Jump to content

Evacuare cu scandal a sindicaliştilor de la CNSLR Frăţia


Recommended Posts

Evacuare cu scandal a sindicaliştilor de la CNSLR Frăţia
A fost scandal în această dimineaţă, când executorul judecătoresc Ştefan Postelnicu, însoţit de jandarmi, a venit să-i evacueze pe o parte din locatarii imobilului din strada Domnească nr. 58, o clădire monument istoric, care a găzduit, acum aproape 150 de ani, sediul Prefecturii Judeţului Covurlui. Cei vizaţi au fost reprezentanţii confederaţiei sindicale CNSLR Frăţia şi ai grupului de producători „Lotca”. Clădirea mai are şi alţi chiriaşi, aici aflându-se şi sediile Asociaţiei Renaşterea Pensionarilor 2010 şi al Asociaţiei SMURD, entitate subordonată Consiliului Judeţului.
Operaţiunea de evacuare silită a fost una cu destule scântei, avocatul sindicaliştilor, Nicuşor Teodorescu, fiind luat de guler de jandarmi şi dus cu forţa la dubă, fără nici un fel de menajamente, apoi la sediul Secţiei 1 Poliţie. După aproximativ jumătate de oră, avocatul a revenit. Între timp, sosise aici şi un echipaj de poliţie care a intrat în sediu, a verificat ceva şi apoi a plecat.
Punctul de vedere al celor evacuaţi, pe de o parte, şi cel al executorului şi al Primăriei Galaţi, pe de altă parte, se bat cap în cap. Sindicaliştii susţin că Primăria Galaţi nu are act de proprietate asupra acestui imobil şi, deci, nici dreptul să încaseze chirie. Ei spun că nu au primit nicio factură pentru plata chiriei, pentru că nu se ştie cine este proprietarul imobilului, iar primăria nu poate dovedi cu acte că este proprietar. Există o decizie a instanţei care dă dreptate primăriei, dar această decizie nu este definitivă, nici executorie şi a fost atacată deja cu recurs.
La rândul ei, Primăria Galaţi susţine că este proprietarul clădirii şi că sindicaliştii au o restanţă la plata chiriei de aproape 100.000 de lei.

„Somaţia de evacuare este pentru toată lumea, dar pe cei de la SMURD, care sunt ai Consiliului Judeţului, nu-i evacuează. Am primit somaţie să evacuăm în 8 zile, după care ne-au mai dat 3 zile în weekend, să nu putem să facem nicio hârtie nicăieri. Le-am cerut un termen mai mare, am spus că suntem de 25 de ani aici, că avem arhivă, că reprezentăm nişte instituţii de stat, nu suntem cu apartamentul să scoatem mobila şi frigiderul afară şi gata.
Nu am plătit chirie pentru că nu ni s-a tăiat nicio factură, neavând contract cu primăria. Contractul pe care îl avem este cel din 1990, cu fosta IJGCL şi de atunci nu a mai venit nimeni să ne demonstreze că este proprietarul clădirii şi să-i plătim chirie”, a spus Cosmin Apostol, vicelider al Sindicatului Navigatorilor Farul, membru în cadrul CNSLR Frăţia Galaţi, unul dintre cei evacuaţi cu forţa.
Avocatul Nicuşor Teodorescu, cel „şifonat” după intervenţia jandarmilor, a declarat: „Sentinţa nu este executorie şi este făcut recurs. Este un fals grosier şi executarea este vădit ilegală. Am sunat la 112 să vină poliţia să constate falsul şi să-l încătuşeze. Am fost la DNA, am înregistrat plângere penală pentru falsuri… Nu are nimeni act de proprietate aici, primăria nu are acte pe spaţiu. Este inadmisibil într-un stat de drept. Deci, recursul este pe rol, pe hotărâre nu scrie executorie, ce se întâmplă astăzi aici e criminal, e penal! Prin lege, în 1991 şi în 2003, i-a obligat pe primari, dacă au spaţii, să încheie contracte. Nu a încheiat nimeni nimic. Au dormit?”.
Un alt „chiriaş” evacuat este grupul de producători „Lotca”, al cărui preşedinte, Jan Mirică, a afirmat: „Suntem în plină derulare a două proiecte europene. Avem toate dosarele aici, astăzi trebuia să fim la Bucureşti să semnăm un contract adiţional, ne-au blocat toată activitatea, plus activitatea a aproape 200 de pescari e blocată nu se ştie până când. Aici avem dosare cu acte originale şi vin vineri şi ne dau un termen în zeflemea, până luni, la 9.30! Unde te duci cu tone de arhivă cu regim special?”.
La rândul său, Ştefan Frunză, preşedintele Uniunii Judeţene Cartel CNSLR Frăţia şi al Federaţiei Unitrans, a declarat: „Codul de procedură civilă spune în felul următor, la art.1270: Contractul valabil încheiat are putere de lege pentru părţi. Uitaţi-vă, acolo este sediul Federaţiei Unitrans-UE, am o hotărâre a unei instanţe, care stabileşte clar că am un contract încheiat legal pentru un sediu aici, în Domnească, federaţia este înregistrată în Registrul persoanelor juridice, iar dl. executor judecătoresc cu jandarmii sfidează acest contract şi această lege a părţilor. Avem un contract încheiat în 2013, care nu a fost atacat de instanţă şi care produce efecte până la data expirării lui, adică până în iunie 2016. Am avertizat şi executorul judecătoresc şi jandarmeria că aici este sediul Federaţiei Unitrans, am făcut dovada cu cartea de identitate că sunt preşedintele Federaţiei Unitrans, am arătat că sediul declarat, recunoscut şi de instanţă în baza unui contract devenit lege, este aici în Domnească 58, însă dânşii, în mod abuziv, au zis că nu recunosc acest contract, ei nu recunosc art. 1270 din Codul de procedură civilă”.
„Să rămână în imobil dar cu o condiţie, să-şi achite datoriile. În baza acestei hotărâri, dumnealor sunt obligaţi să plătească şi circa 80.000 de lei. Instanţa i-a obligat să plătească această sumă, reprezentând cheltuieli de întreţinere”, a intervenit executorul Ştefan Postelnicu.
Ştefan Frunză a reacţionat: „De ce îmi impută primăria să plătesc, dacă eu nu am contract cu ei şi nu am primit nici facturi, nimic? Cum să fac o plată unei persoane juridice cu care nu am un contract?”.
Nu în ultimul rând, Emanuela Turcu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, a declarat: „Evacuarea se face în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii. Este vorba despre un debit restant de peste 99.000 de lei, aceşti chiriaşi nu şi-au mai plătit obligaţiile faţă de primărie din anul 2007, în condiţiile în care au o chirie stabilită lunar de 1 leu pe metrul pătrat, iar valoarea contractului lunar era de 337 de lei.
Mai mult decât atât, spaţiile pe care le-au închiriat cu 1 leu/mp de la primărie le-au subînchiriat mai departe unor activităţi profitabile, cu sume cuprinse între 6 şi 12 euro pe metru pătrat pe lună, obţinând profituri de 27-54 de ori mai mari decât ar fi trebuit să plătească la primărie”.
Un contract între două instituţii „decedate”
Imobilul din strada Domnească nr.58, situat chiar lângă Prefectura Galaţi, este un monument de arhitectură, înscris în lista monumentelor istorice. Construită cu aproape un secol şi jumătate în urmă, în 1872, clădirea a găzduit sediul Prefecturii Judeţului Covurlui, apoi, înaintea primului război mondial, a ajuns în proprietatea unei societăţi bancare bucureştene.
De la aceasta, între cele două războaie, clădirea a fost cumpărată chiar de fiul prim-ministrului Bulgariei din perioada primului război balcanic. Acesta n-a fost ultimul proprietar, clădirea fiind preluată apoi de un bancher tot de la sud de Dunăre, Gheorghiev, un filantrop care l-a ajutat chiar pe regele Carol I cu sume importante pentru înfiinţarea unei fundaţii regale.
Înainte de 1989, în clădirea respectivă a funcţionat Casa Pionierilor şi au stat mai multe instituţii, printre care şi organizaţii sindicale din învăţământ. După evenimentele din 1989, clădirea a fost „moştenită” de Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere (UJSL), condusă pe atunci de Gabriel Mitu, de la care a fost preluată de CNSLR Frăţia, filiala Galaţi, al cărei preşedinte este Ştefan Frunză.
Preşedinte din 2004 al CNSLR Frăţia - filiala Galaţi, Ştefan Frunză spune că a preluat un contract de închiriere semnat între fosta întreprindere judeţeană de gospodărire comunală IJGCL şi fostul UJSL, care a fost preluat, în 1994, prin fuziunea dintre CNSLR şi CSI Frăţia.
„Nu ştim cine este proprietarul clădirii. Eu am avut o solicitare de la fostul primar, făcută prin 2005, când m-a chemat să încheiem un contract de închiriere. Contractul pe care l-am preluat eu era între IGCL şi UJSL. I-am spus primarului că voi da curs invitaţiei la ora, ziua şi locul stabilite, dar cu rugămintea să aibă până atunci dovada că primăria este proprietar şi că nu o să mă trezesc că este clădire revendicată şi să vină să-mi ceară chirie proprietarul de fapt.
N-am mai primit nicio adresă şi niciun răspuns de atunci de la primărie, până când actualul primar mi-a trimis o notificare şi o somaţie de evacuare că n-aş fi plătit nu ştiu ce chirii. Dar dacă nu am contract, nu ştiu cui să plătesc şi nici nu am cum, i-am zis să-mi facă dovada că primăria este proprietar.
Am făcut acolo, jos, un club al societăţii civile, le-am dat spaţiul să-l folosească unei asociaţii a pensionarilor, şi pentru că am făcut curăţenie m-am trezit cu plângere penală şi am dat cu subsemnatul şi pe la poliţie.
Şi ofiţerul de cercetare penală i-a cerut primăriei să facă dovada că este proprietar al clădirii şi primăria nu a putut să prezinte niciun document în acest sens. Am înţeles că a fost depusă o hotărâre a consiliului de miniştri de prin ’80 şi ceva că i se dă primăriei, sau nu ştiu cui, „spre folosinţă”. Dar nu era un document care să ateste că primăria ar fi proprietarul de drept.
Eu am întreţinut clădirea ani la rând, pe cheltuiala sindicatului, dar acum nu plătesc chirie pentru că nu am cui să plătesc. Nu pot plăti ceva fără niciun contract cu proprietarul”, ne-a declarat Ştefan Frunză.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.