Jump to content

Maria Magdalena Dănăilă


dcp100168

Recommended Posts

Maria Magdalena Dănăilă concertează la Sighişoara

În perioada 27-29 iunie 2008, pe Platoul Vila Franka din Sighişoara se desfăşoar a doua ediţie a festivalului „FolkART“.

Vineri, 27 iu­nie, la ora 19:00 va avea loc concursul de interpretare la care s-au înscris Turcoaz – Iulia Caraiman, Constantin Titus Cojocaru (Braşov), Florin Onică (Negreşti), Fox Studis – Marius Valentin Ojog, Mioara Tatiana Ojog (Călăraşi), Iulian Anghel (Ploieşti), Ovidiu Bucşa (Sighişoara), Bogdan Gheorghe Grosu (Craiova), Alexandru Păun (Bucureşti), Nicolae Zota, (Berca, jud. Buzău). Seara, de la ora 21:00, încep concertele: Cătălin Condurache, Marius Baţu şi Zoia Alecu.

Sîmbătă, 28 iunie, ora 19:00, tot la interpretare: Academica – Andrei Kovacs, Iuliana Florina Ciortan, Claudiu Aftimescu-Deleanu (Bucureşti), Claudiu Voic (Alba Iulia), Iulia-Alina Guşatu (Galaţi), Felicia Popescu, (Bucureşti), Cristian Ho­raţiu Dobai (Petroşani), Florin Toloargă (Hunedoara), Mihai Călian (Cluj Napoca), Acustic FM – Florin Toloargă şi Mihai Călian (Cluj Napoca), Iulia Mitrea (Întorsura Buzăului). Iar la ora 21:00, concerte Eugen Avram, Maria Magdalena Dănăilă, Doru Stănculescu şi Sorin Minghiat.

Duminică, 29 iunie, la ora 19:00 va avea loc Gala premiilor concursului de interpretare, cu locurile I, II şi III, plus Premiul special Radio Cluj, iar de la ora 21:00 concerte Mircea Bodolan şi Mircea Rusu Band.

http://www.jurnalul.ro/articole/127995/ ... e-traieste

2_4d5990d953ad3532e56f990a4d80f6b9_thumb

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Maria Magdalena Dănăilă - frumoasă, talentată şi câştigătoare

Un om cu spirit bun farmecă. Muzica, iar mai nou, filmul şi teatrul sunt domeniile în care trăieşte spiritual şi ni se oferă cu generozitate.

Numărul mare al premiilor câştigate şi al concursurilor la care a participat ne determină să facem o prezentare „în fugă” a realizărilor sale profesionale. Debutul în muzica folk s-a produs în anii 1980. Tot atunci a practicat şi voleiul de performanţă, la care a renunţat, ulterior, din motive medicale. „Descântec de ploaie” este titlul primei piese pe care a compus-o şi pe care a prezentat-o la un concurs din ţară, Festivalul Floare de Colţ de la Giurgiu, 1995. Acest concurs a însemnat primul său contact cu festivalurile de gen. Aici a câştigat premiul Crucii Roşii. Primul festival la care a luat locul I a fost „Toamna sibiană”, 1996. La Reghin, 1997, a luat locul al II-lea. Au urmat şi alte participări şi premii în anii următori, la Mediaş (1997), Bistriţa, Bucureşti (1998), Târgu-Jiu (1999), Suceava (2001), Grecia, Chios (august 2001), Mamaia (2003 şi 2004), Ploieşti (2007). Din anul 2006 participă în fiecare an la festivalul Folk You, alături de cei mai tari folkişti români. Ne-a mărturisit însă, că cel mai important premiu pentru ea este cel de Excelenţă Artistică "Ion Voicu", decernat de fiul marelui violonist Mădalin Voicu, la Mamaia, în anul 2004. Un jalon important al carierei sale este şi promovarea preselecţiei pentru Eurovision, în 2005, cu piesa „Learn to say good-bye” şi din nou, în 2006, cu „Nu mă uita”.

Promovare insuficientă

„Îmi pare doar rău că nu am găsit casa de discuri cu care să lansez un album deja realizat şi să apar pe posturile de televiziune muzicale. Am fost ajutată în momente cruciale, dar nimeni nu şi-a dus gestul până la capăt, iar eu am fost pur şi simplu neputincioasă în conjunctura actuală în care ştim cu toţii ce se ascultă. Nu mai zic de proiecte de viitor, şi am avut o sumedenie, dar ce folos dacă nu am avut şi sprijin să le îndeplinesc? Industria muzicală din acest moment e total descurajantă pentru a-mi mai face proiecte de viitor”, ne-a mărturisit Maria.

Actriţă

Din 2004 şi până în 2008, a urmat, la Universitatea Dunărea de Jos, cursurile Facultăţii de Arte, secţia Actorie, la clasa profesorului Radu Gabriel, şi a absolvit obţinând nota maximă la examenul delicenţa. A interpretat rolul „jandarme Marie” în piesa de teatru „Visezi” de Jean Claude Grumberg, în regia lui Cătălin Vasiliu. De asemenea, a jucat şi în scurt-metrajul „Mousse au chocolat”, regia Paul Tanicui. I-ar plăcea foarte mult să joace şi în alte filme: „Nu am un rol preferat, orice rol îl văd binevenit. Cu siguranţă, cel ce mă distribuie ştie ce vrea de la personajul meu. Şi cu siguranţă sunt genul de actriţă care nu poate face figuraţie. Nu pot trece neobservată nici pe stradă, darămite pe scenă!... Mi-ar plăcea însă, infinit mai mult, să fac film şi sper din toată inima să fiu la un moment dat distribuită. Am jucat într-un scurt-metraj şi mi-a plăcut enorm, aş vrea să repet experienţa şi într-un lung metraj”.

Întrebări şi răspunsuri

- Ce ţi-ai propus pe viitor?

- Mi-ar plăcea să colaborez cu Adi Ordean cu care, de altfel, am şi realizat de curând noua piesă-generic a emisiunii "Psihologul muzical" - realizată de Andrei Partoş, pe România Actualităţi. De altfel, dumnealui mi-a şi propus să realizăm un album - dar mi-a spus clar că nu-l interesează folkul. M-a încurcat foarte mult folkul în a mă lansa la nivel naţional şi regret enorm că nu am acceptat să fac rock la propunerea lui Adi Ordean în urmă cu doi ani, dar poate nu-i timpul pierdut. Cum o vrea Dumnezeu! De altfel, singura valoare care a rămas în picioare e Dumnezeu şi credinţa mea absolută în El. Reprezintă valoarea supremă pentru mine.

Ce-i place

- Îmi place să savurez cafeaua de dimineaţă, îmi place să ascult coloana sonoră a desenelor animate în timp ce gătesc, îmi place să vizionez cu mama serialul coreean de pe tvr1 în timp ce mâncăm masa de seară, îmi place să-mi alint căţelul pechinez... Şi, mai nou, îmi place să merg în clubul Zodiar.

Ce nu-i place

Nu-mi place că oamenii nu îşi dau seama de micile bucurii pe care le oferă viaţa şi lasă lucrurile urâte să îi afecteze. Nu îmi place că nu mai cred în Dumnezeu din tot sufletul, aşa cum obişnuiau românii pe timpuri. Dacă lucrurile ar sta invers, am avea o şansă la o Românie net superioară tuturor ţărilor europene.

Profil

Născută: 29 noiembrie 1973.

Studii: Facultatea de Arte Galaţi, secţia Artele spectacolului de Teatru, Univ. Dunărea de Jos.

Ocupaţie: Cantautoare, actriţă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Maria_Magdalena_Danaila_0_282571786.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Best of Maria Magdalena Dănăilă în Zodiar

Vă e dor de o ploaie dezlănţuită sau de o ploaie caldă de vară? Nu v-aţi mai ocupat de mult timp de sufletul vostru? E vacanţă şi încă sunteţi în Galaţi şi nu se arată nicio minune la orizont? Am veşti bune pentru voi: astăzi, Maria Magdalena Dănăilă concertează în Club Zodiar (fostul Cinema Popular), începând cu ora 21.00. A dispărut pentru o vreme de pe scena gălăţeană, dar în seara aceasta va turna cu voce de înger balsam peste sufletele voastre.

Melodii care au consacrat-o „Iubesc ploile”, „Ciutura”, „Surpriza”, „Ce mai faci?” (Premiul al III-lea pentru interpretare la Festivalul Mamaia în 2003); „Iubesc iar” (Premiul de excelenţă artistică „Ion Voicu”, Festivalul Mamaia 2004), „Learn to Say Goodbye” (calificată în finala Eurovision 2005), „Nu mă uita” (calificată tot la Eurovision în 2006), „Demon Blue” (prima rezervă la Eurovision în 2007) sunt numai câteva din hit-urile cu care vă va vindeca de arşiţa verii şi de crizele de toate felurile.

„Aşa cum mergeţi la doctor pentru diferite afecţiuni, e bine să aveţi grijă şi de sufletul vostru, ca să nu ajungeţi cu el la urgenţe. Concertul meu nu va avea chiar efectul unei aspirine, dar va fi eficient”, promite Maria Magdalena Dănăilă.

Cei care se vor afla deseară în Zodiar vor avea ocazia să participe şi la filmarea videoclipului pentru piesa „Demon Blue”. O echipă de studenţi ai clasei de videoclip de la Universitatea de Actorie Teatru şi Film din Bucureşti, în frunte cu profesoara lor - regizoarea Andreea Şaguna care şi-a luat de curând doctoratul în acest domeniu, se va afla în club pentru a filma câteva secvenţe.

Maria Magdalena va avea o ţinută inedită, realizată şi sponsorizată de casa de moda „Davi’s Design”, cu care nu este la prima colaborare. Tot David Sava este cel care i-a realizat costumaţia şi la Festivalul Mamaia din 2003.

http://www.viata-libera.ro/articol-Best_of_Maria_Magdalena_Danaila_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Maria Magdalena Dănăilă şi chitara ei: „Prima piesă am compus-o datorită lui Nicu Alifantis”

Pasiunea Mariei Magdalena Dănăilă pentru muzica folk a prins contur în anul 1995, când a participat la Festivalul “Floare de colţ”, de la Giurgiu, de dragul unui băiat cu ochi frumoşi, care avea o chitară Yamaha şi cânta în trupa Karma. Atunci, la Giurgiu, Maria a câştigat Premiul Crucii Roşii.

Trofee şi premii

Un an mai târziu, la Toamna Sibiană, a luat primul loc întâi - „dacă nu îl câştigam, nu mai continuam să merg pe drumul muzicii”, mărturiseşte îndrăgita gălăţeancă. Seria de trofee a continuat, în 1997, tot la Sibiu, apoi la Mediaş şi Bistriţa. În 1998 a luat trofeul “Chitara de Argint” la Reghin şi locul al II-lea la Bucureşti, la Festivalul „Om bun”, cu melodia „Ce mai faci?”, iar în 1999, la ediţia jubiliară a aceluiaşi festival, gălăţeanca a fost contactată de o echipă de redactori ai postului de radio CD Radio Napoca, din Cluj, care difuzaseră ca power play piesa “Ce mai faci?”. Depăşind orice record de audienţă, clujenii au invitat-o pe Maria să înregistreze un demo. Tot în 1999 a câştigat Marele Premiu la Tg.Jiu, cu melodia „Ciutura”. La finele lui 1999 a înregistrat piesa “Singur de Crăciun”, preluată de Casa de discuri „Intercont Music” şi inclusă în compilaţia „Wintercont”, alături de Taxi, Talisman şi alte trupe consacrate. În 2001 a câştigat Premiul I la Festivalul „La Suceava, în cetate”; apoi, în 2003 a participat cu „Ce mai faci?” la preselecţia pentru secţiunea Interpretare a Festivalului de la Mamaia, unde a câştigat locul al III-lea, ex aequo cu tânăra solistă de jazz Elena Claudia Iuga.

În 2004 s-a încris la secţiunea Creaţie a Festivalului de la Mamaia, cu melodia „Iubesc iar”. „Şi, deşi era greu de crezut că aş fi putut avea vreo şansă în faţa lui Andrei Tudor, care în acel an a concurat cu două piese, una interpretată de Mihai Trăistariu şi cealaltă de Nico, ambele ajunse în final pe podium, am primit un premiu special din partea preşedintelui juriului, Mădălin Voicu, Premiul de Excelenţă Artistică “Ion Voicu”.”, povesteşte Maria. În 2005 a trecut de preselecţia pentru Eurovision cu compoziţia proprie “Learn to Say Good-Bye”, iar în 2006 cu “Nu mă uita”.

„Actoria m-a învăţat să mă relaxez”

În paralel, a urmat Facultatea de Arte din Galati, secţia Actorie, pe care a absolvit-o în 2008, la clasa prof. Radu Gabriel. Gălăţenii au putut-o vedea pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, în spectacolul „Visez…”, în regia lui Cătălin Vasiliu. „Practic, fiecare compoziţie a mea era inspirată din viaţă. Eu nu am ştiut că de fapt ani de zile făceam o actorie curată, redând ceea ce mi s-a întâmplat, realmente”, spune Maria Magdalena: „Actoria m-a învăţat să mă relaxez şi să las hârtia liberă pentru fiecare cuvânt pe care îl rostesc. Adică să cadă în mine astfel încât să îl pot reda firesc, normal, exact cum facem în viaţa de zi cu zi şi să-i dau câte o picătură de dramatism, în funcţie de tensiunea momentului. Fără actorie, nu aş fi ştiut să fac acest lucru. Şi acum, fără să vreau, urmăresc şi la alţi artişti. Unii au acest păcat, de a se lăsa în voia muzicii, de a închide ochii şi de a mima o încrâncenare care nu e firească. Actoria şterge orice asperitate, orice lucru care e în plus îl dă la o parte şi te lasă curat. E mare lucru să reuşeşti să respiri ca în copilărie, să te joci şi să gândeşti ca în copilărie”.

De Crăciun, va cânta alături de Nicu Alifantis

"De curând, Nicu Alifantis mi-a dat telefon şi m-a invitat să cânt la Bucureşti, înainte de Crăciun, în concert, alături de el. Am mai cântat acum doi sau trei ani, tot la Bucureşti, cu el. Nicu Alifantis vorbeşte foarte prietenos cu mine, are el o vorbă pe care mi-o spune: Sunt mândru că sunt contemporan cu tine! Insistă să-i spun pe nume şi să mă adresez ca unui prieten, iar eu reuşesc cu foarte mare greutate, pentru că el e… Nicu Alifantis iar eu, în ochii mei, sunt o puşotaică, e adevărat, care a mai crescut între timp, dar tot o fetiţă începătoare pe lângă el. Eu, practic, am compus prima mea piesă, Descântec de ploaie, datorită lui Nicu Alifantis şi, practic, datorită lui am intrat pe acest teritoriu, al muzicii folk. „Ploaie în luna lui Marte” a fost pentru mine un reper profesional extrem de puternic…”, recunoaşte cantautoarea.

După 17 ani de folk, după ce a cucerit atâtea inimi şi trofee, Maria Magdalena Dănăilă afirmă: „Am învăţat să înţeleg forţa smereniei. Oamenii nu se deosebesc prin muzica pe care o ascultă, ci prin ceea ce fac atunci când vine furtuna. Degeaba asculţi cea mai preţioasă muzică şi citeşti cele mai glorioase cărţi dacă în momentul în care trebuie să fii om eşti un laş şi un nemernic. Nu visez să devin o mare cântăreaţă, nu-mi trebuie glorie, Grammy sau Oscar. Dacă e să ţi se întâmple să câştigi un astfel de premiu este pentru că s-a dorit undeva şi pentru că ai atins un nivel. Nu cred că un câştigător de Oscar a ajuns acolo pentru că aşa a vrut el”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.