Jump to content

Cât te costă să îţi pui aer condiţionat?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cât te costă să îţi pui aer condiţionat?

* Fără vreo 1.500 lei, nu faci răcoare în apartament * Preţurile aparatelor pornesc de pe la 1.100 lei şi ajung până la peste 7.300 lei, dar şi instalarea costă * Diferenţa de preţ o fac puterea de răcire a aparatului şi tehnologiile folosite pentru a economisi curent şi a sigura curăţarea dispozitivelor * Brandul şi designul aparatelor se taxează, de asemenea * Nu se mai fac liste de aşteptare la instalarea aparatelor de aer condiţionat pentru două sau trei luni, cum se întâmpla în anii trecuţi, dar măcar vreo cinci zile tot durează până să vedeţi aparatul montat pe perete

 

Retailerii vor să contrazică proverbul potrivit căruia e mai înţelept să-ţi iei iarna car şi vara sanie. Adică, îţi poţi lua şi iarna aparat de aer condiţionat, dar de promoţii cu siguranţă n-ai să te bucuri. De cum a dat căldura, fiecare mare magazin de electronice şi electrocasnice le-a pregătit clienţilor câte ceva. Ba aparate mai ieftine, ba din cele cu tehnologie inovativă, ba instalare mai rapidă şi la preţ mai mic. Evident, sunt oferte mai avantajoase şi mai puţin avantajoase. Tot ce am făcut noi a fost să mergem prin mai toate magazinele mari, să vizităm cam toate site-urile cunoscute, ca să vă putem spune astăzi cam cum arată, în linii mari, piaţa aparatelor de aer condiţionat, cu vreo câteva zile înainte să ne lovească un nou val de caniculă.

Preţul depinde de putere şi tehnologie

Aparat de aer condiţionat mai ieftin de 1.000 lei n-o să găsiţi. Cu siguranţă veţi da însă peste unele mult, mult mai scumpe. În funcţia de puterea lui de răcire, aparatul poate să coste şi până la vreo 7.300 lei. E adevărat: nu doar că unele dintre aparatele de aer condiţionat sunt mai ochioase, dar se şi asortează mai bine cu mobila din camera sau cu parchetul. Totuşi, specialiştii din magazinele de specialitate nu vă recomandă să vă alegeţi aparatul de aer condiţionat doar în funcţie de felul în care arată, ci în funcţie de puterea de răcire, de spaţiul în care urmează să-l instalaţi şi de tehnologiile care ajută la economisirea de curent sau care asigură autocurăţatea aparatului.

Spre exemplu, puterea aparatului de aer condiţionat se măsoară în BTU (British Thermal Units) pe oră. Mai pe scurt, în BTU/h. Consultanţii din magazine ne-au sfătuit să alegem un aparat de aer condiţionat care dezvoltă între 9.000 BTU/h şi 12.000 BTU/h pentru camere care au suprafaţă cuprinsă între 25 de metri şi 35 metri pătraţi. Pentru camerele ceva mai mari, care au suprafeţe cuprinse între 35 metri şi 50 metri pătraţi, mai potrivit ar fi un aparat de aer condiţionat care să dezvolte între 18.000 BTU/h şi 24.000 BTU/h. Şi locul în care montaţi aparatul contează. Teoria potrivit căreia montăm aparatul în hol, ca să nu ne bată în ceafă şi să se ducă răcoarea în toată casa nu prea ţine, sunt de părere unii dintre consultaţii din magazine!

Funcţioarea silenţioasă a aparatului de aer condiţionat este esenţială. Spre exemplu, găsiţi un aparat de aer condiţionat cu o putere de 18.000 BTU/h, la un preţ de nici 2.400 lei. Nivelul de zgomot pe care îl atinge, atunci când răceşte, poate ajunge la 60 de decibeli. Acesta este nivelul de zgomot pe care se consideră că îl fac copiii mici în pauze, pe holul şcolii. Carevasăzică, vă cumpăraţi aparatul de aer condiţionat la preţ bun, dar nu îl veţi putea folosi doar cu program, ca să nu treziţi vecinii!

Câţi bani dăm

Cel mai ieftin aparat de aer condiţionat pe care l-am găsit prin magazinele din oraş şi prin cele online, zilele astea, a fost unul comercializat de Carrefour sub marcă proprie, la 999 lei. Putere de răcire a dispozitivului era de 9.000 BTU/h. Cel mai scump aparat de uz casnic pe care l-am găsit pe piaţă era pe stoc la emag.ro şi costa nu mai puţin de 7.399 lei. Ce face aparatul, de banii ăştia? Răceşte spaţii mari, având putere de 24.000 BTU/h şi e dotat cu tehnologie inverter (care presupune consum însemnat de energie electrică) şi cu sistem de autocurăţare. În genere, în funcţie de tehnologiile cu care sunt dotate, preţul aparatelor de aer condiţionat cu putere între 9.000 BTU/h şi 12.000 BTU/h porneşte de la 1.000 lei şi poate ajunge şi până la 3.400 lei. Pentru aparatele din intervalul de putere cuprins între 18.000 BTU/h şi 24.000 BTU/h, preţurile încep de pe la 2.300 lei şi ajung până la circa 7.300 lei.

La Domo, preţurile încep de la 1.290 lei şi ajung la 4.599 lei, în oferta online. La Altex, cel mai ieftin aparat de aer condiţionat costa 1.199 lei, iar preţul celui mai scump promovat în oferta online ajungea la 1.999 lei. Flanco avea în oferta online, tot în zi de reducere, aparate cu preţuri cuprinse între 1.199 lei şi 2.199 lei.

Instalarea costă şi ea

Da, puteţi fără probleme să vă luaţi în braţe aparatul de aer condiţionat, din magazin şi să vi-l montaţi cu prietenii. Aveţi însă toate şansele să vă pierdeţi garanţia aparatului, dacă procedaţi aşa. Consilierii de vânzări de la Flanco ne-au spus că preţul mediu al instalării este de 300 de lei, dar că stabilirea precisă a acestuia depinde de mai multe variabile. Carrefour asigura instalarea, pentru parte dintre aparatele de aer condiţionat, la preţuri ce creşteau odată cu puterea aparatului. La Altex, am găsit instalare la preţuri cuprinse între 239 lei şi 409 lei şi termene de aşteptare cuprinse între cinci zile şi 15 zile.

Câţi bani merită să cheltuim

Specialiştii în tehnologie de climatizare nu recomandă cumpărarea de echipamente de răcire pe princpipiul „mai bine îmi cumpăr acum unul mai scump, ca să mă ţină mai mult”. Garanţia unui aparat de aer condiţionat este de doar doi ani. Este adevărat că durata sa de viaţă este de aproape un deceniu, dar n-ar fi rău să ţineţi cont şi de faptul că, măcar o dată la doi-trei ani, tehnologiile evoluează. Spre exemplu, prin 2012, puţine aparate de aer condiţionat de pe piaţa autohtonă erau dotare cu tehnologia inverter, esenţială în economisirea energiei electrice pe care o foloseşte aparatul. Acum, chiar şi multe dintre cele mai ieftine aparate sunt dotate cu această tehnologie. Cel mai înţelept ar fi să cumpăraţi aparate de aer condiţionat pe care să vi le permiteţi, atât din punct de vedere al tehnologiei cumpărate, cât şi al costurilor cu consumul de energie şi service şi să nu vă aşteptaţi ca ceea ce aţi cumpărat să vă ţină jumătate din viaţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.