Jump to content

Nneka Onyejekwe - o legendă a voleiului românesc

Recommended Posts

Posted

Nneka Onyejekwe - la primul trofeu in Elvetia

Voleibalista Nneka Onyejekwe, jucatoare de baza a Nationalei Romaniei, si-a trecut in palmares primul trofeu alaturi de noua sa echipa - Volero Zurich. Fosta jucatoare a CSU Metal Galati a castigat Supercupa Elvetiei, intr-o finala disputata in compania echipei Neuchatel University Club: scor 3-1 (25-22, 25-21, 23-25, 25-23).

http://www.topvolei.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=728:nneka-onyejekwe-la-primul-trofeu-in-elvetia-&catid=83:general&Itemid=140

• 4 years later...
Posted

Nneka Onyejekwe - nouă titluri consecutive, în trei ţări

• În 2007, Nneka Onyejekwe cucerea primul titlu de campioană a României cu CSU Metal Galaţi.
  • Au urmat încă trei titluri naţionale în România, apoi o triplă în campionatul Elveţiei, cu Volero Zurich, pentru ca anul trecut, chiar în primul sezon cu RC Cannes, să cucerească campionatul în Hexagon, titlu pe care l-a dublat sâmbătă seara.

Nneka Onyejekwe (25 de ani) a uitat să piardă. Cea mai valoroasă voleibalistă tricoloră a momentului este campioană naţională din 2007 până acum, deşi a schimbat trei echipe în trei campionate diferite, Metal Galaţi (România), Volero Zurich (Elveţia) şi RC Cannes (Franţa). Sportiva originară din Haţeg şi-a păstrat seria incredibilă de trofee, după ce săptămâna trecută a cucerit al doilea titlu în Franţa, cu Cannes, care a învins pe Le Cannet cu 3:2. ProSport a provocat-o pe Nneka la o discuţie despre trofee, planuri şi a încercat să afle secretul care stă în spatele acestei performanţe.

Nneka, felicitări! Este al nouălea titlu pentru tine şi al doilea cucerit în Franţa. Cum te simţi?
E foarte frumos să ridici trofeul mai ales după finala pe care am avut-o cu Le Canet. Acesta a fost şi obiectivul echipei, Cupa şi Campionatul, din păcate am îndeplinit doar jumătate din ceea ce ne-am propus.

Aţi câştigat trofeul după un meci cu emoţii, în care eraţi conduse cu 2-0. Unde aţi găsit puterea de a reveni?
Am crezut până la sfârşit în şansa noastră, am reuşit să rămânem calme şi să nu repetăm greşeala făcută în finala Cupei. Ne-am gândit la un moment dat că ne-au învins în finala Cupei, după un meci asemănător, însă după ce am reuşit să egalăm la seturi, totul a funcţionat perfect pentru noi: blocaj, apărare. Practic de la acel 2-2, a început meciul.

Cum aţi sărbătorit cucerirea titlului?
A fost ceva foarte rapid pentru că multe dintre colegele mele intrau în cantonament cu echipa Franţei pentru Jocurile Europei de la Baku. Am terminat meciul aproape de miezul nopţii, iar dimineaţa la prima oră , ele trebuiau să plece. A fost o sărbătorire pe fugă, dar a fost drăguţ.

Din 2007 ai cucerit toate finalele în care ai jucat. E vreun secret în spatele acestei performanţe?
Seriozitate, multă muncă şi puţin noroc. Sunt sportivi care se pregătesc la fel de mult, dar care nu au noroc şi atunci şi rezultatele întârzie să apară.

Se poate spune că ai uitat să pierzi?
(râde) Într-un fel. E surprinzător că au fost atâtea rezultate bune, legate între ele. Însă mai sunt şi eşecuri, aşa cum a fost finala Cupei, pierdută cu Le Cannet. Cred că este important să învăţăm din toate experienţele pe care le avem şi să mergem mai departe.

Vei continua cu Cannes încă un sezon?
Nu, pentru că echipa are probleme financiare şi bugetul e redus pentru următorul sezon. Am câteva oferte, aştept însă ca în următoarele săptămâni să se mai aşeze lucrurile şi să iau decizia corectă.

Ai oferte şi din România? Te-ai întoarce acasă?
Da, am ofertă şi din România. Sunt încă tănâră, cred că mai pot progresa şi aş vrea să îmi continui cariera într-un campionat mai puternic decât al nostru. M-aş întoarce oricând acasă, e campionatul meu de suflet, revin cu drag aici, însă momentan priorităţile mele sunt altele.

Îmi poţi spune din ce ţări mai ai oferte?
Turcia, Azerbaidjan, Polonia, Italia...

Italia? Ar fi super să joci acolo...
Da, este un campionat puternic, însă lipsit de siguranţă financiară. Aş prefera să zic Turcia, care are patru echipe în Liga Campionilor şi câteva în Challenge Cup. Decizia mea va ţine cont de siguranţa financiară pe care o pot avea la o echipă.

Cum ai ajuns să joci la o echipă, a şi câştigat titlul. Te gândeşti să ceri un bonus la contract, cum că, dacă eşti în echipă, deja trofeul e asigurat?
(râde) Ar fi bine dacă s-ar putea face asta., chiar aş cere acel bonus. Adevărul este că am jucat pentru echipe bune, care au dominat campionatul ţării lor.

Îţi mai aminteşti primul titlu cucerit în 2007, cu Metal Galaţi?
Da, este amintirea mea de suflet. A fost un titlu cucerit după un meci greu, cu Dinamo, care ne-a condus, noi am revenit şi am câştigat cu 3:2. A fost cel mai frumos meci al carierei mele, un meci în care toate am făcut istorie pentru Metal. Primul titlu de campioană cucerită nu se uită niciodată.

Ce urmează pentru tine?
Voi intra în cantonament cu naţionala pentru Jocurile Europei. Am primit însă o săptămână învoire pentru că din luna august a anului trecut am jucat tot timpul şi deja resimt oboseală.

Fratele tău, Chike, joacă finala Challenge Cup (n.r. - 17 mai, la Braga), cu Odorhei. Vei ajunge la meciul retur din România?
Nu. Îi voi face galerie din faţa televizorului şi asta doar dacă timpul îmi va permite şi nu voi avea antrenament. Mă bucur mult pentru el că este în faţa acestei performanţe cu echipa, au muncit mult pentru a ajunge în finală şi mi-aş dori să ridice trofeul.

prosport.ro

• 9 years later...
Posted

S-a retras o legendă a voleiului românesc

Nneka Onyejekwe face parte din galeria jucătoarelor de top din voleiul românesc, fiind o adevărată legendă a acestui sport în ultimii ani.

S-a născut în zona Hunedoarei, în orașul Hațeg, într-o familie româno-nigeriană. Constituția fizică i-a fost un aliat grație căruia a promovat foarte de timpuriu în sport. Părinții săi au fost extrem de preocupați de evoluția fiicei, tatăl fiind deseori prezent în tribunele sălilor de sport, pentru a o susține.

Era doar un copil în 2003, avea numai 14 ani, când a ajuns la Galați, la clubul CSU Metal. Era de vârsta categoriei "speranțe" şi totuși a început să joace alături de junioare. Imediat a simțit gustul înaltei performanțe, devenind campioană națională de junioare. Ce putea fi mai frumos?…

Era prea mică pentru senioare, dar la 16 ani a fost promovată totuşi la echipa mare. Evident, era vorba despre altceva: alt stil, alte colege, alt antrenor. Cu o mentalitate de învingătoare, Nneka s-a acomodat rapid, făcându-şi tot mai mult simţită prezența în noua echipă, alături de coechipiere de 20-30 de ani.

S-a integrat perfect în formaţia Galațiului, care sub conducerea antrenorului sârb Zoran Terzic a cucerit nu mai puțin de patru titluri naționale. În total, a petercut șapte ani la Galați, în sala "Siderurgistul". Au fost ani rodnici, în care și-a definitivat și pregătirea pentru viață. A făcut liceul la Galați, apoi a terminat facultatea tot aici, devenind un om pregătit pentru sine și societate.

Performanțe și în plan internațional

În afară de CSU Metal, Nneka a mai evoluat în campionate puternice, precum cele din Franța, Germania şi Elveția. Și nu a făcut un simplu act de prezență, ci a cucerit nu mai puțin de 12 titluri naționale, din care 11 titluri consecutive, în perioada 2007-2017. Acestora li se adaugă o sumă importantă de trofee de tip Cupă și în competițiile internaționale destinate echipelor de club și selecționatelor naționale. A fost o jucătoare reprezentativă în lotul tricolorelor, impunându-se drept căpitan al echipei.

Recent, Nneka a împlinit 35 ani, o vârstă la care ar mai fi putut face față voleiului de înaltă performanță. Însă, după ce o posibilitate de a evolua în campionatul SUA nu s-a materializat, Nneka a hotărât să pună capăt carierei sportive.

"După 23 de ani de volei la cel mai înalt nivel, a venit vremea să anunţ că îmi închei cariera de sportivă de performanţă. A fost o călătorie incredibilă, care mi-a oferit mai mult decât am visat vreodată. Am avut privilegiul să îmi trăiesc visul, să reprezint echipa naţională, cluburi extraordinare şi să împărtăşesc dragostea pentru acest sport minunat alături de oameni deosebiţi. Deşi îmi iau rămas bun de la teren, ştiu că legăturile pe care le-am creat în aceşti ani vor rămâne pentru totdeauna. Vă mulţumesc tuturor din suflet pentru tot sprijinul şi pentru că aţi fost parte din această frumoasă poveste! Cu drag şi recunoştinţă, Nneka", a fost mesajul transmis de fosta voleibalistă de succes care a reprezentat Galațiul ani la rând.

Cu puțin timp în urmă, cu prilejul Galei Naționale a Sportului Românesc, Nneka Onyejekwe s-a aflat printre laureați, conferindu-i-se premiul pentru întreaga carieră. Una de excepție, care îi face cinste!

viata-libera.ro