Jump to content

În Galaţi, zeci de copaci răsar din tartan


dcp100168
 Share

Recommended Posts

În Galaţi, zeci de copaci răsar din tartan

* Copacii au fost sugrumaţi, la propriu, de cauciuc, în procesul de construcţie a două locuri de joacă

După palmieri, se pare că la Galaţi au apărut şi arborii de cauciuc. Oricât de greu ar fi de crezut, municipalitatea face toate eforturile să facă din oraşul de la Dunăre un oraş exotic. În cartierul Aurel Vlaicu, a început construcţia la două dintre cele 20 locuri de joacă promise de primarul Marius Stan. Toate bune şi frumoase, am putea spune. În sfârşit se înmulţesc parcurile pentru copii. Da, parcuri pentru copii, vom avea, dar vom avea şi copaci care cresc din... cauciuc.

Atât în dreptul blocului L1A, de pe strada Călugăreni, cât şi în dreptul blocului S9E, se poate observa că lucrările la locurile de joacă au început. Dacă te apropii, însă, vezi că suprafaţa anti-şoc cu care este acoperită suprafaţa de joacă se întinde până la rădăcinile şi trunchiurile arborilor. Gălăţenii care au văzut minunea au zis că aşa ceva nu poate exista, că e absurd. "Nu este, într-adevăr, beton, dar chiar şi cauciucul acesta nu ştiu cât va lăsa să pătrundă apa la rădăcina copacului. Apoi, mă întreb cum se va putea dezvolta copacul. E o imagine aproape ireală. Eu nu înţeleg administraţia asta locală. Pe noi nu ne lasă să tăiem o crenguţă, în schimb ei toarnă cauciuc peste rădăcini, sugrumând trunchiul”, ne-a spus domnul Ion Gherasim.

Lângă platformele cauciucate, stau semeţ două panouri: „Împreună construim noul Galaţi. Primar Marius Stan. Denumire obiectiv: amenajare locuri de joacă - 10 amplasamente. Valoarea investiţiei: 3.766.153,51 lei. Elaborat de: SC Ecoarch SRL. Investitor: Primăria municipiului Galaţi. Executant: Asocierea SC Lemacons SRL şi SC Ischia SRL şi SC Servland SRL. Trebuie să subliniem că licitaţia pentru cele 20 de locuri de joacă a fost organizată de către Primăra Galaţi în două loturi de câte 10.

Sesizare la Garda de Mediu, redirecţionată către Poliţia Locală

Vineri, 26 iunie, comisarul şef al Gărzii de Mediu, Marian Mocanu, cunoştea situaţia, pentru că la sediul instituţiei a fost făcută o reclamaţie în acest sens, însă, potrivit acestuia, Garda de Mediu are responsabilităţi limitate. "Este o reclamaţie, dar am redirecţionat sesizarea către Poliţia Locală. Eu nu mă pot băga peste anumite lucrări ale Primăriei. Eu verific dacă s-a tăiat conform proceselor verbale, dacă există autorizaţie, ce motive au stat la baza tăierii copacului. Ne ocupăm de partea de acte şi documente. Primăria are un inginer silvic", ne-a spus comisarul şef.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Aurelia Bogatu, spune că la ei nu a ajuns nicio sesizare de la Garda de Mediu. „Noi nu avem nicio sesizare. Probabil cei de la Garda de Mediu au trimis sesizarea prin poştă, iar când se întâmplă aşa durează mai mult. Vom merge şi noi să vedem, dar dacă este în construcţie, vom aştepta să vedem dacă constructorul lasă aşa sau va remedia situaţia", ne-a spus purtătorul de cuvânt.

"Se decopertează uşor"

Trunchiurile copacilor sunt împrejmuite de suprafaţa de cauciuc, dar primarul nu vede în asta neapărat o problemă. Întrebat, vineri, dacă nu cumva situaţia va avea un efect negativ asupra dezvoltării arborilor, primarul Marius Stan ne-a declarat: "Este tartan. Vreţi să spuneţi că nu se mai irigă sau ce? Copacul se dezvoltă în subsol, normal. Acela e cauciuc care se decopertează foarte uşor. Copacul se dezvoltă cum vrea el, nu e beton, ceva care să fie fix. Se toarnă simplu şi la fel de simplu se decupează, exact cât trebuie, pentru a se iriga. Până la urmă, nici nu poţi să decupezi foarte mult, pentru că după aceea se lovesc copiii".

viata-libera.ro

post-2782-0-25650700-1435356522_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Inovaţii edilitare năstruşnice la Galaţi. După salcâmii în ghiveci au apărut copacii în cauciuc

Ideile noncoformiste ale Primăriei Galaţi par să nu se mai termine. După ce a umplut deja oraşul cu salcâmi la ghiveci (care au costat, fiecare, cât 1.000 de puieţi ce se puteau planta în zonele verzi), după ce a aruncat pe piaţă ideea trotuarelor încălzite (în condiţiile în care sistemul public de termoficare a intrat în colaps şi gălăţenii tremură în case), mai nou a devenit obsesivă moda „învelirii” în cauciuc a arborilor din parcuri.


În mai multe zone din oraş, noile locuri de joacă pentru copiii (o iniţiativă, de altfel, lăudabilă) au venit la pachet cu învelirea zonelor verzi adiacente într-un covor din cauciuc cu aspect bituminos. Chiar dacă pare că se face o treabă bună, faptul că respectivul covor cauciucat a fost turnat şi în zonele cu copaci (care au fost prinşi în suprafaţa sintetică precum nişte gâze în insectar) a trezit proteste din partea locuitorilor Galaţiului, care consideră că aspectul final este unul sinistru şi complet neecologic.

„Înţeleg să pună aşa ceva în spaţiile de joacă, pentru a proteja copiii, însă faptul că au pus şi pe sub copaci este o exagerare. Chiar a dispărut gazonul de faţa pământului, de am ajuns să punem cauciuc peste tot? Este o aberaţie scumpă ceea ce se întâmplă, oameni buni!”, ne-a declarat Mihaela Roman, care locuieşte în cartierul Aurel Vlaicu, acolo unde, în vară, s-a construit o astfel de „minune”.

În urmă cu câteva zile, un astfel de „monument al naturii” a apărut şi în Micro 16. Situaţia ne-a fost semnalată de gălăţeanul Alexandru Vatachi, care s-a arătat indignat de metoda total neecologică folosită de Primărie. „Este efectiv o bătaie de joc şi nu ştiu cine ar trebui să se sesizeze pentru a putea face ceva în această privinţă. E prea multă bătaie de joc!”, a aspus gălăţeanul.

Vor fi 20 de zone verzi cauciucate în Galaţi

Având în vedere evidentele nemulţumiri ale populaţiei, care consideră că este aberant să se acopere cu cauciuc zonele verzi, am încercat să aflăm care-i treaba cu amintitel investiţii. Am aflat, astfel, că deja sunt în construcţie 20 de astfel de suprafeţe - licitate în două loturi a câte 10 - care presupun realizarea unor locuri de joacă pentru copii (locuri de joacă ce vor arăta excelent - trebuie reamrcat acest lucru), dar care au ca „anexe” şi „cauciucarea” zonelor limitrofe. Reiese acest lucru, de altfel, şi din panourile „plantate” la faţa locului. „Împreună construim noul Galaţi. Primar Marius Stan. Denumire obiectiv: amenajare locuri de joacă - 10 amplasamente. Valoarea investiţiei: 3.766.153,51 lei. Elaborat de: SC Ecoarch SRL. Investitor: Primăria municipiului Galaţi. Executant: Asocierea SC Lemacons SRL şi SC Ischia SRL şi SC Servland SRL”.

Cu alte cuvinte, valoarea unui astfel de loc de joacă de circa 100 de metri pătraţi se ridică la o medie de 37.000 de lei, adică în jurul a 370 de lei metrul pătrat. Destul de scump, am putea spune, având în vedere este aproape echivalentul costului pe metru pătrat a unei construcţii pe structură din beton, ridicată „la roşu”.

Autorităţile: „Este o soluţie modernă”

În vară, atunci când au apărut primele reacţii publice legate de parcurile cu covoare din cauciuc, primarul Marius Stan a încercat să acrediteze ideea că ulterior se vor face nişte decupaje la rădăcina copacilor, pentru ca aceştia să poată fi udaţi.

„Este tartan, o soluţie modernă. Vreţi să spuneţi că nu se mai irigă sau ce? Copacul se dezvoltă în subsol, normal. Acela e cauciuc care se decopertează foarte uşor. Copacul se dezvoltă cum vrea el, nu e beton, ceva care să fie fix. Se toarnă simplu şi la fel de simplu se decupează, exact cât trebuie, pentru a se iriga. Până la urmă, nici nu poţi să decupezi foarte mult, pentru că după aceea se lovesc copiii”, declara la vremea respectivă primarul.
Realitatea a arătat însă altceva: copacii au rămas prinşi în suprafaţa sintetică până la trunchi, iar de irigat nu i-a irigat nimeni, aşa că într-un final se vor usca. Orice agronom sau silvicultor îţi poate spune că un arbore are nevoie de apă pentru a creşte (de regulă, dacă nu există sistem de irigaţii subteran - şi nu există! - ar fi nevoie de 2-3 metri pătraţi de fiecare arbore, pe o rază de maximum 4 metri de la trunchi), însă cauciucul blochează sute de metri pătraţi în jurul amintiţilor copaci.
Garda de Mediu, sesizată de locuitorii din zonă, a informat că nu se poate implica deoarece proiectele au toate avizele de mediu necesare. Cu alte cuvinte, parcurile din cauciuc se pot extinde în continuare în Galaţi, până n-o mai rămâne pic de spaţiu verde.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.