Jump to content

Punct de prim-ajutor nonstop, în campusul studenţesc


dcp100168

Recommended Posts

Punct de prim-ajutor nonstop, în campusul studenţesc

Cei peste 2.500 de studenți ai Universității Dunărea de Jos, cazați în campusul Alexandru Ioan Cuza, au de ieri la dispoziție primul punct de prim ajutor din țară. Activitatea punctului de prim ajutor este corelată mereu cu a medicului coordonator al Serviciului de Ambulanță. Cu acesta, voluntarii care deservesc punctul, este vorba de 50 de studenți sau elevi la școli sau facultăți cu profil medical mai ales, au mereu "fir roșu” anunțînd urgența și apoi furnizând date din care să reiasă dacă mai au sau nu nevoie de intervenia unui echipaj specializat de SMURD sau Ambulanță.

Punctul a apărut ca un parteneriat între Universitatea Dunărea de Jos, Urban Volunteer Search and Rescue, un ONG, sub coordonarea unor servicii specializate cum ar fi  Serviciul Județean de Ambulanță. S-a dorit creșterea gradului de siguranță a studenților. "S-a realizat acest parteneriat între Universitate și un ONG sub supravegherea Serviciului de Ambulanță deoarece aveam nevoie de acest punct de prim ajutor în campusul unde sunt peste 2.500 de studenți. Din ce știu eu este unicul de acest fel din țară. În timp poate vom putea diversifica activitatea acestuia”, a precizat Bogdan Rodeanu, director direcția Cămine, Universitatea Dunărea de Jos.

Cei 50 de voluntari lucrează în ture. "Activează în acest punct 50 de persoane elevi și studenți la școli și la facultatea de medicină dar și la altele .Aceștia asigură ture de căte 12 ore. Sunt câte doi pe tură cu excepția sâmbetei și a duminicii, când suplimentăm deoarece sunt mai multe cazuri și avem trei persoane pe tură. Inițial, centrul a funcționat două săptămăni ca pilot. Au avut 29 de prezentări. Au fost tineri cu traumatisme, dar și intoxicații voluntare. Doar în două cazuri a fost necesar să mai vină și ambulanța”, a precizat Radu Murea, președinte UVSAR,  Urban Volunteer Search and Rescue.

Cei care oferă servicii medicale au fst întâi școliți și apoi selectați. "Noi avem convenție cu UVSAR prin care permitem practica celor care asigură punctul de prim ajutor în cadrul Serviciului de Ambulanță Galați. Ei fac stagii de minim 3 luni pe salvări după ce fac curs de prim ajutor și resuscitare de bază. Totul este pe baza de voluntariat. Este important că punctul este în mijlocul campusului. Voluntarii sunt instruiți și de noi și de Universitate și de UVSAR. Deja au intervenit la accidente dar și la come etanolice sau intoxicație cu substanțe necunoscute”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Ambulanței gălățene.

Voluntarii sunt pregătiți pentru orice. "Nu mă gîndesc neapărat la accidente sau altele lucruri cum ar fi efectele consumului de alcool și etnobotanice. Cred că putem acorda asistență medicală și la orice caz medical care ar putea fi rezolvat aici de noi. Pănă și faptul că putem lua o tensiune sau o glicemie contează. Evident că vor fi și accidente sau agresiuni. Este important pentru mine deoarece tot în medicina de urgență vreau să lucrez în viitor”, a spus Oana Bașa, voluntară.

"Înființarea acestui punct de prim ajutor aduce un mare avantaj campusului dar și SMURD, pentru care este important că aici este cineva care asigură prima intervenție. Este importantă experiența pe care o cîștigă voluntarii, care poate mai apoi vor putea activa în cadrul unui serviciu profesionist”, a precizat mr. Eugen Chiriță, ISU Galați.

O parte a dotării centrului, este vorba de cea medicală, a fost donată de o societate de profil.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Încă un punct de prim ajutor în campusul gălăţean

În campusul Universităţii „Dunărea de Jos” a mai fost deschis un punct de prim ajutor pentru studenţi, realizat cu voluntarii de la UVSAR. Acest nou punct de prim ajutor, ce se află în căminul LSG de pe strada Basarabiei, extinde practic activitatea celui deschis anul trecut.

Proiectul prin care voluntarii UVSAR, majoritatea studenţi, asigură acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanţei, iar uneori până la transportul în spital, este în continuare unic în ţară. Circa 300 de voluntari sunt pregătiţi să intervină şi în situaţii de urgenţă, deoarece nu sunt pregătiţi doar pentru acordarea primului ajutor.

„Inaugurăm al doilea punct de prim ajutor din cadrul campusului Universtăţii «Dunărea de Jos». Este un proiect pe care îl realizăm împreună cu UVSAR, partenerii de specialitate, şi care va deservi nu doar studenţii cazaţi în cămine, ca până acum, ci şi studenţii din toate facultăţile, personalul administrativ, profesorii, pe scurt cam toată populaţia din zona campusurilor ştiinţifice ale universităţii «Dunărea de Jos». Este un proiect care e încă unic în ţară, la care lucrează studenţi ai universităţii pentru studenţi ai universităţii. După cum am mai spus, suntem un proiect unic în România atât prin serviciile pe care le oferim, cât şi prin nivelul de organizare şi modul de funcţionare al acestor puncte de prim ajutor. Sunt colegi din mai multe universităţi din România interesaţi să preia acest tip de proiect, unii chiar ne vor face câteva vizite ca să vadă exact cum funcţionează un astfel de sistem, pentru a-l replica mai departe”, a precizat Bogdan Rodeanu, de la Direcţia Cămine a Universităţii „Dunărea de Jos”.

Aceeaşi sursă a mai precizat că de acum un an, de când s-a deschis primul punct de prim ajutor în campus, intervenţia ambulanţelor a fost mai redusă cu 90% decât înainte. „Avem 300 de voluntari activi care au făcut cursul de suport medical de bază. Aceştia deservesc ambele puncte de prim ajutor. Avem şi doi medici, tot voluntari, asistenţi medicali, tot voluntari, şi ambulanţieri care operează autospecialele. În prezent, la primul punct de prim ajutor am intervenit în aproape 400 de cazuri, într-un an, şi la accidente, dar şi alte tipuri de intervenţii. Am putut observa între timp unde am mai avea nevoie de extensii şi am realizat încă un punct de prim ajutor pentru campusul de la Mecanică. UVSAR organizează gratuit şi cursuri de prim ajutor. Oamenii se înscriu la noi pe site şi se fac grupe. Organizăm şi pentru companii astfel de cursuri. Organizăm pregătire nu numai pentru acordarea primului ajutor, ci şi reacţii în situaţii de urgenţă. Am finalizat instruirea personalului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, este primul inspectorat din ţară care are tot personalul pregătit pentru primul ajutor, 1.000 de oameni”, a precizat Radu Murea, coordonator UVSAR.

Cu ambulanţa, dar şi cu maşina de intervenţii în situaţii de urgenţă, inclusiv la înălţime, voluntarii UVSAR pot interveni inclusiv în caz de dezastre. Deocamdată, în campus, ei au fost solicitaţi pentru accidente, dar şi pentru cazuri medicale. „Nu prea au studenţii probleme de hipertensiune, nici când sunt examene. Mai frecvente sunt cele de hipotensiune, apărute pe fondul deshidratării din cauza lipsei alimentaţiei corecte, cauzată de multe ori şi de dietele pentru slăbire“, a spus Iulian Stoian, voluntar, studentă la Medicină, în anul II.

UVSAR are voluntari de la studenţi la Medicină la elevi în şcolile medicale, dar şi studenţi din alte facultăţi, medici, pompieri, asistenţi medicali sau ambulanţieri.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Echipe de voluntari din Galați, antrenate pentru căutare, salvare și prim-ajutor, în Turcia

Două echipe de voluntari de la Asociația pentru Instruire în Situații de Urgență – UVSAR Galați, antrenate pentru căutare, salvare și prim-ajutor au ajuns în Turcia, pentru a participa la operațiunile de salvare a eventualilor supraviețuitori ai cutremurelor.

După un drum anevoios de 27 de ore, voluntarii de la UVSAR Galați au ajuns la locul desemnat de căutare și salvare din Kahramanmaras și s-au alăturat celorlalte echipe de salvatori din zonă, sub același comandament. „În jurul orei 11:00, am început activitatea împreună cu celelalte echipe de salvarea în orașul Kahramanmaras. Există supraviețuitori și căutările continuă.

 De asemenea, ne vom uni eforturile în Turcia, dacă este necesar, cu partenerii noștri de la MMI, care desfășoară o echipă din Statele Unite. Mulțumim din nou tuturor susțînătorilor noștri și vă vom ține la curent”, a transmis UVSAR. 

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.