Jump to content

Gabriela Talabă, cea mai bună jucătoare de tenis studentă în SUA


dcp100168

Recommended Posts

Gabriela Talabă, cea mai bună jucătoare de tenis studentă în SUA

Campioana naţională de senioare a României de anul trecut, Gabriela Talabă, a plecat la începutul anului în Statele Unite, cu o bursă la Universitatea Texas Tech (Texas), continuându-şi cariera sportivă în echipe de tenis a acesteia, Lady Raiders. Primele performanţe au venit repede pentru jucătoarea care anul trecut reuşea un salt de peste 500 de locuri în ierarhia WTA. A impresionat cu o serie de zece victorii consecutive în performantul campionatul interuniversitar american (NCAA) pe echipe, performanţă în urma căreia a fost desemnată “Freshman of the year”, cea mai bună jucătoare a campionatului dintre studentele din primul an.
Nicio altă jucătoare de tenis de la Texas Tech, universitatea pe care o reprezintă gălăţeanca, nu mai obţinuse această distincţie în ultimii 17 ani. Mai mult, Gabriela Talabă şi partenera sa de dublu, Kenna Kilgo, au primit titlul de cea mai bună pereche de dublu a campionatului. De asemenea, Talabă şi Kilgo formează cea mai bună echipă de dublu.
Gabriela Talabă s-a declarat încântată de hotărârea luată în ianuarie, când a decis să plece în SUA, renunţând temporar la circuitul profesionist mondial. „Mă bucur pentru alegerea făcută, este o oportunitate deosebită pentru mine, progresez pe toate planurile”, a declarat Gabriela Talabă.
Pentru ea, urmează jocurile din faza eliminatorie a NCAA cu echipa Lady Raiders, apoi, spre sfârşitul acestei luni, va intra în vacanţă şi va reveni în ţară. Însă nu va fi o vacanţă completă, jucătoarea spunând că vrea să profite de această perioadă, singura pe care o are la dispoziţie în timpul anului, pentru a juca în câteva turnee din circuitul ITF. Planurile sale includ în primul rând cele trei turnee care vor avea loc la Galaţi, două de categorie Futures (premii de 10.000 de dolari) şi unul Challenger (25.000 dolari). Primul dintre ele va începe pe 25 mai, zi în care are rezervare la avion. “Intru pe teren şi venind direct de la aeroport dacă-i nevoie, ca să joc acasă”, şi-a exprimat nerăbdarea Gabriela Talabă. “Dacă va solicita, vom face tot ce este regulamentar posibil ca să-i programăm primul meci pe 26”, a completat Florin Sipoş, directorul turneelor de la Viva Tenis Club.
În 2014, ea a participat la toate cele trei turnee Futures de la Galaţi, la două dintre ele oprindu-se în faza sferturilor, iar cel de-al treilea în turul al doilea. În august, a jucat finala de la Bucureşti, pe care a pierdut-o în faţa Cristinei Stancu, cu scorul 6-4, 3-6, 6-2, iar în octombrie a câştigat titlul de campioană naţională.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Gabriela Talabă a revenit în circuit. Studiile și sportul, îmbinate armonios

Jucătoarea de tenis gălățeancă Gabriela Talabă, formată la Clubul Dacia (locul 609 WTA), și-a încheiat la începutul verii studiile universitare de la Texas Tech (SUA), unde, din ianuarie 2015, a fost studentă la Management Sportiv și Business General, dar și componentă a echipei universităţii, Lady Raiders.

Gabriela Talabă vrea să își continue cariera sportivă, iar pentru aceasta are nevoie de multe turnee pentru a reveni pe o poziție care să îi permită să evolueze în turnee mai puternice. Pe toată perioada studenției, gălățeanca a jucat în campionatele interuniversitare, unde s-a remarcat de multe ori, aceasta putând juca în circuit, conform regulamentului campionatului universitar american, doar pe perioada vacanțelor de vară, ceea ce a însemnat la un  moment dat chiar o ieșire din ”prima mie” de jucătoare. De altfel, spune că acesta a fost singurul dezavantaj pe perioada studenţiei. ”A fost greu să mențin un clasament internațional, iar acum trebuie să îmi acord timp, între unul şi trei ani, pentru a urca în top. În planurile pe anul acesta sunt participarea mea la turnee ITF de categorie Challenger (n.r. - cu premii de 25.000 dolari)”, a spus Gabriela Talabă.

Gălățeanca speră ca experiența americană să se vadă în curând, atât pe planul sportiv, cât și în cel profesional. ”A fost o experiență unică prin care, acum, îmi pot croi un viitor mai bun. Bursa completă pe care am avut-o a acoperit atât partea academică și tot ce ține de școală, cât și partea sportivă și tot ce ține de tenis, sport pe care îl practic de când eram un mic copil. În America se pune un mare accent pe sporturile universitare, ajutând la pregătirea multor sportivi în a reuși în drumul lor spre maturitate. Bineînțeles că a fost greu să studiez și să dedic timp antrenamentelor și competițiilor în același timp, dar cu siguranță a meritat. Acum pot spune că deciziile pe care le iau sunt mult mai bine gândite, dându-mi o șansă la planul al doilea sau al treilea”, a mărturisit gălățeanca.

Tenisul este sportul pe care Gabriela l-a practicat încă de mică, astfel că oportunitatea de a ajunge în SUA a fost cu atât mai îmbucurătoare cu cât acolo a avut parte de o pregătire sportivă deosebită. ”Pe lângă studii, în toți acești ani universitari, am avut parte de o pregătire sportivă de elită la niciun cost. În echipa de tenis de la Texas Tech am beneficiat de preparator fizic, psiholog, nutriționist, antrenor principal, antrenor secundar și antrenor voluntar de tenis. Echipamentul a fost inclus, iar spațiile în care ne-am desfășurat antrenamentele și pregătirea fizică sunt foarte bine dotate, cu tot de ceea ce este nevoie. Toate acestea m-au ajutat să îmi dezvolt jocul de tenis în ultimii ani și să particip la un nivel mai înalt de competiții o dată cu terminarea studiilor. Planul cu care am plecat de acasă a fost să acord acești ani pregătirii mele sportive, pentru ca atunci când mă voi întoarce să pot juca tenis la un alt nivel”, a spus Gabriela.

În timpul acestei veri, Gabriela Talabă va juca în Europa, urmând ca din toamnă să revină în SUA. ”Îmi voi acorda câțiva ani pentru a juca în circuit și în funcție de cum îmi va merge în această perioadă, voi continua să joc mai departe sau nu. Aș putea oricând să iau un job aici și să pun în aplicare ce am învățat în acești ani la colegiu, dar ar însemna să nu pot oricând să joc în circuit. După câțiva ani mă voi concentra și pe altceva, dar deocamdată prioritatea numărul unu este tenisul”, a concluzionat jucătoarea gălățeană.

Altfel, săptămâna trecută, Gabriela Talabă a jucat finala probei de dublu a turneului ITF de la Baton Rouge (SUA, Challenger cu premii totale de 25.000 de dolari), alături de australianca Astra Sharma, cedând în fața perechii americane Hayley Carter/ Ena Shibahara, cu scorul 6-3, 6-4. Cu o săptămână înainte, gălăţeanca a fost semifinalistă la turneul ITF de la Bethany Beach (25.000 de dolari), care i-a adus unul dintre cele mai mari salturi în rândul jucătoarelor din România, din acea săptămână, urcând 146 de poziții.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Gabriela Talabă, a doua ”dublă” din carieră. A câştigat la Marbella, atât la simplu, cât şi la dublu

Gălățeanca Gabriela Talabă, locul 630 WTA, a câștigat finala de simplu a turneului de la Marbella (Spania), de categorie Futures, dotat cu premii totale de 15.000 de dolari. Favorită numărul 4, Talabă a reușit două victorii într-o singură zi. În semifinală, a învins-o, scor 7-5, 6-3, pe Marina Bassols Ribera (Spania, principala favorită), iar apoi, în finală, s-a impus categoric, scor 6-2, 6-2, în fața Aleksandrinei Naydenovo (Bulgaria).

Gabriela Talabă câștigase, vineri, și proba de dublu a turneului din Spania, ajungând astfel la două "duble" în carieră, după cea de la București, din august 2017.

"Săptămâna aceasta a fost o experiență incredibilă pentru mine, fiind capabilă să iau acasă ambele trofee, atât la simplu, cât și la dublu. Aș vrea să le mulțumesc tuturor care mă susțin, familie, prieteni, sponsori și echipa mea. Nu aș fi putut să fac asta fără ei, iar anii petrecuți la facultate m-au ajutat să mă dezvolt ca jucătoare", a scris Gabriela, după victorie, pe o rețea de socializare.

Gabriela Talabă a revenit în această vară în circuit, după ce a absolvit studiile Universității Texas Tech (SUA). În perioada studenției, gălăţeanca a evoluat în competițiile interuniversitare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gabriela Talabă, al doilea trofeu consecutiv

Gălățeanca Gabriela Talabă a câștigat proba de dublu a turneului ITF de la Varna, dotat cu premii totale de 15.000 de dolari. Talabă și venezueleanca Aymet Uzcategui, principalele favorite ale probei de dublu, au învins, scor 3-6, 7-5, 10-5, perechea turcă Ipek Oz/ Melis Sezer.

Pentru Talabă este al treilea trofeu de dublu și al doilea consecutiv după cel de la Marbella (Spania). La simplu, Talabă a fost învinsă în turul al sferturile de finală.

 ”Cred că este o perioadă bună pentru mine în care reușesc să îmi pun în evidență jocul. Săptămâna trecută am reușit să fac dubla în Spania, la Marbella, datorită unei bune pregătiri de dinainte de turneu și a experienței acumulate pe parcursul anilor universitari petrecuți în America. Această săptămână a fost de asemenea una favorabilă pentru mine, chiar dacă rezultatul la simplu nu este cel dorit. S-a vazut puțin oboseala din turneul precedent unde a trebuit sa joc multe meciuri de simplu și de dublu, la rând, iar ultimele două meciuri din turneu au fost la doar o oră și jumătate diferență unul de celalalt din cauza ploii. Chiar și așa, eu cred că jocul meu a progresat în ultima perioadă și asta este cel mai important pentru mine în momentul de față. Ma bucur mult că am reușit să câștig acest turneu în proba de dublu și consider că este un pas înainte pentru competițiile mai mari în care voi juca în continuare, în ambele probe. De asemenea, consider că reușesc să aplic mai ușor ceea ce am perfecționat în ultima perioadaăla antrenamente și acesta este un semn bun”, a declarat Gabriela Talabă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Trofeu câştigat de Gabriela Talabă. Performanța carierei, pe pământ american

Gălățeanca Gabriela Talabă a reușit performanța carierei, duminică, câştigând turneul ITF Challenger de la Charleston (SUA), dotat cu premii de 25.000 de dolari. Venită din calificări, Talabă a învins-o în finală pe americanca Elizabeth Halbauer, favorita numărul 4, cu scorul 6-4, 6-7 (5), 6-2, după un meci de aproape trei ore.

Pentru Gabriela Talabă, absolventă a Universității Texas Tech din SUA, acesta este al treilea turneu ITF câştigat la simplu și primul de categorie Challenger, după cele două Futures, de la București (2017) și Marbella (2018).

Mai mult, Talabă a fost finalistă și în proba de dublu, alături de Chieh-Yu Hsu (Taipei), unde a cedat cu scorul de 6-4, 6-4, în fața perechii americane Sophie Chang/ Alexandra Muller, cap de serie nr. 1. La dublu, Gabriela Talabă a cucerit, de-a lungul carierei, șapte trofee, astfel: la Galați (2015 și 2016, ambele Futures de 10.000 de dolari), la Focșani (2016, Futures 10.000), la București (2017, Futures 15.000) - toate alături de Oana Simion, iar în acest an, la Varna și Marbella (ambele de 15.000 de dolari), respectiv, la Horb (25.000 dolari, alături de aceeași Oana Simion).

"A fost o săptămână minunată, cu un final fericit. Să pot juca la acest nivel pe toată perioada, asta a fost extraordinar. Să câștig turneul de simplu și să fiu finalistă la dublu, chiar nu puteam cere o săptămână mai bună. Mulțumesc tuturor celor care mă sprijină fizic şi moral, care credeți în mine", a spus gălăţeanca, după succesul din acest weekend.
Pentru acest final de an, Gabriela Talabă și-a propus să joace doar în SUA, până în noiembrie, ca apoi, după o scurtă vacanță, să revină la antrenamente în decembrie, în vederea abordării sezonului viitor.

Proaspătă absolventă, Gabriela Talabă a putut evolua în perioada studiilor doar în competițiile interuniversitare din SUA, în timp ce în circuitul profesionist a jucat numai în vacanțele de vară, iar acum spune că se va axa pe cariera sportivă. "Pentru moment, nu voi mai studia, dar peste câțiva ani bineînțeles că aș vrea să fac și masterul. Îmi voi dedica următorii ani tenisului", a declarat gălățeanca.

La finalul acestei săptămânii, Gabriela va fi în calificările turneului ITF de la Florence (Challenger, 25.000 dolari).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Gălăţeanca Gabriela Talabă, cea mai bună clasare a carierei

Gălățeanca Gabriela Talabă a atins cea mai bună clasare a carierei, locul 414 în ierarhia tenisului feminin profesionist, după ce anul trecut se afla pe locul 810 WTA.

Gabriela Talabă, absolventă în acest an a Universității Texas Tech (SUA), a revenit în această vară în circuit, după ce în perioada studenției a putut evolua doar în competițiile interuniversitare. Ascensiunea jucătoarei gălățene s-a produs în special datorită rezultatului obținut la începutul lunii octombrie, când a câștigat, în premieră, un turneu ITF Challenger (25.000 de dolari), cel de la Charleston (SUA). De-a lungul carierei, Gabriela Talabă mai câştigase două "Futures", la București (2017) și Marbella (2018). Mai mult, la Charleston, Talabă a fost finalistă și în proba de dublu, alături de Chieh-Yu Hsu (Taipei), unde a cedat în fața perechii americane Sophie Chang/ Alexandra Muller, cap de serie nr. 1.

Și la dublu a atins un nou vârf în clasamentul mondial, aflându-se pe locul 352. Aici, Gabriela Talabă are în palmares șapte trofee, obținute astfel: la Galați (2015 și 2016, ambele Futures de 10.000 de dolari), la Focșani (2016, Futures 10.000), la București (2017, Futures 15.000) - toate alături de Oana Simion, iar în acest an, la Varna și Marbella (ambele de 15.000 de dolari), respectiv, la Horb (Germania, 25.000 dolari, alături de aceeași Oana Simion).

"Jocul meu mă avantajează, fiind foarte eficient pe zgură (n.r. - turneul de la Charleston s-a desfășurat pe această suprafață) și cred că pot să ajung la un nivel mult mai înalt, cu odihnă și antrenamentele potrivite. Mă pregătesc pentru turneele pe suprafața de hard și voi continua să joc în turneele din Statele Unite până la iarnă. Acesta este doar începutul, știu că pot mai mult, pentru ca într-o zi să ajung unde mi-am propus", a declarat Gabriela Talabă.

Trecută inițial pe tabloul de calificări de la Florence (25.000 de dolari), Gabriela s-a retras, pentru a se putea antrena pe hard și participa la preliminariile turneului de la Macon (80.000 de dolari, 22 octombrie), o competiție puternică, unde principala favorită a tabloului de simplu este elvețianca Belinda Bencici (locul 41 WTA).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Gabriela Talabă, primul trofeu pe hard, în California

Gălățeanca Gabriela Talabă, locul 307 WTA - cea mai bună poziție a carierei, a câștigat duminică, 15 septembrie 2019, turneul ITF de la Redding (California), după ce s-a impus categoric, scor 6-1, 6-1, în fața americancei Alycia Parks.

În proba de dublu, Talabă a făcut pereche alături de Chieh-Yu Hsu (Taipei). Cele două, principalele favorite, au pierdut în semifinale, scor 7-5, 4-6, 7-10, în fața perechii Catherine Harrison/ Paige Hourigan (SUA/ Noua Zeelandă).

Pentru gălățeanca de 24 de ani acesta este primul trofeu de simplu din an și, totodată, primul pe hard din carieră. "Este primul titlu de simplu pe hard și acesta este un sentiment special pentru mine. Am un an de când joc full-time în turneele profesioniste internaționale, iar rezultatele pe zgură au apărut încă de la început, pe când cele pe hard au venit mai greu. Am reușit aceasta cu multă muncă pe terenul de tenis, la antrenamente și pregătire fizică, dar nu numai", ne-a declarat Gabriela.

În palmares, Gabriela Talabă mai are încă trei trofee, toate pe zgură, obținute astfel: 2017 - la București (15.000 dolari), 2018 - la Marbella (15.000 dolari) și Charleston (25.000 de dolari).

"Am avut o discuție recent cu antrenorul din America în care el mi-a zis: "Tu ai armele necesare pentru a progresa foarte mult. Dacă vei continua să joci în special pe zgură, vei avea rezultate bune și vei ajunge în jurul locului 150 WTA, unde te vei opri. Dacă vrei să ajungi în primele 100, 50, 10 și așa mai departe jucătoare ale lumii, trebuie să îmbunătățești câteva lucruri în jocul tău actual și să joci turnee pe suprafețe rapide mai des". Aceste cuvinte mi-au rămas întipărite în minte pentru că nu vreau să fiu o jucătoare de tenis mediocră, ci una dintre cele mai bune", a mai spus sportiva din Galați.

Absolventă de studii universitare în Texas, Gabriela, care mereu s-a declarat o perfecționistă, recunoaște că a făcut schimbări importante, atât în jocul ei, cât și în ceea ce privește abordarea eșecului. "Am avut noi țeluri pentru a-mi îmbunătăți jocul pe suprafață rapidă în loc de a mă gândi la rezultate. În continuare, partea mentală m-a ajutat foarte mult, de asemenea. Am început să văd jocul de tenis într-o nouă perspectivă și să fiu pozitivă, indiferent de situația în care mă aflu. În trecut, obișnuiam să fiu perfecționistă și să vreau să fac totul excelent. Pe când acum, realizez că voi face greșeli neașteptate și sunt pregătită de neprevăzut. De exemplu, în semifinale am condus cu 3-0, după care am fost egalată la 3. În acel moment, nu m-am gândit o secundă la faptul că adversara are momentul jocului, revine și câștigă și următoarele game-uri. Atunci am gândit simplu: «Este 3-3, dar eu servesc. Eu pot începe și termina punctele, luând inițiativa. Voi face greșeli, dar e normal și sunt pregătită să le înfrunt. Dacă merge bine, este ideal; dacă nu, voi continua să fac ceea ce trebuie, indiferent de rezultat»", a completat Gabriela Talabă.

Trofeul din California este important pentru jucătoarea formată la Clubul Dacia Galaţi. Mai ales pentru că în acest an a fost de două ori semifinalistă, în Ecuador. ”Nu am reușit să trec de acestea. Prin acest rezultat, am mai multă încredere că pot realiza lucruri mari și că nimic nu este imposibil decât dacă nu încerc", a concluzionat Gabriela Talabă.

În săptămânile viitoare, gălățeanca are programată participarea la următoarele turnee: Templeton (California, 60.000 dolari, hard), Charleston (Carolina de Sud, 60.000 dolari, zgură) și Hilton Head (Carolina de Sud, 25.000 dolari, zgură).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Final de sezon cu trofeu câştigat

Jucătoarea gălăţeancă Gabriela Talabă a încheiat sezonul la Naples (Florida, Statele Unite), unde a participat cu succes la un turneu ITF dotat cu premii în valoare de 25.000 de dolari. Sportiva lansată la Clubul Dacia de antrenorul Mircea Basarab a câştigat trofeul la dublu, iar la simplu a ajuns până în semifinală.

Gabriela Talabă a reuşit la acest turneu, disputat săptămâna trecută, cea mai prestigioasă victorie din carieră în proba de simplu, în faţa americancei Danielle Collins, scor 7-6, 6-1. Acest meci a avut loc în faza sferturilor de finală, Collins fiind cea mai bine clasată jucătoare – locul 31 în clasamentul mondial -  pe care a învins-o Talabă până acum. Anterior, gălăţeanca trecuse cu 6-3, 6-7, 6-2 de Despina Papamichail (Grecia, locul 264 WTA) şi de românca Irina Fetecău (407 WTA), scor 6-2, 6-7, 6-2. S-a oprit în semifinale, învinsă de australianca Seone Mendez, scor 6-2, 6-1. În urma acestui parcurs, a urcat până pe locul 304 în ierarhia live a WTA, apropiindu-se de cea mai bună clasare a carierei, poziţia 266.
La dublu, Gabriela Talabă a mers până la capăt, împreună cu Maria Jose Portillo Ramirez (Mexic), reuşind să câştige trofeul. În primul tur au trecut cu 6-1, 6-4 de Kylie Collins / Victoria Emma (SUA), în cel secund cu 6-1, 1-0 (abandon) de Irina Fetecău  / Panna Udvardy (Rom/Ungaria), iar în semifinală de Emma Navarro / Peyton Stearns (SUA), scor 6-4,1-6, 10-8. Finala au jucat-o cu Lea Boscovic / Seone Mendez (Croația/Australia), câştigând cu 7-5, 6-2. 

Făcând un bilanţ al sezonului, Gabriela Talabă a concluzionat că a crescut în valoare, în special prin experienţa acumulată. „Este un mod grozav de a încheia anul cu o semifinală de simplu şi un trofeu la dublu. Anul acesta a fost unul greu, care cu siguranță m-a ajutat să devin o jucătoare mai bună, prin experienţa acumulată cu fiecare meci. Uneori, am avut rezultate bune, alte ori nu am avut, dar sunt sigură că toate aceste meciuri m-au învățat cum să fiu mai puternică, să mă întorc repede după înfrângeri și să obân victorii în faţa jucătoarelor de top. Marile succese sunt pe drum, aştept foarte încrezătoare noile provocări ale sezonului următor”, a spus sportiva gălăţeancă.
În acest an, Gabriela Talabă a mai avut o victorie de răsunet, în faţa celebrei Eugenie Bouchard, finalistă la Wimbledon în 2014.

Al patrulea trofeu din acest an

Pe lângă trofeul de săptămâna trecută, Gabriela Talabă a mai câştigat în acest sezon un trofeu ITF la simplu (primul din carieră pe hard), la Redding (California, 25.000 de dolari) și încă două de dublu, la Fort Worth (Texas, 25.000 de dolari) și Guayaquil (Ecuador, 25.000 de dolari).
În total, palmaresul Gabrielei Talabă cuprinde alte 10 trofee, din care trei la simplu, toate pe zgură, obținute astfel: în 2017 la București (15.000 dolari), 2018 - la Marbella (15.000 dolari) și Charleston (25.000 de dolari), și șapte la dublu - Galați (2015 și 2016, ambele de categorie ”Futures” de 10.000 de dolari), Focșani (2016, Futures 10.000), București (2017, Futures 15.000) - toate alături de Oana Simion, iar în 2018, la Varna și Marbella (ambele de 15.000 de dolari), respectiv, la Horb (25.000 dolari, alături de aceeași Oana Simion).
Gabriela Talabă este absolventă a Universității Texas Tech, în 2018, iar în perioada studiilor din Statele Unite a concurat, în cea mai mare parte, în cadrul competițiilor universitare americane.  În acea perioadă a atras sprijinul sponsorilor americani, care au susținut-o în acest sezon, în care cele mai multe turnee ale gălățencei au fost în SUA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Cea mai bună clasare pentru Gabriela Talabă

Pentru Gabriela Talabă, absolventă a unei universități din SUA (2018), apogeul a venit ieri, când în clasamentul dat publicității de siteul oficial al WTA se afla pe locul 230 WTA, cea mai bună poziție din cariera gălățencei.

Talabă, lansată la clubul Dacia Galaţi de antrenorul Mircea Basarab, a fost săptămâna trecută sfertfinalistă în turneul ITF de la Nicholasville, Kentucky Open, dotat cu premii totale de 100.000 de dolari. A fost al doilea turneu de această valoare în ultimele două săptămâni, după Midland, unde a ajuns tot până în sferturi, în ambele venind din calificări.

De precizat că, în ultima jumătate de an, Talabă a avut victorii la jucătoare din Top 100, Madison Brengle (locul 79 WTA la acel moment) şi Danielle Collins (locul 31 WTA, la acel moment), plus una în faţa cunoscutei Eugenie Bouchard (locul 157 la acel moment, fost număr 7 mondial).

În palmares, Gabriela Talabă (24 de ani) are patru titluri la simplu, cel mai recent fiind obținut în septembrie, la Redding (ITF de 25.000 de dolari), celelalte fiind în 2018 - Charleston (25.000 de dolari) și Marbella (15.000 dolari), respectiv în 2017 - București (15.000 de dolari).

În proba de dublu, gălățeanca are zece titluri, cel mai recent în noiembrie, la Naples (25.000 de dolari). Celelalte victorii la dublu din palmaresul gălățencei au fost obținute astfel: în 2019, la Guayaquil și Fort Worth (ambele de 25.000 de dolari); în 2018 - Varna și Marbella (ambele de 15.000 de dolari), respectiv, Horb (25.000 dolari); în 2017 - București (15.000); în 2016 - Galați și Focșani (ambele 10.000); 2015 - Galați (10.000 de dolari).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Gabriela Talabă, oprită când era pe val

Începutul anului 2020 se prezenta foarte bine pentru gălățeanca Gabriela Talabă (24 de ani), care a atins luna trecută vârful carierei, locul 230 WTA, după ce finalul sezonului trecut o găsise pe poziția 317 în lume, iar în 2018 era pe locul 406, la numai câteva luni după ce absolvise studiile universitare de la Texas Tech (Lubbock, SUA). Decretarea pandemiei cu noul coronavirus a pus pe "pauză" întreaga activitate sportivă, prin anularea, amânarea sau mutarea turneelor ITF, WTA și ATP. O situație deosebită a fost pentru cei care se aflau în plină competiție, așa cum a fost cazul gălățencei, care pe 12 martie urma să joace în sferturile de finală ale turneului ITF de la Irapuato (Mexic).

În această perioadă, Gabriela se află în Texas, unde își petrece timpul liber, dar se și antrenează pentru menținerea în formă, în vederea revenirii cât mai repide pe terenul de tenis, atunci când situația actuală o va permite.
 
- Revenirea ta în circuit a fost de bun augur, cu o serie de turnee foarte bune, ce te-au urcat în clasamente. Cum ți-a influențat viața prezența în SUA, unde ai absolvit cursurile Texas Tech din Lubbock?

- Așa este, am avut o perioadă foarte bună în circuitul profesionist, imediat după absolvirea facultății, în mai 2018. Tenisul pentru mine a fost o ușă deschisă de la bun început. Inițial prin practicarea acestui sport de la o vârstă fragedă, iar mai apoi prin sprijinul acordat de către părinți, domnul antrenor Mircea Basarab și clubul Dacia în antrenamente și participarea în competiții naționale și internaționale pe parcursul anilor. Mai apoi, ajunsă în Statele Unite, la facultatea de management sportiv din cadrul universității Texas Tech, am continuat studiile, dar și antrenamentele de tenis și pregătire fizică, acestea fiind parte din programul facultății. Având o bursă completă, a fost în principal ceea ce m-a determinat să aleg opțiunea de a studia și juca tenis peste Ocean.

- Din punct de vedere profesional, cum se vede stilul american, modul în care ai interacționat cu sportivii?

- Pe parcursul timpului petrecut aici, am reușit să mă maturizez, să fiu parte dintr-o echipă, să ajut și să fiu ajutată, să accept și să învăț din greșeli, dar și cel mai important, să fiu disciplinată în alegerea programului, eu având obiectivul de a juca tenis la nivel profesional după colegiu, încă de la bun început. Am avut noroc de o echipa foarte bună cu fete bine pregătite, care m-au ajutat să îmi continui drumul și să ajung unde sunt acum. Aici am învățat ceea ce înseamnă familia departe de familie. Oamenii din departamentul sportiv, antrenorii, profesorii și coechipierele mi-au fost alături de la bun început și m-au ajutat atunci când nu înțelegeam anumite lucruri, m-au motivat tot timpul să fiu cea mai bună versiune a mea, să ne fim alături, să mă adaptez la diverse culturi (noi fiind din țări diferite), să ne bucurăm împreună pentru succesul echipei și să ne încurajăm în momentele grele, atât pe terenul de tenis cât și în afară lui. Acestea, dar și călătoriile săptămânale pentru competițiile intercolegiale au fost pașii care m-au adus mai aproape de jucătoarea care sunt azi. Nivelul ridicat al competițiilor a fost un factor foarte important pe parcursul acestor ani, care m-a ajutat să realizez că se joacă tenis excepțional și la nivelul colegiilor în SUA și că pot merge mai departe de aici.

- La finele anului trecut, ai avut o câteva turnee în care ai întâlnit jucătoare de top, Madison Brengle (locul 79 WTA la acel moment) şi Danielle Collins (31 WTA), plus una în faţa cunoscutei Eugenie Bouchard (locul 157 la acel moment, fost număr 7 mondial), în fața cărora ai reușit victorii importante. Sunt aceste meciuri definitorii pentru tine? Te motivează să vrei mai mult?

- Mă bucur de fiecare dată când ajung să joc împotriva jucătoarelor mai bine clasate decât mine. Atunci îmi amintesc că pentru asta joc tenis și că tot timpul voi avea ceva de îmbunătățit în jocul și mentalul meu. Având victorii împotriva lor este foarte încurajator pentru viitor, pentru că ador competiția și vreau să demonstrez că sunt mai bine pregătită decât ele. Aceste meciuri cu siguranță nu sunt definitorii și mă motivează tot timpul să vreau mai mult.

- Prima parte a sezonului s-a încheiat brusc pentru tine, care erai "pe val", cu anularea turneului de la Irapuato, unde trebuia să joci în sferturile de finală. O decizie firească a ITF, în actualul context, cu pandemia de coronavirus. Cum te afectează această ”vacanță” forțată?

- A fost o decizie de așteptat. Inițial auzisem că anumite țări și-au închis granițele și multe zboruri au fost anulate. Mai apoi am auzit de circuitul masculin care fusese suspendat și era de așteptat să se adopte aceeași politică și în circuitul feminin. Dacă nu s-ar fi întâmplat așa, anumiți sportivi ar fi fost avantajați față de cei din țări precum Italia, China și altele. În același timp, nu este o decizie care stă în puterea noastră, ci a celor de la conducerea WTA, ITF și ATP și se aplică tuturor jucătorilor.

- Va fi o perioadă destul de lungă fără competiții, în care fiecare sportiv va încerca să se antreneze așa cum poate mai bine. Tu cum ai reușit să te adaptezi situației?

- Ceea ce mă surprinde este că s-au anulat toate turneele până în luna iunie și această perioada se poate prelungi în zilele următoare, depinzând de cum evoluează situația. Pe de o parte, va fi greu să ne adaptăm la 12 săptămâni fără turnee și fără un venit pentru noi, cei care suntem în această situație. Pe de altă parte, e bine pentru că timpul aceasta îmi permite să fiu alături de cei dragi și să mă pregătesc foarte bine, atât fizic cât și mental, pentru zilele când vor începe din nou competițiile. Programul meu acum este ca și în luna decembrie. Mă antrenez și fac pregătire fizică de luni până sâmbătă, iar duminica mă odihnesc. La acest nivel este foarte importantă recuperarea, pentru că poţi da un randament mai bun pe teren. Acesta este scopul final al unui sportiv de performanță.

- Cum îți umpli timpul liber pe care îl ai în această perioadă?

- În timpul liber îmi place să învăț să gătesc, pentru că nu am șansă asta atunci când sunt plecată în turnee săptămână de săptămână, să citesc, dar și să petrec timp cu logodnicul meu, Avery.

Gabriela Talabă, 14 trofee

În palmares, Gabriela Talabă (24 de ani) are patru titluri la simplu, cel mai recent fiind obținut în septembrie, la Redding (ITF de 25.000 de dolari), celelalte fiind în 2018 - Charleston (25.000 de dolari) și Marbella (15.000 dolari), respectiv, în 2017 - București (15.000 de dolari).
În proba de dublu, gălățeanca are zece titluri, cel mai recent în noiembrie, la Naples (25.000 de dolari). Celelalte victorii la dublu din palmaresul gălățencei au fost obținute astfel: în 2019, la Guayaquil și Fort Worth (ambele de 25.000 de dolari); în 2018 - Varna și Marbella (ambele de 15.000 de dolari), respectiv, Horb (25.000 dolari); în 2017 - București (15.000); în 2016 - Galați și Focșani (ambele 10.000 de dolari); 2015 - Galați (10.000 de dolari).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Gabriela Talabă s-a calificat pentru prima dată în carieră pe tabloul principal al unui turneu WTA

Gabriela Talabă, 25 de ani, locul 219 WTA şi cap de serie numărul 13, s-a calificat pentru prima dată în carieră pe tabloul principal al unui turneu WTA, la Charleston (SUA-WTA 500), competiţie cu premii totale de 565.500 de dolari.

Sportiva din Galaţi a învins-o, duminică, în manşa a doua a calificărilor, cu scorul de 4-6, 6-1, 6-3, pe chinezoaica Xinyu Wang, locul 150 WTA şi cap de serie numărul 3, după un meci de aproape două ore. În primul tur, Talabă a întrecut-o, sâmbătă, cu scorul de 4-6, 6-4, 6-1, pe jucătoarea mexicană Feranda Contreras Gomez, locul 480 WTA.

Românca şi-a asigurat un premiu de 3.300 de dolari şi 25 de puncte WTA prin accederea pe tabloul principal al competiţiei americane.

telekomsport.ro

Link to comment
Share on other sites

Gabriela Talabă, 25 de ani, locul 214 WTA, a fost eliminată în turul I al turneului WTA 500 de la Charleston (SUA), competiţie cu premii totale de 565.500 de dolari. Ea a fost învinsă, marţi, în primul tur, cu scorul de 7-6(2), 6-4, de Danka Kovinic (Muntenegru, 91 WTA), după un meci care a durat o oră şi 47 de minute, potrivit News.ro. Talabă va primi un premiu de 3.300 de dolari şi 25 de puncte WTA pentru participarea la acest turneu (va urca pe locul 208).

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Gabriela Talabă Lee, pe tabloul principal la Charleston. Victorie în fața fostei ocupante a locului 14 WTA

Gabriela Talabă Lee a obţinut calificarea pe tabloul principal al turneului de categorie „WTA 500” de la Charleston, după ce a învins-o duminică pe Coco Vandeweghe (167 WTA). În ultimul tur al calificărilor, sportiva noastră a învins-o în două seturi pe Vandeweghe (americanca a ocupat locul 14 WTA în octombrie 2018), scor 6-3, 6-2, după o oră de joc.

Gabriela Talabă Lee (257 WTA) nu este singura sportivă din România care participă la această ediție a turneului de la Charleston, SUA. În primul tur vor evolua Irina Begu (vs. Xinyu Wang, locul 87 WTA) și Gabriela Ruse (vs. Hailey Baptiste, locul 122 WTA). Charleston Open are loc în acest an în perioada 4-10 aprilie, pe zgură, având premii totale în valoare de 888.636 de dolari.

hotnews.ro

În turul I, Gabriela (259 WTA) a cedat în două seturi în fața italiencei Jasmine Paolini (48 WTA), scor 2-6, 3-6.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Gabriela Talabă Lee a câștigat turneul ITF de la Bonita Springs

Gabriela Lee (fostă Talabă) a câștigat, duminică, turneul ITF de la Bonita Springs (SUA), după ce a învins-o în finală pe poloneza Katarzyna Kawa. Aflată pe locul 234 în ierarhia WTA, Gabriela s-a impus în două seturi în fața celei de-a șaptea favorite a competiției din Florida, scor 6-1, 6-3.

Pe parcursul turneului dotat cu premii în valoare totală de 100.000 de dolari, sportiva noastră a mai trecut de Coco Vandeweghe (129 WTA, favorită 5), Whitney Osuigwe (311 WTA), Irina Bara (105 WTA, principală favorită) și Katie Volynets (121 WTA, favorită 3).

În urma acestui succes, Gabriela Lee va înregistra un salt de 84 de poziții în clasamentul WTA și va ocupa începând de luni locul 150 (cea mai bună clasare din carieră).

hotnews.ro

Tenismena gălăţeancă Gabriela Talabă Lee a câștigat, duminică, turneul ITF de la Bonita Springs (SUA), după ce a învins-o în finală pe poloneza Katarzyna Kawa. Aflată pe locul 234 în ierarhia WTA, Gabriela s-a impus în două seturi în fața celei de-a șaptea favorite a competiției din Florida, scor 6-1, 6-3.

Pe parcursul turneului dotat cu premii în valoare totală de 100.000 de dolari, cel mai important pe care l-a câştigat în carieră, gălăţeanca a mai trecut de Coco Vandeweghe (129 WTA), Whitney Osuigwe (311 WTA), Irina Bara (105 WTA, principala favorită a turneului) și Katie Volynets (121 WTA). În urma acestui succes, Gabriela Lee va înregistra un salt de 84 de poziții în clasamentul WTA și va ocupa începând de luni locul 150, cea mai bună clasare a sa în ierarhia mondială.

În vârstă de 26 de ani, Gabriela Talabă a fost lansată în tenis la clubul Dacia Galaţi de antrenorul Mircea Basarab. Ea a revenit în circuitul profesionist în 2018, după ce a absolvit o universitate din SUA, Texas Tech, iar în perioada studenției a putut evolua doar în competițiile interuniversitare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.