Jump to content

Gălăţenii "emigrează" în Arcaşilor, alături de VIP-urile politicii


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţenii "emigrează" în Arcaşilor, alături de VIP-urile politicii

Numai în ultimele două luni, aleşii locali au aprobat nouă planuri urbanistice propuse de gălăţenii care vor să construiască în zona Traian Nord, şi în special pe strada Arcaşilor.

Mai mult, recent, Legislativul Local a aprobat şi Planul Urbanistic Zonal - Regulament Local de Urbanism pentru cartierul Traian Nord, elaborate de arhitecţii şi urbaniştii bucureşteni ai firmelor SC Quattro Design SRL şi de SC Halcrow SRL. Teritoriul reglementat se află în partea de nord a municipiului şi, cuprinde trei zone de referinţă : Traian Nord - zonă mixtă, zonă locuinţe individuale - Arcaşilor şi zonă locuinţe individuale - Lacul Brateş.

Cea mai importantă şi mai dinamică zonă rezidenţială a oraşului - Arcaşilor, unde locuiesc deja politicieni cu greutate (deputatul PNL Victor Paul Dobre, deputatul UNPR Eugen Chebac, primarul Marius Stan, fostul viceprimar liberal Mircea Răzvan Cristea, fostul prefect Gabriel Panaitescu, dar şi viceprimarul PSD Florin Popa) se va îmbogăţi cu trei case.

Astfel, pe strada Arcaşilor nr. 53A, va fi construită o unei locuinţă cu parter şi un etaj. Pe Arcasilor, nr. 34I va fi ridicată o altă casă cu subsol parţial, parter şi un etaj, iar terenul va fi împrejmuit. În imediata vecinătate, pe Arcaşilor nr. 34H va fi ridicată o locuinţă identică, iar terenul va fi îngrădit.

Rezidenţi în Traian Nord

În Traian Nord, pe strada Cetăţianu Ioan nr. 3N, o familie gălăţeană a primit undă verde pentru construcţia unei locuinţe cu parter şi un etaj şi a unui foişor, dar şi pentru a-şi împrejmui terenul. Tot locuinţe cu maxim parter şi un etaj vor fi construite în Traian Nord pe Aleea Platanilor nr. 51, Aleea Arinilor nr. 4 şi Aleea Castanilor nr. 20.

„Case de vacanţă”

Nu zâmbiţi, în Planul Urbanistic General al Galaţiului, terenul din zona Lacului Brateş – strada Malul Brateş - este considerat zonă de spaţii verzi, sport, recreere, agrement şi perdele de protecţie. Aşa că aici vor fi ridicate două case de vacanţă: prima, amplasată pe strada Crângului nr. 28F va avea subsol parţial şi parter, iar cea de-a doua pe strada Crângului, nr. 42, care va avea doar parter.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

„Beverly Hills“ construit haotic la Galați

O situație care seamănă foarte mult cu cea de la incendiile din Grecia este în cartierul „Arcașilor” din Galați.

Este cartierul de top în care și-au ridicat vilele parlamentari, oameni de afaceri, foști prefecți, șefii instituțiilor publice gălățene. Este un cartier construit haotic, pentru că nu are la bază o dezvoltare edilitară gândită de arhitecți, ci „mercurialul” pieței imobiliare. Din această cauză sunt foarte multe străzi înguste, pe care intervențiile pompierilor se desfășoară cu mare dificultate. O parte din acest cartier este un proiect rezidențial dezvoltat de firma Vega 93, între timp intrată în lichidare.

Pe Cardas Agricola, strada pe care locuiesc foști primari și foști prefecți, carosabilul are 3,5 metri. Dacă e o mașină parcată, mașina pompierilor nu mai are  loc de trecere.

Străzi înguste, din donații de terenuri

Cartierul „Arcașilor” a fost construit în nordul Galațiului, pe terenuri care în urmă cu 25 de ani erau în circuitul agricol.

Afacerea cu terenuri arabile a demarat la începutul anilor '90. Cumpărarea a 2-3 hectare de arabil era o investiție, pentru că ulterior au fost lotizate și vândute ca vetre de casă. În lipsa unui plan urbanistic care să prevadă o rețea stradală, s-a ajuns ca străzile să fie construite în condițiile în care proprietarii erau dispuși să cedeze o parte din teren, de obicei cât mai puțin.

„În cartierul Arcașilor nu  s-a făcut un plan urbanistic serios, în care să fie prevăzută lățimea drumului. Comunitatea locală a vândut teren arabil. Cel care a cumpărat două hectare de teren arabil ulterior a trecut terenul în intravilan, l-a lotizat și l-a vândut pe loturi, ca vetre de casă. Acest cartier nu s-a dezvoltat în baza unui plan urbanistic care să prevadă drumul public, rețeaua de canalizare, toatre celelalte. El a vândut teren. În momentul în care cumpărătorul a mers să își depună documentația pentru a-și construi locuința, a fost întrebat despre drumul de acces, unde, cum și în ce fel? Și atunci a trebuit fiecare să cedeze o suprafață de teren pentru drumul de acces. Și cum omul a dat câteva zeci de euro pe metrul pătrat de teren a cedat cât mai puțin”, ne-a declarat maiorul Cătălin Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Aberație: stradă cu gard pe carosabil

Pompierii din Galați s-au confruntat și cu o situație ieșită din comun, de-a dreptul aberantă: proprietarul uneia din vilele din cartierul „Arcașilor” a închis strada, construind pe carosabil un gard ce împrejmuia terenul pe care el îl cedase pentru stradă.

„Am avut și o situație în care a fost închisă o stradă. Proprietarul unei locuințe închisese partea lui de stradă, teren pe care îl cumpărase. Noi am mers la proprietarul respectiv și i-am spus să scoată gardul de pe carosabilul străzii, pentru că prin acea zonă abia mai putea trece cu bicicleta, nici vorbă să intri cu autoutilitara de pompieri. Dreptatea era undeva la mijloc. Omul plătise, era proprietar. Trebuia ca un plan urbanistic să-i spună că aici e stradă, iar terenul lui este de aici până acolo”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.