Jump to content

Reţeaua de distribuţie a Galaţiului nu permite încălzirea electrică a oraşului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Reţeaua de distribuţie a Galaţiului nu permite încălzirea electrică a oraşului

* Electrica avertizează că, dacă oamenii vor apela la mijloace electrice de încălzire, reţeaua de distribuţie a oraşului va ceda

Conducerea Electrica Galaţi a avertizat, într-o adresă transmisă Prefecturii, că, în cazul în care furnizarea căldurii în casele gălăţenilor nu se va face prin sistemul centralizat, ca până acum, iar oamenii vor apela la mijloace electrice de încălzire, reţeaua de distribuţie în municipiul Galaţi va ceda!

Directorul Cezar Cristian confirmă astfel oficial ceea ce „Viaţa liberă” anunţa încă din luna februarie a acestui an. Semnalul de alarmă al Electrica vine după ce prefectul de Galaţi, Dorin Otrocol, a cerut un punct de vedere furnizorului de energie electrică, pentru a şti ce îi aşteaptă pe zecile de mii de gălăţeni racordaţi la sistemul centralizat, în cazul în care autorităţile nu vor rezolva criza termoficării. "În noua situaţie creată în municipiul Galaţi prin sistarea bruscă a furnizării agentului termic în întregul sistem centralizat de încălzire, utilizarea energiei electrice distribuite consumatorilor casnici şi pentru încălzirea locuinţelor ar conduce la suprasolicitarea excesivă a actualelor reţele de distribuţie a energiei electrice din municipiu. Mai mult, trecerea la varianta de încălzire a locuinţelor prin utilizarea energiei electrice va afecta, în primul rând, instalaţiile electrice interioare (de apartament) ale consumatorilor, care nu sunt dimensionate pentru a suporta acest exces de putere absorbită", a precizat Cezar Cristian, directorul Electrica Galaţi.

Acesta a avertizat, totodată, că „această creştere de putere absorbită va conduce la afectarea componentelor reţelei de distribuţie (…) cu consecinţe grave în asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor în cauză, inclusiv pentru cei cu locuinţe individuale”.

Ce soluţii propune Electrica

Reprezentanţii furnizorului de energie electrică le-au propus autorităţilor realizarea unui studiu privind impactul utilizării exclusive a energiei electrice pentru încălzirea locuinţelor, pe zone de consum (cartiere sau blocuri), care să propună şi modalităţi alternative de încălzire a locuinţelor, fezabile tehnico-economic. Conducerea Electrica a propus şi „promovarea de programe subvenţionate de izolare termică (anvelopare) a scărilor de bloc”, precum şi „promovarea, în regim de urgenţă, de proiecte de centrale termice de cartier, cu utilizarea reţelei existente de distribuţie a agentului termic şi/sau proiecte de centrale termice de scară de bloc (pe gaze naturale sau electrice)”.

Protocolul CET - Primărie, discutat cu ministrul Energiei

Primarul Marius Stan s-a aflat, ieri, la Bucureşti, unde a participat la o nouă rundă de discuţii cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. În cadrul întâlnirii, ministrului i-a fost prezentat protocolul pe care Electrocentrale doreşte să îl încheie cu municipalitatea, în vederea achiziţionării şi montării cazanului pentru apă caldă. "Se vor conveni paşii următori pentru adoptarea documentului şi parafarea acestuia", a precizat Emanuela Turcu. Protocolul agreat cu Ministerul Energiei va fi supus votului aleşilor locali.

Prefectul de Galaţi a solicitat însă şi un punct de vedere din partea Romgaz, dar compania din Mediaş nu a furnizat, până la acest moment, un răspuns.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

De parca le-a interzis cineva sa-si imbunatateasca reteaua... Puteau face niste verificari (consum in general, pe intervale orare, pe luni etc.) si apoi sa-si mareasca/configureze reteaua conform realitatii si previziunilor pentru urmatorii ani...

Link to comment
Share on other sites

si cum sa-si configureze reteaua conform realitatii? sa inlocuiasca retelele aeriene si subterane? ai idee ce inseamna asta? stii cati km de cablu sunt necesari pt asta? stii in cat timp e realizabila? cine suporta costurile? e ca si cum ai cere constructorului Dacia sa echipeze masina cu un motor Ferrari. si asta nu mi se pare imposibil.

Link to comment
Share on other sites

Deci concluzia ta este ca nu se poate face nimic si ca orasul va ramane cu reteaua de acum 20-30 ani? Sau mai mult?

Nu am zis ca trebuiau sa o faca de pe o zi pe alta. Dar problema cu incalzire (dar si cu nivelul consumului de energie) e destul de veche. Lumea mai evoluaeza, mai apar chestii care acum douazeci de ani erau SF pentru romani: aer conditionat, panouri cu infrarosii pentru incalzire, computere etc. Poate individual nu consuma prea mult dar multiplicat cu milioanele de aparate cunsumatoare de energie e ceva. Se mai adauga si iluminatul public (aproape inexistent in ultimii ani ai lui Ceasca). Vorbesc numai de partea casnica plus cea "urbana", nu de cea industriala care s-a dus in cap, deci strict de ceea ce trebuiau sa faca desteptii astia. In privinta costurilor, investiile trebuie facute evident de ce-i care sunt proprietarii si administratorii retelei, care vor avea oricum grija sa-si recupereze inzecit banii. Crezi ca actualele retele nu sunt amortizare de ani si ani de zile?
 

Link to comment
Share on other sites

Eu cred ca sunt interese obscure. Vor sa intrerupa furizarea electicitatii si sa dea vina pe retea. La Braila CET-ul s-a desfiintat acum 2 ani si n-au fost probleme in nici una din ultimele 2 ierni. 

Link to comment
Share on other sites

Da Mikka, asta vreau sa zic! Panouri cu infrarosu, centrale electrice, folii radiante, radiatoare cu roca vulcanica, etc., toate astea cer modernizarea retelei electrice pt ca in configuratia actuala reteaua nu ar face face fata. Ori, daca tu nu stiai,  Electrica isi modernizeaza reteaua pe banii clientilor, rare fiind cazurile in care apar modernizari pe bani de la minister. Iar banii clientilor nu provin din facturile de energie electrica ci de la noii solicitanti care doresc sa se racordeze la retea. "vrei sa te racordezi la retea? pai trebuie sa suporti costurile montarii unui stalp, a unei firide sau a unei retele subterane ca sa putem ajunge cu instalatia la locul tau de consum. daca vrei. daca nu, nu ai lumina."

Link to comment
Share on other sites

Ce spui tu, mambo, e valabil pentru cei care vor sa se racordeze ca si "noi" consumatori. Si da, stiu, costa. Destul. Dar blocurile din oras, gradinitele, scolile etc.  sunt de zeci de ani de zile clienti. Crezi ca daca le vor crapa trasformatoare sau ce mama naibii mai au ei, vor umbla cu sapca in mana pe la locatari sa doneze niste bani? Pe ideea ta, nici dupa vreun viscol sau furtuna nu ar trebui sa intervina, nu? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.