Jump to content

Se modernizează strada Al. I. Cuza


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Se modernizează strada Al. I. Cuza

Primăria municipiului Galaţi a dat ordin de începere a lucrărilor de modernizare a străzii Alexandru Ioan Cuza.

În prima etapă, va fi reabilitată conducta de distribuţie a apei potabile (100 mm). Conducta veche va înlocuită în totalitate pe o lungime de 1.350 metri şi vor fi înlocuite toate branşamentele de apă rece. În următoarea etapă, va fi reabilitat sistemul de canalizare, iar în ultima etapă va fi reabilitată infrastructura rutieră (carosabil, trotuare, borduri, marcaje).

Lucrările de reabilitare a conductei de apă se vor derula în perioada 18 mai - 30 noiembrie 2015 şi se vor realiza în 9 (nouă) paşi. Licitaţia de execuţie a lucrărilor a fost câştigată de Romlotus Instalaţii SRL Galaţi, valoarea contractului fiind de 891.224 lei (TVA inclus).

Primul tronson pe care se va lucra este cel cuprins între strada Gării şi Casa Corpului Didactic (segmentul cu macadam). Pe acest tronson, lucrările sunt programate să se desfăşoare în perioada 18 - 30 mai 2015, conform contractului şi a graficului de execuţie.

Pe toată durata lucrărilor, segmentul de stradă aflat în lucru va fi închis circulaţiei. Primăria municipiului Galaţi le recomandă conducătorilor auto care tranzitează zona să folosească  drept rută alternativă breteaua din spatele Blocului Mioriţa.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Reabilitarea străzii Cuza a fost oprită şi va costa aproape dublu

  • În loc de 941.880 de lei, cât stabiliseră aleşii în ianuarie 2014, reabilitarea conductei de apă va costa, potrivit unei noi decizii a consilierilor, 1.829.730 de lei
  • Lucrările de modernizare au fost sistate, iar firma care se apucase de lucrare a renunţat la contract

O creangă uscată şi golaşă, „împodobită” cu trei saci menajeri, unul negru, unul albastru şi unul roşu, le semnalizează şoferilor cea mai adâncă dintre gropile de pe strada Alexandru Ioan Cuza. De când stă înfipt acolo, parul cu pricina ar fi putut să prindă şi rădăcini! Ceva mai departe, macadamul rânjeşte în formă de inimioară, din locul unde asfaltul turnat a sărit. Ar fi nedrept să uităm tocmai de groapa îndopată strategic cu cărămizi şi resturi de construcţie de la un imobil parţial demolat. Acestea sunt cele mai pitoreşti amănunte de pe strada Cuza, pe care municipalitatea se străduieşte din 2014 să o reabiliteze. Şi de bine ce a început lucrările, le-a şi oprit, iar de curând aleşii au dublat preţul investiţiei. Investiţie a cărei finalizare s-a amânat pe termen nelimitat, pentru că, între timp, constructorul care se apucase de treabă a renunţat la contract, deci va fi nevoie de o nouă licitaţie. Iată capcanele unei investiţii în Galaţi:

A fost odată, în 2014

În ianuarie 2014, aleşii locali au votat documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul "Reabilitare conductă apă strada Al. I. Cuza". Justificarea autorităţilor era aceea că străduţa, cu lungimea de 1.500 metri liniari, are o reţea de apă veche de mai bine de 30 de ani, cu durata de funcţionare depăşită, care nu mai prezintă siguranţă în funcţionare nici tehnic, nici din punct de vedere al parametrilor fizico-chimici ai apei potabile. Şi din cauza uzurii conductei de oţel şi a canalului tehnic nevizitabil, se produc avarii repetate. "Acestea conduc la necesitatea şi oportunitatea realizării lucrărilor de reabilitare cu prioritate, înaintea investiţiilor pentru care sunt elaborate documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii", subliniau autorităţile, adăugând că, în aceasta zonă, nu au fost realizate lucrări de investiţii.
Valoarea totală a lucrării era stabilită la 941.880 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare era de 12 luni.

Hei-rup, apoi hop-şi-aşa!

Pe 12 mai anul trecut, Primăria anunţa că a dat ordin de începere a lucrărilor de modernizare a străzii Cuza. „În prima etapă, va fi reabilitată conducta de distribuţie a apei potabile (100 mm). Conducta veche va fi înlocuită în totalitate, pe o lungime de 1.350 metri, şi vor fi înlocuite toate branşamentele de apă rece. În următoarea etapă, va fi reabilitat sistemul de canalizare, iar în ultima etapă va fi reabilitată infrastructura rutieră (carosabil, trotuare, borduri, marcaje)", preciza municipalitatea.
Conform autorităţilor, lucrările de reabilitare a conductei de apă s-ar fi derulat în perioada 18 mai - 30 noiembrie 2015, în nouă paşi: "Primul tronson pe care se va lucra este cel cuprins între strada Gării şi Casa Corpului Didactic (segmentul cu macadam). Pe acest tronson, lucrările sunt programate să se desfăşoare în perioada 18 - 30 mai 2015, conform contractului şi graficului de execuţie. Pe toată durata lucrărilor, segmentul de stradă aflat în lucru va fi închis circulaţiei", comunica municipalitatea, recomandându-le conducătorilor auto să folosească drept rută alternativă breteaua din spatele Blocului Mioriţa.
Autorităţile mai adăugau că licitaţia de execuţie a lucrărilor a fost câştigată de firma Romlotus Instalaţii SRL Galaţi, valoarea contractului fiind de 891.224 de lei (TVA inclus).
La finele lunii iulie, când se anunţa începerea construcţiei noii Primării, autorităţile au precizat că, „pe durata lucrărilor, vor fi folosite utilaje şi echipamente grele, al căror acces pe şantier se va face pe strada Alexandru Ioan Cuza. Din acest motiv, circulaţia pe această stradă se va realiza cu mare dificultate şi, pe intervale variabile de timp, va fi chiar blocată pentru intrarea/ieşirea utilajelor pe/din şantier”. Şoferii erau sfătuiţi să evite atât să circule, cât şi să parcheze pe strada Cuza, în zona sau în vecinătatea şantierului de lucru, fiind orientaţi către rutele ocolitoare (strada Dogăriei, strada Domnească).
Despre lucrările începute în luna mai n-a mai suflat nimeni un cuvinţel. Abia la finele lunii decembrie 2015, la solicitarea noastră, municipalitatea ne-a informat că pe strada Cuza s-a finalizat reabilitarea conductei pe o porţiune de 700 metri liniari. Am mai aflat că firma executantă a renunţat la lucrare, iar pentru restul investiţiei urma să se organizeze o licitaţie în primul trimestru al anului 2016.

O nouă decizie a aleşilor

La finele lunii martie 2016, aleşii locali au aprobat, fără comentarii sau întrebări, modificarea şi completarea hotărârii din 2014, prin care stabiliseră angajarea sumei de 941.880 de lei pentru „Reabilitare conductă apă strada Al. I. Cuza”.
„Lucrările au început în mai 2015 şi s-a executat înlocuirea conductei de apă pe lungimea de 705 metri liniari, din totalul de 1.350 metri liniari. Pe această lungime conducta a fost pusă în funcţiune cu branşamentele aferente. Pe parcursul execuţiei s-a constatat necesitatea lucrărilor suplimentare care constau în: protecţia conductei în zona strada Enescu - strada Labirint, completarea sistemului de hidranţi, refacerea căminelor de vane care s-au deteriorat şi refacerea stratului rutier şi pietonal pe zonele afectate de lucrări”, se arată în documentul votat.
Valoarea investiţiei, conform noilor indicatorilor tehnico-economici aprobaţi, se ridică la 1.829.730 lei cu TVA de la bugetul local, adică aproape dublu faţă de cât fusese iniţial. Durata investiţiei este tot de 12 luni, incluzând refacerea carosabilului şi trotuarelor, reţeaua de apa, conducta de serviciu, branşamentele de apă rece şi hidranţii de incendiu.
Cât despre momentul executării acestor lucrări, totul depinde de finalizarea noii Primării. „Pe strada Cuza, am oprit lucrările, pentru a permite accesul maşinilor de tonaj greu la sediul nou al Primăriei. După aceea se va moderniza şi strada Cuza”, susţin autorităţile.
Şi dacă noul sediu va fi gata, aşa cum scrie pe panoul de şantier, pe 17 decembrie 2016, atunci abia din 2017 vom putea vorbi despre finalizarea lucrărilor pe strada Cuza. Evident, după găsirea unui nou constructor...

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Când va fi finalizată modernizarea străzii Cuza

Strada Alexandru Ioan Cuza, din centrul vechi al oraşului, a ajuns deja la a treia licitaţie organizată de Primăria municipiului Galaţi, iar costurile tot cresc. Dacă, iniţial, municipalitatea a căutat un constructor pentru reabilitarea conductei de distribuţie a apei potabile, acum se caută un proiectant pentru modernizarea străzii.

Luna trecută, Primăria municipiului Galaţi a scos la licitaţie un contract cu valoarea estimată de 132.000 de lei fără TVA, fonduri bugetare, pentru „Servicii de proiectare - Modernizare strada Al. I. Cuza”, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Până găseşte un proiectant, măcar ştim cine va finaliza lucrarea votată de aleşii locali ai Galaţiului în ianuarie 2014: „Reabilitare conductă apă strada Al. I. Cuza”, lucrare începută în mai 2015 şi nefinalizată.
Aşa cum aţi putut citi în ziarul nostru, Primăria dădea, pe 12 mai 2015, ordin de începere a lucrărilor pe strada Cuza, constructor fiind SC Romlotus Instalaţii SRL, iar valoarea contractului - 891.224 de lei cu TVA. Primul tronson era cel cuprins între strada Gării şi Casa Corpului Didactic.
La finele anului, municipalitatea preciza că „firma executantă a renunţat la lucrare şi, pentru restul lucrării, se va organiza licitaţie”. „SC Romlotus Instalaţii a executat lucrări de înlocuire a conductei de apă pe un tronson de 705 metri liniari, din totalul de 1.350 metri liniari. Pentru lucrările executate a fost decontată suma de 574.143 de lei. Pentru întârzieri în execuţie au fost aplicate penalităţi, conform clauzelor contractuale, în valoare de 150 de lei, aferent lunii septembrie 2015”, ne răspundea Primăria, la solicitarea noastră.
Nu mai puţin adevărat este că tot autorităţile recunoşteau, cu jumătate de gură: „Pe strada Cuza am oprit lucrările, pentru a permite accesul maşinilor de tonaj greu la sediul nou al Primăriei".

Costuri majorate

În martie 2016, costurile investiţiei erau majorate prin votul aleşilor, pentru că, pe parcursul execuţiei, s-a descoperit că e nevoie de lucrări suplimentare: protecţia conductei în zona străzilor Enescu - Labirint, completarea sistemului de hidranţi, refacerea căminelor de vane care s-au deteriorat şi refacerea stratului rutier şi pietonal pe zonele afectate de lucrări. Şi astfel, valoarea lucrărilor rămase de executat se ridica la 991.070 de lei fără TVA.
Strada Cuza a avut mai mult noroc decât Pictor Isser. Aşa se face că licitaţia pentru reabilitarea conductei de apă potabilă a fost adjudecată, de SC Gendav SRL, cu o ofertă de 658.604 de lei fără TVA.
Rămâne de văzut când se va finaliza investiţia şi cât va costa, în cele din urmă, modernizarea străzii Cuza.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Aleşii au decis modernizarea străzii Cuza

„Când începe modernizarea străzii Al. I. Cuza fiindcă trotuarele sunt vraişte, carosabilul e mizerabil, iar stâlpii pe care atârnă adunătura aceea de cabluri sunt de dinainte de 1900 toamna?”, este întrebarea pe care, cu insistenţă, am primit-o din partea gălăţenilor. Nu vă putem spune când ar putea demara investiţia, pentru că e nevoie de o licitaţie pentru execuţia lucrărilor. Vestea bună este că aleşii locali au aprobat modernizarea străzii Cuza şi indicatorii tehnico-economici.

Amplasată în zona veche a oraşului, strada Cuza se află - conform proiectul de hotărâre adoptat - „într-o stare avansată de degradare, lipsesc rampele pentru persoanele cu handicap, iar evacuarea apelor nu se realizează corespunzător”. În vreme ce reţeaua de apă a fost înlocuită, colectoarele de canalizare de pe tronsonul bloc Mioriţa - imobilul cu nr. 53 şi, respectiv, dintre străzile Universităţii şi Sindicatelor prezintă un grad avansat de uzură.

Ce se doreşte

Decizia adoptată de aleşi prevede realizarea lucrărilor de modernizare a sistemului rutier, a reţelelor edilitare, a dispozitivelor de preluare a apelor pluviale şi semnalizare rutieră a străzii, dar şi amenajarea spaţiilor verzi.
Conform proiectului, maşinile vor rula pe un strat de patru centimetri de beton asfaltic, iar delimitarea carosabilului de trotuare se va realiza cu borduri din granit. Pe zona cuprinsă între arterele Gării şi Sindicatelor, pietonii vor călca pe pavele din granit, restul va fi trotuar obişnuit.
Proiectul mai cuprinde şi „execuţia unei parcări noi, cu 40 de locuri, pe zona garajelor existente dintre strada Al. I. Cuza şi strada Egalităţii”.
În ceea ce priveşte iluminat public stradal şi pietonal, este prevăzută „înlocuirea stâlpilor din beton existenţi cu stâlpi metalici cu înălţimea de şase metri prevăzuţi cu una-două console metalice pentru prinderea corpurilor de iluminat stradal”. Vor fi 35 de stâlpi ornamentali şi 16 stâlpi zincaţi. Surprinzător este că nu se precizează nimic în legătură cu numeroşii stâlpi vechi, din lemn înnegrit, dintre care unii sunt înclinaţi ameninţător!
Conform proiectului, se va face canalizaţie pentru fibra optică, reţele de telefonie şi televiziune.
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 9.188.394 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni.

Istoria zbuciumată a unei ţevi

E greu de spus când ar putea demara lucrările de modernizare având în vedere istoria lungă lucrărilor executate până acum pe strada Cuza.
Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, în ianuarie 2014, aleşii locali au votat reabilitarea conductei de apă de pe strada Cuza, unde reţeaua era veche de veche de mai bine de 30 de ani.
Lucrările au început în luna mai 2015 şi ar fi trebuit să se încheie pe 30 noiembrie 2015. Numai că, în decembrie 2015, era finalizată doar înlocuirea conductei de apa pe lungimea de 705 metri liniari, din totalul de 1.350, iar firma executantă, Romlotus Instalaţii SRL, renunţase la contract. A fost necesară organizarea unei noi licitaţii, câştigate la finele anului trecut de SC Gendav SRL.
Pe parcursul execuţiei, s-a constatat necesitatea  unor lucrări suplimentare - protecţia conductei în zona strada Enescu - strada Labirint, completarea sistemului de hidranţi, refacerea căminelor de vane şi a stratului rutier şi pietonal pe zonele afectate de lucrări - hotărârea Consiliului Local trebuind modificată.
Nu mai puţin adevărat este că, pe toată durata construcţiei noii Primării (2015-2017), accesul utilajelor şi al echipamentelor grele ale companiei Tancrad pe şantier s-a făcut pe strada Cuza. Din acest motiv, înainte de inaugurarea sediului administraţiei locale, carosabilul, dar şi o parte dintre trotuare, au fost reparate în zonele puternic afectate de traficul greu.

Proiectanţi bucureşteni pentru strada gălăţeană

Proiectul de modernizare a străzii Cuza, documentaţia de lucrări şi devizul general au fost realizate de firma Global Service Proiect SRL, cu sediul în Bucureşti. La licitaţie, concurenţa a fost mare, nu mai puţin de opt ofertanţi s-au bătut pentru contractul cu o valoare totală estimată de 132.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire l-a constituit preţul cel mai scăzut, dovadă că Global Service Proiect a câştigat cu o ofertă de 68.500 de lei fără TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.