Jump to content

TVA la alimente se reduce de la 1 iunie


dcp100168

Recommended Posts

TVA la alimente se reduce de la 1 iunie

Mult așteptata reducere a TVA la alimente și băuturile nealcoolice de la 24 la 9 procente intră în vigoare chiar de mâine, luni, 1 iunie 2015, având ca efect prognozat reducerea prețurilor la raft și, ulterior, o creștere a consumului, apreciată la 0,6% din PIB (aproape 1 miliard de euro) în cele șapte luni care au mai rămas din acest an.

Măsura luată de Guvern se referă în principal la lapte și produse lactate, ouă, animale și păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne și organe, pește, crustacee, moluște, miere naturală și alte produse comestibile de proveniență animală, fructe, legume, plante, rădăcini și tuberculi comestibili, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mirodenii, cereale (cu exceptia celor pentru însămânțare) și băuturi nealcoolice.

Această decizie vine după ce, cu caracter experimental, TVA a fost redusă în mod similar, de la 1 septembrie 2013, pentru produsele de morărit și panificație.

Practic, în urma aplicării acestei măsuri, o diferență de 12% din valoarea produsului ar trebui să rămână în buzunarele cllienților finali, deci ale consumatorilor. Mai concret, la achiziționarea unui produs din categoriile de mai sus ce are astăzi un preț la raft de 10 lei (compus din prețul fără TVA, deci valoarea ce îi rămâne comerciantului înmulțit cu 1,24), de mâine ieftinirea acestuia apare din reducerea cotei de TVA. Altfel spus, prețul stabilit de comerciant (în cazul nostru 8,1 lei, preț fără TVA) va fi multiplicat cu doar 1,09, rezultând un preț la raft de numai 8,8 lei, deci o reducere a sa cu 1,2 lei din cei 10 inițiali. Consumatorii ar urma să fie semnalizați chiar în magazine cu privire la ieftinirile produse.

Cota redusă de TVA se va aplica pe tot lanțul economic, de la producție până la vânzarea către consumatorul final, de către toți furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianți și de asemenea și în cazul serviciilor de alimentație publică pentru categoriile specificate de produse, fiind vorba aici de restaurantele ce vând și mâncare ce urmează a fi servită în afara locației (binecunoscutul de acum catering), activitate ce nu mai este considerată prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri.

Și la Galați, marii retaileri se pregătesc prin promoții de mult trâmbițata reducere de prețuri de mâine, unii anunțând că au efectuat deja mari discounturi. Dacă investigațiile făcute de instituțiile statului pe parcursul lunii mai în marile centre comerciale nu au condus la concluzia că au avut loc scumpiri artificiale înainte de reducerea TVA la alimente, acum este rândul clienților să constate cu adevărat efectele transpunerii în practică ale acestei măsuri.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce efecte va avea reducerea TVA la alimente

* Creşterea puterii de cumpărare va pune economia în mişcare, susţine Executivul

Măsura reducerii TVA la alimente va contribui la creşterea puterii de cumpărare şi la mărirea potenţialului de creştere economică, de la 3 la sută la 4 la sută în 2015, prin impulsionarea consumului şi a investiţiilor, susţin reprezentanţii guvernamentali.

"Vor beneficia de măsură în primul rând persoanele cu venituri reduse şi cele din clasa de mijloc care au ponderi ale produselor alimentare şi băuturilor nealcoolice în coşul de consum cuprinse între 27 la sută şi 90 la sută. Principalii beneficiari vor fi cei din gospodăriile cele mai sărace - familii cu mulţi copii, monoparentale, familii de pensionari, şomeri, agricultori, familii din care fac parte salariaţi cu un venit sub salariul mediu pe economie (83 la sută dintre salariaţii români) şi gospodăriile cu venituri medii. Plusuri de bunăstare vor exista pentru fiecare român", a declarat consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol. Potrivit acestuia, măsura reducerii TVA la 9 la sută la produsele alimentare va contribui la creşterea puterii de cumpărare cu procente cuprinse între 4 la sută pentru persoanele cu venituri ridicate şi 15 la sută pentru categoriile de persoane cu venituri reduse.

"Alături de creşterea salariilor, indexarea pensiilor şi reducerea inflaţiei, reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice va ajuta la atingerea ţintei privind creşterea puterii de cumpărare a câştigului mediu din acest an cu 10 la sută, după ce aceasta a scăzut cu 5,3 la sută în 2009 şi cu 6,2 la sută în 2010 şi a crescut cu 3,9 la sută în 2011, 0,8 la sută în 2012, 2,1 la sută în 2013 şi 5,1 la sută în 2014", a subliniat consilierul premierului pe probleme macroeconomice.

Reducerea TVA la alimente la 9 la sută va contribui şi la mărirea potenţialului de creştere economică prin impulsionarea consumului şi a investiţiilor, mai apreciază expertul guvernamental: "Măsura reducerii TVA va contribui la mărirea potenţialului de creştere economică (de la 3 la sută la 4 la sută în 2015) prin impulsionarea consumului şi a investiţiilor şi va stimula - alături de scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentale şi schemele de ajutor de stat şi minimis pentru IMM - crearea de noi locuri de muncă, va îmbunătăţi colectarea şi va reduce evaziunea fiscală".

În opinia acestuia, stimulul acordat consumului va conduce implicit și la o ofertă internă mai mare şi mai competitivă de produse alimentare şi băuturi nealcoolice, "măsura aruncând o mână de ajutor sectorului agroalimentar, un sector strategic pentru România".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.