Jump to content

Explozie de divorţuri la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Explozie de divorţuri la Galaţi

* Numărul dosarelor de divorţ înregistrate pe rolul Judecătoriei îl depăşeşte cu mult pe cel al acordurilor prin care soţii înţeleg să îşi încheie amiabil căsnicia

 

Pasul spre o nouă viaţă şi spre o nouă şansă al gălăţenilor care nu îşi mai găsesc fericirea în căsnicii trece pe la judecător. Fie din cauză că unul dintre parteneri nu doreşte să divorţeze, fie că nu sunt familiarizaţi cu alte forme de încheiere a căsătoriei sau pur şi simplu pentru că relaţiile sunt atât de încordate încât nu rămâne loc de negociere, tot mai mulţi gălăţeni aleg să se războiască în instanţă. Tot mai multe cupluri tinere, recent formate, care nu au nimic de împărţit decât un nume de familie şi eventual custodia unui copil aleg această cale. Sintagma ”ne vedem la Tribunal” a revenit puternic în actualitate la începutul acestui an, după o perioadă în care ”mica reformă” din Justiţie a încercat să îi mai disciplineze pe împricinaţi şi să mai degreveze instanţele de conflictele familiale.

Buluc la Judecătorie

Credinţa că treaba temeinică la judecată se face pare să fi revenit puternic în actualitate, mai ales după ce reglementarea potrivit căreia soţii trebuiau să dovedească instanţei că măcar s-au informat cu privire la avantajele desfacerii căsătoriei pe care amiabilă a fost declarată neconstituţională. Nemaifiind obligaţi să treacă pe la mediator, gălăţenii au luat cu asalt instanţa de judecată, numărul divorţurilor înregistrate la Judecătoria Galaţi în primul trimestru al acestui an fiind mai mare cu peste 50 decât cel de anul trecut.

”În primele trei luni ale anului în curs, pe rolul Judecătoriei Galaţi au fost înregistrate 225 de divorţuri, în timp ce în perioada similară a anului trecut au fost înregistrate 172 de acţiuni având acest obiect”, ne-a precizat judecătorul Răzvan Dicu, preşedintele Judecătoriei Galaţi.

Dovadă să soţii ajunşi la cuţite nu au mai găsit resurse să îşi negocieze termenii separării şi să decidă ei în ce condiţii îşi redobândesc libertatea şi eventual bunurile dobândite în timpul mariajului o constituie şi scăderea vizibilă a numărului acordurilor încheiate la mediator sau notar.

Deşi terminarea relaţiilor matrimoniale pe cale amiabilă ar scurta considerabil durata divorţului, care în instanţă poate ajunge la cel puţin şase luni, iar deciziile pot să nu le fie întotdeauna pe plac, soţii certaţi preferă aşteptarea şi, de multe ori, scandalul public.

”În ce priveşte numărul acordurilor de mediere prezentate la Judecătoria Galaţi pentru încuviinţare, constatăm o scădere. Dacă în primul trimestru al anului trecut au fost 20 de acorduri, în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2015 au fost numai 16”, completează preşedintele Judecătoriei Galaţi.

La notariat pentru a evita judecata

Ce-i drept, o parte a gălăţenilor care au divorţat de comun acord şi fără a ajunge la instanţă au ales că îşi autentifice înţelegerile nu la judecătorie, ci la notarul public. Chiar şi aşa, cabinetele notariale au bifat şi ele un minus la capitolul divorţuri pe cale amiabilă.

”În primul trimestru al acestui an, la cabinetele notariale din Galaţi au fost soluţionate 84 de divorţuri, spre deosebire de perioada similară a lui 2014, când au fost 97 de cauze. De menţionat ar fi că o parte a divorţurilor soluţionate nu au fost perfectate la notariat, ci la mediator, iar părţile s-au adresat cabinetelor notariale pentru autentificare”, a precizat Bogdan Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi.

La acest moment, potrivit legislaţiei în vigoare, o căsătorie poate fi desfăcută prin trei modalităţi: prin acţiune directă în instanţă (procedura contencioasă), pe cale amiabilă (părţile apelează la mediator sau notar şi îşi negociază singure termenii şi condiţiile divorţului) şi pe cale administrativă, soluţie care se adresează cuplurilor fără copii şi care se realizează prin depunerea unei cereri şi plătirea unei taxe la Serviciul de Stare Civilă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.