Jump to content

Conflict între primarul Tecuciului şi profesorii unui liceu din oraş


dcp100168

Recommended Posts

Conflict între primarul Tecuciului şi profesorii unui liceu din oraş
* Edilul Tecuciului i-a anunţat pe dascăli că taie finanţarea instituţiei de învăţământ, inclusiv salariile lor, pentru că directoarea Dorina Bejan nu a semnat contractul de management * Directoarea liceului susţine că luni, în prima zi de bacalaureat, a fost nevoie de intervenţia Poliţiei, pentru că reprezentanţi ai Primăriei însoţiţi de Poliţia locală solicitau să intre în corpul de clădire în care se derula examenul, pentru a-i anunţa pe profesori că nu-şi vor lua salariile

 

Situaţie de tensiune maximă între edilul Tecuciului şi profesorii de la un liceu din această localitate. Cadrele didactice de la Liceul Tehnologic "Ov. Caledoniu" din Tecuci au fost anunţate luni, printr-o scrisoare trimisă de primarul Gerhardt Ţuchel pentru fiecare în parte, dar şi printr-o adresă oficială mai veche, înaintată, pe 19 mai 2015, consiliului de administraţie, că "neavând semnat contract de management administrativ-financiar cu directorul unităţii, în calitate de ordonator principal de credite", se află "în imposibilitatea de a deschide credite şi de a finanţa cheltuielile din bugetul local cu destinaţie către acest liceu". Cu alte cuvinte, profesorilor li s-a spus că nu-şi vor primi astăzi salariile, deoarece directoarea liceului nu a semnat contractul de management.

Cu forţa peste comisia de bacalaureat?

Conflictul a debutat în urmă cu o lună, când directoarea Dorina Bejan a cerut ca acest contract de management să fie negociat şi modificat întrucât conţine lucruri care nu sunt în conformitate cu legislaţia actuală. Situaţia a dat în clocot ieri, 9 iunie, când două angajate ale Primăriei Tecuci, însoţite de un echipaj al Poliţiei locale, au solicitat să intre şi să împartă scrisorile profesorilor care se aflau în corpul de clădire în care se desfăşura proba la bacalaureat, motiv pentru care directoarea a fost nevoită să apeleze Poliţia, la 112.

Am discutat despre cum s-au desfăşurat lucrurile cu directoarea aflată ieri pe un pat de spital. Fiind însărcinată în cinci luni, din cauza tensiunilor şi a stresului, femeia şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost internată la Spitalul Municipal "Anton Cincu".

Iată ce ne-a povestit, pe scurt, Dorina Bejan: "Cele două doamne au venit însoţite de Poliţia locală şi au împărţit scrisorile unor profesori aflaţi în alt corp de clădire. Apoi au solicitat să intre şi acolo unde se dădea examenul de bacalaureat, insistând că este domeniu public. Pentru că nici atunci când poliţiştii locali le-au atras atenţia că nu au voie să tulbure derularea examenului nu voiau să renunţe la idee, solicitând să vină şi viceprimarul, am apelat Poliţia, la 112. S-au speriat şi au dispărut înainte de venirea poliţiştilor. Astăzi au venit iar. Mi-au jignit colegii, i-au ameninţat că-i amendează pe cei care n-au vrut să semneze că au primit scrisoarea, au insistat să intre în ore şi să tulbure lecţiile. S-au supărat când le-am cerut hârtia care atestă că sunt delegate de primar să intre în şcoală. Am sunat din nou la 112, poliţia a venit şi le-a invitat afară. Le-am spus că pot sta la mine în birou, dar nu să intre în clase la ore, dar au refuzat. Apoi mi s-a făcut rău, m-am aşezat pe un scaun şi mi-am pierdut cunoştinţa. M-am trezit la spital", povesteşte Dorina Bejan.

"Primarul nu are competenţa să elaboreze un astfel de contract"

În apărarea profesorilor de la "Ovid Caledoniu" a sărit şi liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Tecuci, Mircea Petică. Acesta a trimis memorii prin care anunţa de această situaţie atât Ministerului Educaţiei, cât şi Prefectura Galaţi.

"Este un abuz ceea ce se întâmplă. Conform Legii Educaţiei pe care o invocă primarul, acest contract de management trebuie semnat de directorii care au dat concurs, aşa cum scrie în articolul 257, alin. 3. Contractul nu este elaborat de primar, ci aşa cum se spune în articolul 258, aliniatul 4, trebuie să existe un contract-cadru care să fie aprobat de Ministerul Educaţiei, prin ordin de ministru. Cum de opt ani nu s-a mai dat concurs pentru numirea directorilor, nu există un astfel de ordin. Toată povestea este un abuz, primarul nu are competenţa să elaboreze acest contract, nici să le solicite directorilor fără concurs să-l semneze, aşa cum a făcut cu ceilalţi 16 directori din învăţământul tecucean!", susţine Mircea Petică.

Atât directoarea de la "Caledoniu", cât şi sindicalistul susţin că, pe lângă alte articole care conţin inadvertenţe, acest contract are o prevedere prin care primarul vrea să se asigure că-i poate schimba pe directorii de şcoli după bunul lui plac: "Scrie că directorul va fi eliberat din funcţie dacă pe numele lui există plângere penală făcută de superiorii săi şi de primar. Noi ştim unde a dus o astfel de legislaţie aberantă pe vremea guvernării PDL, când directorii au fost destituiţi pentru că li s-au făcut plângeri mincinoase! Acesta este şi motivul pentru care s-a dat un ordin prin care se modifica acest articol. Directorii trebuie eliberaţi din funcţie atunci când sunt condamnaţi", mai spune Petică. Sindicalistul mai susţine că profesorii sunt hotărâţi să nu mai muncească, dacă primarul nu le va acorda astăzi salariile care li se cuvin.

"S-a ajuns mult prea departe"

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean ne-a declarat că e la curent cu situaţia, că reprezentantele Primăriei Tecuci nu aveau voie "sub nicio formă să intre în clădirea unde se susţinea bacalaureatul" şi că  "nu este în regulă că primarul a solicitat să încheie contracte cu directori numiţi doar cu delegaţie, când aşa ceva fac doar directorii care au susţinut concurs, conform legii". "Vom anunţa ministerul şi Prefectura, pentru că s-a ajuns mult prea departe. Nu vreau să cred că politicul e de vină", spune inspectoarea generală Mioara Enache.

"E un contract abuziv"

Despre situaţia încordată de la Tecuci a aflat şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, care a ţinut să vorbească personal cu cei implicaţi în conflict, săptămâna trecută, când a mers special pentru acest lucru în localitate. I-am solicitat acestuia o opinie în legătură cu ceea ce se întâmplă: "Este un contract abuziv. Este singurul loc din toată ţara unde s-a cerut aşa ceva. Este o exagerare a primarului. Am solicitat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Justiţiei să limpezească lucrurile. Voi încerca să vorbesc astăzi (n.r. - ieri, 9 iunie) cu ministrul Educaţiei, ca să limpezească lucrurile acolo şi să nu se ajungă ca oamenii să nu-şi primească banii în ziua de salariu", ne-a spus telefonic ministrul Liviu Pop, care a fost şi  ministru al Educaţiei şi preşedinte de federaţie sindicală.

Primarul Ţuchel nu răspunde la telefon

Deşi am încercat să luăm legătura cu primarul Gerhardt Ţuchel în repetate rânduri, i-am trimis şi un mesaj prin care îl informam cine suntem şi ce solicităm să aflăm, nu ni s-a răspuns la niciun telefon. Am găsit însă pe ziarul "Tecuceanul", editat de Primăria Tecuci, un punct de vedere care se constituie ca poziţie oficială a instituţiei şi din care reproducem o parte: "Neavând argumente solide, directoarea, uitând că este o doamnă, a găsit de cuviinţă să o bruscheze şi să o împingă pe Despina Tudose afară din curtea unităţii de învăţământ. În acel moment, reprezentantul Primăriei a solicitat ajutorul conducerii UAT. La faţa locului a sosit viceprimarul Mitică Hulea, membru în consiliul de administraţie al acestei unităţi de învăţământ, şi acesta fiind împiedicat să pătrundă în interiorul şcolii, motiv pentru care a fost solicitat ajutorul poliţiei. Pe de o parte, directorul Dorina Bejan a declarat că nu poate semna Contractul de management administrativ şi financiar în forma pe care ceilalţi 16 directori ai unităţilor de învăţământ tecucene deja au semnat-o. De cealaltă parte, există situaţia inedită, creată de director, prin care, neexistând un contract de management semnat cu UAT Municipiul Tecuci, nu există cadrul legal pentru ca această unitate să primească finanţările de la bugetul local", se arată în materialul publicat de ziarul Primăriei Tecuci.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pai e destul de simplu: nu plateste salariile si apoi, in 3-4 zile o sa-l roage in genunchi pe nea primar sa le dea de o rata la banca, de o vacanta pentru copii etc. Daca se stia de atata vreme de contractul asta de ce se incapataneaza madam director sa nu rezolve problema? Eventual, daca nu-i convine, poate sa renunte la functie mai ales ca nici macar nu a dat concurs pentru pozitia ocupata. Nu s-a nascut nimeni director... Stiu ca suna cinic, dar legal painea si cutitul sunt la primar

Link to comment
Share on other sites

Scandalul de la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci. Profesorii, în grevă japoneză, ameninţă cu boicotarea bacalaureatului

* Cadrele didactice au ieşit în faţa liceului, cu banderole albe, pentru a protesta împotriva primarului, care refuză să le plătească salariile şi naveta

La o zi după ce ar fi trebuit să îşi încaseze salariile, profesorii şi personalul auxiliar de la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci au ieşit în faţa instituţiei de învăţământ, pentru a-şi arăta nemulţumirea. Cu banderole albe la mâini şi cu pancarte, profesorii şi-au susţinut, paşnic, punctul de vedere şi şi-au arătat solidaritatea cu directoarea Dorina Bejan, aflată în spital. Li s-au alăturat însă şi cadre didactice de la alte instituţii de învăţământ din oraş, care ne-au povestit că nu şi-au primit banii de navetă de mai bine de şase luni.

Boicotarea examenului

Despre acest conflict, aţi putut citi pe larg, zilele trecută, în paginile ziarului nostru, însă situaţia este departe de a fi rezolvată. Din acest motiv, cadrele didactice sunt dispuse chiar să nu intre la probele de bacalaureat, care vor începe săptămâna viitoare. Şi asta pentru că, susţin dascălii, primarul are o problemă cu directoarea şi nici nu le plăteşte naveta.

"Sunt dispusă să nu intru la probele de bacalaureat. Nu mi-am primit salariul pe munca depusă în luna mai şi mai am de luat, pentru naveta pe cinci luni, 2.250 de lei, în condiţiile în care am un salariu de 1.200 de lei. Domnul primar are o problemă cu doamna director. Ni s-a spus că, dacă ne dorim banii de navetă, să ni-i dea doamna director sau contabila, din salariile dumnealor", ne-a spus Carmen Samoilă, profesoară de limba engleză.

"Au venit de la primărie cu nişte scrisori în care o defăimau pe doamna director şi ne explicau că din cauza ei nu ne primim banii. Tot doamna director este de vină şi pentru faptul că nu ne primim banii de navetă", ne-a explicat şi Cristina Neagu.

Discuţii la primărie

După ce şi-au spus păsul, câţiva dintre profesori au mers, însoţiţi de jurnalişti, la primărie, pentru a discuta cu edilul. După ce a făcut ordine ca pe propria moşie şi le-a indicat jurnaliştilor şi profesorilor locurile unde trebuie să stea fiecare la masă, primarul Daniel Ţuchel a aşteptat întrebările profesorilor. După câteva minute bune de discuiţii, primarul  nu a dat niciun răspuns clar, susţinând că profesorii nu şi-au primit banii de navetă din cauză că directorii au refuzat să-i plătească din finanţarea de bază, urmând ca, la rectificarea bugetară, primăria să le returneze sumele respective. "Am deschis linie de credit şi nu sunt în măsură să spun de ce anumiţi directori refuză să plătească naveta din finanţarea de bază", a explicat primarul Ţuchel.

Liderul sindicatului tecucean Mircea Petică susţine însă că o asemenea faptă ar însemna deturnare de fonduri pentru directorii respectivi, întrucât naveta nu se poate plăti din finanţarea de bază, ci numai din finanţarea complementară.

Clauza care învrăjbeşte

Când s-a ajuns la problema de la Liceul "Ovid Caledoniu", Daniel Ţuchel a afirmat că a primit promisiunea din partea inspectorului general că se va implica pentru medirea conflictului şi că, până luni, profesorii îşi vor primi banii. Edilul a încercat să explice că directoarea Dorina Bejan refuză să semneze contractul de management administrativ-financiar, motiv pentru care profesorii nu îşi pot primi salariile. Asta în ciuda faptului că Inspectoratul Şcolar a trimis o adresă prin care se spune clar că semnarea contractului nu este o condiţie obligatorie pentru primirea salariilor, pentru că Dorina Bejan este detaşată pe postul de conducere şi nu l-a obţinut prin concurs.

Întrebat despre clauza trecută în respectivul contract, întocmit de juriştii primăriei, conform căreia „contractul de management se suspendă în cazul în care împotriva directorului se formulează plângere penală de către organul ierarhic superior sau de către primar”, edilul a explicat că acestă clauză există şi în contractele educaţionale, pe care directorii le-au semnat cu ISJ Galaţi.

La o simplă comparaţie însă s-a constat că în contractele educaţionale încheiate cu ISJ, cuvântul "primar" nu era menţionat în respectiva clauză. Edilul a explicat că se consideră "organ ierarhic superior", întrucât banii vin de la Primărie: "Există trei surse de finanţare: de bază, complementară şi suplimentară, şi toate trei fac parte din bugetul municipiului Tecuci".

Atribuţiile directorului vor fi delegate unui alt profesor

Cel mai probabil, problema va lua o nouă turnură, pentru că directoarea Dorina Bejan este în concediu medical, după ce în cursul zilei de luni a fost luată cu ambulanţa din instituţia de învăţământ şi a stat în spital până ieri după-amiază, ea fiind şi însărcinată. În aceste condiţii, Inspectoratul Şcolar va delega atribuţiile directorului unui alt cadru didactic din şcoală.

"Vom vedea apoi dacă persoana care îşi asumă atribuţiile de director îşi va asuma şi semnarea unui asemenea contract care nu este în litera legii", a precizat inspectoarea generală Mioara Enache. Aceasta susţine că a trimis, miercuri seară, adrese Ministerului Educaţiei şi Prefecturii, prin care aduce la cunoştinţă situaţia de la Tecuci, însă nu a primit niciun răspuns.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Veste bună pentru profesorii din Tecuci - vin banii!

Profesorii liceului Ovid Caledoniu din Tecuci își vor primi banii cel mai târziu luni, după ce inspectorul școlar general, Mioara Enache, a fost, astăzi, la Tecuci, unde a mediat discuția dintre reprezentanții liceului și administrația publică locală a municipiului.

Reamintim că cei circa 70 de profesori ai Liceului Ovid Caledoniu din Tecuci nu și-au primit salariile, la începutul săptămânii, așa cum era normal, după ce directoarea unității de învățământ, Dorina Bejan, a amânat să semneze un contract de management financiar şi administrativ impus de primarul municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel. Directoarea a fost internată în spital, după un schimb de replici cu angajaţii Primăriei, care au venit marţi la şcoală pentru a-i informa pe profesori că fără existenţa unui astfel de contract la nivelul unităţii, aceştia nu pot fi plătiţi. Directoarea Dorina Bejan a fost singura din cei 17 directori de unităţi de învăţământ din municipiul Tecuci care nu a semnat contractul cu primăria, act pe care îl consideră în contradicţie cu Legea educaţiei. Acest punct de vedere a fost împărtăşit şi de inspectorul şcolar general Mioara Enache, care a precizat că modelul unui astfel de contract de management financiar şi administrativ, nici nu a fost publicat de către Ministerul Educaţiei, acest lucru urmând să aibă loc, cel mai probabil, în luna octombrie a acestui an. Potrivit inspectorului şcolar general, un astfel de contract se încheie în urma unui concurs susţinut de director, dar metodologia concursului de director nu a fost încă publicată, iar directorii sunt doar numiţi pe post, cu delegaţie, până la sfârşitul anului.

Deși Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a sesizat, cu privire la acest caz, atât Prefectura Galaţi, cât şi Ministerul Educaţiei, lucrurile nu s-au rezolvat, iar miercuri, profesorii tecuceni au intrat în grevă japoneză și au și protestat în curtea școlii. Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Tecuci, Mircea Petică, a spus că această formă de protest va continua până când profesorii își vor primi banii, existând chiar pericolul ca luni, când ar urma să aibă loc la Liceul Ovid Caledoniu, cea de-a doua probă de bacalaureat, profesorii să refuze să intre la examen.

"Astăzi am mers la Tecuci, iar Consiliul de Administrație al liceului a desemnat-o pe directoarea adjunctă să preia negocierile, întrucât doamna directoare se află în concediu medical. După ce primarul a prezentat din nou contractul, acesta a fost semnat cu unele amendamente cu care și domnul primar a fost de acord. Am discutat și domnul primar a sunat la Trezorerie, astfel încât, ca de astăzi sau cel târziu luni, profesorii să aibe salariile pe carduri", a declarat inspectorul școlar general Mioara Enache.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.