Jump to content

Cadavrul unui bărbat ucis a fost găsit după ce maidanezi i-au dezgropat capul


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cadavrul unui bărbat ucis a fost găsit după ce maidanezi i-au dezgropat capul

Crima s-a petrecut în satul gălăţean Griviţa. Victima avea 57 de ani şi muncea la o fermă agricolă. Bărbatul a fost ucis în bătaie de un tânăr de 21 de ani, fiul patronului fermei. Joi, criminalul a fost arestat pentru omor deosebit de grav.


Final cumplit pentru un bărbat de 57 de ani, angajat al unei ferme din localitatea Griviţa. Bătut cu bestialitate de un tânăr de 21 de ani, victima a fost lăsată să zacă trei zile într-o cămăruţă insalubră şi după ce şi-a dat ultima suflare acesta a fost îngropat pe furiş. Autorul faptei a fost reţinut, iar un minor de 16 ani, complice la crimă, ar putea ajunge la rândul său după gratii.

Ucis de fiul patronului

Cobzaru Petrache lucra de aproape zece ani la o fermă din localitatea Griviţa. În luna martie a acestui an, bărbatul a intrat în conflict cu un tânăr de 21 de ani, care era fiul şefului său. Acesta l-a agresat cu bestialitate pe muncitor, iar în urma loviturilor primite, bărbatul a căzut la pământ şi apoi a fost dus să zacă într-o cameră insalubră de la fermă.

Cobzaru Petrache nu a primit niciun fel de îngrijiri medicale şi nici mâncare. După trei zile de agonie, omul a murit. De teamă că lumea va afla ce s-a întâmplat, agresorul Mihai Ignat a ascuns cadavrul victimei, fiind ajutat de un minor care lucra la fermă.

„După ce s-a constatat că victima a decedat, inculpatul major Ignat Mihai a solicitat ajutorul inculpatului minor pentru a săpa o groapă şi ascunde cadavrul, solicitându-i acestuia să nu aducă la cunoştinţa niciunei persoane ceea ce s-a întâmplat în ferma din localitatea Griviţa”, a declarat Liliana Istrate, purtător de cuvânt Parchetul Tribunalului Galaţi.

Întreaga poveste a ieşit la iveală într-un mod bizar

„În cursul lunii iunie, câinii de la fermă, scormonind - se simţea şi miros de cadavru - au scos la iveală osemintele ce aparţin victimei, ceea ce a dus şi la declanşarea cercetării.

Proprietarul acestei ferme este tatăl inculpatului Ignat Mihai, numitul Ignat Săvel. Acesta a observat în această lună câinii, că se jucau cu un obiect rotund, asemănător unei mingi. S-a apropiat şi a văzut că este vorba de un craniu uman. Şi atunci s-a gândit să anunţe poliţia din localitate, gândindu-se că este un cadavru prin preajmă, pentru că nu aveau de unde aduce acele rămăşite umane. Bărbatul nu a fost îngropat la mare adâncime şi atunci a fost uşor să fie scos uşor la suprafaţă”, a explicat Liliana Istrate, purtător de cuvânt Parchetul Tribunalului Galaţi.

Adolescentul de 16 ani, cercetat pentru complicitate, neagă însă acuzaţiile care i se aduc. „Le-am zis poliţiştilor că nu am fost de faţă când l-a bătut pe Cobzaru Petrache. El era beat în ziua respectivă şi pentru că nu a dat făină la vaci, Mihăţă i-a dat un picior în burtă, unul în zona testiculelor şi o palmă peste faţă de l-a umplut sângele. I-a zis să se ducă la el în cameră, că ne ducem noi să aducă făina. Seara ne-a spus că e bine, a doua zi dimineaţă la fel. Stătea în pat, ne-a spus că nu ne poate ajuta la treabă, că e umflat, ne-a şi arătat. Poliţiştii au băgat frica în mine”, a spus Cătălin Capră Ionaşcu.

„Era un om liniştit, nu pot să spun că a avut cineva ceva cu el. Nu cred că Mihai a făcut treaba asta, că e un copil cuminte”, a spus Ionica Ionaşcu, mama lui Cătălin.

Pentru că bărbatul nu ţinea legătura cu familia sa, nimănui nu i s-a părut suspect că acesta a dispărut. „Victima avea două surori. Dumnealor au spus că au încercat să îl contacteze, au vorbit cu proprietarul fermei care le-a promis că le va pune în legătura cu acesta, lucru care nu s-a întâmplat. Nu s-a luat legătura cu niciuna dintre surori, una dintre ele a spus că nu a mai vorbit de patru ani cu victima. Mai sunt audiate şi alte persoane care cunosc ce s-a întâmplat în ziua respectivă”, a declarat Liliana Istrate, purtător de cuvânt Parchetul Tribunalului Galaţi.

Instanţa a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de Ignat Mihai pentru o perioadă de 30 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, iar în cazul minorului nu a fost dispusă luarea niciunei măsuri preventive. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au formulat contestaţie, care va fi soluţionată la Curtea de Apel Galaţi.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

În România, s-a ajuns ca un condamnat pentru crimă să iasă din închisoare după 5 ani!

Luna trecută a fost eliberat, pe baza recursului compensatoriu, un condamnat la crimă, după doar 5 ani, un potențial record de clemență al sistemului de justiție din România. E adevărat că Mihai Ignat avea doar 21 de ani când a fost arestat pentru omor în 2015. Dar, în același timp, el a lovit un bărbat fără apărare și l-a lăsat să zacă trei zile, până s-a stins, apoi i-a îngropat cadavrul, spunând autorităților că omul a dispărut.

7 iunie 2015, comuna Griviţa (Galaţi). Era, ca şi acum, o căldură înăbuşitoare, iar din spatele curţii fermei venea un miros greu. Proprietarul a mers să verifice despre ce e vorba şi atunci a observat câinii jucându-se cu ceva care semăna cu o minge. Când s-a apropiat ca să vadă despre ce e vorba, bărbatul a încremenit: era un craniu uman. A anunțat imediat Poliția, fără ca măcar să-i treacă prin gând că fiul lui îl omorâse pe acel om.

L-a bătut și l-a lăsat să zacă

Victima, Petrache Cobzaru, avea 57 de ani și era angajat cioban la acea fermă. Acolo şi locuia, în nişte condiţii mizere, într-o cameră îngustă şi fără podele, unde dormea pe un burete așezat peste patul de fier.

Ultimele zile din viaţa bărbatului au fost reconstituite din povestirile unui adolescent care a ajutat la ascunderea cadavrului. În martie 2015, proprietarul fermei de animale a plecat, pentru câteva zile, în Italia și l-a lăsat înlocuitor pe fiul său, Mihai Ignat, 21 de ani. Alături de Petrache, la aceeaşi fermă muncea cu ziua şi un băiat din sat, Cătălin C., 16 ani. El a declarat în anchetă, conform jurnaliştilor de la presagalati.ro, că, într-o zi, şeful cel tânăr s-a enervat pe Petrache şi l-a lovit.

În urma loviturilor primite, Petrache a căzut la pat. Şi a zăcut în camera lui trei zile, fără ca să-l îngrijească cineva sau să-i aducă de mâncare. Cătălin C. spune că a mers o dată la el, ca să vadă cum se simte, iar bărbatul i-a cerut o cană cu apă. Era slăbit şi îi apăruse o umflătură la burtă. Ziua următoare, Petrache a primit şi ceva de mâncare, dar nu mai reuşea să înghită nimic. Iar după-amiază, s-a stins.

Cadavrul, ascuns într-o groapă săpată în curte

Mihai Ignat n-a mers să anunţe autorităţilor decesul, ci s-a grăbit să ascundă consecinţele faptelor sale. Petrache Cobzaru, un om amărât, care a dus-o greu toată viaţa, se însingurase şi se îndepărtase de cele două surori ale lui, aşa că nimeni – credea tânărul fermier – nu avea să-i simtă lipsa.

Cu ajutorul lui Cătălin, adolescentului care-i slujea, Ignat a săpat o groapă în apropierea fermei, a pus acolo trupul bărbatului şi l-a acoperit cu pământ.

Însă mormântul improvizat avea numai o jumătate de metru adâncime, iar câinii l-au descoperit, după o vreme.

A recunoscut că l-a lovit pe bărbat, “dar nu foarte grav”

Tânărul Ignat îi spusese tatălui său că Petrache a plecat de la ei şi s-a dus să muncească în altă parte, nu se ştie pe unde. Așa că atunci când a văzut câinii umblând cu o tigvă prin curte, n-a făcut nicio legătură cu fostul lui angajat. Bărbatul s-a dus glonţ la poliţie. Iar anchetatorii au pus lucrurile cap la cap. Urme din hainele cu care fusese îmbrăcată victima au fost găsite împrăștiate prin curtea fermei, iar în groapă mai erau câteva oase. În baza lor s-a stabilit ADN-ul celui decedat, care a fost comparat apoi cu profilul genetic al surorilor lui Cobzaru, şi aşa s-a stabilit că bărbatul ucis este fratele lor.

Adolescentul care a ajutat la ascunderea cadavrului le-a mărturisit anchetatorilor tot ce s-a întâmplat, iar la 16 iunie 2015, Mihai Ignat a fost acuzat de omor şi arestat preventiv. El a recunoscut că l-a agresat fizic pe Petrache Cobzaru, “dar nu foarte grav”, şi a susţinut că l-ar fi întrebat dacă vrea să meargă la doctor, însă acesta ar fi refuzat. “Se știe că există oameni care au fost loviți cu parul în cap și cu toporul și dintre ei mulți scapă cu viață și se reține tentativa la omor. În această cauză nu există vreo expertiză care să ateste că există legătură între decesul victimei și loviturile cu palma și cu piciorul în abdomen, date cu câteva zile înainte de inculpat”, susţinea avocatul lui Ignat, în sala de judecată.

Pedeapsa minimă pentru omor

Procurorii s-au bazat pe multitudinea de probe indirecte care-l incriminau pe Ignat, răsturnându-i apărarea, ca într-un joc de domino. Căci Ignat recunoscuse că l-a lovit pe Petrache, iar după ce el a murit, i-a ascuns cadavrul, spunând tuturor că acesta plecase din fermă, de bunăvoie şi pe picioarele lui.

Ignat a fost trimis în judecată, iar în decembrie 2016, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare. Este pedeapsa minimă prevăzută de Codul Penal pentru omor.

A stat în puşcărie 5 ani, dar pe hârtie a executat 7

La începutul lunii trecute, după numai 5 ani de închisoare, Ignat a făcut cerere să fie liberat condiţionat. Iar Judecătoria Brăila a fost de acord, deşi procurorul de şedinţă s-a opus. "Nu se poate forma convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, raportat la perioada scurtă în care persoana condamnată a fost supravegheată, precum și la gravitatea faptei."

Pentru instanţă, a contat opinia pozitivă a Comisiei de individualizare a pedepselor din Penitenciarului Brăila, dar, mai ales, rezultatul unor calcule matematice. Ca să poată fi liberat condiţionat, Ignat trebuia să execute cel puțin două treimi din durata pedepsei, adică 2.435 de zile de închisoare. Însă nici pe acelea efectiv, căci la 3 zile de muncă neremunerată prestată de cel condamnat, se consideră 4 zile executate din pedeapsă.

În plus, cei aflaţi în închisori înainte de abrogarea legii recursului compensatoriu au rămas cu bonusul prin care le-au fost micşorate pedepsele – câte 6 zile scăzute “la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare”. Pe Mihai Ignat, legea recursului compensatoriu l-a scutit de 342 de zile de închisoare. În plus, el mai bifase, prin muncă, alte 349 de zile, care s-au adăugat la cele 1.842 de zile de puşcărie executate efectiv. Rezultatul operaţiei de adunare l-a calificat pentru liberarea condiţionată.

Judecătoria Brăila: “Pedeapsa executată e suficientă”

În motivarea deciziei sale, judecătoarea Daniela Teodorescu spune că apreciază că “perioada din pedeapsa executată de către condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind îndeplinit”.

Judecătoarea a ţinut cont şi de caracterizarea întocmită de Penitenciarul Brăila, din care rezultă că Mihai Ignat “a participat la activități educaționale, sportive, a finalizat cu credite programul «Adaptare pentru viața instituționalizată», a fost înscris la Programul de educație pentru sănătate – Modulul I la Penitenciarul Galaţi, dar nu l-a finalizat, deoarece a fost transferat, și a fost înscris la programul Universul cunoașterii – Modulul nr. I: Educație ecologică, dar nu l-a finalizat din alte motive”. Având ultimul cuvânt, Ignat a declarat că îi pare rău și că regretă fapta. A fost liberat condiționat la 13 iulie 2020. Procurorii nu au atacat decizia.

Pledoaria din procesul pentru crimă: mortul “încasează ajutorul social”

“Nu există victima, nu este nici corpul victimei, nu există un certificat de deces, nici măcar un certificat constatator al decesului. Dacă s-ar efectua verificări, probabil că, la comună, rudele acestei victime ridică pensia sau ajutorul social”, pleda apărătorul lui Ignat în 2016, în timpul procesului pentru crimă.

Avocatul lui Ignat, în procesul din 2016: Victima figurează că a decedat doar în acest dosar penal și, dacă s-ar face verificări, s-ar putea constata că probabil această victimă chiar încasează ajutorul social. Dar Petrache Cobzaru, bărbatul ucis de Ignat în martie 2015, n-avea cum să mai “încaseze” ceva. Expertiza genetică a stabilit că ale lui sunt oasele din groapa de la fermă. Iar la cererea familiei lui, bărbatul a fost declarat decedat, pe cale judecătorească, în decembrie 2017.

libertatea.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.