Jump to content

Primul român care vrea să treacă înot Canalul Mânecii se antrenează la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primul român care vrea să treacă înot Canalul Mânecii se antrenează la Galaţi

Antrenamentul se va desfăşura în perioada 19-21 iunie, iar evenimentul principal al acestuia va avea loc duminică şi va consta în zece ore de înot fără oprire, pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi.


Eveniment inedit la Galaţi. Primul român care vrea să traverseze înot Canalul Mânecii, Avram Marius Iancu, va fi prezent în urbe în perioada 19-21 iunie pentru ultimul antrenament oficial dinaintea competiţiei care se va desfăşura în 9-13 august în Marea Britanie.
Motivul pentru care Avram Marius Iancu se va antrena aici nu este doar unul sportiv, ci şi unul moral. Firma gălăţeană HemoTreat este sponsor unic al evenimentului „Maraton acvatic Gropeni-Brăila-Galaţi” (19-21 iunie) şi unul din cei doi sponsori ai evenimentului din luna august. Antrenamentul principal, de 10 ore înot, fără întrerupere, va avea loc duminică, 21 iunie, pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi.
Avram Marius Iancu este înotator amator şi doreşte să devină primul român care traversează Canalul Manecii înot, fără ajutorul unui costum de neopren.
Canalul Mânecii este o provocare pentru toţi înotătorii, cu atât mai mult pentru amatori. Primul om care a reuşit să traverseze înot Canalului Mânecii, din sudul Angliei până pe malul nordic al Franţei, a fost Jean Salatti, în urmă cu 200 de ani, iar până în prezent distanţa de 34 de km a fost parcursă, cu succes, de 1.284 de ori, conform Asociaţiei Channel Swimming, Anglia. Până acum, printre cei 900 de oameni care au facut faţă provocării nu se numără nici un român.
Avram Marius Iancu are 39 de ani şi trăieşte la Petroşani. Este bibliotecar la Biblioteca Municipală din localitate şi preşedinte al Asociaţiei Sportive „Bike & Run” care funcţionează în oraşul său natal. Acesta a devenit anul trecut primul român care a avut curajul să viseze că ar putea înota timp de 14 ore de pe coasta de sud a Angliei până pe ţărmul nordic al Franţei. Sportivul a străbătut, cu acest gând, drumul de la Petroşani până la portul Dover şi s-a încumetat de două ori, în 7 august şi în 3 octombrie, să străbată înotând apele extrem de reci ale canalului.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Avram Iancu s-a antrenat la Galaţi pentru a treia tentativă de a traversa înot Canalul Mânecii
Poartă un nume cu o puternică încărcătură istorică şi poate deveni primul român care traversează înot Canalul Mânecii. Este vorba despre înotătorul amator Avram Marius Iancu care vrea să realizeze această performanţă în cadrul unei competiţii care va avea loc în luna august, în Marea Britanie. El s-a aflat zilele trecute la Galaţi, pentru ultimul antrenament oficial, dar şi cel mai dur, dinaintea evenimentului sportiv, el parcurgând înot, duminică, 21 iunie, o distanţă de 43 de km pe Dunăre.
Avram Marius Iancu, în vârstă de 39 de ani, este un înotător amator din Petroşani şi doreşte să traverseze înot Canalul Mânecii, în luna august, după două tentative nereuşite de anul trecut. Pentru parcurgerea Canalului Mânecii, supranumit şi „Iadul de Gheaţă” din cauza temperaturii apei foarte scăzute, situată între 13 şi 18 grade Celsius, sportivii nu au voie să poarte costume de protecţie din neopren, potrivit regulamentelor organizatorilor tradiţionalei competiţii, motiv pentru care traversarea Canalului este cu atât mai dificilă. „Am realizat nişte tentative foarte bune de a traversa înot Canalul Mânecii, am înotat 41 de km din 34 km, deci mai mult decât trebuia din cauza unor curenţi foarte-foarte puternici. Să nu uităm, în Canalul Mânecii domneşte Dumnezeu. Acolo, condiţiile sunt foarte imprevizibile şi nimeni nu poate să spună sută la sută că traversează. Poţi să pleci pe soare şi apă liniştită şi să te trezeşti în mijlocul unei furtuni şi atunci trebuie să abandonezi tentativa. Ca să reuşeşti, chiar dacă de multe ori în viaţă te mai loveşti de eşecuri, ca să reuşeşti trebuie să perseverezi, să încerci în primul rând şi, după aceea, prin perseverenţă şi muncă, şi de ce nu, şi cu un pic de noroc, îţi trebuie îngăduinţă divină, eu cred că voi reuşi. Au fost oameni care prin credinţă au umblat pe mare; eu cred că prin credinţă voi putea să treversez Canalul Mânecii”, a afirmat, la Galaţi, Avram Marius Iancu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Înotătorul spune că a început pregătirile pentru această nouă tentativă de a traversa Canalul Mânecii încă din luna decembrie a anului trecut. În cadrul antrenamentelor, a povestit Avram Marius Iancu, a alergat pe dealurile şi munţii din apropirea oraşului Petroşani, unde locuieşte, şi a înotat foarte mult, într-o primă fază, într-un bazin din localitate, pe timpul iernii. În februarie a început o serie de antrenamente foarte dure de aclimitatizare la temperaturi apropiate de zero grade. „Am tăiat la propriu gheaţa lacului cu drujba şi am înotat pe sub gheaţă, de la o copcă la alta pentru a mă aclimatiza la temperaturi foarte scăzute”, a spus temerarul înotător care a continuat, în perioada următoare, să se antrenezeze din punct de vedere fizic şi să participe la mai multe competiţii sportive de alergare, înot, ciclism sau triatlon. În ceea ce priveşte alimentaţia, sportivul spune că nu recurge la „prea mari reţete magice”: „Alimentaţia e foarte importantă, este bine să mănânci suficient, să ai o alimentaţie cât mai bogată, cât mai sănătoasă, este un element important, încerc să mănânc cât se poate natural, dar fără prea mari reţete magice”.
Weekend-ul trecut Avram Marius Iancu s-a aflat la Galaţi pentru cel mai dur antrenament de până acum, el parcurgând duminică, 21 iunie o distanţă de 43 de km, pe Dunăre, pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi. El s-a arătat încrezător că la începutul lunii august va reuşi să traverseze Canalul Mânecii înot, fără costum din neopren, astfel încât el poate deveni primul român care atinge o asemenea performanţă. „Pentru mine traversarea înot a Canalului Mânecii este exact ca în din capodopera lui Doinaş, acel prinţ, nu sunt eu acel prinţ, dau doar un exemplu, ştia că acolo există ceva care îl satisface, nu s-a oprit la sfaturile slujnicilor care îl îndemnau să rămână la iepurii mici şi la vulpile roşii. El nu voia sa audă, el voia mistreţul cu colţi de argint chiar dacă a fost să-l coste viaţa. Eu nu cred că va fi cazul meu, iar dacă s-a murit de trei ori în această tentativă, în decursul timpului, nu este o glumă. Eu îmi doresc mult lucrul acesta - cât timp voi avea încredere şi voi beneficia de încrederea românilor - vă pot garanta faptul că voi face tot ce îmi stă putinţă până cand voi realiza acest obiectiv, dar el se va realiza anul acesta”, a spus Iancu Marius Avram. El a dat şi exemplul lui Tomas William Burgs, un înotător care, în 1911, după 15 tentative nereuşite, la cea de-a 16-a reuşit să traverseze Canalul Mânecii.
Avram Marius Iancu are 39 de ani, este bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroşani, este căsătorit şi are trei fetiţe. El spune că familia l-a susţinut mereu în obiectivul pe care şi l-a propus şi nici nu a întâmpinat probleme la locul de muncă din acest motiv. „Nu există niciun conflict de interese între angajator şi ceea ce fac eu pentru că eu mă duc în mod normal la serviciu, iar ceea ce fac, fac din pasiune, din plăcere, şi aici intervine meritul familiei care este alături de mine şi mă susţine în ceea ce fac”, a mai afirmat Avarm Marius Iancu.
Canalul Mânecii este o provocare pentru toţi înotătorii, cu atât mai mult pentru amatori. Primul om care a reuşit să traverseze înot Canalului Mânecii, din sudul Angliei până pe malul nordic al Franţei, a fost Jean Salatti, în urmă cu 200 de ani, iar până în prezent distanţa de 34 de km a fost parcursă, cu success, de 1.284 de ori, conform Asociaţiei Channel Swimming, Anglia. Până acum, printre cei care au făcut faţă provocării nu se numără niciun român. Competiţia pentru traversarea Canalului Mânecii la care va participa Avram Marius Iancu se va desfăşura în perioada 9-13 august în Marea Britanie.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Romanul Avram Iancu a esuat din nou in tentativa de a traversa inot Canalul Manecii

Avram Iancu, un roman in varsta de 39 de ani, a esuat in tentativa de a traversa inot Canalul Manecii, informeaza Agerpres. Romanul a fost nevoit sa abandoneze marti seara, dupa peste 12 ore, din cauza curentilor puternici generati de reflux si a starii de oboseala. Avram Iancu si membrii echipajului care l-au insotit nu au oferit, pana acum, o reactie oficiala. El ar fi fost nevoit sa abandoneze cursa din cauza problemelor legate de reflux, arata surse apropiate inotatorului, citate de Agerpres.
Avarm Iancu este bibliotecar in Petrosani si s-a aflat la cea de-a treia incercare de a strabate inot Canalul Manecii. El a incercat sa traverseze Canalul doar in slip si cu o casca pe cap, dupa cum prevad normele de omologare.
Avram Iancu a mai incercat sa traverseze inot Canalul Manecii in august si octombrie anul trecut, insa a fost nevoit sa abandoneze cursa la circa 15 kilometri de malul francez. Organizatorii i-au cerut atunci sa se opreasca din cauza pericolului reprezentat de valurile si curentii mari.
Canalul Manecii a fost traversat pentru prima data inot in anul 1875. In total, doar 1.310 persoane au reusit aceasta performanta, in conditiile de omologare.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.