Jump to content

26 de kilometri de garduri metalice printre blocuri


Recommended Posts

Posted

O poveste banală cu final halucinant

De-a gardul la poarta nouă

Când stai în apropierea unei pieţe sunt avantaje şi dezavantaje. De peste jumătate de an, locatarii blocului Z 3 din Micro 38 au învăţat pe propria piele care sunt avantajele şi dezavantajele locuitului în apropierea pieţei. Şi asta, după ce SADP a venit, într‑o zi de noiembrie 2007, şi a scos tot gardul împrejmuitor al spaţiului verde din jurul blocului. Gardul era urât, recunosc vecinii, din sârmă, fiare etc, mă rog, ca orice gard improvizat în jurul blocului. Însă plasa de fier făcea imposibil accesul pieţarilor şi beţivilor slabi de vezică în apropierea blocului. Motiv pentru care gospodinele deschideau ferestrele liniştite, iar mirosul de tocăniţă nu se amesteca cu alte miasme care se revarsă acum din grădină, mai ales în zilele călduroase. "Când au venit cei de la SADP şi au luat gardul din faţa blocului, ne‑au spus că se va monta altul, modern, cât de curând. Dar nu s‑a întâmplat asta nici până astăzi. Alături, la T 5 şi N 14 au pus gard, la noi nu! Fără împrejmuire, toţi beţivii din piaţă vin şi îşi fac nevoile în grădină. E mizerie şi de la cei din piaţă, mă ia cu greaţă când deschid fereastra la bucătărie. Ce‑o fi când or veni acuşi cu pepenii, nici nu vreau să mă gândesc", ne‑a spus Zaharia Vasiliu, unul din locatarii blocului Z 3 căruia îi pasă. "Evitaţi rahaţii", ne sfătuieşte de bine omul, când ajungem la locul cu pricina; grădina, sau, mai bine spus, maidanul care a fost grădină arată jalnic: pungi cu mizerie, cărbuni rămaşi după ce nişte români adevăraţi cu sânge de indian în vine au făcut grătar, aprinzând focul direct pe pământ, excremente de câine, de om, ce mai, nenorocire! "Ăştia din piaţă s‑au învăţat să vină şi să doarmă în grădină, în bălării", se mai plânge omul, care a făcut şi un calcul "nu ar trebui decât 120‑150 de metri de gard".

Motanul de pasat

Domnul Vasiliu nu s‑a lăsat doar în baza gândurilor, ci a încercat să acţioneze. "Am mers la SADP, am vorbit cu cei de acolo, i‑am întrebat dacă e vreo ordine în care se pun gardurile, că, uite, la blocul alăturat au pus... Am vorbit cu un domn Onofrei, care mi‑a spus să avem răbdare, că Z 3 nu e pe lista de priorităţi. Am sunat şi la primărie, la reclamaţii - 307775 şi mi‑a răspuns un domn care nu s‑a prezentat. Omul mi‑a spus că trebuie să vorbesc cu o doamnă Buruiană, dar că acum doamna e pe teren, să revin în 30 de minute. Am revenit peste două ore şi mi‑a zis că doamna e în concediu! Bătaie de joc", a comentat Vasiliu, nemulţumit. Ulterior, am aflat că doamna Buruiană lucrează la serviciul Reparaţii Clădiri, deci omul oricum nu ar fi aflat nimic în legătură cu gardul!

�Cam aşa s‑ar putea prezenta, pe scurt, povestea aflată de la primărie. Am încercat să aflăm când se va monta gărduţ în faţa blocului Z 3, după ce, repetăm, din ordinul primăriei a fost dat jos cel vechi. Un fapt banal, la prima vedere, care însă a costat vreo cinci telefoane, câţiva nervi şi la urmă, un râs de om care face haz de necaz. Şeful SADP, Eduard Grosu: "Noi nu am avut alt rol decât să ridicăm gardurile vechi, la comanda primăriei. Gardurile noi au fost puse de Direcţia Tehnică de la primărie". Deh, unii cu înjurăturile, alţii cu laudele... "ultimele garduri le‑am ridicat înainte de alegeri, de atunci nu am mai primit comanda", a mai spus Grosu. Am sunat la şeful Direcţiei Tehnice, Laurenţiu Jalbă, însă telefonul nr. 2 era închis. Al treilea telefon a fost la adjunctul său, Petrică Cazacu: "Eu nu mă ocup de aşa ceva, dar ştiu că se montează în funcţie de fonduri. Momentan ştiu că nu mai sunt fonduri, aşteptăm rectificarea bugetară". Pentru 120 metri de gard? Mă rog, simplii cetăţeni gândesc la nivel de bloc, conducătorii privesc în perspectivă, gândesc, mulţumită de promisiunea voalată că vreodată blocul cu pricina va avea gărduţ� Din curiozitate (pe care, după aflarea răspunsurilor, am considerat‑o bolnăvicioasă), am încercat şi la numărul de telefon la care sunase domnul Vasiliu. De la serviciul Relaţii Publice am aflat că trebuie să vorbesc cu domnul Serea, de la Direcţia Coordonarea Serviciilor Publice. Am format cel de‑al cincilea număr de telefon, unde mi‑a răspuns un alt domn amabil care m‑a îndreptat către inspectorul Valentin Schipor, cel care îi ţine locul domnului Serea care, aţi ghicit, este în concediu! Momentul adevărului halucinant: "Noi nu mai montăm niciun gard! Acţiunea de ridicare a gardurilor vechi şi de montare a celor noi a fost aşa, pentru a se crea efectul bulgărelui de zăpadă. Ca să se creeze un curent de opinie printre asociaţii şi ele să decidă înlocuirea gardurilor cu cele noi, moderne, toate la fel. În momentul de faţă noi nu mai montăm garduri noi, doar dăm aviz asociaţiilor care vor să pună garduri noi", ne spune domnul Schipor. Care adaugă că "în total, s‑au ridicat vreo 12 de garduri doar din Micro 39‑40. Să ştiţi că în acest an au venit în jur de 60‑70 de asociaţii care au solicitat să îşi monteze gard".

Noi cu demolatul, voi cu ridicatul

OK, trecând peste absurditatea de a înlocui un gard cu altul pentru nişte coclauri pe care oricum nu le vede nimeni (că doar ghidaţi de cei din zonă am dat peste blocul Z 3, ascuns în spatele pieţei), rămâne întrebarea: dacă primăria a demolat‑ridicat ceva, nu ar trebui să şi înlocuiască cu altceva? Sau dacă a vrut să facă un experiment, nu ar fi trebuit să anunţe şi locatarii despre intenţie? Nu, pentru că "oricum gardurile improvizate sunt pe domeniul public şi sunt considerate ilegale", ne lămureşte tot domnul Schipor. Mai mult, dacă la blocurile alăturate s‑au montat garduri noi, pe banii primăriei, la blocul Z 3 de ce nu se poate? Ca în orice poveste românească, există o explicaţie: "Când am făcut socoteala câte garduri ridicăm şi câte montăm la loc, a rezultat o sumă. Numai că, până când s‑a aprobat în Consiliul Local bugetul, a crescut preţul gardului şi nu s‑a mai putut cumpăra aceeaşi lungime". Adică, le‑a dat cu rest! Şi cum e şi firesc, restul (cetăţenilor din Z3) nu contează. Cel puţin asta se înţelege din toată această poveste halucinantă. Alte concluzii: cum primăria nu greşeşte niciodată (pentru că dacă ar fi greşit, cine ar fi fost sancţionat, de pildă pentru un calcul greşit), înseamnă că albul este negru, iar locatarii blocului Z 3 nu au avut niciodată gard, sau pur şi simplu şi l‑au furat singuri, având acum tupeul de a aştepta de la municipalitate să le pună alt gard!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25403

  • 1 year later...
Posted

Răsar garduri noi la blocurile din Galaţi

După ce 150 de bănci din fontă au fost montate în diferite parcuri din Galaţi, potrivit informaţiilor făcute recent publice în cadrul unei conferinţe de presă de către viceprimarul Ciumacenco, "look-ul" oraşului va fi schimbat prin apariţia a 300 de garduri noi, care vor fi amplasate în vecinătatea unor blocuri. Primăria Galaţi a dispus să fie ansamblate peste 300 de bucăţi de garduri, în mai multe locuri din municipiu, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. "Sunt vizate zonele în care, din raţiuni estetice, s-a dispus anul trecut demolarea împrejmuirilor ridicate în jurul unor blocuri. Astfel, vor fi amplasate garduri noi la blocurile N4, T3, M1, M2 din Micro 40, bl. D9 din Micro 39 şi bl. E4 din Micro 19", a mai precizat viceprimarul Galaţiului. Potrivit informaţiilor furnizate de viceprimarul Ciumacenco, montarea lor va începe pe 15 septembrie, iar lucrările vor fi executate de către ECOSAL, termenul de finalizare fiind de aproximativ o lună. Cât despre suma care va fi cheltuită pentru amplasarea noilor garduri, viceprimarul Ciumacenco a precizat că bugetul alocat pentru achiziţionarea lor este de 49.894,32 lei, la care se mai adaugă aproximativ 20.000 lei, reprezentând manopera.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

  • 5 years later...
Posted

Prea ca la ţară. Galaţiul s-a pricopsit cu 26 de kilometri de garduri metalice printre blocuri, care au costat Primăria o jumătate de milion de euro

Achiziţia gardurilor şi montarea lor a costat bugetul local peste o jumătate de milion de euro. La concurenţă cu Primăria, gălăţenii de la bloc îşi extind apartamentele pe spaţiul verde şi-şi fac ogrăzi cu poartă, cutie poştală, loc de grătar şi „câine rău” priponit sub geam.

Nu mai este niciun secret că oraşul Galaţi are grave probleme edilitare. Municipiul nu mai are apă caldă de trei luni (de când compania de distribuţie a agentului termic a dat faliment), 5% dintre locuitorii urbei nu mai au nici apă potabilă, iar străzile nu sunt nici ele într-o stare prea grozavă (în urmă cu câteva săptămâni gălăţenii au organizat o sesiune de pictat gropile din asfalt).
În tot acest timp, administraţia publică locală a „performat” la un capitol cu totul surprinzător, respectiv achiziţia şi montarea de garduri metalice printre blocuri. Potrivit contractelor de achiziţie încheiate, în urma unor licitaţii SEAP, în iunie 2013, august 2014 şi mai 2015, Primăria Galaţi a cumpărat 26 de kilometri de astfel de garduri, iar costul total al acestora, incluzând şi cheltuielile de montare, depăşeşte o jumătate de milion de euro.
Arhitecţii au recomandat Primăriei să dărâme gardurile

Culmea este că entuziasmul dezlănţuit al autorităţilor locale în a umple oraşul de garduri nu este împărtăşit şi de arhitecţi. Nu mai departe decât în Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană privind cartierul Dunărea, realizat în toamna lui 2014 de către firma de arhitectură Quattro Design, se menţionează că una dintre priorităţile în dezvoltarea urbanistică a oraşului este desfiinţarea (!) gardurilor metalice sufocate. Ba chiar arhitecţii au oferit exemple şi planşe foto din Franţa şi Spania, „unde grădinile de proximitate şi locurile de parcare sunt delimitate de spaţiile de locuit de un aliniament de vegetaţie medie şi arbori”, după se menţionează în PUZ.

Ei bine, se pare că municipalitatea n-a pus prea mare preţ pe recomandările din PUZ amintit (studiu care, de altfel, a costat aproape 80.000 de euro), aşa că a continuat operaţiunea „Gardul” şi în 2015. La ultima licitaţie, care s-a finalizat la începutul lunii mai, s-au mai cumpărat opt kilometri de gard metalic (4.000 de panouri a câte doi metri), iar investiţia va consuma din bugetul public, cu tot cu montaj, peste 120.000 de euro.

Primăria Galaţi a comunicat că „aceste panouri sunt incluse în categoria elementelor de mobilier urban”, lăsând de înţeles că nu are de gând să se oprească aici cu operaţiunea de îngrădire a spaţiilor verzi.

Cum i-a lovit pe gălăţeni mania gardurilor

Ca şi cum cele prezentate mai înainte n-ar fi fost de ajuns, de la o vreme şi locuitorii oraşului sunt loviţi de frenezia gardurilor şi porţilor. Încet-încet, spaţiile verzi din jurul blocurilor au fost cotropite de gălăţenii cu simţul proprietăţii dezvoltat sau pasionaţi de grădinărit.

Iar dacă la început gardurile erau discrete şi împrejmuiau mici grădiniţe pline de flori, pe măsura trecerii timpului ele au devenit tot mai solide. Au apărut inclusiv împrejmuiri din şipci metalice, înalte de doi metri, iar în spatele lor nu se mai află flori, ci adevărate ogrăzi rurale, cu loc pentru grătar, cutie poştală, şezlonguri, câine priponit sub geam şi sfori pentru întins rufele la uscat.

Ba chiar lucrurile au evoluat şi mai mult, unii proprietari de apartamente de la parterul blocurile dând terenului (împrejmuit abuziv) un „parfum” de curte de vilă.

Un raid făcut de reporterii „Adevărul” pe mai multe străzi din oraş (printre care Armata Poporului, Ovidiu, Cloşca, Arad, Română) a scos la iveală o situaţie incredibilă: spaţiile verzi aferente străzii au devenit curţi în toată regula, cu garduri, porţi solide şi chiar câini de pază.
Zonele respective arată absolut bizar. Trotuarul este mărginit de garduri şi porţi, iar din loc în loc, au apărut intrări somptuase, construite prin extinderea apartamentelor cu câţiva metri, peste spaţiul verde.
adevarul.ro
Posted

Problema e ca orice spatiu verde fara gard (ma refer la cele aferente blocurilor), noaptea, devin toalete publice... Acum cativa ani locuiam la parter intr-un apartament cu doua laturi spre o gradina. Latura cu gradina mai ingusta, ce dadea la o alee pietonala, devenise loc de sezatoare, unde ziua se jucau copii, seara se manca seminte iar noaptea se consumau cateva bidoane de bere. Pe cealalta latura, unde si vegetatia era mai inalta... toaleta. Dupa ce am imprejmuit cu un gard de 1,50m inaltime... liniste.

Concluzia, o fi in alte tari mai frumos dar ca sa ajungem acolo trebuie sa o luam cu pasi marunti. Astazi construiesti un gard, maine un parc, poimaine maresti numarul agentilor de ordine... in cativa ani (optimist) se schimba mentalitatea si dam gardurile jos.

  • 3 years later...
Posted

Primăria Galați vrea să împrejmuiască oraşul cu garduri. Contract de peste 145.000 de euro

Primăria municipiului Galaţi a scos la bătaie un contract în valoare de 669.385 de lei cu TVA, adică peste 145.500 de euro, pentru o achiziţia de panouri de gard bordurat şi stâlpi de susţinere a panourilor, pentru protecţia spaţiilor verzi. Municipalitatea îşi doreşte, de fapt, un acord cadru valabil până la 31 decembrie 2020, de teamă, probabul, să nu rămână tot oraşul fără împrejmuire.

"În vederea asigurării unui climat ambiental urban modern şi protejarea spaţiilor verzi, se impune achiziţionarea unui număr minim de 300 de bucăţi şi maxim de 9.000 de bucăţi panouri de gard bordurat", se arată în anunţul licitaţiei lansate de municipalitate. Conform specificaţiilor tehnice din anexa caietului de sarcini al licitaţiei, este vorba despre panouri de 2,5 metri lungime pe un metru lăţime, din plasă de oţel cu diametrul de 4 milimetri, protejată împotriva coroziunii prin zincare. Pentru susţinerea panourilor se vor cumpăra între 330 şi 9.900 de stâlpi din ţeavă rectangulară din oţel, protejată împotriva coroziunii prin zincare, cu capac zincat, sudat la un capăt.

Primăria cere o garanţie a produselor furnizate de 24 de luni de la data efectuării recepţiei, iar deficienţele constatate în termenul de garanţie vor trebui remediate în termen de 48 de ore.

Valoarea totală estimată a contractului este între 22.312 lei şi 669.375 de lei cu TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". Ofertele sunt aşteptate până pe 27 august anul acesta.

Conform caietului de sarcini, achiziţia se va face în baza unui acord-cadru care intră în vigoare la semnare şi este valabil până la data de 31 decembrie 2020. Produsele se vor furniza integral sau eşalonat, în două loturi.

Dacă municipalitatea va cumpăra cantitatea maximă de garduri, oraşul se va alege cu o împrejmurire de 22,5 kilometri!

viata-libera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Primăria Galaţi n-a ”găsit” garduri pentru oraş

Licitaţia lansată de Primăria municipiului Galaţi, pentru achiziţia de panouri de gard bordurat şi stâlpi de susţinere a panourilor, pentru protecţia spaţiilor verzi, a eşuat. Conform anunţului postat în sistemul electronic de achiziţii publice, chiar luni, când ar fi fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru contractul în valoare de 669.385 de lei cu TVA, adică peste 145.500 de euro, procedura a fost anulată automat. Motivul? "Nu au existat ofertanţi înscrişi".

Reamintim că municipalitatea îşi dorea, de fapt, un acord-cadru valabil până la 31 decembrie 2020, pentru furnizarea unui număr de minimum 300 de bucăţi şi maximum 9.000 de bucăţi panouri de gard bordurat, "în vederea asigurării unui climat ambiental urban modern şi pentru protejarea spaţiilor verzi. Dacă administraţia locală ar fi cumpărat cantitatea maximă de garduri, oraşul s-ar fi ales o împrejmurire de 22,5 kilometri!

Rămâne de văzut dacă procedura va fi reluată şi care va fi noua valoare estimată a contractului.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Primăria tot vrea să ne pună garduri, dar nu găseşte!

După ce licitaţia pentru un contract în valoare de 669.385 de lei cu TVA, adică peste 145.500 de euro, pentru achiziţia a 9.000 de bucăţi de panouri de gard bordurat şi a 9.900 de stâlpi de susţinere a fost anulată, Primăria municipiului Galaţi a încercat, tot fără succes să găsească furnizori.

De această dată, valoarea estimată a contractului a fost de 238.119 de lei cu TVA, pentru achiziţia a 3.000 de bucăţi de panouri de gard bordurat şi a 3.300 de stâlpi de susţinere.

„Pentru respectarea uniformităţii împrejmuirilor amplasate în anii precedenţi se impune menţinerea tipului de gard din panouri bordurate din plasa sudată”, se arăta în caietul de sarcini al licitaţiei. Criteriul de atribuire a contractului a fost „preţul cel mai scăzut”, numai că ofertele primite au fost necorespunzătoare, iar licitaţia a fost anulată.

Rămâne de văzut dacă Primăria va insista să cumpere garduri.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Contract de 55.800 de euro. A patra licitaţie organizată de Primăria Galaţi pentru garduri

Cu o determinare demnă de o cauză mai bună, Primăria municipiului Galaţi a scos, pentru a patra oară la licitaţie, un contract pentru achiziţia de panouri de gard bordurat şi stâlpi de susţinere a acestora. În speranţa că de această dată va găsi ofertanţi, administraţia locală a majorat valoarea estimativă a contractului la 256.683 de lei cu TVA, adică nu mai puţin de 55.800 de euro.

Până pe 15 ianuarie 2019, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele din partea furnizorilor interesaţi să-i asigure 3.000 de bucăţi de panouri de gard bordurat şi 3.300 de stâlpi de susţinere a acestora, criteriul de atribuire a contractului fiind preţul cel mai scăzut.
Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în toamna anului 2018, Primăria a mai organizat două licitaţii în acelaşi scop, valoarea contractelor fiind ceva mai mică – 238.119 lei cu TVA - proceduri anulate în lipsa ofertanţilor.
Nu mai puţin adevărat este că, în luna august a anului trecut a fost organizată o licitaţie pentru un contract în valoare de 669.385 de lei cu TVA, adică peste 145.500 de euro, pentru achiziţia a 9.000 de bucăţi de panouri de gard bordurat şi a 9.900 de stâlpi de susţinere, procedură care a fost, de asemenea, anulată.
Primăria pare să spere că ghinionul se va risipi în 2019. Şi argumentează necesitatea achiziţionării gardurilor: „În vederea asigurării unui climat ambiental urban modern şi pentru protejarea şi menţinerea spaţiilor verzi aferente blocurilor de locuinţe la un standard de calitate ridicat este necesară împrejmuirea acestora cu gard metalic. Pentru respectarea uniformităţii împrejmuirilor amplasate in anii precedenţi se impune menţinerea tipului de gard din panouri bordurate din plasă sudată”.
Rămâne de văzut dacă de această dată va găsi ofertanţi.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Garduri de fier pentru spaţiile verzi

După numeroase licitaţii anulate, proceduri începute în vara anului trecut, Primăria municipiului Galaţi a reuşit să găsească furnizor pentru împrejmuirea cu gard metalic a spaţiilor verzi aferente blocurilor de locuinţe. Este vorba despre 3.000 de bucăţi panouri de gard bordurat şi de 3.300 de stâlpi de susţinere a acestora. Contractul a fost câştigat de SC Imsaurisa SRL, cu o ofertă de 175.500 de lei fără TVA. Municipalitatea va putea satisface acum solicitările asociaţiilor de proprietari.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Primăria cumpără garduri de 153.000 de euro

Nu mai puţin de 719.000 de lei fără TVA, adică aproape 153.000 de euro, este valoarea totală estimată a contractului pe care Primăria municipiului Galaţi l-a scos la licitaţie pentru achiziţia de panouri de gard bordurat şi stâlpi de susţinere necesari acestora, pentru protecţia spaţiilor verzi.

În Sistemul Electronic de Achiziţii Publice sunt explicate motivele acestei licitaţii: „în vederea asigurării unui climat ambiental urban modern şi pentru protejarea şi menţinerea spaţiilor verzi aferente blocurilor de locuinţe, la un standard de calitate ridicat este necesară împrejmuirea acestora cu gard metalic. Pentru respectarea uniformităţii împrejmuirilor amplasate în anii precedenţi se impune menţinerea tipului de gard din panouri bordurate din plasă sudată cu dimensiunile de H = 1,00 m, L = 2,5 m". Primăria precizează că se vor achiziţiona 10.000 de bucăţi de panouri de gard bordurat, în valoare de 400.000 de lei fără TVA şi 11.000 de bucăţi stâlpi de susţinere a panourilor, în valoare de 319.000 de lei fără TVA. Ofertele sunt aşteptate până pe 10 iunie, iar criteriul de atribuire a contractului este "preţul cel mai scăzut".

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Pe ce criterii se pun gardurile la spaţiile verzi ale blocurilor

"Am transmis numeroase solicitări pentru montarea gardurilor bordurate, însă acestea se acordă doar pe «unele criterii», nu ştim care”, ne sesizează gălăţenii, motiv pentru care am încercat să obţinem un răspuns din partea Primăriei Galaţi.

„Necesarul de panouri de gard bordurat estimat în vederea împrejmuirii spațiilor verzi existente în zona blocurilor a depășit stocul inițial. Din acest motiv fost demarată o nouă procedură de achiziție pentru încă un lot de panouri care va acoperi necesarul rezultat în baza solicitărilor venite din partea asociațiilor care au încheiat Convenția pentru întreținerea spațiilor verzi, conform Programului de conservare și înfrumusețare a spațiilor verzi din municipiul Galați, prin implicarea persoanelor fizice și juridice, a asociațiilor de proprietari, ONG-urilor și instituțiilor publice, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local”, ne-a transmis Primăria.

Într-adevăr, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, este în desfăşurare o procedură procedură pentru achiziţia a 3.000 de bucăţi de panouri de gard bordurat (cu înălţimea de un metru şi lăţimea de 2,5 metri) şi a 3.300 de stâlpi de susținere a panourilor, pentru protecţia spaţiilor verzi, Contractul are o valoare totală estimată de 210.600 de lei fără TVA, fonduri bugetare, iar criteriul de atribuire este “preţul cel mai scăzut”. S-au înscris patru ofertanţi: Tehcom SRL, World Trans Systems, Histria International SRL şi Arabesque.

„După finalizarea procedurii de achiziție și recepția materialelor vom continua împrejmuirea spațiilor verzi aferente blocurilor arondate asociațiilor rămase în așteptare. Criteriul pe baza căruia se efectuează lucrări de împrejmuire a spațiilor verzi aferente blocurilor arondate asociațiilor cu panouri de gard bordurat este reprezentat de ordinea cronologică a încheierii Convenției privind întreținerea spațiilor verzi”, precizează Biroul de presă al municipalităţii.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

„Garduriada”, bani dați pe îngrădirea spațiilor verzi. La Galați s-a cheltuit de mult primul milion de euro

Galați. Austeritatea anunțată la nivel guvernamental pentru reducerea cheltuielilor publice pare o misiune imposibilă, în condițiile în care de-a lungul anilor au fost oficializate o puzderie de activități realizate pe bani publici și care nu își găsesc o justificare economică sau edilitară, dar prin practica îndelungată au câștigat notorietatea că sunt obligatorii, fără ele nu se poate.

La Galați, pe lângă „borduriada” care se desfășoară în majoritatea marilor orașe și presupune cheltuirea unor sume imense pe înlocuirea bordurilor de pe arterele principale, chiar dacă vechile borduri nu sunt deteriorate, a fost instituită în urmă cu 15-20 de ani și „garduriada”, o campanie de îngrădire a spațiilor verzi aferente blocurilor.

După 1990, a devenit o modă ca proprietarii apartamentelor de la parter de bloc să își înființeze pe spațiul verde o grădină pe care au îngrădit-o și în care și-au amplasat frânghia pentru uscat rufe și grătarul. Fiecare și-a construit gardul cu materialele pe care le avea la dispoziție, din fier-beton, plase metalice ruginite sau chiar sârmă ghimpată.

Evident, soluția era aceea recomandată de arhitecți, desființarea tuturor îngrădirilor spațiilor verzi, dar ca să nu piardă voturile gălățenilor primarii au încercat să „standardizeze” gardurile.

În urmă cu 15 ani, Primăria Galați a stabilit că îngrădirea spațiilor verzi de la blocuri trebuie făcută numai cu „garduri tip Metro”, acestea fiind puse la dispoziție gratuit asociațiilor de proprietari, pentru ca în toate cartierele să fie același tip de gard în locul improvizațiilor.

Milioane cheltuite pe garduri „în vederea asigurării unui climat ambiental urban modern și protejării spațiilor verzi”

În acest context, primăria a început să dea din ce în ce mai mulți bani pentru achiziţia de panouri de gard metalic, „în vederea asigurării unui climat ambiental urban modern şi protejării spaţiilor verzi”. În 2014 – 2015, în mandatul fostului primar Marius Stan, Primăria Galați a cumpărat 44 km de garduri care, cu tot cu montaj, au costat echivalentul a peste 1.000.000 de euro.

După 2016, când conducerea primăriei a fost preluată de Ionuț Pucheanu, actualul primar, au mai fost cumpărați 14 km de garduri. În 2018 s-au achiziționat 22 km de garduri, care au costat echivalentul a 150.000 de euro. În 2019, a fost organizată o nouă licitație pentru 7,5 km de garduri. Primăria Galați a pus la bătaie 256.683 de lei, adică vreo 56.000 de euro pentru achiziționarea a 3.000 de panouri de gard bordurat şi 3.300 de stâlpi de susţinere a acestora. În 2023, Primăria Galați a atribuit un contract în valoare de 460.980 de lei fără TVA pentru achiziția a 5.000 de bucăți de panouri de gard bordurat și a 5.500 de stâlpi de susținere a panourilor.

A fost aprobat și un program de „înfrumusețare a spațiilor verzi”, care prevede „montarea gardului metalic”

În 2019, a fost aprobată Hotărârea Consiliului Municipal Galați nr 2/31.01.2019 referitoare la „aprobarea Programului de conservare și înfrumusețare a spațiilor verzi din municipiul Galați prin implicarea persoanelor fizice și juridice, a asociațiilor de proprietari, ONG-urilor și instituțiilor publice”, care a dat undă verde cooperării dintre primărie și asociațiile de proprietari prin încheierea unor convenții în care, printre altele, este prevăzută și montarea gardurilor pe banii primăriei: „Asociațiile de proprietari/locatari pot încheia Convenția privind întreținerea spațiilor verzi, conform prevederilor HCL nr. 2/31.01.2019, prin care municipalitatea se obligă, în limita posibilităților bugetare, să asigure plantarea de material dendrologic și/sau montarea gardului metalic pe spațiile care fac obiectul convenției încheiate cu Municipiul Galați”, se spunea în anunțul Primăriei.

Arhitecții recomandă „desfiinţarea gardurilor metalice sufocante”

Specialiștii în amenajări edilitare recomandă desființarea gardurilor care împrejmuiesc spațiile verzi. Prin Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană a unui cartier din Galați, firma de arhitectură Quattro Design concluziona că „una dintre priorităţile în dezvoltarea urbanistică a oraşului este desfiinţarea gardurilor metalice sufocante”.

Arhitecții au prezentat şi planşe foto cu amenajări edilitare din Franţa, Italia şi Spania, „unde grădinile de proximitate şi locurile de parcare sunt delimitate de spaţiile de locuit de un aliniament de vegetaţie medie şi arbori”.

Propunerea arhitecților este mai mult decât rezonabilă, pentru că oricum în 90% din cazuri panourile de gard împrejmuiesc terenuri neîntreţinute, nu numai fără flori sau gazon, dar fără niciun fel de buruieni. Cheltuirea unor sume imense, de ordinul milioanelor de euro, pentru protejarea unor spații verzi pe care nu sunt nici măcar buruieni este o aberație costisitoare.

puterea.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.