Jump to content

Hoţii de fier vechi au lăsat un cartier întreg fără apă


dcp100168

Recommended Posts

Hoţii de fier vechi au lăsat un cartier întreg fără apă

* Atacul a fost dat în noaptea de luni spre marţi, 11 - 12 mai, fiind afectate mai multe blocuri de pe strada Nae Leonard

Metoda furturilor pe sub pământ a secat, la propriu, robinetele a sute de apartamente din municipiul Galaţi. La primele ore ale dimineţii de marţi, locatarii blocurilor S de pe strada Nae Leonard s-au trezit nu doar că nu mai aveau apă rece, dar şi că apometrele, centrale sau individuale, dispăruseră peste noapte, ca urmare a „descinderii” hoţilor, care, asemenea cârtiţelor, au pătruns prin canalizări şi au ajuns cu precizie la contoare.

"De la mine din scară au furat două apometre individuale şi apometrul central. Le-au rupt de la ţeavă, efectiv. Este o gură de canalizare în afara gardurilor, în mijloc. Pe acolo intră şi merg prin canalizări, până în canalizarea sau subsolul fiecărui bloc. De la S1, S2, S3, cu scările aferente, S 13 şi de la grădiniţă au luat tot", ne-a spus Antonică Vlad, un gălăţean care locuieşte la blocul S3.

Cea mai grea lovitură au primit-o, se pare, vecinii de la scara 2, care s-au gospodărit şi şi-au făcut toţi branşamente individuale, cu apometrele montate în subsolul blocului. Nu au fost lăsaţi să îşi zidească intrarea din canalizare în subsol, iar hoţii au ajuns până la branşamente. "De acolo, au luat apometrul central şi încă 15 apometre individuale, montate, la indicaţiile lor, în subsolul blocurilor. Şi aşa de bine le-am montat că au venit şi le-au luat", ne explică domnul Vlad.

În cursul zilei de marţi, din toate canalizările aferente scărilor blocurilor S lipseau ţevile care susţinuseră apometrele sustrase, iar unele guri de canal musteau de apa scursă în urma vandalizării conductelor.

În schimb, la robinetele oamenilor nu curgea nicio picătură, locatarii fiind nevoiţi să îşi împartă timpul între aprovizionarea cu apă şi rezolvarea problemei apometrelor. "Acum nu avem apă tot cartierul. Nu interesează pe nimeni. Am fost la ei şi le-am zis că suntem buni platnici. Nu le pasă, deşi au fost oamenii şi au reclamat încă de dimineaţă. Nu au trimis nicio cisternă, nimic. Am adus apă din cimitir. Apoi am stat la coadă, am plătit şi trebuie să vină zilele astea să mi-l monteze. Un apometru e aproape 600 de lei. Am făcut cerere, au zis că e posibil să treacă mâine", adaugă proprietarul păgubit.

Alţi vecini care s-au trezi că trebuie nu doar sufere fără apă, ci şi să plătească de pe urma hoţilor, au găsit altă soluţie ca să scurteze chinul. Nu au mai aşteptat bunăvoinţa celor de la Apă Canal şi s-au apucat să remedieze cum au putut. "Am pregătit ţeava să o sudez. Apă Canal cică nu ne dă voie, dar o pun la loc, ca să putem da drumul la apă. Sunt o bandă organizată, care ştie pe unde să intre şi ce să fure. E prea de tot, la toate blocurile într-o noapte!”, a spus un locatar de la blocul S 13.

Locatarii afectaţi spun că au sesizat marţi şi poliţia cu privire la acest furtul care a lăsat fără apă un întreg cartier. La nivelul Secţiei 4 s-a întocmit un dosar penal pentru furt calificat, oamenii legii făcând cercetări pentru a aduna probe care să îi conducă la făptaşi.

Acest gen de atac la infrastructura blocurilor, fie că e vorba de conducte, fie de apometre, nu este nici pe departe primul. În urmă cu câteva luni, semnalam, în paginile ziarului nostru, un atac similar, comis la un bloc din centrul oraşului, de unde hoţii au furat, intrând prin subteran, 15 metri din conducta de canalizare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Teoria conspiraţiei sau o nouă afacere - (re)vânzarea apometrelor furate?!

În municipiul Galaţi acţionează, în ultima vreme, o reţea organizată de hoţi care fură... apometrele de la blocuri. Hoţii acţionează noaptea şi, din ce spun locatarii păgubiţi, într-o linişte deplină: „M-am trezit în noaptea de luni spre marţi, pe la ora 2.00 şi am văzut că nu e apă la robinet. La 8 dimineaţa am coborât la gura de canalizare, crezând că este vreo avarie şi lucrează cei de la Apă Canal. Acolo am aflat că au dispărut apometrele, atât cele generale, pentru câte o scară de bloc, dar şi cele individuale, ale celor care şi-au făcut branşamente individuale. Am rămas, toţi, fără apometre, vorbesc de mai multe scări ale blocurilor S3, S4, R5, R6, S13, S15, S16, inclusiv Grădiniţa de la parterul blocului S3. Problema este că nimeni din locatarii de la parter nu a auzit nimic, doar oamenii dorm cu geamul deschis... nu s-a făcut zgomot, au coborât prin canalul de vizitare, au lucrat curat, nu au distrus ţevile, au lăsat sigiliile şi au plecat”, povesteşte Alexandru Şerban, unul din locatarii păgubiţi. Păgubit pentru că, în afară de faptul că a rămas fără apă, a aflat că este şi bun de plată: „Cei de la Apă Canal ne-au spus că primul apometru pe care l-au pus a fost gratuit, dar ca să reia furnizarea apei potabile, vor pune un al doilea apometru, pe care trebuie să îl achităm noi, locatarii. Pentru apometrele generale lipsă, noi, locatarii trebuie să plătim acum în jur de 400 de euro, iar pentru fiecare apometru individual, 500 de lei”. Omul mai spune că, înainte de acest incident, asociaţia a dorit să pună un lacăt pe gura de canalizare, care asigură accesul în canalul de vizitare (şi, implicit, la apometre), dar „Apă Canal ne-au spus că nu avem voie, pentru că aşa le restricţionăm noi accesul la conducte, în caz de vreo avarie”.

Locatarii cred că hoţii sunt trimişi chiar de Apă Canal să fure apometrele!

Alexandru are şi o teorie despre cei care au furat apometrele: „noi credem că sunt, fie foşti angajaţi Apaterm puşi pe rău, care vând apometrele la fier vechi, pentru că fiecare apometru are bronz în el (în jur de un kilogram pentru fiecare apometru! - n.a.), fie sunt puşi chiar de cei de la Apă Canal să fure apometrele, astfel încât, apoi, societatea, să vândă locatarilor apometrele şi să facă profit... Probabil Apă Canal nu mai poate acoperi pierderile din reţea, pentru că mulţi şi-au pus branşamente individuale de apă, nu mai sunt la pauşal, şi s-au gândit să facă o afacere: plătesc hoţii să fure apometrele şi apoi obligă locatarii să cumpere altele, cu bani. Nu are cum altfel, din modul în care acţionează, aceşti hoţi ştiu unde să se ducă, cum să acţioneze şi încă un detaliu - dacă ar fi nişte simpli hoţi, furau şi apometrele de agent termic, că şi alea pot fi vândute la fier vechi, dar nu!, au dispărut doar apometrele de apă”.

Matei Marinela este o altă păgubită care spune, cu supărare că „abia îmi montaseră apometrul, că mi-am făcut branşament individual. Acum a trebuit să plătesc bani pentru a-mi pune un nou apometru, pentru a primi din nou apă... Nu este în regulă, va trebui să ne gândim la o modalitate de protecţie, pe viitor, că altfel... vom plăti de câte ori ni le vor fura hoţii”. „Cum ce facem? Stăm la pândă, punem lacăte sau sudăm nişte cutii metalice peste apometre, să nu le mai fure”, spune un alt locatar, Marin Gaiu, completând supărat: „ăştia au fost puşi de cineva, trimişi să fure. Un hoţ amărât fură şi el, unul, două, dar să fure 70 într-o noapte, cum e posibil? Au fost mulţi, au acţionat organizat”.

Apă Canal respinge vehement acuzaţiile

Acuzaţiile locatarilor - cum că hoţii ar fi, de fapt, mână în mână cu angajaţii Apă Canal, pentru ca societatea să prospere prin vânzarea, către locatari, a altor apometre noi - sunt respinse de Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al Apă Canal, care spune că în ultimele trei-patru zile li s-a reclamat că au fost furate peste 100 de apometre, din care 70 numai în noaptea de luni spre marţi: „Aşteptăm şi noi ca poliţia să prindă hoţii pentru a vedea cine sunt... Un apometru furat nu poate fi refolosit în sistemul de alimentare cu apă potabilă din judeţul Galaţi, pentru că fiecare aparat are o serie, pe care o citim cu cititoare de la distanţă, serie pe care noi am reclamat-o la poliţie ca fiind dispărută. În schimb, este posibil ca apometrele furate să fie comercializate la centrele de recuperare, însă prejudiciul este foarte mare în comparaţie cu banii pe care îi pot obţine din vânzarea la fier vechi a unui astfel de apometru”.

Reprezentantul Apă Canal a mai precizat de ce locatarii trebuie să achite contravaloarea noilor apometre: „Plata acestor contori se va face de utilizatori. Dacă poliţia va recupera contravaloarea acestor apometre furate, atunci locatarii care au plătit, vor primi înapoi sumele. Oricum, noi am convenit cu locatarii să ne poată plăti chiar în rate contravaloarea apometrelor. Conform legii, obligaţia SC Apă Canal este să monteze apometrul la limita de proprietate, de regulă în tunele tehnice, pentru aparatele de branşamentul blocurilor. Pentru cele individuale, montarea se face în subsolul blocului, tocmai în ideea că ne-am gândit că e o măsură de securitate în plus, dar iată, se pare că nu este suficientă... Din păcate, mai multe nu putem face. Orice măsură de securitate pe care o pot lua locatarii este binevenită”, a completat Cornelia Arnăutu, confirmând, însă, că Apă Canal nu permite sigilarea cu lacăt a gurilor de canalizare - „Lacăt nu este recomandabil, pentru că, dacă avem nevoie să intrăm în canal, în cazul unei intervenţii urgente, trebuie să umblăm să tăiem lacăte... Pe de altă parte, este imposbili să nu se audă zgomot de la un astfel de furt, iar  locatarii ar trebui să facă sesizări, să reacţioneze”.

O altă variantă ar fi securizarea apometrelor prin sudarea unor cutii din metal, care să le protejeze, o variantă demnă de Vestul Sălbatic, dar adecvată perioadei absurde prin care trece Galaţiul în ultimul timp…

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Si eu cred ca Apa Canal sunt nste mincinosi notorii. In Braila avem apometrele individuale montat in apartamente si le citim in fiecare luna si ducem indexul laasociatiile de proprietari. in Galati de ce nu se paote? In Galati de ce v-a interzis sa le montati in apartamente? Nu cumva pentru aisi asigura ei piatade desfacere pentru hoti? 

Link to comment
Share on other sites

In Braila avem apometrele individuale montat in apartamente si le citim in fiecare luna si ducem indexul laasociatiile de proprietari. in Galati de ce nu se paote?

Sunt tipuri total diferite de apometre, de precizie mai mare si cu citire de la distanta

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.