Jump to content

Legea micului fermier se zbate în chinuri


dcp100168

Recommended Posts

Legea micului fermier se zbate în chinuri. Producătorii nu au hârtii, iar samsarii îşi văd de profit

* Aplicarea Legii 145/2014, prin care statul voia să protejeze producătorii agricoli autentici, merge greu

Ori textul legii lăsa prea mult loc de interpretare, ori românii nu-s făcuţi să se înţeleagă între ei, un lucru e sigur: eliberarea documentelor care-i sunt mai nou indispensabile ţăranului - atestatul de producător şi carnetul de comercializare - e tare anevoioasă. S-au depăşit deja o mulţime de termene limită şi nervii tuturor s-au întins la maxim. Lucrurile încă se mişcă greu. Ba, parte dintre instituţiile care trebuie să o aplice legea 145/2014 constată acum că sancţiunile ar fi prea aspre şi că, la o simplă greşeală, ţăranul riscă să rămână şi fără cămaşa de pe el.

Cum ar fi trebuit să meargă sistemul?

Producătorul este cel care trebuie să se adreseze Primăriei, pentru a obţine un atestat de producător. E interesul lui imediat, în condiţiile în care acest atestat îi este musai necesar ca să îşi poată vinde marfa, fie la piaţă, fie din poartă. Atestatul va conţine date precise legate de suprafaţa de teren cultivată sau de efectivul zootehnic pe care îl are şi de produsele comercializabile care se obţin de pe urma exploatării acestora. Primăria trebuie să scoată din Registrul Agricol pe care îl are în administrare datele legate de suprafeţe şi culturi şi să le înscrie în certificat.

La rândul său, fermierul trebuie să se adreseze şi unei asociaţii sau Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) de circumscripţie pentru a obţine şi un aviz consultativ. În termen de cinci zile de la depunerea actelor, Primăria trebuie să îi elibereze acestuia atestatul de producător. În baza atestatului de producător proaspăt obţinut, tot de la Primărie, fermierul îşi poate ridica şi carnetul de comercializare care conţine mai multe secţiuni. Mai întâi, e secţiunea care constă în cinci file pe care fermierul trebuie să le completeze cu datele legate de marfă şi transportul acesteia, înainte de a pleca la piaţă cu marfa, dar şi la întoarcerea de la piaţă. Apoi, mai sunt 40 de seturi de autocopiative.

Fiecare set conţine o foaie albă, una roz şi una verde. După completare, fila albă merge la cumpărător, cea roz rămâne la fermier, iar cea verde rămâne în carnetul de comercializare. Când carnetul se termină, producătorul merge la primărie, de unde primeşte un alt carnet, dar numai după ce îl predă pe cel vechi. Dacă lucrurile s-ar fi mişcat aşa cum trebuie, la 1 mai toţi producătorii autentici (dar niciun samsar) ar fi trebuit să aibă actele şi să vândă fără griji.

Cum stau lucrurile acum

La acest moment, adică la aproape două săptămâni de la termenul limită de aplicare a legii, cei mai mulţi dintre producători vând fără să aibă atestatul de producător şi carnetul de comercializare. Motivul: neînţelegeri birocratice, pe toată linia. Parte dintre primari nu le-au eliberat, la timp, adeverinţe fermierilor. De ce adeverinţe? Pentru că acestea le sunt necesare la obţinerea avizului consultativ din partea asociaţiilor profesionale. Din lipsă de timp sau de oameni pe care să-i însărcineze cu aceste treburi, parte dintre primari au amânat eliberarea documentelor. Apoi, multe dintre asociaţiile de producători au venit fiecare cu rigori proprii şi au întârziat, la rândul lor, procesul de eliberare. Evident că şi unii dintre producători, în ciuda faptului că e interesul lor să obţină cât mai repede aceste acte, s-au împiedicat pe ici, pe dincolo şi au întârziat, la rândul lor, procesul.

„S-a recurs până acum la tot felul de metode ca să li se permită producătorilor să-şi vândă marfa. De acum însă, lucrurile încep să intre în normal şi oamenii îşi procură atestat şi carnet. Încep să vină cu ele, la tarabă. Din păcate, legea e, din punctul nostru de vedere, prea aspră cu ei, aşa că am propus deja o modificare, prin intermediul asociaţiilor noastre profesionale, în sensul diminuării amenzilor. Nu e totuşi corect să-l amendezi atât de aspru, cu până la 22.500 de lei, pe producător în condiţiile în care ar face o greşeală sau ar fi neatent”, a precizat directorul SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA, Eugen Zaharia. „Lucrăm în acest moment pentru a satisface toate solicitările producătorilor agricoli şi pentru a-i ajuta să aibă, cât mai curând posibil, documentele în ordine”, ne-a declarat Elena Patriche, preşedinta Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Galaţi.

Nu toate asociaţiile de producători au specialişti cu ajutorul cărora să verifice, în teren, dacă cele declarate de solicitantul atestatului de producător sunt reale. În aceste condiţii, singurii care ar trebui să facă verificările sunt primăriile. Or, tocmai pe la primării se descurcau şi până acum samsarii care se dădeau drept producători. Iar condiţiile acestor tulburări  birocratice şi a confuziei care s-a creat în sistem, s-ar putea ca samsarii să-şi croiască liniştiţi drum înapoi la tarabe.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.