Jump to content

Trotuare încălzite electric


dcp100168

Recommended Posts

Trotuare încălzite electric

Deşi informaţia (de un absurd care l-ar umple de invidie până şi pe Kafka) lansată, astăzi, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, a împărţit grupul celor prezenţi în două tabere - una care s-a scandalizat vocal, cu indignare, şi alta care a râs în hohote de penibilul situaţiei ca într-un oraş fără apă caldă şi căldură, municipalitatea să se gândească să monteze un sistem de încălzire a trotuarelor  -, se pare că nu este nicio confuzie sau neînţelegere la mijloc: Primăria municipiului Galaţi este interesată să testeze (în primă fază!, după care, dacă va fi un succes, să extindă în tot oraşul) un sistem de încălzire, electric, a trotuarelor din oraş, astfel încât pietonii să nu îşi mai rupă picioarele, iarna, pe gheaţa formată pe străzile oraşului! Dar nu vă scandalizaţi! Mai degrabă, vă propun să depăşim amintirea ultimei ierni când municipalitatea nu a reuşit nici la o săptămână după ce ninsese să deszăpezească, aşa, clasic, la lopată, străzile şi trotuarele şi să intrăm în absurdul Noului Galaţi, relatându-vă cum şi de unde a pornit ideea.

La şedinţa comisiei de Dialog Social, desfăşurată, astăzi, la Prefectura Galaţi, s-a abordat problema extrem de serioasă a crizei apei calde şi a căldurii, dar şi a apei potabile - subiect la care, ca de obicei, nu a fost prezent nici primarul Marius Stan şi nici măcar unul din cei doi viceprimari ai Galaţiului, Florin Popa (PSD) sau Radu Cosca (PC), aleşi locali care absentează mereu de la şedinţele Comisiei de Dialog Social, dând, astfel, dovada respectului pe care îl poartă faţă de prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, cel care convoacă aceste şedinţe.

După ce s-a prezentat situaţia actuală - 1 - 50 de asociaţii din oraş nu primesc apă potabilă!; 2 - întreg oraşul nu mai beneficiază, de la 1 aprilie, de apă caldă şi căldură; 3 -  nimeni din partea Primăriei Galaţi nu iese public, pentru a le spune cetăţenilor dacă există sau nu certitudinea asigurării, la iarnă, a agentului termic în sistem centralizat; 4 - astăzi ar fi urmat să aibă loc o şedinţă a creditorilor Electrocentrale în care ar fi trebuit discutată şi eventual aprobată achiziţia CAF-ului (Centrală pe Apă Fierbinte) de la Brăila, dar numai cu condiţia ca Primăria Galaţi să se angajeze, printr-o garanţie bancară, că va asigura plata facturilor, lucru imposibil de garantat de vreme ce acest subiect nici măcar nu a fost supus aprobării consilierilor locali etc -, la un moment dat discuţiile au ajuns la capacitatea Electrica de a asigura necesarul de energie în cazul în care toţi gălăţenii şi-ar monta centrale de apartament.

După ce directorul Electrica, Cezar Cristian, a prezentat punctul de vedere pe care PresaGalatiBraila.com l-a prezentat deja AICI, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a întrebat: "Este adevărat ce am auzit prin oraş sau e un banc? Am înţeles că Primăria ar vrea să facă un sistem de încălzire a trotuarelor?". "Este adevărat, nu este fals. Dar discuţia asta nu a plecat de la noi, a fost o abordare a acestei discuţii - pe care eu, personal, nu o văd fezabilă - împreună cu Primăria, în care Primăria şi-a pus problema ce se va întâmpla iarna. Am avut această discuţie cu dânşii, ca urmare a faptului că programul de deszăpezire duce la distrugerea bordurilor, trotuarelor, a gardurilor etc... inclusiv gardul Electrica a fost rupt de un buldozer, iarna trecută, iar Primăria a venit cu ideea să facă deszăpezire prin încălzirea trotuarelor. Este o idee. Noi am zis că dacă vrea să facă ceva demonstrativ, undeva, poate pe o esplanadă în faţa Prefecturii, poate a Primăriei... nu ştiu, nu-mi permit să dau detalii, atât vă spun - este adevărat, a venit o firmă specializată, am discutat cu specialiştii respectivi, iar dânşii au spus că ar trebui 200 de waţi pentru un metru pătrat de trotuar pentru încălzire, deci, pentru un kilometru de trotuar ne-am termina rezerva de putere calorică pe tot municipiul, cam asta e!...", a spus directorul Electrica, Cezar Cristian.

De la Biroul de Presă al municipiului Galaţi am aflat că, într-adevăr, s-au purtat discuţii pe această temă, stabilindu-se inclusiv locul în care s-ar putea monta, experimental, instalaţia de încălzire a trotuarului - pe aleea pietonală de la P-uri: "A fost o simplă discuţie, de principiu, pe această temă. Este o soluţie ce ar putea fi luată în consideraţie pentru a nu se mai forma gheaţă pe trotuare. Trebuie, însă, făcute calcule pentru a se vedea dacă o astfel de variantă este sau nu fiabilă şi dacă este mai rentabilă decât deszăpezirea clasică. S-ar putea testa o astfel de soluţie antiîngheţ pe aleea pietonală de la P-uri, care oricum trebuie reabilitată. Dacă se va dovedi fiabilă, soluţia s-ar putea aplica, pe scară largă, etapizat, în parcuri, pe trotuarele străzilor care intră în reabilitare etc. Totuşi, o astfel de soluţie nu se va aplica peste noapte".

"Dacă lui domnul Stan îi pasă mai mult de trotuare şi vrea să le încălzească decât îi pasă de mine că îngheţ în casă, eu vă anunţ că mă mut în cort, pe trotuarul din faţa Primăriei. Facem corturi, ca pe malul Senei!", a reacţionat, total nemulţumită de un asemenea proiect, Elena Patriche, preşedinta Asociaţiei Producătorilor Agricoli Galaţi, prezentă la şedinţa de la Prefectură. "Domnule este serios? Sau glumim aici? Cum să încălzească trotuarele într-un oraş în care sistemul de termoficare este la pământ? Chiar nu are nimeni simţul ridicolului?", a reacţionat şi Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Galaţi, prezent şi el la şedinţa de la Prefectură.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Nu-i o absurditate... Au văzut ei ceva prin Vest... 

Și eu am avut ocazia să văd, prin Austria și Ungaria, cum era insuflat aer cald - de la niște aeroterme - prin tuneluri și canivouri, inclusiv pe șosele și autostrăzi. Iar prin localități, am impresia că se profita și de sistemul centralizat de incalzire. De fapt, dacă stam să ne amintim, în orașul nostru, la vreme de iarnă, cel mai repede se degivrează străzile ce au sub carosabil tuneluri și conducte termice.

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii ar putea avea trotuare încălzite

Primăria oraşului Galaţi ia în calcul mai multe soluţii pentru a-i feri pe gălăţeni de lunecuşul trotuarelor pe timp de iarnă. Una dintre soluţii este, se pare, încălzirea trotuarelor. Vi se pare ciudat? Ei bine, nu este. Soluţii de acest fel se folosesc de ani buni în ţări dezvoltate din întreaga lume. Corect implementată, soluţia încălzirii trotuarelor previne îngheţul, îi scuteşte pe pietoni de neplăceri şi protejează asfaltul. Nu-i însă deloc ieftină şi poate fi energofagă. Americanii estimau, spre exemplu, că ar putea costa circa 10.000 de dolari (40.900 lei) să monteze un sistem de încălzire pe 300 de metri pătraţi şi între 150 de dolari (613 lei) şi 700 de dolari (2.863 lei) să îl menţină în funcţiune, pe iarnă. Diferă, însă, preţul energiei electrice, faţă de ţara noastră.

Ideea trotuarelor încălzite s-a vehiculat ieri, la Comisia de Dialog Socială, fiind discutată de mai mulţi participanţi la şedinţă. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei Galaţi, Ema Turcu, încălzirea trotuarelor e o soluţie de principiu, pe care municipalitatea o ia în calcul. Ar trebui însă făcute studii din care să reieasă care variantă e mai rentabilă: cea a trotuarelor încălzite sau cea a deszăpezirii clasice. "De exemplu, ne gândim să testăm un astfel de pavaj anti-îngheţ pe o porţiune de trotuar, ca proiect pilot", a precizat Ema Turcu.

Sistemul se aplică deja cu succes în Norvegia, capitala Oslo având mai multe trotuare încălzite. De asemenea, în Statele Unite, în Michigan, se aplică această tehnologie, care se pare că este până şi pe gustul japonezilor. În 2014, un proiect de introducere a încălzirii trotuarelor era luat în calcul la Montreal. Ce-i drept, toate aceste oraşe au trotuare în mai bună stare decât Galaţiul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primarul s-a răfuit cu prefectul: "Nu suntem atât de idioţi să încălzim mii de kilometri de trotuare"

Scântei au sărit, între primarul Marius Stan şi prefectul Dorin Otrocol, la şedinţa de joi, 28 mai, a Consiliului Local! Chiar de la începutul întrunirii, edilul a ţinut să „regleze conturile” cu reprezentantul guvernului în teritoriu pe tema „trotuarelor încălzite”, subiect pe care Otrocol l-a adus în atenţie la şedinţa de marţi a Comisiei de Dialog Social.

Discuţie bărbătească

„Profit de prezenţa dlui prefect, pentru că aşa mi se pare bărbăteşte să vorbim. Nu s-a gândit nimeni, niciodată, să încălzească trotuarele din Galaţi. Asta e o inepţie şi o tâmpenie! Ne-am gândit, într-o discuţie informală - nici măcar la nivel de propunere sau de proiect - că, atunci când construim trotuare, pavaje, în faţa unor instituţii publice gen spitale, Primărie, Prefectură, şcoli, ar putea fi o soluţie degivrarea: introducerea unei rezistenţe electrice, ca să nu mai îngheţe ninsoarea şi să venim cu târnăcopul şi lopata să dăm în neştire să distrugem pavajul. O idee pe care am discutat-o într-un cerc extrem de strâns. De aici până ca dl prefect să facă subiectul public, fără să ne ceară consimţământul, şi să iasă de aici un subiect de mişto, nu accept! Mi se pare total lipsit de eleganţă! Atât de idioţi să încălzim mii de kilometri de trotuare cred că nu suntem şi să fim ţinta batjocurii unora, iarăşi, nu suportăm! Cerem respect!", a spus primarul. Edilul a admis că o asemenea discuţie ar fi trebuit purtată în spatele uşii, dar a preferat tactica prefectului: să o facă publică.

Stan i-a reproşat lui Otrocol şi faptul că directoarea care a reprezentat Primăria la Comisia de Dialog Social a fost "luată la rost şi pusă în situaţii jenante".

„Dle primar, sunteţi într-o gravă eroare, din punctul meu de vedere. A fost o întrebare adresată directorului de la Electrica, care a răspuns ce-a răspuns. Nu am avut nicio problemă cu colega dvs şi a mea din Primărie. Acum trei luni, dna directoare a fost întrebată de reprezentantul sindicatului din Combinat când va fi gata Viaductul şi dânsa a spus «Nu ştiu, vă răspund data viitoare». Văzând-o în sală, colegul de la sindicat a întrebat-o încă o dată: «Doamnă, trebuia să-mi daţi un răspuns!» N-a fost absolut nicio chestie de băşcălie şi de mişto! Şi eu vă rog frumos, pe viitor, când aveţi vreo chestiune, o discutăm instituţional, nu în public”, a replicat prefectul.

Atac

Numai că Stan nu s-a oprit: „Dacă ar fi să procedez la fel ca dumneavoastră şi să spun: m-a abordat cineva pe stradă şi mi-a spus că dacă mâine este o nenorocire în Galaţi, mor sute de oameni pentru că nu avem nici măcar saltea gonflabilă, nu avem bărci gonflabile, nu avem scara pentru intervenţii la înălţime. E corect să vorbesc eu aşa ceva? Să fim serioşi să ne păstrăm păstrăm decenţa şi să vorbim instituţional!”, a ripostat primarul.

La solicitarea consilierului local PC Eugen Găvan, preşedintele de şedinţă a pus punct discuţiei, dar, pe şoptite, fără microfoane, disputa dintre prefect şi primar, mediată de city-managerul Aurel Vlaicu, a continuat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.