specialiştii”. Consiliul Local are cinci comisii de specialitate, în cadrul cărora se gândesc proiectele locale. Teoretic, profesiile de bază ale membrilor comisiilor ar trebui să aibă măcar o mică legătură cu profilul comisiilor. Adică, în comisia de buget să fie economişti, în cea de sănătate, doctori. Realitatea este alta, conform profesiilor pe care singuri şi le-au asumat, după ce i-am întrebat pe fiecare, căci CV-urile lor nu sunt publice.

Comisia buget-finanţe, administrarea domeniului public şi privat al municipiului a fost condusă de Aurelian Constantin (PSD), economist şi jurist. În schimb, secretarul comisiei, Eugen Găvan (PC) este profesor universitar. Membri: Lucian Podlaţi (PSD), pensionar, tehnician, Teodor Iulian Gheorghe (PNL) – inginer, Marius Stan (PNL) – inginer, Florin Gasparotti (PC) – inginer şi Alin Mihai (PDL) – economist.

Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologice şi protecţia mediului înconjurător şi a fost condusă până curând de Nicuşor Ciumacenco, stomatolog. Rămâne de văzut cine va prelua frâiele comisiei, în condiţiile în care locul său a fost luat de profesorul Gelu Homner. Secretarul comisiei este Constantin Olaru (PDL), economist, iar membrii: Nicolae Rainea (PSD), pensionar, fost arbitru, Gheorghe Radu (PDL), inginer, medicul cardiolog Mihail Bucatanschi, Răzvan Avram (PC) – inginer şi Dumitru Ion (PDL), doctor-inginer.

Şeful comisiei pentru servicii publice, gospodărie comunală, comerţ şi privatizare este viceprimarul PNL Mircea Cristea, inginer. Secretar este Picu Apostol Roman (PC) care a urmat Dreptul la Danubius în timpul primului său mandat de consilier. Tot jurist este şi sindicalistul Hristache Bogatu, consilier PSD. Tânărul liberal Raul Mihailov este medic. Rămâne de văzut cine din PSD îi va lua locul în comisie lui Daniel Apetrăchioaie, profesor.

Comisia nr. 4 a CL se ocupă cu activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, culte, cultură, tineret, asistenţă socială, sport şi agrement şi este condusă de cel puţin două mandate încoace de medicul Gheorghe Bugeag, consilier PC. Din comisie fac parte: profesorul Zanfir Ilie (PSD), democrat-liberalul Petru Alexe - profesor universitar, iar Victor Dobrea (PDL), inginer, director în Damen şi, până alaltăieri, avocatul Stelian Lupu.

Comisia juridică, de administraţie publică, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, relaţii cu cetăţenii şi apărarea ordinii publice este formată în întregime din jurişti. Preşedintele, liberalul Mihai Manoliu este avocat, la fel ca şi secretara comisiei, Tincuţa Tercu (PC), iar Viorel Trif (PDL) este jurist.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Catalogul aleşilor locali - Târguieli, alianţe, trocuri şi interese politice

* Din opozantul veşnic cârcotaş, PDL s-a dovedit aliatul PSD în momentele cheie ale ultimilor doi ani de mandat * PC a jucat mai mult la dublu, susţinând în Consiliul Local când propunerile PNL, când iniţiativele PDL * Deşi majoritari, social-democraţii din Consiliu, în frunte cu primarul Dumitru Nicolae, s-au trezit de multe ori la mâna PNL+PC

Lâncezeală, dezinteres şi superficialitate sau, dimpotrivă, pasiuni şi tensiuni, negocieri dure vecine cu şantajul sau trocul politic, dispute verbale şi populism, salve de trasoare electorale, aceasta a fost adesea atmosfera în şedinţele Consiliului Local. Rezultatul – câteva mii de hotărâri care ne-au marcat viitorul. Deşi aleşii locali sunt (teoretic) liberi să voteze potrivit convingerilor proprii şi intereselor urbei, de cele mai multe ori ei trebuie să se plieze pe interesul partidului care i-a propulsat în această funcţie. Votul pe hotărârile adoptate în acest mandat a fost negociat, de regulă, într-o şedinţă cu primarul şi şefii de grup, dar nu o dată, aleşii locali una au spus şi alta au făcut în şedinţele publice. Scandalurile nu au lipsit! Iată cum s-au făcut şi desfăcut alianţele politice în sânul Consiliului Local Galaţi.

La un pas de unanimitate

La a doua şedinţă a Consiliului Local din acest mandat, în 2008, grupul PC, cu un consilier în minus, nu a propus pe nimeni pentru funcţia de viceprimar. Propunerile au fost Mircea Cristea (PNL), Nicuşor Ciumacenco (PSD) şi Ion Dumitru (PDL). Surprinzător sau nu, Cristea a fost ales viceprimar cu 19 voturi „pentru”, şapte „contra”, iar Nicuşor Ciumacenco cu 25 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, deci a fost susţinut şi de PDL! Deşi, din punct de vedere numeric, PDL a avut al doilea grup de consilieri din CL, şapte, la împărţirea şefiilor pe comisii şi a scaunelor în Consiliile de Administraţie ale societăţilor de interes local democraţi-liberalii n-au luat aproape nimic. În schimb, social democraţii şi liberalii şi-au adjudecat frăţeşte (jumi-juma) şefia a patru comisii importante, iar conservatorii doar o preşedinţie de comisie. În următorii doi ani, în CL PDL a fost Gică Contra, dar fără efect. PC s-a distanţat de PSD, orgoliile politice încrucişându-şi săbiile. La deciziile nepopulare, PSD şi PNL s-au sprijinit reciproc.

Uite-aşa se-ntoarce roata

Primul „cutremur” serios s-a produs la finele lui 2010, în momentul în care municipalitatea a vrut (fără să aibă habar că nu are voie) să cumpere Hotelul Faleza. PDL a avut votul decisiv. În 2011 treaba a început să scârţâie şi mai rău. Prima şedinţă a Consiliului Local din 2011 s-a încheiat înainte să înceapă, pentru că, în semn de protest, aleşii PNL, PC şi PDL au părăsit şedinţa lăsând uimit la masă grupul PSD. Abia se născuse, sub semnul tensiunilor şi al orgoliilor neostoite, Uniunea Social Liberală (USL), că liberalii, susţinuţi de PC, au arătat cine-i şeful la stabilirea investiţiilor care se vor realiza din împrumutul de 61 de milioane de lei luat de municipalitate. Liberalii, prin vocea lui Marius Stan, i-au forţat mâna primarului Dumitru Nicolae să scoată Parcul Industrial de pe lista investiţiilor şi să pună în loc strada Traian. Supărat, Nicolae i-a acuzat că au făcut-o pentru că li s-a refuzat postul de administrator interimar la Parcul Industrial. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a dezvăluit atunci că una dintre solicitările apărute în cadrul USL a fost să fie luat creditul după ce se stabileşte candidatul la Primărie, ceea ce i s-a părut bizar. Cert este că, în plină şedinţă, PSD a fost silit să accepte voinţa PNL şi PC, altfel rămânea fără credit!

Cât cântăresc şapte voturi?

Ulterior, aleşii PDL a ajuns să „salveze” cu prezenţa lor şedinţele CL marcate de absenteism. După ce au lăsat SC Apaterm să se ducă pur şi simplu de râpă, consilierii locali au trebuit să aleagă pentru funcţia de administrator special al societăţii Apaterm, aflată în reorganizare judiciară, între directorul tehnic Adriana Statulat şi şeful serviciului de termoficare, Dorin Andarache, ambii angajaţi ai furnizorului local de apă caldă şi căldură. Şi de această dată, USL Galaţi a funcţionat în acelaşi stil original şi propriu: PNL şi PC l-au susţinut pe Dorin Andarache, un apropiat al PNL, iar consilierii PDL şi PSD au votat pentru Adriana Stratulat care a şi fost numită în funcţie.

PC, joc dublu

Scandalul politic a fost maxim în 2011 atunci când patru consilieri PC au semnat alături de grupul PDL pentru convocarea unei şedinţei extraordinare a Consiliului Local, întrunire la care să se dezbată proiectul de hotărâre privind încredinţarea serviciului de furnizare a agentului termic şi a reţelelor tehnico-edilitare către Electrocentrale. La acel moment, toţi gălăţenii care nu aveau centrală termică dârdâiau în case lângă caloriferele reci. În şedinţă, proiectul de hotărâre privind încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a reţelelor către Electrocentrale a fost respins. În favoarea lui au votat 9 consilieri PDL şi PC, împotrivă – 12 aleşi PSD şi PNL. La cel moment, liderii locali ai PSD şi PNL au atacat gestul aleşilor PC, calificându-l drept abatere clară de la protocolul USL şi chiar s-a vorbit despre schimbarea din funcţie a directorilor PC de la Transurb şi Gospodărire Urbană. Dar nu s-a întâmplat nimic.

Rămâne de văzut cum vor funcţiona alianţele la alegeri şi în viitorul mandat.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

"Terminatorul" Apaterm, "împins" în consiliul municipal

* PSD Galaţi cere ca directorul care a falimentat regia să devină membru alComisiei Buget-Finanţe.

Printr-o adresă semnată de preşedintele Dan Nica, PSD Galaţi îi cere primarului Dumitru Nicolae să îl investească pe George Cubasa (PSD) în mandatul de consilier municipal rămas vacant după demisia din PSD a consilierului Aurelian Constantin.

Cubasa ar deveni consilier municipal doar pentru o lună, dar votul său e important pentru refacerea forţei de vot a USL în Consiliul Municipal. PSD a pierdut 3 voturi în ultimele săptămâni şi acum fiecare vot e important, pentru că pe final de mandat se fac cadou clientelei politice ultimele concesionări de terenuri. Pentru că Aurelian Constantin era preşedintele Comisiei Buget-Finanţe, Cubasa ar urma să devină membru al acestei comisii.

E o asociere cât se poate de nepotrivită, pentru că juristul George Cubasa şi-a adăugat la CV falimentarea regiei Apaterm SA Galaţi, al cărui director a fost în ultimii opt ani. Apaterm a acumulat datorii 390 milioane de lei, adică aproape 100 de milioane de euro, în condiţiile în care are de încasat de la clienţi doar 81,5 de milioane de lei. În dosarul 4783/121/2011, instanţa de la Tribunalul Galaţi a aprobat deschiderea procedurii de reorganizare judiciară. Au ieşit la iveală multe detalii despre modul în care a fost falimentată regia.

Spre exemplu, directorul Cubasa l-a angajat pe fiul său, plătindu-i un salariu aproape egal cu al său, de 4.500 lei. Alt exemplu: în 2009 şi 2010, directorul Administraţiei Pieţelor Eugen Zaharia (PSD) a fost pe statele de plată ale Apaterm, încasând lunar 3.600 lei în calitate de consilier al lui Cubasa. Şi Cubasa „sălta" de la Pieţe 3.700 lei lunar, tot pentru „consultanţă". La capitolul „investiţii", este exemplar cazul investiţiilor în reabilitarea reţelelor şi punctului termic din cartierul de blocuri de la Continental. După finalizarea lucrărilor, conducerea Apaterm a aflat că numai două apartamente mai erau racordate la sistemul centralizat, dar şi acele două familii aveau cereri de debranşare.

romanialibera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Topul "vocal" al celor care ne-au reprezentat în mandatul care se apropie de final

Activitatea aleşilor Galaţiului nu a însemnat doar prezenţa la şedinţe, iniţiative de proiecte de hotărâri şi voturi, ci şi intervenţii, amendamente, declaraţii care au schimbat traiectoria deciziei locale. Vom trece în revistă cele mai importante şi interesante manifestări, dar şi pe cele mai surprinzătoare.

Top politic

Fiecare grup politic din CL a avut vârfuri de atac, dar şi „mutulici”.

Portavoce la PDL au fost Mihai Alin şi Viorel Trif, iar la polul opus s-a remarcat Gheorghe Radu.

La PNL vârfuri de baionetă au fost viceprimarul Mircea Cristea şi Marius Stan, iar prin tăcere Teodor Gheorghe şi Mihail Bucatanschi.

Eugen Găvan şi Gheorghe Bugeag au împărţit microfonul PC, în vreme ce Picu Apostol Roman şi-a asumat discursul populist.

La PSD s-au remarcat la capitolul intervenţii Aurelian Constantin şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, iar prin tăcere, Hristache Bogatu.

Forţa declaraţiilor

Puţine sunt declaraţiile care au modificat cursul unor hotărâri de Consiliu Local.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a convins Consiliul Local să accepte hotărârea îndelung amânată şi disputată prin care au fost plafonate salariile şefilor din Primărie şi din societăţile de interes local. Şi tot el a convins în toamnă CL să voteze hotărârea privind subvenţia la căldură, după ce Guvernul a tăiat sumele de bani acordate populaţiei în acest scop.

Liberalul Marius Stan, susţinut de grupurile PNL, PC şi PDL a înlocuit, pe lista investiţiilor care se vor realiza din creditul de 61 de milioane de lei contractat de Primărie, Parcul Industrial cu strada Traian, artera primind astfel o finanţare de 7.000.000 de lei. Şi tot liberalul le-a bătut obrazul aleşilor pentru că la fiecare premiere a Galaţiului uitau de „Oţelul”.

Viceprimarul liberal Mircea Cristea a convins CL, anul trecut, să nu voteze majorarea preţului la energia termică impusă de Electrocentrale şi să dea în judecată ANRE, care a avizat scumpirea. Surprinzător, la începutul acestui an, însă, acelaşi consiliu a scumpit succesiv şi retroactiv gigacaloria, acoperind diferenţa de preţ de la bugetul local.

Consilierul PC Eugen Găvan a stopat chiria de un leu/metru pătrat pe care ar fi trebuit să o plătească posesorii de tarabe amplasate pe domeniul public, în perioada în care acestea nu sunt utilizate. La intervenţia lui, Consiliul Local l-a mandatat pe primarul Dumitru Nicolae să găsească soluţii pentru a reînfiinţa Teatrul de Păpuşi, dar din păcate edilul n-a avut vreme de aşa ceva. Colegul său, Gheorghe Bugeag este cel care, cu susţinerea unanimă a CL l-a propus director interimar la Muzical pe Teodor Niţă. Măsura a fost luată la trei luni după ce viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a provocat demisia fostului manager, Florin Melinte, aducând, în sfârşit, linişte în instituţia de cultură.

Democrat-liberalul Mihai Alin a atacat cu fiecare ocazie bugetul Transurb şi subvenţiile substanţiale alocate acestei societăţi, declaraţii rămase, însă, fără efect. Colegul său, Viorel Trif, a avut două „pasiuni”: desfiinţarea tramvaiului pe strada Mihai Bravu şi Apaterm. Dacă primul punct de interes s-a risipit după doi ani de mandat, consilierul a bătut multă monedă pe seama societăţii de distribuţie a căldurii. Consilierul local PDL Viorel Trif a cerut încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a infrastructurii tehnico-edilitare către SC Electrocentrale şi cu sprijinul politic PDL şi PC a convocat o şedinţă extraordinară în acest sens. Ambele demersuri au fost blocate de votul majoritar din CL.

Aleşii, mereu surprinzători

Ca să încheie mandatul cu zâmbetul pe buze, iată şi cele mai surprinzătoare declaraţii făcute în CL. Nicolae Rainea (PSD) a cerut ca aleşii să spună „Tatăl Nostru” la fiecare început de şedinţă, propunere neacceptată. Lucian Podlaţi (PSD) a rugat Arhiepiscopia să accepte mutarea Primăriei Galaţi în actualul edificiu în care funcţionează Muzeul de Artă Vizuală, fostul Palat Episcopal, solicitare rămasă fără răspuns. Democrat-liberalul Petru Alexe a „divorţat” de PDL şi de Consiliul Local, pentru ca apoi să se întoarcă spăşit de unde a plecat. Picu Apostol Roman (PC) a atacat în contencios majorarea preţului la biletele de călătorie Transurb, demers pe care ulterior l-a abandonat. Şi ca notă finală a atitudinii majoritate a aleşilor din CL, reţinem o declaraţie făcută de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco la finalul unei tumultoase şedinţe de CL din 2010: „Unii dintre noi suntem de un populism grosier, în care nu avem curaj să ne asumăm o anumită decizie şi vrem să stăm şi cu dânsa-ntrânsa şi cu sufletu-n rai. Nu se poate!”.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.