Jump to content

Doi traficanţi de droguri, pedepsiţi să muncească la bibliotecă!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Doi traficanţi de droguri, pedepsiţi să muncească la bibliotecă!

Sentinţa, luată de Tribunalul Galaţi, a surprins pe toată lumea. Fraţii Abid Haissam şi Abid Hamid erau acuzaţi de trafic de droguri în formă continuată, însă nu au stat în după gratii nicio secundă, deoarece judecătorii au considerat că nu prezintă pericol social.

O decizie judecătorească luată zilele trecut de judecătorii Tribunalului Galaţi a provocat o dezbatere intensă pe holurile palatului de justiţie. Doi traficanţi de droguri au fost condamnaţi la câte zece luni de închisoare, dar cu suspendare, iar instanţa i-a obligat să muncească în în folosul comunităţii timp de 80 de zile, la Biblioteca judeţeană „V.A. Urechia”.

„Ce naiba or să facă ăia acolo? Cred că vor trage pe nas praful din arhive”, a afirmat, mucalit, unul dintre avocaţii angrenaţi în discuţie.

Trafic de droguri în formă continuată

Fraţii Abid Haissam şi Abid Hamid provin dintr-o familie mixtă (cu mamă româncă şi tată arab) şi, la cei 22 de ani ai lor, ei sunt deja nişte comercianţi experimentaţi cu etnobotanice. În esenţă, tot droguri, dacă este să ne luăm după clasificarea făcută de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

Ei au fost prinşi de procurorii DIICOT Galaţi, în 19 august 2013 (pe când aveau 20 de ani), în timp ce vindeau substanţe interzise. „Fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, în perioada iulie-august 2013, au efectuat operaţiuni de procurare, depozitare şi vânzare de produse despre care ştiau că produc efecte psihoactive, respectiv compusul AM 2201 (cannabinoid sintetic), substanţă interzisă în Uniunea Europeană”, afirmau la acea vreme procurorii.

Fraţii Abid vindeau drogurile, spun anchetatorii, într-un cerc de cunoscuţi pe care şi-l formaseră în vremea când erau elevi la Liceul de Marină din Galaţi. În acest scop ei comandau prin internet drogurile (cele mai multe dintre ele produse de sinteză) de la producători din China şi India. Marfa era livrata vrac prin curierat, iar cei doi fraţi o fracţionau acasă în scopul vânzării. Ei foloseau în acest scop un cântar de mare precizie, marca „Alaska”, găsit la domiciliul lor.

Eliberaţi de nişte judecători „de treabă”

În 19 august 2013, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi i-au prins în flagrant pe cei doi traficanţi, iar în urma desciderii la domiciliu au găsit „laboratorul” în care marfa era porţionată în doze.

Abid Haissam şi Abid Hamidau fost reţinuţi atunci pentru 24 de ore şi propuşi spre arestare însă - stupoare! - judecătorii au refuzat să le dea mandat de arestare preventivă, considerând că tinerii nu prezintă pericol social. De când a vinde droguri liceenilor este un fapt banal, Dumnezeu ştie!

Zilele trecute, s-a dat şi sentinţa în dosar. Tribunalul Galaţi a decis (sentinţa este atacabilă cu apel) ca Abid Haissam şi Abid Hamid să fie pe mai departe liberi, considerînd că fapta lor - „efectuare neautorizată de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată” – nu este foarte gravă. Chiar dacă au fost condamnaţi la câte zece luni de închisoare, pedeapsa este cu suspendare.

Şi mai interesant este că tinerii sunt obligaţi la câte 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, fără plată, la... Biblioteca judeţeană „V.A. Urechia” din Galaţi.

Directorul bibliotecii: „Poate nu-i învaţă prostii pe ăştia ai mei!”

Profesorul Zanfir Ilie, directorul bibliotecii „V.A.Urechia” din Galaţi a aflat despre soluţia instanţei de la „Adevărul” şi s-a arătat foarte surprins că doi traficanţi de droguri au fost repartizaţi pentru a munci în instituţia pe care o conduce.
„Mi-au mai trimis astă iarnă un tâlhar, pe care l-am folosit la curăţat zăpada din curte. A fost de folos, nu am ce spune. Însă cu din ăştia care vând droguri mă cam tem să lucrez. Sper că poate nu-i învaţă prostii pe ăştia, ai mei, de la bibliotecă”, ne-a declarat directorul prestigioasei instituţii de cultură.

Zanfir Ilie s-a arătat amuzat de remarca avocaţilor cum că fraţii Abid ar putea „trage pe nas praful din arhive”. „Din nefericire pentru ei, nu există prea mult praf în arhivele noastre. Noi avem un sistem performant de condiţionare a aerului în încăperile unde avem lucrările de valoare. Nu că i-aş duce acolo, că nu cred că este cazul”, a mai spus profesorul.

Judecătorii gălăţeni, blânzi cu interlopii, aspri cu „găinarii”

Tot în urmă cu câteva zile, judecătorii de la Tribunalul Galaţi au refuzat să-l aresteze pe interlopul Neculai Sefer, acuzat de proxenetism, spălare de bani şi şantaj, infracţiuni pe baza cărora a strâns peste o jumătate de milion de euro.

În acelaşi timp, însă, există şi persoane care, pentru infracţiuni mărunte, stau după gratii, în arest preventiv, perioade lungi de timp. Un exemplu este profesorul universitar Mircea Iliev (de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi), care a stat arestat mai bine de cinci luni pentru că a luat o mită de 2.700 de lei de la 30 de studenţi care vroiau note de trecere la un examen. În urmă cu câteva zile, Mircea Iliev (58 de ani) a fost plasat în arest la domiciliu, pentru cel puţin alte încă 60 de zile.

Dacă în cazul profesorului judecătorii au considerat că este vorba de un pericol social iminent, deci l-au trimis în arest, iată că traficanţii de droguri sunt trimişi la bibliotecă, iar proxeneţii sunt pur şi simplu lăsaţi liberi.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.