Jump to content

Peste 16.000 de gălăţeni primesc pensii de urmaş


Recommended Posts

Peste 16.000 de gălăţeni primesc pensii de urmaş

Conform informaţiilor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Galaţi, la solicitarea noastră, la sfârşitul lunii aprilie, 16.457 de persoane care aveau domiciliul în judeţul Galaţi beneficiau de pensie de urmaş, pensia medie netă fiind de 433 de lei. Potrivit directorului executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Denis Aramă, dintre aceştia, 14.783 sunt pensionari din sistemul asigurărilor sociale de stat iar diferenţa, mai exact 1.674, sunt agricultori.

În sistemul public de pensii reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, tipul de pensie de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urma în anumite condiţii, respectiv dacă au vârsta până la 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii (până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani), pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai înainte. După împlinirea vârstei de 16 ani, elevii sau studenţii beneficiari ai unei pensii de urmaş au obligaţia ca la fiecare început de an şcolar sau universitar să facă dovada continuării studiilor, prin adeverinţe eliberate de instituţiile de învăţământ.

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an. Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 845 lei (35% din câştigul salarial mediu brut). Soţul supravieţuitor care nu are împlinită vârsta standard de pensionare prevăzută de lege beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 845 lei. Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 845 lei. Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.