Jump to content

Ţările riverane Mării Negre se reunesc la Galaţi


 Share

Recommended Posts

Ţările riverane Mării Negre se reunesc la Galaţi

La eveniment vor participa reprezentanţi la nivel de primari, consuli şi preşedinţi ai camerelor de comerţ din România, Republica Moldova, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Abhazia şi Grecia.

Oraşul Galaţi găzduieşte în perioada 14-17 mai 2015 a 25-a Adunare Generală a International Black Sea Club (IBSC), organizaţie regională, non-guvernamentală şi non-comercială care sprijină consolidarea şi dezvoltarea cooperării în afaceri în zona Mării Negre. La reuniune, vor participa reprezentanţi la nivel de primari, consuli şi preşedinţi ai camerelor de comerţ din România, Republica Moldova, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Abhazia şi Grecia.

Pe agenda de lucru a Adunării Generale a IBSC de la Galaţi se află analiza rapoartelor de activitate pe ultimii trei ani, alegerea unui nou preşedinte, pentru un mandat de trei ani, propuneri de proiecte pentru agenda de lucru a noului preşedinte, aprobarea participării membrilor IBSC la evenimentele internaţionale.

Delegaţii la Adunarea Generală a IBSC vor avea întâlniri cu reprezentanţii camerelor de comerţ, industrie şi agricultură din Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Vaslui, cu reprezentanţii Zonei Libere, Parcului Industrial şi Tehnopol din Galaţi, cu conducerile universităţilor ”Dunărea de Jos” şi ”Danubius” Galaţi. Semn că s-ar putea lega şi o serie de parteneriate economice regionale care să aducă la Galaţi atât de mult aşteptaţii investitori.

Deschiderea oficială a lucrărilor Adunării Generale a IBSC va avea loc vineri, pe 15 mai 2015, în Sala Mare a Palatului Prefecturii, urmând ca restul acţiunilor aflate pe agenda de lucru să aibă loc la Parcul de Tehnologia Informaţiei sau la Hotelul Vega. Oaspeţii din ţară şi din străinătate vor vizita Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii la Dunărea de Jos şi vor face o plimbare pe Dunăre cu vaporul.

Link to comment
Share on other sites

Marius Stan a fost ales preşedinte al Clubului Mării Negre pentru următorii trei ani

Vineri, 15 mai, la Hotel Vega, în cadrul celei de-a 25-a Adunări Generale a Clubului Internaţional al Mării Negre, primarul Marius Stan a fost ales, prin vot unanim, preşedintele organizaţiei regionale. Sergei Bezdolnyi (Azov - Rusia), cel care a deţinut funcţia de preşedinte până acum, i-a predat ştafeta lui Marius Stan, pentru următorii trei ani.

"Suntem convinşi că prin venirea la preşedinţie a primarului Marius Stan se va dezvolta activitatea din punct de vedere economic. Oraşul Galaţi, prin aşezarea sa, face legătura cu Europa şi este o excelentă verigă pentru dezvoltare. Cu plăcere am predat astăzi prerogativele de preşedinte colegului meu, domnul Marius Stan, şi vreau să îi urez succes, energie şi victorie", a spus Bezdolnyi.

Primarul Marius Stan şi-a exprimat speranţa că va putea valorifica poziţia geografică şi va face din Galaţi un nod important pentru transportul de mărfuri.

Un prim proiect cu fonduri europene

Odată cu alegerea noului preşedinte al Clubului, s-a stabilit şi un program de dezvoltare, pentru următoarea perioadă, a oraşelor şi municipiilor membre. Astfel, deja s-a luat în calcul accesarea unor fonduri europene împreună cu bulgarii, pentru implementarea unui proiect. "Împreună cu doamna Gancheva, expertă în accesare de fonduri europene, am pus la cale un proiect pe care tot consiliul l-a agreat, intitulat GAVIG, care presupune accesarea unor fonduri, între 15-20 milioane de euro, pentru achiziţie de nave turistice pentru curse de croazieră pe traseul Galaţi - Silistra - Ruse. Urmează ca reprezentanţii Clubului să vină pe parcurs cu propuneri pentru a putea extinde acest traseu. Este un început", a explicat Stan.

De asemenea, potrivit acestuia, sâmbătă va avea loc reuniunea comitetului de afaceri al Clubului, unde se vor discuta şi aspecte legate de eventualele oportunităţi de afaceri în ţările membre, deci inclusiv la Galaţi. Clubul numără în acest moment nouă membri: România, Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Abhazia şi Georgia.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Marius Stan, la Moscova, la adunarea Clubului Internațional al Mării Negre

"Primarul municipiului Galați Marius Stan participă în perioada 25-29 aprilie 2016 la sesiunea de primăvară a Adunării Clubului Internațional al Mării Negre (IBSC), organizație al cărei președinte este", transmite Biroul de Presă al Primăriei Galați.

“Reuniunea de lucru IBSC este găzduită de capitala Federației Ruse, Moscova. În cadrul lucrărilor, primarul Marius Stan va cere sprijin membrilor IBSC pentru susținerea și promovarea proiectelor de dezvoltare a Galațiului la forurile europene”, mai tramsmite sursa citată.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Marius Stan s-a întâlnit, la Moscova, cu ambasadorul României în Federaţia Rusă

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, s-a întâlnit astăzi, la Moscova, cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Excelenţa Sa Vasile Soare. Întrevederea a avut loc la Ambasada României din Moscova. Tot la ambasadă, primarul Marius Stan a purtat discuţii cu fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită de lucru în capitala Federaţiei Ruse.

Primarul Marius Stan le-a vorbit celor doi înalţi diplomaţi români oportunităţile de investiţii în Galaţi şi proiectele majore aflate în curs de implementare în acest moment - subtraversarea Dunării, terminalul portuar multimodal şi drumul ocolitor - dar şi despre necesitatea construirii unui aeroport de mărfuri la Galaţi.

În calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Clubului Internaţional al Mării Negre (IBSC), primarul Marius Stan a discutat cu cei doi diplomaţi despre obiectivele organizaţiei pe durata mandatului său şi despre acţiunile viitoare, care au ca scop întărirea cooperării între membrii IBSC în domeniile afaceri, turism, dezvoltare regională.

Reamintim, primarul Marius Stan participă, în perioada 25 - 28 aprilie 2016, la sesiunea de primăvară a Adunării Generale a Clubului Internaţional al Mării Negre (IBSC), care are loc la Moscova. La reuniunea de lucru din capitala Federaţiei Ruse participă reprezentanţi ai majorităţii oraşelor membre ale Clubului din România, Bulgaria, Republica Moldova, Turcia, Grecia, Georgia şi Rusia.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Galați, „stație” pentru croazierele de pe Dunăre

Astăzi, la Galați a avut loc deschiderea reuniunii aniversare dedicate aniversării a 25 de ani de la înființarea Clubului Internaţional al Mării Negre (International Black Sea Club - IBSC), precum şi Conferinţei organizate de către Asociaţia TEHNOPOL „Ştiinţă şi Cercetare la malul Dunării”, aflată la a treia ediţie. Clubul Internațional al Mării Negre este o organizaţie non-guvernamentală internaţională care a fost creată în 1992 la Odessa - Ucraina cu scopul de a aduce alături oraşele şi oamenii din zona Mării Negre. Din Clubul Internațional al Mării Negre fac parte: România, Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Abhazia şi Georgia.

Potrivit primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, care este și președintele Clubului Internațional al Mării Negre, prin intermediul acestui organism se încearcă atragerea de finanțări europene pentru dezvoltarea proiectelor comune din turism și infrastructură, respectiv, prin includerea Galațiului pe harta opririlor navelor de croazieră de pe Dunăre, dar și prin realizarea de lucrări de consolidare a Falezei Dunării de la Galați.

Proiecte pentru turism și infrastructură la malul Dunării

“Încercăm o colaborare transfrontalieră cu Varna, Bulgaria și urmează să demarăm proiecte comune, suntem destul de avansați în discuții și sperăm să le depunem până la finele anului. Este vorba despre proiecte pe partea de turism dar și de infrastructură. Despre turism, trebuie să vă spun că facem eforturi de aduce la Galați unul din terminalele Schengen, vorbesc despre terminal la nivel de ponton, astfel ca vasele de croazieră să poată opri și pasagerii să poată păși pe tărâm românesc, la Galați. APDM are un terminal dar acela nu este nici pe departe conform cu cerințele actuale. În prezent  sunt două astfel de terminale la Tulcea, iar unul din ele ar trebui să ajungă la Galați cât de curând. Mai pot să vă spun că avem de o lună și jumătate de când am început discuțiile cu o companie de turism pentru ca Galațiul să fie un punct de oprire a navelor de croazieră. Deja au oprit, în ultimele luni, 5-6 nave, sper că gheața s-a spart și încet, dar sigur, cu eforturile Primăriei, Galațiul spre să devină un punct de atracție pe întinderea Dunării. Pasagerii ar putea vizita la Galați diverse monumente istorice, echipa Primăriei lucrează și la o hartă turistică ce va fi editată în termen de o lună, deja avem incluse 18 puncte de atracție turistică, de la Biserica fortificată Precista, Parcul Eminescu și Catedrala Arhiepiscopală până la Sinagoga Evreiască sau Palatul Episcopal. Tot pentru valorificarea turistică am alocat de la bugetul local 150.000 de lei pentru lucrări arheologice la Poarta Turcească și alte 250.000 de lei pentru Cavoul Roman, obiective pe care sperăm să le punem în valoare prin proiecte europene. Totodată sperăm să obținem o finanțare de 4,5 milioane de euro și pentru valorificarea turistică a Castrului Roman de la Barboși Tirighina, astfel încât Galațiul să revină acolo unde ne era locul pe când aveam aici peste 20 consulate.

Și din punct de vedere al infrastructurii lucrăm la proiecte, inclusiv la un proiect de accesibilitate a persoanelor cu dizabilități motorii de pe Faleza Inferioară pe cea Superioară, proiect care se va pune în parctică după finalizarea lucrărilor de consolidare a scărilor de la Faleză. Apoi, am decis să facem o monitorizare a dinamicii terenului de pe Faleza Dunării pentru că fostul studiu a fost realizat cu o monitorizare din satelit care din punctul nostru de vedere nu a reflectat realitatea. În plus, refacem studiul de fezabilitate privind consolidarea falezei, pentru că prețul inițial, de 80 de miloane de euro, mi se pare exagerat. Când vom avea toate cifrele vom vedea câți bani putem aloca de la bugetul local și câți putem atrage din alte surse, prin intermediul altor parteneriate, inclusiv Clubul Internațional al Mării Negre”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Potrivit Nataliei Budescu, de la Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, în curând vor fi accesibile două importante surse de finanțare pentru materializarea proiectelor regionale, fiind vorba despre două linii de finanțare România-Moldova și România-Ucraina, ambele însumând un buget total de peste 155 de milioane de euro. Liniile de finanțare ar putea susține financiar inclusiv proiecte de infrastructură, precum consolidarea Falezei Dunării de la Galați sau realizarea punctelor de trecere Bac România-Ucraina (Orlovka-Isaccea și Ismail-Tulcea), proiecte dezirabile încă din 1998, de la înființarea Euroregiunii ‘Dunărea de Jos’, structură de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odessa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir).

Prezent la reuniunea Clubului Internațional al Mării Negre, Emil Rapcea, consulul României la Odessa a punctat: “Această reuniune are o semnificație deosebită pentru că se desfășoară într-un context, la Marea Neagră, nu tocmai simplu, uneori tensionat, dar această apropierea pe care a determinat-o președinția executivă a Clubului Marea Neagră nu face decât să ne cunoaștem mai bine, să ne apropiem și să dezvoltăm un parteneriat dincolo de tensiunile care poate ar putea afecta mediul de la Marea Neagră. Pas cu pas lucrurile determină o mai multă încredere, înțelegere și prietenie”.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.