Jump to content

Primarul le promite gălăţenilor că vor avea căldură la iarnă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primarul le promite gălăţenilor că vor avea căldură la iarnă

"Cu certitudine, la iarnă va fi căldură pe acelaşi sistem al CET", a declarat joi, 14 mai, într-o conferinţă de presă, primarul Marius Stan. Mai mult, edilul promite că, pentru a nu se mai întâmpla ca până acum, când bun-platnicii rămâneau în frig din cauza vecinilor datornici, se vor face contracte individuale. "Sper să putem implementa, până reluăm furnizarea apei calde, softul acela care să ne permită să vedem în timp real tot ce se încasează la asociaţii, orice leu intrat pe apă caldă şi căldură. În felul acesta, mai închidem nişte robinete. Vor fi contracte individuale de agent termic", a declarat Stan.

Protocolul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Galaţi, prin intermediul unui sistem de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) integrat - producere, transport, distribuţie şi furnizare - a ajuns deja pe masa consilierilor locali. Stan spune că unele din prevederi vor fi modificate. De exemplu, cea care prevede punerea în funcţiune a cazanului de apă fierbinte adus de la Brăila până pe 31 martie 2016.

"Am şters cu cariocă neagră imediat. 31 august este ultimul termen-limită. Semnând protocolul cu CET, devenim împreună o entitate care produce, distribuie şi transportă energia, fie că e vorba de apă caldă, fie de căldură la iarnă, dar vom avea şi noi un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă activitatea CET. Dacă suntem parteneri, suntem parteneri cu drepturi egale, nu numai Primăria să plătească atunci când nu plăteşte populaţia", a declarat Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Multe idei, zero soluţii - termoficarea cu multe "moaşe" rămâne în faliment

Luarea unor măsuri care să ducă la salvarea sistemului de termoficare din Galaţi este împiedicată de multitudinea opiniilor divergente manifestate în plan local cu privire la soluţiile cele mai potrivite, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Cătălin Beciu, întrebat fiind de jurnalişti de ce se tergiversează luarea unei decizii privind soarta Electrocentrale.

"Multitudinea de puncte de vedere împiedică luarea unei decizii. Aveţi o grămadă de grupuri şi grupuleţe, care au o grămadă de idei în legătură cu această problemă. Şi în momentul în care vin hârtii cu soluţii care se bat cap în cap, cu solicitări care se bat cap în cap şi nu vine un punct de vedere unitar în interesul comunităţii, care să spună clar „asta vrem”, evident că punctul de vedere întârzie", a explicat Cătălin Beciu, prezent, ieri, la Galaţi la dezbaterea dezbatere pe tema „Economia judeţului Galaţi între realitate şi necesitate. Căi şi modalităţi de relansare economică”, organizată de Patronatul IMM-urilor Galaţi.

La rândul său, consilierul onorific în cadrul Ministerului Economiei, Felix Căprariu, a arătat că, pentru rezolvarea problemei termoficării Galaţiului şi Electrocentrale este nevoie de soluţii pe termen lung, "pe o perioadă mai lungă de 30 zile". "O soluţie trebuie să vină în ansamblu, nu numai sub formă de valorificare sau de transfer al unor active dintr-o autoritate în alta. Trebuie să se vină cu o strategie bine gândită, pe o durată cât mai mare, cu un concept nou, în care să accepţi că trebuie să evoluăm, că un punct important în sectorul de termoficare este cercetarea, să accepţi că Galaţiul are ocazia de a-şi schimba gândirea din punct de vedere al termoficării şi al surselor de energie", a spus Căprariu.

Iar o viziune care să rezolve atât problema termoficării, din păcate, nu există. „În momentul în care ne veţi indica un traseu, o să facem tot ceea ce putem în spiritul lucrurilor pe care ni le-aţi cerut", a precizat Cătălin Beciu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Nicio asigurare că vom avea căldură la iarnă

Municipalitatea nu poate da asigurări, în acest moment, că locuitorii oraşului Galaţi vor avea căldură în iarna ce va urma. "Sunt, în continuare, subiecte de discuţie. Am fost în evaluare, împreună cu Electrocentrale şi Calorgal, cu specialişti de la BERD, care au venit, au făcut discuţii cu cei din producţie, transport şi distribuţie", a spus viceprimarul Florin Popa, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurate la Prefectură.

La sfârşitul iernii, potrivit statisticilor oficiale, 62.000 de familii din Galaţi depindeau încă de sistemul de termoficare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Avem trei variante, nu şi perspective. Încălzirea Galaţiului în iarna viitoare a „încremenit” în căutarea soluţiei tehnice]

Municipalitatea nu deține la acest moment soluția tehnică care ar putea fi adoptată pentru asigurarea încălzirii în sistem centralizat a celor 58.300 de apartamente care mai sunt racordate la sistem. De la oprirea sistemului de termoficare, pe 1 aprilie și până în prezent au fost luate câteva măsuri care ar facilita reluarea furnizării. Au fost transferate punctele termice de la Apaterm la noua societate de distribuție, Calorgal SA, au fost transferați la aceeași societate și o parte dintre angajații Apaterm, dar sistemul este în continuare blocat, după ce CET-ul Electrocentrale a intrat în insolvență, iar Apaterm în faliment.

Varianta 1: trei CET-uri în loc de Electrocentrale

În februarie, Consiliul Municipal a aprobat „Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi”, prin care este recomandată descentralizarea producției de energie, adică renunțarea la actualul sistem de producere a agentului termic primar la  CET-ul de pe platforma ArcelorMittal, la 7-8 km de oraș și pomparea acestuia în magistrale cu diametrul de 1.200 mm, cu costuri foarte mari și trecerea la producerea energiei termice în centrale apropiate de cartierele orașului. Descentralizarea termoficării presupune împărțirea Galațiului în 3 zone, fiecare cu propriul sistem de termoficare. Acea variantă, cu trei centrale în cogenerare, finalizarea modernizării punctelor termice și înlocuirea conductelor de termoficare ciuruite de rugină costa 125 milioane euro. Varianta mai ieftină, numai instalarea și punerea în funcțiune a celor trei CET-uri, costa numai 44 milioane de euro.

Varianta 2: preluarea Electrocentrale de către Calorgal

O variantă pentru care primarul Marius Stan a încercat să obțină acordul Ministerului Energiei și a Guvernului a fost preluarea Electrocentrale de către noul distribuitor local, Calorgal. Aceasta ar presupune însă ștergerea datoriilor Electrocentrale înainte de preluarea de către Calorgal și lucrurile se complică, pentru că trebuie să își dea acordul Ministerul Finanțelor.

Varianta 3: specialiștii BERD spun că s-ar putea rezolva cu 60 milioane euro

A apărut și o altă variantă care deschide și calea spre găsirea finanțării. În luna aprilie, a venit la Galați o echipă de specialiști de la Banca Europeană pentru Reconstrucți și Dezvoltare (BERD) care au evaluat situația existentă și neoficial au comunicat că reluarea furnizării căldurii și apei calde în sistem centralizat ar putea costa numai 60 milioane euro.

Deocamdată, incertitudini

Deocamdată edilii au aceste variante, dar nu pot lua nicio decizie pentru că nu au fost prezentate documentele finale: „Referitor la furnizarea agentului termic pentru furnizarea energiei termice pentru încălzire în iarna acestui an, sigur, sunt în continuare subiecte de discuție. Noi am fost în evaluare cu Electrocentrale și Calorgal de către un colectiv de specialiști de la BERD, au venit, au discutat cu cei din producție, transport și distribuția energiei termice, au făcut scenarii cu privire la reluarea furnizării. Până la momentul de față, scenariile sau variantele pentru furnizarea agentului termic pentru iarna viitoare nu au căpătat o cale de urmat imediat, având în vedere volumul mare al lucrărilor reparații și modernizare și de redimensionare a instalațiilor. În cel mai limitativ scenariu cheltuielile depășesc 60 de milioane de euro. Încă nu sutem în postura în care să luăm o decizie, pentru că nu au fost prezentate documentele finale pe studiile care s-au făcut”, a precizat viceprimarul Florin Popa la ședința de astăzi a Colegiului Prefectural.

Potrivit lui Popa, joi este programată vizita la Galați a ministrului Energiei, Andrei Gerea și atunci ar putea fi luată o decizie care să contureze soluția tehnică ce va fi adoptată.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Autorităţile nu ne asigură că vom avea căldură la iarnă. Încălzirea, încă în faza de "discuţii"

* „Scenariile sau variantele de furnizare a agentului termic pentru iarnă încă nu s-au definitivat”, a declarat viceprimarul Florin Popa

Deşi mai sunt doar patru luni de zile până când în casele oamenilor se va instala frigul, cel puţin la nivel teoretic, autorităţile locale nu au adoptat nicio măsură concretă pentru ca zecile de mii de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare să poată fi încălzite la iarnă. Aşa se face că, în prezent, nici reprezentanţii municipalităţii, nici cei ai Electrocentrale nu pot da asigurări că gălăţenii vor avea căldură în case în sezonul rece.

Prin contractele pe care Calorgal le încheie, în această perioadă, cu asociaţiile de proprietari, noua societate de termoficare din municipiul Galaţi îşi ia angajamentul, de altfel prevăzut în lege, „să înceapă furnizarea energiei termice pentru consumatorii de tip urban atunci când se înregistrează timp de trei zile consecutiv, în intervalul orar 18,00 - 06,00, a unor valori medii de temperatură a aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici (…)”. Fapt care îi face pe gălăţeni să se întrebe, pe bună dreptate, dacă distribuitorul de apă caldă şi căldură îşi va putea respecta obligaţiile contractuale.

Scenarii nedefinite şi nicio cale de urmat

Subiectul încălzirii apartamentelor captive în sistemul centralizat de termoficare a fost abordat, din nou, marţi, la Prefectură, în şedinţa Comisiei de Dialog Social. Viceprimarul Florin Popa, reprezentantul Primăriei la întrunire, a afirmat că „sunt în continuare subiecte de discuţie”, dar a recunoscut că, la acest moment, „scenariile sau variantele de furnizare a agentului termic pentru iarnă încă nu s-au definit şi nu au căpătat o cale imediată de urmat”.

În schimb, reprezentantul municipalităţii a reiterat că se ia în calcul modernizarea sistemului centralizat de termoficare, aflat în colaps la acest moment, cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Conform acestuia, suma necesară pentru „reconfigurarea capacităţilor de producţie, modernizarea instalaţiilor de transport, care acum sunt supradimensionate” ar depăşi 60 de milioane de euro.

BERD recomandă menţinerea sistemului

Florin Popa a confirmat că au existat mai multe discuţii şi analize între specialiştii BERD, reprezentanţii CET, Calorgal şi cei ai Primăriei, iar recomandarea delegaţilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost menţinerea sistemului centralizat în funcţiune şi modernizarea acestuia.

„Am fost în evaluare, împreună cu Electrocentrale şi Calorgal, cu specialişti de la Banca Europeană de Dezvoltare, care au venit, au făcut discuţii cu cei din producţie, din transport şi distribuţie. Au făcut scenarii care să vizeze reluarea furnizării. Şi ei vin şi spun acelaşi lucru: ar fi foarte bine să nu renunţăm la sistemul centralizat şi toată construcţia de modernizare să se efectueze pe reţeaua existentă, dar cu anumite cerinţe, care trebuie respectate, în legătură cu numărul celor aflaţi în reţea pentru a fi beneficiarii agentului termic. În condiţiile în care în Galaţi cu siguranţă numărul apartamentelor şi al agenţilor economici nu mai este ca atunci când a fost construit acest sistem, este foarte greu să le spui celor care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat că nu le dăm voie. Pentru că îi obligăm să rămână în sistemul centralizat. Fiecare are posibilitatea să opteze (…) În cel mai limitativ scenariu, cheltuielile depăşesc 60 de milioane de euro. Încă nu suntem în postura în care să luăm o decizie”, a afirmat viceprimarul.

Căldură, doar cu protocol şi garanţie financiară

Conducerea Electrocentrale ne-a declarat că pentru ca gălăţenii să poată primi căldură în iarna ce va urma, CET trebuie să obţină acordul creditorilor pentru eşalonarea datoriilor curente, de peste 50 de milioane de lei, pe care le înregistrează către Romgaz şi Transgaz. Reprezentanţii Electrocentrale susţin că societatea are de recuperat datorii curente de 64 de milioane de lei de la falimentata Apaterm, aferente regimului de iarnă trecut.

„Aşteptăm acceptul creditorilor pentru eşalonarea acestor datorii. Am avut mai multe discuţii pe acest subiect şi cred că vom reuşi să obţinem acordul lor. Ceea ce nu se ştie este că eşalonările presupun ca, până la data de 30 septembrie, datoriile să fie achitate”, ne-a spus Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Aceasta nu este însă singura condiţie de care depinde producerea şi livrarea agentului termic pentru încălzirea locuinţelor. Electrocentrale a impus municipalităţii semnarea unui protocol, iar una dintre condiţiile prevăzute în document este, ca şi în cazul achiziţiei cazanului de apă fierbinte de la Brăila, constituirea unui avans sau a unei garanţii financiare.

„Modalitatea de constituire a garanţiei este problema municipalităţii. Nu mai vrem să rămânem cu facturi neîncasate”, a afirmat reprezentantul Electrocentrale.

Dacă ţinem cont însă de faptul că viceprimarul Florin Popa a declarat, cu două zile în urmă, la Prefectură, că solicitarea CET, privind constituirea unei garanţii financiare ori unui avans, este ilegală şi că municipalitatea nu poate garanta „cu veniturile obţinute din taxe şi impozite plata facturilor pentru asociaţiile de proprietari”, scenariul devine şi mai complicat.

Rămâne de văzut cum vor reuşi autorităţile să pună la punct o strategie coerentă şi eficientă pentru reluarea furnizării căldurii în casele oamenilor. Cert este că, încă de când CET şi-a întrerupt activitatea, gălăţenii bun-platnici s-au debranşat pe capete de la sistemul centralizat şi continuă să o facă, întrucât s-au săturat să fie batjocoriţi, pe banii lor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Marius Stan, în chestiunea căldurii: „Oamenii ne pot întreba la un moment dat de ce subvenţionăm neplata în loc să dezvoltăm oraşul”

Edilul Galaţiului a precizat că municipalitatea a plătit în ultimii trei ani subvenţii pentru apa caldă şi căldură însumând aproape 18 milioane de euro, bani de care au beneficiat doar cei care se încălzesc centralizat, adică 60% dintre gălăţeni. Ceilalţi 40% sunt egali cu restul doar la plata impozitelor, nu şi la subvenţii.

La ultima şedinţă de Consiliu local, primarul Galaţiului, Marius Stan, a pus, pentru prima oară în mandatul său, problema echităţii acordării subvenţiilor pentru energia termică. „Pe o evaluare făcută, aşa, grosso modo, în trei ani din acest mandat am dat peste 70 de milioane de lei pentru subvenţie. Pe bună dreptate, orice alt cetăţean care nu e dependent de sistemul centralizat ne poate întreba cu ce drept noi, Consiliul Local, Primăria, am refuzat să ducem aceşti bani în dezvoltarea oraşului şi i-am dus pe subvenţie”, a spus Marius Stan.

Este de menţionat că doar 60% dintre locuitorii Galaţiului beneficiază de energie termică (apă caldă şi căldură) în sistem centralizat, ceilalţi 40% având surse de apă caldă şi de căldură independente. Aceştia din urmă nu beneficiază de subvenţii din partea primăriei, deşi plătesc impozite la fel ca toată lumea şi, cel puţin în teorie, sunt egali în drepturi cu cei branşaţi la reţeaua publică. De altfel, în ultimele zile s-a vorbit destul de mult despre un grup de iniţiativă care vrea să strângă semnături pentru a acţiona Consiliul local în judecată şi să ceară daune pentru subvenţionarea discriminatorie a încălzirii locuinţelor.

Parcă pentru a confirma suspiciunile, primarul s-a arătat deranjat de faptul că o mare parte din banii plătiţi ca subvenţii s-au dus, de fapt, pentru.încălzirea locuinţelor rău-platnicilor. „Pe mai departe, dacă sistemul se opreşte, nu vom mai putea da un răspuns care să permită celor care abuzează de sistemul centralizat să fiinţăm aşa”, a mai spus Marius Stan.

Curg banii către Calorgal

La ultima şedinţă de CL, aleşii au rectificat bugetul local de venituri şi cheltuieli al municipiului şi au majorat capitalul social al Calorgal SA (noua firmă de distribuţie a agentului termic în Galaţi) cu suma de 1,5 milioane de lei, ajungând la 4,9 milioane. Cei 1,5 milioane de lei au fost viraţi în conturile Calorgal, iar de acolo au ajuns integral la ArcelorMittal, ca avans pentru energia termică ce va fi livrată sub formă de apă fierbinte.

Link to comment
Share on other sites

Viaţa e pe bani, căldura la fel. Ce condiţii trebuie îndeplinite ca să poată fi asigurată încălzirea în sistem centralizat

Peste exact trei luni se va pune problema punerii în funcțiune a sistemului de termoficare pentru a fi asigurată încălzirea celor 58.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, însă deocamdată doar se vorbește despre o organizare a sistemului aflată la stadiul de idee, nici măcar proiect, pentru care va trebui să fie găsită și o formă juridică.

Deocamdată știm cum stau lucrurile. Lăsând deoparte falimentul Apaterm și problema datoriilor care vor fi recuperate pe cale juridică, referindu-ne doar la prezent și viitor, situația este destul de complicată, pentru că Electrocentrale SA nu va mai produce și furniza agent termic către punctele termice ale Calorgal SA decât dacă sunt de acord Romgaz și Transgaz, care în schimbul acestui acord vor garanția că își vor recupera suma totală de 57 de milioane de lei pentru gazele furnizate în iarna trecută.

„Electrocentrale SA este în insolvență și are un comitet al creditorilor, Creditorul principal este Romgazul, căruia poate să nu îi pese de Galați. Sunt societate comercială listată la bursă și nu mai pot ei de suferințele gălățenilor și spun:«Nu funcționezi la Electrocentrale până când această societate nu demonstrează că funcționează în condiții de securitate financiară și pe plus, nu pe minus»”, a declarat primarul Marius Stan la conferința de presă organizată cu prilejul vizitei la Galați a ministrului Energiei, Andrei Gerea.

Romgaz şi Transgaz vor scrisoare de garanție bancară

Dacă ministrul Energiei a preferat să aibă un mesaj ceva mai populist, exprimându-și încrederea că se va ajunge la o soluție viabilă, administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, care este în același timp administratorul CET-ului aflat în subordinea ministrului Gerea, dar și mediatorul între Primăria Galați și creditorii Electrocentrale, Romgaz și Transgaz, a explicat tranșant care sunt condițiile puse de adunarea creditorilor:

„Următorul pas este furnizarea de căldură din 1 octombrie, cel târziu 1 noiembrie. Pentru aceasta, este nevoie ca noi, Electrocentrale Galați, să găsim o soluție de plată, eșalonare, respectiv garantare, a datoriei curente, pe care noi o înregistrăm  față de Romgaz și Transgaz. Vă reamintesc că această datorie curentă vine din iarna trecută, iarna 2014 – 2015, când societatea noastră a livrat agent termic și din păcate nu a încasat corespunzător, distribuitorul intrând în faliment.

Reluarea efectivă a serviciului de livrare a agentului termic depinde, bineînțeles, de o garanție pe care adunarea creditorilor de la Electrocentrale ne-a solicitat-o, că nu vom mai ajunge în situația anterioară. Și reamintesc un lucru: societatea noastră, Electrocentrale, a intrat în insolvență în condițiile în care avea de încasat peste 400 de milioane de lei, iar totalul datoriei era de doar 200. Știm cu toții ce s-a întâmplat. Creditorii Electrocentrale pun niște condiții clare: că vor mai da combustibil acestei societăți dacă este și plătit și au pus această condiție de garanție. Că forma ei se negociază, că va fi scrisoare de garanție bancară sau altă variantă legală, în felul acesta vom putea relua livrarea de agent termic”, a spus Sinan.

Ministerul Energiei confirmă cererile Romgaz și Transgaz

Într-un comunicat dat publicității de Ministerul Energiei este confirmată cererea Romgaz și Transgaz: „În ceea ce privește asigurarea agentului termic necesar încălzirii populației din municipiul Galați în sezonul de iarnă, aceasta este strict condiționată de achitarea/reeșalonarea/garantarea de către Electrocentrale Galați a serviciilor de furnizare și transport de gaz metan către Romgaz SA Mediaș și Transgaz SA, suma datorată ridicându-se la 57,8 milioane lei”, se spune în comunicatul menționat.

Prima condiție neîndelplinită: garanția bancară

Primarul a explicat în aceeași conferință de presă că Legea Administrației Publice Locale interzice unei primării să emită o scrisoare de garanție bancară. Marius Stan încearcă să înlocuiască scrisoarea de garanție bancară cu „cash”, încercând să obțină o sumă de la Fondul de Rezervă al Guvernului cu care să poată plăti în avans contravaloarea gazelor livrate de Romgaz și Transgaz.

„Sunt încă negocieri pentru că sunt niște legi în care trebuie să ne încadrăm, legi care nu ne permit să emitem tot felul de garanții bancare către un terț. E legea pe care funcționăm și încercăm să găsim soluții. Din desele drumuri pe care le-am făcut la Ministerul Enegiei, la Guvern și Ministerul Dezvoltării, până acum răspunsul nu este unul satisfăcător: fondul de rezervă este pe undeva pe la zero. Dacă anul trecut am beneficiat de 10 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, eu sper să se găsească și pentru acest an. Asta este și o rugăminte către domnul ministru Gerea, să găsim un sprijin de la Guvern pentru a asigura o garanție pentru plata în avans a gazelor naturale, care este o condiție de bază a acestui protocol”, a declarat Marius Stan.

Ruleta rusească

Primarul speră să obțină de la Fondul de Rezervă al Guvernului o sumă de 10-15 milioane de lei, atât cât să fie plătită în avans cantitatea de gaze consumată pentru prima lună de încălzire centralizată.

Pentru a doua lună de încălzire, să spunem decembrie, banii care ar trebui să constituie „garanția” cerută de Romgaz și Transgaz, plata în avans, ar trebui să se adune din facturile plătite la întreținere de gălățeni în a doua parte a lunii noiembrie. Dar miza pe astfel de încasări devine un gen de „ruletă rusească”.

Să ne amintim că și în noiembrie – decembrie 2014 s-a întâmplat la fel. Pe 3 decembrie Electrocentrale a notificat Primăria că va întrerupe în totalitate furnizarea începând cu 15 decembrie dacă nu își încasează banii și pe 15 decembrie chiar a fost întreruptă încălzirea în întreg orașul timp de câteva ore. Au venit banii de la Guvern și cu ce s-a mai încasat a fost asigurată încălzirea până la jumătatea lui ianuarie, când au fost debranșate zeci de asociații.

Dacă situația se va repeta în acest an, va rămâne în frig întreg Galațiul, pentru că de această dată cel care va închide robinetul va fi Romgaz și fără gaze naturale toate cele 58.000 de apartamente vor rămâne în frig.

O asociere în care Galațiul intră cu creditul BEI?!

După vizita la Galați a ministrului Andrei Gerea, biroul de presă al Ministerului Energiei a dat publicității un comunicat de presă în care citează declarațiile făcute de ministru la Galați. Dar declarația din comunicat este ceva mai nuanțată, apărând mici detalii pe care ministrul nu le-a spus la Galați. Spre exemplu, dacă la Galați Andrei Gerea a spus că în noua asociere „municipalitate – CET-ul Electrocentrale – Romgaz”, compania de gaze va fi sigur unul dintre asociați, în declarația din comunicat punctul de vedere este oarecum rezervat, formularea fiind „și, posibil, Romgaz”. De aici trebuie să înțelegem că Romgaz nu are nevoie de nicio asociere, ci doar de garanția că își va încasa banii pe gazele furnizate. Lucru perfect normal.

Tot din declarația din comunicat mai aflăm că în această asociere municipalitatea va intra cu un aport în natură – instalațiile Calorgal, adică rețele de conducte, puncte termice etc., dar și cu un aport de capital, cu cele 45 de milioane de euro pe care Primăria Galați ar urma să îi împrumute de la Banca Europeană de Investiții (BEI):

„Căutăm cea mai eficientă soluție de reorganizare a sistemului de termoficare în municipiul Galați. Este nevoie de o asociere din care să facă parte Consiliul local Galați, Electrocentrale Galați și, posibil, Romgaz. Municipalitatea trebuie să devină acționar majoritar în noua societate și să vină atât cu un aport de capital asigurat din fonduri obținute de la BEI, cât și cu aport în natură, reprezentat de bunuri aflate în proprietate care în prezent sunt concesionate distribuitorului Calorgal. Datoriile nu se pot șterge pur și simplu. Nicio entitate nu poate exista dacă se perpetuează neplata serviciilor, iar asocierea nou creată nu trebuie să plece la drum cu un handicap” - a afirmat Andrei Gerea, se spune în comunicat.

În primul rând să remarcăm că se cam discută de „blana ursului din pădure”, pentru că dacă BEI nu acordă împrumutul este clar că înțelegerea cade și nu vom mai avea termoficare la Galați, nici la iarnă, nici pe viitor.

În condițiile în care Galațiul intră în ceea ce pare să devină asocierea Electrocentrale - Calorgal și cu instalațiile Calorgal, dar și cu cele 45 de milioane de la BEI, parcă se schimbă lucrurile și poate că situația ar trebui foarte bine gândită. Întrebarea este cine și cum va administra acești bani, pentru că dacă va fi o administrare păguboasă, Galațiul va pierde cam tot ce ar putea însemna furnizare de căldură și apă caldă.

Miniștrii vin și pleacă, iar soluțiile încurajate de ei au cam aceeași soartă. Apar și dispar.

În altă ordine de idei, cu ceea ce intră Galalațiul în asociere, adică punctele termice și cele 45 de milioane de euro, poate fi pusă în practică soluția tehnică recomandată de specialiștii care au realizat Strategia de termoficare a Municipiului Galați, care a și fost aprobată în februarie de Consiliul Municipal, în care se prevede zonarea termoficării Galațiului, fiecare din cele trei zone urmând să aibă fiecare câte o nouă centrală în cogenerare și propriul sistem de termoficare.

Punerea în practică a sistemului cu cele trei zone necesită timp, pentru proiect și accesarea de fonduri europene și finanțare de la Fondul de Mediu, dar s-ar obține finanțări totale de 95%, contribuția primăriei fiind de 5%, ca în cazul construirii noii centrale de la Focșani.

În criză de timp, probabil că se va încerca asocierea Electrocentrale - Calorgal și vom vedea ce va ieși.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Cum se „joacă” soarta căldurii Galaţiului. Cine-i de vină că gălăţenii n-au apă caldă şi care sunt speranţele pentru la iarnă

Speranţele gălăţenilor că vor avea apă caldă şi căldură la iarnă devin tot mai palide după ce toate promisiunile făcute de administraţia locală se risipesc ca nişte perdele de fum. Deşi a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe, reînceperea furnizării de apă caldă (care fusese sistată de la 1 aprilie) este doar o iluzie, căci de ea beneficiază în fapt doar o treime din populaţia Galaţiului şi nici aceea complet: la robinete curge o apă călâie care, evident, este contorizată şi va fi plătită ca apă fierbinte.

De ce nu curge apa caldă

Potrivit unor statistici provizorii, circa 40% din populaţia Galaţiului nu mai depinde de apa caldă din sistemul public, după ce şi-a instalat centrale termice sau boilere. Restul de 60% se împarte astfel: 35 de puncte procentuale fac parte din asociaţii care au contracte cu Calorgal (deci se bucură de apa călduţă ce curge prin ţevi), iar 25 de puncte procentuale fac parte din asociaţii care nu au apă pentru că nu au semnat contractele (cele mai multe pentru că au bani să plătească avansul pentru furnizare).

De ce nu curge apa caldă la robinetele celor care n-au contract este clar: nu poţi primi un serviciu fără să ai documente în acest sens. Însă când vine vorba despre cei care au contracte cu Calorgal, dar apa vine pe sărite, explicaţiile se complică.

Dincolo de faptul că ArcelorMittal nu are capacitatea de a furniza aburul necesar oraşului (ci doar o parte din consum), există şi realitatea că sistemul de distribuţie a agentului termic în oraş este praf şi pulbere. Ţevăraia nu a intrat niciodată într-un program serios de reabilitare (prin ISPA s-a făcut doar canalizarea şi reţeaua de apă rece), fiind preferate mici cârpeli făcute cu firme clientelare. Scump şi prost, adică. Însă despre acest aspect vom reveni într-un articol distinct, cu cifre, contracte şi nume de firme.

Proprietate a Primăriei Galaţi, sistemul de distribuţie a agentului termic a fost luat de câteva săptămâni de la falimentara Apaterm şi dat în custodia Calorgal, însă acest lucru nu este suficient ca el să funcţioneze eficient. În fapt, potrivit unor cifre vehiculate de surse din fostul Apaterm, pierderile din reţea se ridică la peste 40% din căldura livrată, iar acest lucru se regăseşte, evident, în facturile consumatorilor.

În termeni simpli, facturile gălăţenilor sunt aproape duble faţă de cât ar trebuie să fie, iar acest lucru nu se va rezolva foarte curând, dat fiind că reabilitarea reţelei ar costa, conform unor estimări provizorii, peste 25 de milioane de euro. Iar bani nu-s la buget, căci Primăria a plătit tot ce avea ca avans la subvenţie, într-o încercare disperată de a reporni sistemul de furnizare.

Iluziile deşarte ale unui sistem public năuc

Chiar dacă perspectivele sunt, cum arătam mai înainte, foarte sumbre, administraţia oraşului nu pare deloc convinsă că este cazul să treacă la măsuri radicale. Se aşteaptă în continuare o soluţie de la Ministerul Energiei, deşi este destul de evident că nu ar trebuie să ne facem prea multe speranţe. Nu de alta, dar niciunul dintre oraşele româneşti care au trecut prin criza agentului termic nu au primit soluţii de la Bucureşti (ci doar multe promisiuni), deci au trebuit să se descurce cum au putut. Unele au apelat la operatori sută la sută privaţi (vezi cazul Ploieşti), altele au construit centrale proprii cu cogenerare, pe bază de credite bancare (vezi cazul Suceava), iar altele au renunţat definitiv la sistemul public (vezi Brăila).

Soluţia propusă de Galaţi (cu Statul partener într-un proiect ce, prin lege, ţine sută la sută de administraţia publică locală) nu se regăseşte nicăieri, deci sunt semne că ne învârtim în jurul cozii şi ne facem speranţe deşarte.

Deocamdată se plimbă şefii dintr-o parte în alta

Până când s-o rezolva (dacă s-o rezolva) problema producţiei de agent termic, deocamdată se fac „jocuri” administrative. Adică sunt plimbaţi nişte şefi din Apaterm în Calorgal, într-o patetică „restauraţie” cu substrat politic (căci vorbim despre oameni „atârnaţi” diferitelor partide). Ciudat este că nimănui nu-i trece prin cap că nu poţi face un sistem să funcţioneze dacă îi pui să-l conducă tocmai pe cei care deja l-au falimentat o dată!

În urmă cu trei zile, fostul administrator special al Apaterm, Cristian Istrate, a fost numit director general al Calorgal, noua societate de termoficare din subordinea Consiliului Local. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului de Administraţie, iar propunerea de numire a acestuia a plecat de la Primăria Galaţi. În acelaşi timp, Mircea Ispas, care până săptămâna trecută acesta a avut şi atribuţii de director general, va rămâne director tehnic în cadrul societăţii.

Cristian Istrate este un om vechi în sistemul falimentar de producţie şi distribuţie a agentului termic. A fost director general al Apaterm (2004-2006), dar, ulterior, şi director general al Electrocentrale, iar apoi consilier personal al directorului general. În luna august a anului trecut, Istrate a fost numit de Consiliul Local, la propunerea primarului Marius Stan, administrator special al Apaterm. Întrucât nu s-a respectat procedura prevăzută de lege, votul fiind la vedere, deşi se impunea a fi secret deoarece viza o persoană, nu a primit viza de legalitate din partea Instituţiei Prefectului, votul fiind reluat în luna octombrie. Atât timp cât Istrate a condus entităţile menţionate, criza financiară a acestora s-a adâncit, deci nu putem vorbi că ar fi vreun potenţial salvator al oraşului. Faptul că aleşii gălăţeni l-au desemnat să asigure managementul Calorgal nu ţine aşadar de abilităţi manageriale speciale, ci de ţintarul politic, „joc” care este, în fapt, responsabil şi de scufundarea Apaterm.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Căldura gălăţenilor, blocată între intenţii şi discuţii

 • Conducerea Electrocentrale susţine că este pregătită să livreze agent termic * "Mingea" se află în terenul municipalităţii, lasă de înţeles reprezentanţii CET

Deşi toamna bate la uşă şi a trecut aproximativ o lună şi jumătate de când autorităţile anunţau, în prezenţa ministrului Energiei, Andrei Gerea, că a fost identificată o soluţie pentru furnizarea de agent termic în casele oamenilor, dar că aceasta se află în stadiul de discuţii, tratative şi intenţii, autorităţile încă nu le pot da gălăţenilor asigurări că vor avea apă caldă şi căldură în următorul sezon rece.

Protocolul propus de Electrocentrale (CET) municipalităţii şi noii societăţi de termoficare a oraşului, Calorgal, nu a fost semnat, fapt confirmat chiar de către conducerea CET, producătorul de agent termic primar. "Există un plan adus la cunoştinţa tuturor factorilor implicaţi, încă de acum câteva luni. Noi suntem pregătiţi, tehnic şi din punct de vedere al personalului, însă furnizarea căldurii depinde de îndeplinirea anumitor condiţii impuse de creditorii Electrocentrale”, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Condiţii pentru căldura gălăţenilor

Reprezentantul Electrocentrale a precizat că una dintre condiţii se referă la eşalonarea/ garantarea/achitarea datoriei curente, de 54,2 milioane de lei, pe care Electrocentrale o înregistrează către Romgaz şi Transgaz. "Am rămas cu aceste datorii în urma furnizării de agent termic în iarna 2014-2015, după care nu am reuşit să încasăm debitele curente de la Apaterm, având de recuperat, în acest moment, datorii curente de aproximativ 52 de milioane de lei".

Totodată, pentru ca Electrocentrale să reia producerea de agent termic, este nevoie de "constituirea unei garanţii financiare din partea actualului distribuitor, care să acopere 80 de zile consecutive de livrare". Această sumă se ridică la 35 de milioane de lei, însă, potrivit lui Sinan Mustafa, "sunt în continuare discuţii asupra cuantumului şi formei garanţiei".

Administratorul special al CET a precizat că "fără această garanţie, Electrocentrale nu poate demara furnizarea de agent termic pentru noul sezon rece". Reprezentantul CET ne-a mai declarat că, nu în ultimul rând, una dintre condiţii se referă la semnarea procolului cu autorităţile locale, din care să rezulte clar că se doreşte menţinerea sistemului centralizat.

"Suntem uşor întârziaţi în implementarea aspectelor menţionate şi îi rog, pe această cale, pe ceilalţi factori implicaţi să depună toate eforturile pentru finalizarea acestora, astfel încât să putem relua în bune condiţii şi la termen furnizarea agentului termic", a afirmat Sinan Mustafa.

Subiectul căldurii, dezbătut astăzi la Prefectură

Şedinţa Comisiei de Dialog Social, care are loc astăzi la Prefectură, se anunţă una fierbinte. Nu din cauza temperaturilor de afară, ci pentru că pe ordinea de zi se află o "informare cu privire la asigurarea furnizării agentului termic şi a apei calde menajere în sezonul rece 2015-2016", subiect care îi preocupă cel mai mult, în acest moment, pe zeci de mii de gălăţeni. Aşa că reprezentanţii Primăriei şi cei ai Calorgal sunt aşteptaţi să anunţe ce măsuri au întreprins, când şi cum vor fi acestea implementate pentru ca gălăţenii să aibă apă caldă şi căldură în lunile ce vor urma.

Vom reveni cu opinia autorităţilor locale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Condiția ca Galaţiul să fie încălzit la iarnă: asociaţiile să constituie o garanție pentru plata în avans a facturilor pe 80 de zile
În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei pentru Dialog Social principalul punct de pe ordinea de zi a fost prezentarea stadiului pregătirilor pentru asigurarea încăzirii la iarnă a celor aproape 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat.
Directorul tehnic al Calorgal SA, Mircea Ispas a citit „informarea cu privire la asigurarea furnizãrii agentului termic si a apei calde menajere în sezonul rece 2015-2016. Actiuni realizate, măsuri dispuse, propuneri”, pe care conducerea societății a înaintat-o la Prefectura Galați. În cele 5 pagini ale „informării” conducerea Calorgal, directorul general Cristian Istrate, directorul economic Geta Langa și directorul tehnic Mircea Ispas, au recurs la dezinformarea prin omisiune, pentru că au evitat răspunsul la întrebarea esențială: dacă la iarnă va putea fi asigurată încălzirea în sistem centralizat, în condițiile în care nu a fost soluționat blocajul financiar dintre Electrocentrale și furnizorii de gaze naturale, Romgaz și Transgaz, care condiționează reluarea furnizării gazelor de plata datoriei de 52 milioane de lei din iarna trecută.
Din informarea Calorgal aflăm că s-a plătit combinatului ArcelorMittal un avans 1,5 milioane lei pentru aburul tehologic furnizat pentru prepararea apei calde menajere distribuite începând cu 18 iulie, că au semnat contractele cu Calorgal 442 de asociații de proprietari din cele 662, că se face revizia instalațiilor, iar „în a doua jumătate a lunii septembrie 2015, operatorul va proceda la umplerea, treptată a instalațiilor pentru executarea probelor la rece în vederea pornirii sistemului la debutul sezonului rece 2015-2016 și a Programului de acțiune toamnă - iarnă”, dar nu se spune nici un cuvânt despre blocajul Calorgal & Apaterm - Electrocentrale - Romgaz & Transgaz.
De altfel raportul prezentat de Mircea Ispas a fost criticat de reprezentanții sindicatelor și patronatului IMM-urilor, nemulțumiți că este evitată discutarea dezastrului în care se află sistemul de termoficare.
„Domnule director, în fiecare an avem aceeași prezentare, ca și cum totul ar fi normal, facem investiții, dăm drumul pe nu știu cât septembrie la probe și așa mai departe. Mă așteptam ca după atâtea dezbateri să îi dați o siguranță cetățeanului, să îi spuneți <domnilor, în trei, patru sau cinci ani, aici ajungem cu sistemul centralizat>. Dacă nu îi dați cetățeanului, cel care beneficiază de acest sistem centralizat, o idee că ne ducem pe drumul bun, n-o să vedeți nimic, iar noi și în această iarnă vom păți ce am pățit și în iernile trecute”, a spus președintele filialei din Galați a Cartelului Alfa, Romică Gârneață.
La rândul său, președintele Patronatului IMM-urilor, Marian Filimon, a ținut să adauge că situația la care s-a ajuns este urmarea căderii economice a Galațiului, al cărui efect este sărăcirea gălățenilor și implicit imposibilitatea de a-și plăti facturile la utilități: „E o problemă pe care din anul 2000 încoace o dezbatem de 2-3 ori pe an, cu căldura și cu apa caldă. În general sunt cam aceleași probleme, mai acutizate sau nu. Problema stă la mâna celui care plătește, a cetățeanului. Trebuie să ținem cont de faptul că e o problemă socială gravă la nivelul municipiului și județului și că avem probleme care generează această situație gravă la nivelul individului. Avem, din păcate, o subdezvoltare, o cădere economică, un PIB pe cap de locuitor care se diminuează de la an la an. Toate astea înseamnă sărăcie”, a spus Filimon.
Misiune imposibilă: asociațiile să constituie un fond pentru plata în avans a facturilor pe 2 luni și jumătate
Viceprimarul Florin Popa, care a reprezentat municipalitatea, s-a referit la blocajul care încă există între reprezentanții CET-ului Electrocentrale și cei ai municipalității, în condițiile în care Romgaz și Transgaz cer Electrocentrale plata celor 52 de milioane de lei datorate pentru gazele furnizate în iarna trecută, administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, fiind obligat de Adunarea Creditorilor la Electrocentrale (din care fac parte și Romgaz și Transgaz) să ceară Primăriei și Consiliului Municipal să prezinte o scrisoare de garanție bancară prin care să fie garantată plata gazelor furnizate și a serviciilor Electrocentrale pe o perioadă de 80 de zile:
„În legătură cu toate condițiile care ar trebui îndeplinite în totalitate pentru furnizarea agentului termic există o singură necunoscută, având în vedere că în luna mai producătorul (Electrocentrale - n red) a avansat un protocol către Primăria Galați care prevedea constituirea unei garanții bancare pentru furnizarea agentului termic în perioada sezonului rece. La data respectivă era vorba de o garanție bancară care să asigure plata facturilor la nivel de o lună de consum. Astăzi am citit declarația pe care a dat-o administratorul special al Electrocentrale, în care vorbește de o garanție pentru 80 de zile de consum”, a explicat viceprimarul Florin Popa, care a mai adăugat că în condițiile în care Legea nr 215, a Administrației Publice Locale, interzice municipalității să constituie o garanție bancară în favoarea unui terț, singura soluție ar fi societatea de distribuție Calorgal SA să cheme în răspundere asociațiile:
„Consiliul Municipal Galați, care este acționatul majoritar, 100%, al Calorgalului,  nu are temei legal ca să constituie o garanție bancară în favoarea Electrocentrale pentru a asigura plata integrală a facturilor Electrocentrale către Calorgal, atâta timp cât contractul este între Electrocentrale și Calorgal. În această situație, cu garanție pentru 80 de zile de consum, ar trebui ca distribuitorul Calorgal să cheme în răspundere asociațiile de proprietari și să ceară constituirea garanției la nivelul a 80 de zile de consum pentru a putea plăti la finalul perioadei de consum sumele datorate”, a precizat Popa.
Angajarea răspunderii asociațiilor de proprietari nu se poate face prin scrisoare de garanție bancară, ca în cazul municipalității, pentru că asociațiile nu își încasează veniturile prin bancă. În varianta asumării răspunderii asociațiilor, ar însemna ca la nivelul asociațiilor să fie constituit un fond din care să fie achitată plata facturilor pentru perioada celor 80 de zile, ceea ce ar presupune ca pentru fiecare apartament să fie achitată, în avans, o sumă care este echivalentul facturilor la încălzire pentru două luni și jumătate.
Este o inepție presupunerea că  se vor găsi familii care să achite în avans plata facturilor la încălzire pe lunile noiembrie, decembrie și jumătate din ianuarie.
Tot o inepție este și solicitarea administratorului special al Electrocentrale, ca Primăria și Consiliul Municipal să prezinte o scrisoare de garanție bancară prin care să fie garantată plata gazelor și a serviciilor Electrocentrale pe o perioadă de 80 de zile, pentru că s-ar ajunge ca din banii plătiți prin taxe și impozite de gălățenii care nu au nicio legătură cu termoficarea și de cei cu facturile achitate la zi să fie plătite facturile la întreținere ale rău-platnicilor.
Singura şansă: declararea falimentului Apaterm ar da „undă verde” încălzirii Galațiului
La nivelul municipalității există totuși și un scenariu care ar face posibilă stingerea datoriei de 52 de milioane și implicit punerea în funcțiune a sistemului de termoficare. În această variantă ar fi necesară pronunțarea cu celeritate de către instanța Tribunalului Galați a sentinței de declarare a falimentului Apaterm. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi asigurate prin recuperarea TVA aproximativ 45 de milioane și cuantumul datoriei către Romgaz și Transgaz ar fi redus la 7 milioane de lei, sumă care ar putea fi achitată de municipalitate din subvențiile alocate de Guvern pentru încălzire în perioada sezonului rece:
„Vom face demersurile necesare la nivelul Guvernului, ca pentru perioada de început de furnizare Guvernul să ne asigure alocarea unor fonduri care să reprezinte un avans la subvențiile ce trebuie alocate pentru încălzire în perioada sezonului rece. Consiliul Municipal are prevăzută în buget o sumă care să asigure diferența de preț pe care o suportă Consiliul Municipal din prețul total de facturare. Astfel, dacă vom face acest lucru și dacă vom finaliza eforturile începute împreună cu cei de la Electrocentrale pentru a fi declarat cât mai repede falimentul Apaterm, ca să se poată recupera TVA-ul, care, din câte știu eu, este vorba de vreo  45 de milioane. Față de datoria pe care o înregistrează către Electrocentrale, de 52 de milioane, dacă s-ar recupera 45 de milioane din TVA și cu sumele de care aminteam că le-am putea primi ca avans pentru sezonul rece, am putea începe furnizarea”, a mai precizat viceprimarul Florin Popa.
Dar odată pus în funcțiune sistemul de termoficare, s-ar reveni la situația din ultimii ani, pentru că până la urmă „motorul” sistemului de încălzire centralizată este plata facturilor. Iar la Galați „motorul” este defect. „Rămânem la acel punct pe care toată lumea îl ocolește: neplata facturilor de către consumatori, de către asociații, ne-a adus în situația asta, pentru că an de an noi, primăria, am plătit tot ce era de plătit. Chiar și pierderile înregistrate în sistem le-am pătit pe ultimii cinci ani, încercând ca astfel să diminuăm valoarea restanțelor fostului Apaterm către Electrocentrale”, a mai spus viceprimarul.
Au semnat contractele cu Calorgal numai 60% din asociații
O problemă în asigurarea serviciului de distribuție a energiei termice și apei calde menajere este numărul asociațiilor care au semnat contractele cu noua societate de distribuție, Calorgal SA. Până în prezent au semnat contractele numai 442, din cele 662 de asociații de proprietari din Galați.
„Sunt 442 de asociații care au semnat contractele. Diferența până la aproape 700 de asociații reprezintă un pachet destul de important. În momentul de față, Calorgalul este în negocierea prevederilor contractuale cu aproximativ 20 de asociații care au avut obiecțiuni cu privire la contractul de furnizare și conciliază acele obiecțiuni. Probabil că numărul asociațiilor care vor încheia contracte pentru furnizarea agentului termic va crește”, a precizat viceprimarul Florin Popa.
Reprezentanții Protecției Consumatorului au întrebat ce se întâmplă cu proprietarii de apartamente care sunt captivi în asociațiile de proprietari din zonele unitare care nu au semnat contractele cu Calorgal SA și în aceste condiții acei proprietari de apartamente nu se pot debranșa, pentru că în zonele unitare e interzisă debranșarea, dar nici nu pot beneficia de serviciile Calorgal, pentru că asociația nu a semnat contractul. „Este în totalitate responsabilitatea asociației de proprietari. Conducerile acestor asociații ar trebui să se gândească foarte bine că au o responsabilitate față de cetățeni”, a fost răspunsul oferit de Mircea Ispas, directorul tehnic al Calorgal.
presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Universitatea va monta centrală termică proprie pentru ultimele două cămine studenţeşti dependente de sistemul centralizat

Din cauza problemelor sistemului centralizat de termoficare din oraș și a costurilor mari cu încălzirea, conducerea Universității Dunărea de Jos Galați este în procedură de licitație pentru construirea unei centrale termice proprii. Aceasta va deservi inclusiv cele două cămine din curtea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.

Aproximativ 300 de persoane locuiesc în aceste clădiri, în camere de câte două locuri. Costurile de întreținere pe timp de iarnă au ajuns anii trecuți și la 200 de lei pe lună pentru fiecare student. Aceste două corpuri de clădire sunt singurele cămine rămase dependente de sistemul centralizat de încălzire.

Din ce în ce mai multe instituții solicită fonduri pentru a-și monta centrale termice. Un exemplu este Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului care a obținut luna trecută bani de la bugetul local pentru instalații proprii de încălzire în casele de tip familial aflate în administrarea instituției. Motivul este același: debranșarea de la sistemul centralizat care nu oferă garanția încălzirii pentru iernile care vor urma.

voxtvregional.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Zeci de mii de gălăţeni aşteaptă să afle dacă se vor putea încălzi la iarnă

Nu mai puţin de 3.124 de scări de bloc din municipiul Galaţi, care însumează peste 49.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat de termoficare, conform statisticilor Calorgal, încă mai aşteaptă o veste bună din partea autorităţilor pentru această iarnă. Până la începutul acestei săptămâni, 479 de asociaţii de proprietari din oraş, care au în componenţă 3.124 de scări de bloc (din totalul de 4.131 dependente de sistemul centralizat) au semnat contractele cu noua societate de termoficare a Galaţiului.

Conform statisticilor Calorgal preluate de la falimentata Apaterm (neactualizate la acest moment), cele 479 de asociaţii au în componenţă 71.558 de apartamente, dintre care 49.004 de locuinţe sunt dependente de sistemul centralizat. Dintre acestea, însă, 12.251 de apartamente sunt nelocuite, astfel că, pe hârtie, consumatorii din 36.753 de locuinţe racordate la reţeaua publică de termoficare aşteaptă asigurări din partea autorităţilor că nu vor îndura frigul în propriile case în această iarnă.

Reprezentanţii distribuitorului de apă caldă şi căldură ne-au declarat că, la începutul lunii octombrie, va demara încărcarea cu apă a reţelei de căldură, proces care face parte din ciclul pregătirilor pentru distribuţia de căldură. „Calorgal este capabilă să furnizeze căldură asociaţiilor cu care are contracte încheiate, cu condiţia să fie şi plătită”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal. Din păcate, până la acest moment, nici reprezentanţii Primăriei, Electrocentrale, dar nici cei ai Calorgal nu au anunţat oficial că în sezonul rece 2014-2015 va fi furnizat acest serviciu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

COMUNICAT

Prin prezentul comunicat, informăm locuitorii din municipiul Galaţi că, Electrocentrale Galaţi SA - în insolvenţă -, împreună cu Arcelor Mittal SA au convenit prelungirea perioadei de implementare a soluţiei actuale de producere a energiei termice destinată preparării apei calde menajere până la sfârşitul lunii octombrie 2015, cu condiţia plăţii în avans, de către distribuitorul local, a contravalorii acesteia. Precizăm că prelungirea se află sub rezerva acceptării acesteia de către distribuitorul local de energie termică (Calorgal SA Galaţi) şi municipalitate, precum şi a obţinerii aprobării, în acest sens, din partea Adunării Creditorilor  societăţii noastre.

Pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece începând cu 1 noiembrie 2015 facem un apel şi pe această cale celorlalţi factori implicaţi: distribuitorul local Calorgal SA Galaţi, municipalitate şi Prefectură să demareze şi să întreprindă toate demersurile necesare îndeplinirii condiţiilor impuse în acest sens de Comitetul Creditorilor al Electrocentrale Galaţi - în insolvenţă:

- semnarea protocolului cu autorităţile locale

- constituirea unei garanţii faţă de societatea noastră care va fi cesionată către furnizorul de gaze naturale - SNGN Romgaz SA Mediaş.

O condiţie suplimentară pentru reluarea producerii de energie termică în sezonul rece este şi achitarea/eşalonarea/garantarea datoriilor curente înregistrate de societatea noastră către furnizorul de gaze naturale (SNGN Romgaz SA Mediaş) şi furnizorul serviciului de transport gaze naturale (SNTGN Transgaz SA Mediaş) din iarna trecută  în sumă de 53,7 milioane lei (la data prezentei), care au fost generate de neîncasarea contravalorii energiei termice livrate în sezonul de iarnă anterior distribuitorului local - Apaterm SA Galaţi - în faliment (în cuantum de 51,6 milioane lei la data prezentei). Din aceste motive, facem un apel şi pe această cale către populaţie, asociaţii de proprietari, executori şi lichidator APATERM SA Galaţi - în faliment să adopte în regim de urgenţă toate măsurile care să conducă la încasarea restanţelor aferente contravalorii energiei termice livrate populaţiei din municipiul Galaţi şi virarea încasărilor către societatea noastră.

Electrocentrale Galaţi SA - în insolvenţă asigură populaţia din municipiul Galaţi că este pregătită din punct de vedere tehnic şi poate relua oricând producerea şi furnizarea energiei termice după îndeplinirea de către Calorgal SA Galaţi a condiţiilor de mai sus.

Administrator special,

Sinan Mustafa

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Speranţa căldurii ţine tot de Consiliul Local. Calorgal nu poate oferi garanţia cerută de CET

Directorul tehnic al Calorgal, Mircea Ispas, a declarat, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social, că societatea este pregătită să furnizeze căldură la iarnă, precizând însă că nu are cu ce garanta societăţii Electrocentrale (CET) că va putea plăti.

"Am înaintat către bancă o cerere pentru a elibera o scrisoare de garanţie bancară, dar din păcate nu prea avem cu ce garanta, fiind o societate nouă. Adunarea generală a creditorilor de la Electrocentrale a solicitat o scrisoare de garanţie bancară nu pentru 30 de zile, cât ţine calendaristic o lună, ci pentru 80 de zile, ceea e destul de greu pentru Calorgal, dar nu înseamnă că nu facem demersuri mai departe. Am informat Primăria. Este o problemă care nu mai depinde de noi ca societate, ci de Consiliul Local", a declarat directorul tehnic al Calorgal, Mircea Ispas.

Practic, Consiliul Local trebuie să găsească resurse financiare pentru a îndeplini condiţia impusă de creditorii CET.

Reamintim că Electrocentrale a impus două condiţii pentru furnizarea căldurii la iarnă, respectiv semnarea unui protocol cu autorităţile locale şi prezentarea unei scrisori de garanţie bancară de către Calorgal, cum că va putea plăti. Garanţia va fi cesionată către furnizorul de gaze naturale, SNGN Romgaz SA Mediaş.

Asociaţiile nu se înghesuie să încheie contracte

Potrivit lui Mircea Ispas, la factura lunii iulie, gradul de încasare depăşea 80 la sută, iar, în acest moment, un număr de 501 asociaţii de proprietari au semnat contracte de furnizare a căldurii cu societatea Calorgal. "Din păcate, din diverse cauze, asociaţiile care încă nu au încheiat contractul nu se calcă în picioare la uşa societăţii. Se pare că trag de timp. Nu putem încheia direct cu locatarii convenţii de facturare individuală, fără un contract de furnizare cu asociaţiile", a mai spus directorul tehnic.

Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Calorgal, Mihai Costache, cele 501 asociaţii însumează 3.210 scări, în care sunt 73.372 de apartamente, din care 49.521 sunt branşate. Dintre apartamentele branşate, 12.580 sunt nelocuite.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Vicepreşedintele ANRE: La Galaţi, "sistemul de alimentare centralizată nu mai are niciun fel de viabilitate"

Preţul de producţie al energiei termice nu va creşte în această iarnă, a anunţat, joi, Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), într-o conferinţă de specialitate. Avem premise pentru ca în iarna 2015/2016 toţi producătorii, cei 38 calificaţi în schema de bonus să nu înregistreze creşteri de preţ de producţie la energia termică. O veste bună şi pentru dânşii, cât şi pentru primari şi pentru cetăţenii beneficiari ai serviciului public. Rămâne să vedem mai departe cum evoluează tariful de transport şi distribuţie şi preţul final. Dar asta este altă discuţie', a spus Calotă.

De asemenea, acesta a afirmat că sunt unităţi administrativ-teritoriale unde sistemul de alimentare centralizată nu mai are viabilitate. 'Pregătim pentru informarea Parlamentului un raport în care după aproximativ 5 ani de acordare a bonusului de cogenerare arătăm dacă menirea lui, aceea de a se viabiliza unităţile respective din punct de vedere funcţional, managerial, se realizează sau nu. Trebuie să dau exemplul unităţilor administrativ-teritoriale unde sistemul de alimentare centralizată nu mai are niciun fel de viabilitate: Brăila, Târgovişte, Piteşti, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi, Deva, toate localităţile de pe Valea Jiului, Râmnicu Vâlcea şi Constanţa', a mai spus Calotă.

Link to comment
Share on other sites

Primarul Marius Stan: "Vom reuşi să furnizăm agent termic Galaţiului"

 • Municipalitatea va renegocia condiţiile impuse de Romgaz pentru căldura gălăţenilor
 • Se aşteaptă sprijin financiar din fondul de rezervă al Guvernului
 • "Nu suntem noi singurii responsabili pentru dificultăţile cu care se confruntă sistemul centralizat", afirmă edilul-şef

După mai multe runde de intervenţii şi discuţii cu reprezentanţii Guvernului, astăzi, Primăria Galaţi va transmite Executivului o serie de documente care atestă situaţia critică a sistemului public de termoficare şi necesitatea unui sprijin financiar, din fondul de rezervă al Guvernului, pentru ca gălăţenii să poată beneficia de căldură în această iarnă.

Primarul Marius Stan ne-a declarat că o echipă a municipalităţii a fost prezentă, joi, la Forumul "Energia termică - Strategii pentru România", găzduit la Palatul Parlamentului, unde au participat şi delegaţi ai Romgaz (creditorul majoritar al Electrocentrale Galaţi), iar în urma discuţiilor reprezentanţii companiei din Mediaş, de care depinde producerea agentului termic de către CET pentru apa caldă şi căldura gălăţenilor în sezonul rece, ar fi promis o renegociere a condiţiilor impuse.

"Într-adevăr, speranţa noastră rămâne sprijinul din partea Guvernului, din fondul de rezervă, pentru că este firesc şi normal, până la urmă. Nu suntem noi singurii responsabili, ca autoritate publică locală, pentru dificultăţile cu care se confruntă sistemul centralizat. Luni, prezentăm dosarul şi banii din fondul de rezervă se vor duce direct către furnizor. Evident că vom face şi noi nişte eforturi financiare, dar, cu certitudine, zic eu, vom reuşi să furnizăm agent termic populaţiei Galaţiului. Mizăm şi pe o relaxare a condiţiilor impuse de cei de la CET şi Romgaz, pentru că din discuţiile iniţiale, în draftul de contract propus de ei se regăseau nişte condiţii inacceptabile pentru noi. În primul rând, în afara legii. Dacă era să apelăm la Protecţia Consumatorului, aveam câştig de cauză. Ne-au impus condiţii care, din punct de vedere legal, nu puteau fi satisfăcute de administraţia locală. Noi nu putem niciodată să emitem o scrisoare de garanţie bancară în favoarea unui terţ. Au fost şi reprezentanţii Romgaz la întâlnirea respectivă şi avem promisiunea că vom rediscuta condiţiile. Suma cu care chipurile ar trebui să venim în avans să fie o sumă decentă, pe care autoritatea locală să o poată suporta şi cred eu că va funcţiona", ne-a declarat edilul Galaţiului.

Luna octombrie, decisivă

Marius Stan ne-a spus că, în luna octombrie, în şedinţa Consiliului Local, va fi stabilită suma care va fi investită de la bugetul local pentru susţinerea sistemului de termoficare. "Cu certitudine, vom face şi noi un efort. Am previzionat banii respectivi. Sper ca în şedinţa Consiliului din octombrie să avem datele concrete pentru a stabili suma exactă cu care vom participa (…) Avem căile legale prevăzute de lege: suportarea unei subvenţii legale, a doua cale înseamnă suportarea unor pierderi din reţea, unde iarăşi putem să mai oferim sistemului o sursă", a afirmat primarul.

Întrebat dacă totuşi nu va fi târziu şi nu se impune adoptarea unei decizii într-un interval mai scurt de timp, întrucât, de regulă, şedinţele ordinare au loc la sfârşit de lună, edilul a afirmat că "dacă va fi cazul, vom face o şedinţă de îndată, pentru că este o situaţie de urgenţă".

Bani de la Guvern pentru facturile săracilor

În acelaşi context, primarul Marius Stan a afirmat că "suntem în faza în care încercăm să scoatem o statistică foarte exactă cu beneficiarii Legii 416, să vedem ce datorii au, iar cuantumul datoriilor respective să se regăsească într-un memoriu care va fi adresat Guvernului, tocmai pentru ca Guvernul, printr-o hotărâre, să vireze banii celor care sunt într-adevăr nevoiaşi". Edilul şef a spus că în cazul în care consumatorii nu-şi vor achita facturile, sistemul nu va putea funcţiona, astfel că oamenii se pot trezi, în plină iarnă, fără apă caldă şi căldură.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Rezervă de bani pentru căldura gălăţenilor

Prin votul aleşilor locali, întruniţi luni, 12 octombrie, în şedinţă extraordinară, fondul de rezervă al bugetului local al municipiului Galaţi, la capitolul "Alte servicii publice generale", a fost majorat cu 17,6 milioane de lei.

Destinaţia finală a banilor ar putea fi acoperirea cheltuielilor de încălzire, cel puţin aşa reiese din declaraţiile primarului Marius Stan. "Ar trebui să avem căldură în această iarnă, sigur că da, dar subiectul nu e atât de simplu. Vom avea şi mâine o întâlnire, pe această temă, la Bucureşti, la care vor participa şi reprezentaţi ai Primăriei. Avem un proiect de hotărâre votat, prin care am mai mărit un pic fondul de rezervă al Primăriei. Ne-am gândit şi la faptul că o să avem, poate, nevoie de bani pe perioada acestei ierni", a declarat edilul.

Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, fondul de rezervă al bugetului local a fost suplimentat în detrimentul cheltuielilor de dezvoltare, care au fost diminuate cu 17,5 milioane de lei. Prin această rectificare, fondurile de rezervă destinate pentru alte servicii publice generale ajung la 20.197.000 de lei.

Proiectul a fost votat cu o singură abţinere, din partea consilierului independent Alin Mihai.

Rău-platnicii au bani, dar nu vor să plătească!

În ceea ce priveşte căldura gălăţenilor, primarul susţine în continuare că va fi nevoie şi de sprijinul Guvernului, dar şi de implicarea cetăţenilor, prin plata facturilor.

"Trebuie să vină şi din partea lor un sprijin consistent, pentru că altfel e extrem de delicat să ieşim dintr-o iarnă care văd că se anunţă deja destul de timpurie. Ajutoare de căldură se vor acorda şi în acest an, aşa încât, zic eu, oamenii ar trebui să facă şi dânşii un efort. Noi, probabil, vom da o mână de ajutor, Guvernul, la fel, dar, iertaţi-mă, chiar aşa, totul de la alţii şi noi nici măcar să nu plătim factura? E greu de discutat în condiţiile acestea. Îmi pun speranţa că oamenii înţeleg eforturile pe care le facem noi şi vor face şi ei un minim efort. Pentru că, din analizele pe care noi le-am făcut, rezultă o concluzie care nu e chiar atât de dătătoare de speranţe: oamenii care beneficiază de ajutoare de căldură, de ajutoare constând în alimente de la UE, nu sunt cei mai mari datornici în lista mare pe care o avem! Aceasta este surpriza. Oamenii foarte necăjiţi, care au bani foarte puţini, nu sunt datornicii principali. Sunt oameni care au bani, dar care nu vor să plătească”, a declarat Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Frig afară, frig în case. Află de ce rămân caloriferele reci!

Deşi, potrivit legii, dacă timp de trei nopţi consecutiv, se înregistrează temperaturi sub 10 grade Celsius, administraţiile locale sunt obligate să pornească sistemul de furnizare a agentului termic în sistem centralizat, calorifelere gălăţenilor sunt în continuare reci.

O situaţie care nu este nouă - şi anul trecut, oraşul a trecut prin coşmarul frigului din apartamente - şi care, din nou, nu are explicaţii juste pentru gălăţenii bun platnici, nevoiţi acum să îşi încălzească apartamentele cu alte surse de căldură decât cele pentru care îşi achită, responsabil, facturile.

De la purtătorul de cuvânt al Calorgal, Mihai Costache, am aflat că "asociaţiile de proprietari nu au solicitat pornirea sistemului de încălzire", o explicaţie care nu îşi avea locul, căci în condiţiile în care legislaţia în vigoare prevede că dacă temperaturile nocturne scad sub 10 grade Celsius, pornirea sistemului centralizat de încălzire nu se face la cerere, ci este o măsură pe care administraţia locală este obligată să o ia.
Totuşi, precizarea reprezentantului Calorgal  - că asociaţiile de locatari nu doresc pornirea sistemului de încălzire centralizată - cu siguranţă îi va mulţumi şi totodată linişti pe toţi părinţii de bebeluşi care în aceste zile au apelat la aceleaşi improvizaţii la care apelau, în urmă cu 25-30 de ani, părinţii lor, pe vremea comuniştilor, pentru a menţine în casă temperaturi cât de cât normale.
Acelaşi purtător de cuvânt a mai explicat şi motivul pentru care caloriferele nu sunt calde - "SC Electrocentrale nu a pornit instalaţia de încălzire centralizată a oraşului". O explicaţie pe cât de logică, pe atât de evidentă, căci, vorba cântecului, "de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere".

... Nici nu sunt şanse de încălzire până în noiembrie

Explicaţiile din partea Electrocentrale aduc alte lămuriri, din care apare o concluzie clară - până luna viitoare, gălăţenii pot tremura mult şi bine în apartamente, pentru că oricum nu se va porni sistemul de încălzire centralizată a oraşului. "Calorgal nu ne-a cerut să pornim sistemul de încălzire, pentru că ştiu că nu au cum să ne ceară acest lucru. Deocamdată, CET furnizează doar apă caldă menajeră oraşului, folosind drept combustibil aburul din combinat. Acest sistem nu permite şi producerea de agent termic.
Pentru pornirea sistemului de încălzire al oraşului, trebuie îndeplinite două condiţii impuse de Romgaz, creditorul majoritar al CET. După cum se ştie, Romgaz a solicitat în primă fază către Calorgal, prezentarea unei scrisori de garanţie bancară, condiţie ce nu poate fi îndeplinită de Calorgal şi, implicit, Primărie, dar înţeleg că sunt şanse ca acea scrisoare de garanţie bancară să fie transformată într-o plată în avans. Dacă Ministerul Dezvoltării va fi de acord cu această plată în avans, una din condiţii se va îndeplini. A doua condiţie este plata eşalonată a datoriei de 50 de milioane pe care CET o are către Romgaz, reprezentând combustibilul consumat iarna trecută şi pe care nu l-am putut plăti, întrucât Apaterm, de la care urma să încasăm circa 60 de milioane, a intrat în faliment. Asta, ca să nu mai vorbim de datoria istorică, de 400 de milioane pe care CET nu o mai poate încasa de la Apaterm, din cauza unei decizii în instanţă... Noi am găsit o modalitate de plată eşalonată către Romgaz şi am speranţe că această procedură va fi perfectată cât de curând", a explicat Sinan Mustafa, administratorul special al CET Galaţi.

Primarul evită să explice, clar, situaţia

La finele lunii septembrie, când pe ordinea de zi a şedinţei de CL se afla un proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al Calorgal (artificiu financiar prin care societatea ar fi avut posibilitatea legală de a efectua acea plată în avans despre care vorbeşte administratorul special al CET), proiectul a fost retras de la vot, primarul Marius Stan spunând că acest lucru nu va afecta furnizarea agentului termic pentru oraş: “Având în vedere că urmează şedinţa de CL pe 12 octombrie, când cei de la Calorgal vor veni cu date mai amănunţite, poate reuşim până atunci să venim şi cu un răspuns mai concret privind furnizarea agentului termic. Purtăm în continuare discuţii, trebuie să găsim înţelegere atât la minister, cât şi la Romgaz şi CET, să găsim o formulă legală prin care să se poată depune acea garanţie pe care o solicită Electrocentrale. Se ştie că Primăria, legal, nu poate depune acea scrisoare de garanţie, purtăm mereu discuţii cu factorii implicaţi, la Bucureşti - şi ieri am fost acolo - şi cei de la minister şi Romgaz dau semne că acele condiţii impuse vor deveni mai permisibile”.

Declaraţii pe care edilul le făcea atunci, în timp ce afară încă erau temperaturi de peste 20 de grade. Acum însă, când frigul de afară ne-a făcut să scoatem fularele şi mănuşile, primarul nu a mai pomenit nimic nici despre majorarea capitalului social al Calorgal, nici despre scrisoarea de garanţie bancară şi nici despre vreo plată în avans. Mai mult, la şedinţa CL din 12 octombrie, CL a adoptat un proiect de hotărâre privind suplimentarea cu 17,6 milioane lei a fondului de rezervă al Consiliului Local Galaţi. O suplimentare despre care primarul nu a vrut să dea explicaţii clare, acelaşi mister fiind prezent şi în hârtiile care au însoţit, la mapă, proiectul de hotărâre. Întrebat, clar, cu ce scop a fost majorat fondul de rezervă al CL, primarul Marius Stan a dat un răspuns incoerent, care denotă fie intenţia de a ascunde informaţii, fie nestăpânirea subiectului: "ne-am gândit şi la faptul că o să avem, poate, nevoie de bani pe perioada acestei ierni ... nu stiu suma [alocată], nu am apucat să văd materialele... ajutoare de căldură se vor acorda şi în acest an, noi probabil vom da şi noi o mână de ajutor, Guvernul va da şi el o mână de ajutor, dar, chiar aşa?, totul de la alţii şi noi nici măcar să ne plătim factura? Eu sper ca oamenii să realizeze ce eforturi se fac şi să facă minimul de efort de a-şi achita facturile", a precizat primarul Marius Stan.

Edilul a mai adăugat că "Din analizele noastre reiese o concluzie neplăcută. Surpriza total neplăcută este că oamenii foarte necăjiţi din oraş reuşesc să îşi achite datoriile la întreţinere, în timp ce oamenii cu bani, nu. Deci sunt oameni cu bani care nu îşi achită facturile la întreţinere, iar pentru aceştia trebuie adoptate alte măsuri". Totuşi, "analizele" la care face referire primarul, nu se potrivesc datelor furnizate de Calorgal, purtătorul de cuvânt al acestei societăţi precizând că facturile aferente lunilor iulie şi august, au fost achitate în proporţie de... 90% de către asociaţiile de proprietari.

De adăugat ar mai fi şi faptul că lipsa unor explicaţii clare din partea primarului Marius Stan, cu privire la majorarea fondului de rezervă, rezonează cu stilul lipsit de transparenţă în care a fost documentat proiectul de hotărâre de CL. Astfel, proiectul de hotărâre adoptat pe 12 octombrie prevede suplimentarea bugetului venitului local de funcţionare cu 17.551.000 lei pentru "finanţarea secţiunii de dezvoltare" şi suplimentarea fondului de rezervă cu 17.646.000 de lei pentru "alte servicii publice generale" - exprimare la fel de exactă precum cea din celebra reclamă "credit pentru orice".

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Probele la căldură, pe ultima sută de metri

Probele la reţelele de distribuţie a agentului termic în municipiul Galaţi sunt în curs de finalizare, ne-au declarat reprezentanţii Calorgal. Potrivit acestora, aproximativ 80 la sută dintre reţelele administrate de societate au fost verificate.

Pe ultima sută de metri au fost lăsate cele aproximativ 20 la sută dintre conductele modernizate, unde, cel puţin la nivel teoretic, nu ar trebui să fie identificate nereguli.

Reamintim că probele la rece, proces obligatoriu premergător furnizării de agent termic în casele oamenilor, au fost demarate pe data de 1 octombrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Guvernul vrea ca oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire să se poată împrumuta la Trezorerie

Executivul va promova o modificare legislativă prin care Consiliile locale care au nevoie de ajutoare financiare pentru încălzire vor putea să se împrumute de la Trezoreria statului, sumele respective urmând să fie returnate într-o perioadă sustenabilă de timp, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Împreună cu ministerul Finaţelor, o să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire - nu le dăm noi aşa cadou, ci vor putea să se împrumute din Trezorerie, să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp - că e Bucureşti, că e Galaţi, că Arad, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi, să nu se spună că dăm la unul că e de la un partid, la altul nu dăm că e de alt partid, absolut toate Consiliile locale sau Consiliul general pot să facă solicitare, primesc împumutul şi-l restituie într-o perioadă de timp", a declarat prim-ministrul Victor Ponta, miercuri, în debutul şedinţei săptămânale a Executivului.

Ponta a precizat că aceasta este "soluţia corectă" ca să nu existe suspiciuni în privinţa transparenţei, adăugând că, în acest fel, Consiliile locale pot fi stimulate să facă investiţii în sistemul termic.

"Asta este soluţia corectă şi cred că este şi un stimulent să-şi facă investiţiile în sistemul termic, că aşa, dacă le dăm pomană în fiecare an, n-o să facă niciodată nicio investiţie, cam cum se întâmpla la Drobeta-Turnu Severin, unde dacă le dăm în fiecare an atunci nu fac nimic, această problemă nu o mai tărăgănăm de ani de zile, ci o rezolvăm cum s-a rezolvat în foarte multe oraşe", a arătat Ponta.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Autorităţile gălăţene, obligate să împrumute bani pentru termoficare

La două săptămâni după ce primarul Marius Stan ne declara că mizează pe un sprijin financiar din fondul de rezervă al Guvernului, pentru ca sistemul de termoficare să funcţioneze în această iarnă, guvernanţii hotărăsc să schimbe regulile în timpul jocului şi anunţă, cu doar câteva zile înainte de începutul iernii, că tratativele şi înţelegerile cu autorităţile locale sunt lovite de nulitate. Premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa Executivului de miercuri, că municipiile care se confruntă cu o criză a sistemului de termoficare vor trebui să împrumute bani de la Trezoreria statului pentru a putea să asigure căldură în casele oamenilor. Ba mai mult, prim-ministrul nu s-a ferit să arate cu degetul către o serie de municipii din ţară, nominalizând, printre acestea, şi Galaţiul.

"În primul rând, împreună cu Ministerul de Finanţe o să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi, aşa, cadou, ci vor putea să se împrumute din trezorerie să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp. Că e Bucureştiul, că e Galaţiul, că e Aradul, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi, să nu se spună că dăm la unul că e de la un partid, la altul nu dăm că e de la alt partid. Absolut toate consiliile locale sau consiliul general pot să facă solicitare, primesc împrumutul şi îl restituie într-o perioadă de timp", a afirmat Ponta.

Anunţul a generat confuzie în rândul autorităţilor locale, cu atât mai mult cu cât mai multe municipii reşedinţă de judeţ au primit asigurări că le vor fi alocate resurse financiare din fondul de rezervă. Ba, mai mult, Primăria Galaţi a transmis, la începutul lunii octombrie, în urma unor discuţii, o serie de documente care atestă situaţia critică a sistemului local de termoficare. Banii din fondul de rezervă urmau să fie viraţi, în avans, către Romgaz, astfel încât compania din Mediaş să reia furnizarea de gaze naturale către Electrocentrale Galaţi, iar societatea să-şi reia activitatea de producere de agent termic.

Politică vs. căldură

Premierul Victor Ponta şi-a argumentat decizia, luată destul de târziu, dacă ţinem cont că gălăţenii deja tremură de frig în apartamente, prin faptul că Guvernul nu doreşte să mai ofere „pomană”. „Asta este soluţia corectă şi cred că este şi un stimulent să-şi facă investiţiile în sistemul termic, că aşa, dacă le dăm pomană în fiecare an, n-o să facă niciodată nicio investiţie", arată stenograma postată pe site-ul Guvernului.

Reprezentanţii Primăriei Galaţi ne-au declarat că, deocamdată, nu pot comenta afirmaţiile premierului, întrucât, la acest moment, nu există un act normativ pus la punct în acest sens şi nici norme de aplicare, astfel că, în lipsa unor condiţii clare privind contractarea unui împrumut, este prematur să emită un punct de vedere.

În ce stadiu se află pregătirile de iarnă

Aşa cum v-am mai informat, căldura gălăţenilor depinde de trei factori care trebuie obligatoriu îndepliniţi, iar până la acest moment, niciunul dintre aceştia nu a fost pus la punct. Contractul dintre Calorgal şi Electrocentrale nu este semnat nici la această dată, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al CET. Fapt confirmat, de altfel, şi de reprezentanţii Calorgal. „Am modificat condiţia de garantare, pe care Calorgal nu o putea îndeplini, cu plata în avans. Acest draft este aprobat de Adunarea Creditorilor. Dacă au obiecţiuni şi propun anumite modificări, va trebui ca noua variantă să fie supusă, din nou, aprobării creditorilor”, ne-a spus reprezentantul CET. Întrebat dacă nu este târziu pentru astfel de operaţiuni, Sinan Mustafa a afirmat: „Este târziu, dar atragem atenţia încă din iunie cu privire la aceste aspecte. Din păcate, solicitarea de înlocuire a garanţiei cu plata în avans ne-a fost transmisă în urmă cu doar două săptămâni”.

La rândul său, conducerea Electrocentrale aşteaptă un răspuns favorabil din partea Romgaz şi Transgaz, cu privire la eşalonarea datoriei de aproximativ 50 de milioane de lei, rezultată din neachitarea de către falimentata Apaterm a facturilor aferente agentului termic furnizat de către CET în sezonul rece 2014-2015. „Am propus celor doi mari creditori un grafic privind eşalonarea acestei datorii pe 12-13 luni. Am avut mai multe discuţii pe această temă”, a afirmat reprezentantul CET. Totodată, Electrocentrale trebuie să parafeze un contract cu furnizorul şi distribuitorul de gaz metan - Romgaz şi Transgaz.

Ultima, dar, poate, cea mai importantă condiţie se referă la plata în avans către Romgaz a unei sume, în contul gazului pe care compania din Mediaş îl va livra către CET, pentru partea de energie termică. În luna august, fusese avansată suma de 35 de milioane de lei, care să acopere 80 de zile de livrare, însă autorităţile au criticat valoarea şi au catalogat-o ca findi exagerată, motiv pentru care au continuat negocierile pe această temă. În urmă cu două săptămâni, primarul Marius Stan ne-a spus că „avem promisiunea că vom rediscuta condiţiile. Suma cu care chipurile ar trebui să venim în avans să fie una decentă, pe care autoritatea locală să o poată suporta".

Romgaz a confirmat, în urmă cu doar câteva zile, pentru „Viaţa liberă”: „Cu Elecrocentrale Galaţi se poartă discuţii privind posibilitatea continuării relaţiilor comerciale, acest lucru depinzând de agrearea de către părţi a modalităţii de plată şi garantare a plăţilor pentru gazele naturale livrate. Dorim să subliniem ca SNGN Romgaz SA nu este singurul producător şi furnizor de gaze naturale de pe piaţa din România, iar Electrocentrale Galaţi are posibilitatea şi libertatea de a achiziţiona gaze naturale de la orice furnizor licenţiat”, ne-a transmis conducerea companiei din Mediaş.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Circa 39.000 de apartamente aşteaptă să fie încălzite. Se înmulţesc contractele cu asociaţiile

Gălăţenii din aproape 39.000 de apartamente aşteaptă să primească, în această iarnă, căldură în sistem centralizat. Până miercuri după-amiază, 14 octombrie, conform datelor furnizate de Calorgal, 539 de asociaţii de proprietari semnaseră contracte cu noul distribuitor de apă caldă şi căldură. Acestea au în componenţă 3.590 de scări de bloc şi 82.170 de apartamente, în total. Dintre acestea, 52.731 de apartamente figurează ca fiind branşate la sistemul public de termoficare, din care însă 13.794 sunt nelocuite. Ceea ce înseamnă că, la acest moment, consumatorii din 38.937 de apartamente vor primi căldură în sistem centralizat.

Din cele 727 de asociaţii de proprietari din oraş, 658 au avut relaţii contractuale cu Apaterm, fosta societate de termoficare, care acum se află în faliment. Rezultă că 119 dintre acestea nu şi-au dorit, cel puţin, până la acest moment, o colaborare cu societatea născută din cenuşa Apaterm.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ponta: Trebuie să rezolvăm într-un mod mai înţelept problema cu care se confruntă câteva mari oraşe ale României

Guvernul se va reuni în ședință pe 23 octombrie pentru a discuta rectificarea bugetară, a anunțat, luni, premierul Victor Ponta, care a precizat că se vor urmări, printre altele, finanțarea majorării salariale la medici și profesori, rezolvarea problemei legate de asigurarea energiei termice în mai multe orașe, dar și alocarea sumelor necesare pentru agricultorii afectați de secetă. "Am discutat cu colegii mei PSD-UNPR, discut cu cei de la ALDE, voi discuta și cu grupul minorităților și în zilele următoare trebuie să luăm deciziile strategice legate de rectificarea bugetară care va avea loc în ședința specială de guvern de vineri.

De altfel, mâine, avem ședință de guvern, nu miercuri, am pus mâine ședința obișnuită pentru ca miercuri și joi să pregătim rectificarea și să dăm niște direcții strategice, nu doar să punem niște bani dintr-o parte în alta", a declarat Ponta, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderii ALDE Călin Popescu-Tăriceau și Daniel Constantin. El a menționat și principalele elemente care sunt avute în vedere la rectificarea bugetară, precizând că va fi vorba de o rectificare pozitivă având în vedere că România este pe excedent bugetar.

"În ceea ce privește rectificarea, ideile principale se referă la asigurarea resurselor bugetare pentru salariile la medici. (...) De asemenea, trebuie să rezolvăm într-un mod mai înțelept problema cu care se confruntă încă câteva mari orașe ale României referitoare la încălzire și aici e vorba și de București, de Constanța, de Galaţi, unde, pe de o parte, nu putem să-i lăsăm pe oameni să înghețe în case, pe de altă parte, însă, administrațiile locale trebuie să-și facă treaba așa cum și-au făcut-o în multe alte orașe unde nu sunt probleme la începutul iernii.

De asemenea, partea de finanțare pentru ajutorul de minimis pentru IMM-uri și o problemă pentru care nu eram pregătiți, dar pentru care trebuie să fim pregătiți și anume despăgubirile în agricultură în urma secetei din acest an", a explicat premierul.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Ne împrumutăm sau primim „pomană”? De unde face rost Galaţiul de bani pentru căldură

La nici o săptămână după ce a anunţat că Guvernul este hotărât să nu mai ofere „pomană”, astfel că autorităţile locale trebuie să împrumute bani de la Trezoreria statului pentru a pune pe picioare sistemul de termoficare, premierul Victor Ponta a declarat că Executivul pregăteşte, pentru vineri, o rectificare bugetară, iar sume importante de bani vor fi direcţionate tocmai pentru asigurarea încălzirii populaţiei în mai multe oraşe din ţară. Un anunţ în acest sens a fost făcut şi în şedinţa de ieri a Guvernului, semn că, cel mai probabil, premierul a realizat că frigul se instalează cu repeziciune, dacă ţinem cont şi de prognozele meteo, iar politicienii nu mai pot experimenta strategii, în al doisprezecelea ceas, pe spatele oamenilor.

„Facem şedinţa astăzi (marţi n.r.) pentru că miercuri şi joi vreau să definitivăm, împreună cu Guvernul şi coaliţia politică care ne sprijină, rectificarea care va avea loc vineri. Cam toate solicitările pe care le-aţi făcut - pentru salariile la medici, transporturi, încălzire, autorităţi locale, cam tot ceea ce aţi cerut am putut să punem în practică. Rectificarea bugetară ne va păstra toate ţintele pe care le-am stabilit (…) Vineri este şedinţa pe rectificare şi atunci o să spunem deciziile finale pe acest domeniu”, a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Administraţia gălăţeană, pusă din nou la zid

Cu doar o zi înainte de şedinţa Executivului, Victor Ponta, citat de Agerpres, declarase că Guvernul trebuie să rezolve „într-un mod mai înţelept problema cu care încă se confruntă câteva mari oraşe ale României referitoare la încălzire, şi aici e vorba şi de Bucureşti, de Constanţa, de Galaţi, unde, pe de o parte, nu putem să-i lăsăm pe oameni să îngheţe în case. Pe de altă parte, însă, administraţiile locale trebuie să-şi facă treaba aşa cum şi-au făcut-o în multe alte oraşe, unde nu sunt probleme la începutul iernii”.

Reamintim că premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa Executivului de săptămâna trecută, că municipiile care se confruntă cu o criză a sistemului de termoficare vor trebui să împrumute bani de la Trezoreria statului pentru a putea să asigure căldură în casele oamenilor. Ba mai mult, prim-ministrul nu s-a ferit să arate cu degetul către o serie de municipii din ţară, nominalizând, printre acestea, şi Galaţiul.

„O să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi, aşa, cadou, ci vor putea să se împrumute din trezorerie să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp. Că e Bucureştiul, că e Galaţiul, că e Aradul, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi, să nu se spună că dăm la unul că e de la un partid, la altul nu dăm că e de la alt partid (…) Asta este soluţia corectă şi cred că este şi un stimulent să-şi facă investiţiile în sistemul termic, că aşa, dacă le dăm pomană în fiecare an, n-o să facă niciodată nicio investiţie", a afirmat Ponta.

Declaraţiile de atunci ale premierului au generat panică şi confuzie în rândul populaţiei şi autorităţilor din mai multe municipii, în condiţiile în care primiseră deja asigurări că vor beneficia de sprijin financiar pentru resuscitarea sistemului centralizat de termoficare, astfel încât consumatorii să nu îngheţe de frig în propriile locuinţe.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.