Jump to content

100 de ani de la una dintre cele mai mari manifestaţii studenţeşti de la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

100 de ani de la una dintre cele mai mari manifestaţii studenţeşti de la Galaţi
Elena Alistar i-a cucerit atunci pe tineri
La începutul anului 1916, colonelul Nordberg, şeful Direcţiei Guberniale de Jandarmi raporta şefilor săi din Basarabia că „chestiunea unei eventuale ocupări a Basarabiei de către armata română constituie principala problemă în momentul de faţă”. Mai ales după manifestaţiile studenţeşti din vara lui 1915.

La începutul anului 1916, colonelul Nordberg, şeful Direcţiei Guberniale de Jandarmi raporta şefilor săi din Basarabia că „chestiunea unei eventuale ocupări a Basarabiei de către armata română constituie principala problemă în momentul de faţă”.

În lucrarea „200 de ani din istoria dintre Prut şi Nistru” se arată că şeful jandarmilor de peste Prut consideră că de această chestiune erau preocupaţi atât ţăranii, cât şi intelectualitatea basarabeană. Colonelul aprecia că această stare era în funcţie de „zvonurile care erau răspândite în ţinut, precum şi de informaţiile din presă despre luptele din Bucovina şi atmosfera din România”.

Jandarmeria basarabeană, din însărcinarea comandamentului Districtului Militar Odessa, prin intermediul agenturii sale secrete, supraveghea în mod atent situaţia politică din România. O atenţie deosebită se acordă manifestărilor politice de peste Prut, care abordau chestiunea Basarabiei.

Un exemplu clar este pe 30 august 1915, atunci când şeful Jandarmeriei judeţului Ismail, printr-un raport adresat colonelului Nordberg, relata că la 23 august, la teatrul din Galaţi a avut loc o adunare numeroasă a studenţilor, unde s-au ţinut mai multe discursuri. Ideea centrală a vorbitorilor era că sosise momentul alipirii Basarabiei şi Transilvaniei la România. Adunarea fusese urmată de o grandioasă manifestaţie prin oraş. În acelaşi raport se mai menţiona că la 27 august primarul oraşului Galaţi a oferit un banchet organizaţiilor studenţeşti în cadrul căruia au fost reluate cuvântările din 23 august. Un deosebit succes avusese discursul Elenei Alistar, originara din Moldova, de la este de Prut care a vorbit despre trista soartă a Basarabiei în componenţa Imperiului Rus.

Elena Alistar Romanescu se remarcă ­într-o epocă în care femeile cu greu îşi croiau drum în politică ­ prin fervoarea cu care militează pentru cauza românilor din Imperiul Ţarist, având un rol covârşitor în Unirea Basarabiei cu România.
adevarul.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.