Jump to content

Cod de caniculă la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cod portocaliu de caniculă la Galaţi

Marţi, 7 iulie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului şi cea montană.

La Galaţi, ziua de marţi va fi extrem de călduroasă. Cerul va fi complet senin, cu şanse zero de precipitaţii, în timp ce vântul abia va adia, cu o viteză maximă de 5 kilometri pe oră, accentuând disconfortul termic.
Temperatura maximă a zilei va fi de aproximativ 36 de grade Celsius, iar minima pe timpul nopţii va coborî până la valoarea de 21 de grade Celsius. Galaţiul se va afla sub o avertizare cod galben de caniculă

Temperaturile vor creşte în continuare. Astfel, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu pentru ziua de miercuri, valabilă şi pentru Galaţi. Temperatura va atinge aproximativ 38 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza atenţionările. Totuşi, instituţia avertizează că şi joi sunt şanse mari ca Galaţiul să fie sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul, sufocat de un val de caniculă. Ne aşteaptă cel puţin două zile de foc

* Pentru astăzi este anunţat cod galben de caniculă pentru Galaţi, în vreme ce mâine judeţul nostru va intra sub atenţionarea de cod portocaliu de caniculă * Copiii şi bătrânii sunt cei mai afectaţi de temperaturile foarte ridicate

 

Pe gălăţeni îi aşteaptă cel puţin două zile în care mercurul din termometre se va apropia de 40 de grade Celsius. Medicii avertizează că bătrânii, copiii şi bolnavii cronic sunt cei mai afectaţi de temperaturile caniculare. Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi va lucra la foc continuu, pentru a face faţă urgenţelor medicale provocate de temperaturile extrem de ridicate.

Valul de caniculă venit din Europa de Vest a lovit şi judeţul Galaţi. Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit o atenţionare de cod galben de caniculă pentru astăzi, 7 iulie. Miercuri, 8 iulie, atmosfera devine şi mai dogoritoare, fiind preconizat un cod portocaliu de caniculă. Specialiştii se aşteaptă ca disconfortul termic să persiste la Galaţi şi în ziua de joi. A doua săptămână din luna iulie vine astfel cu temperaturi neobişnuite chiar şi pentru mijlocul verii.

Ambulanţa nu poate conta pe toate maşinile din dotare

Cum atenţionarea de caniculă durează cel puţin două zile, angajaţii de la SAJ Galaţi se aşteaptă la o perioadă mai aglomerată decât în mod normal. "Din totalul parcului pe care îl avem (44 de maşini - n.r.), şapte sunt trimise în service pentru reparaţii. Ne va veni mai greu, dacă va creşte numărul de solicitări, dar ne vom mobiliza şi vom face faţă situaţiilor apărute", a precizat directorul instituţiei, dr. Mihai Polinschi.

Sugarii şi copiii mici, cei mai vulnerabili

Părinţii sau bunicii sunt sfătuiţi să nu-i scoată pe cei mici în soare în intervalul de timp 11,00-18,00. Atunci când ies din casă, copiii trebuie să poarte în mod obligatoriu pe cap o căciuliţă sau o şepcuţă. În locuinţă, copilul nu trebuie lăsat în bătaia curenţilor de aer produşi de aparatul de aer condiţionat. Hidratarea este foarte importantă şi pentru copii, iar, în cazul sugarilor, mama trebuie să îl alăpteze ori de câte ori micuţul cere. "Sunt recomandate apa plată, ceaiul neîndulcit sau foarte puţin îndulcit şi fructele şi legumele bine spălate în prealabil. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe comode din materiale textile naturale. Sugarul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, sugarul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi, obligatoriu, seara la culcare. În restul timpului i se va face toaletă locală ori de câte ori este nevoie", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Tratamentul dat de medic trebuie respectat

Medicii atenţionează asupra faptului că temperaturile caniculare le pot face rău chiar şi adulţilor sănătoşi, prin instalarea hipertermiei. Starea se manifestă printr-o oboseală accentuată şi deshidratare, simptome care favorizează producerea infarctelor miocardice. În asemenea condiţii, gălăţenii ajunşi la vârsta a treia sunt şi mai vulnerabili în faţa valului de caniculă. Vârstnicii suferă mai frecvent de boli cronice, afecţiuni care se pot agrava în timpul orelor de zăpuşeală. Cum rezistenţa la razele ultraviolete scade în cazul persoanelor de vârsta a treia, moderaţie este cuvântul de ordine în aceste zile.

"Hidratarea corespunzătoare înseamnă a bea suficientă apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute acasă, fără conservanţi. Trebuie mâncate mai multe legume şi fructe decât în mod normal şi trebuie evitate alcoolul şi cafeaua, băuturi care duc la deshidratare. Ieşirea în soare între orele 11,00 şi 18,00 trebuie evitată, iar, dacă nu aveţi încotro, trebuie să purtaţi o şapcă sau o pălărie şi haine largi, de culori deschise şi fabricate doar din materiale naturale. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune arterială să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente", au precizat specialiştii DSP Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Recomandări privind protecţia populaţiei pe perioada caniculei

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări meteo de vreme caniculară pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Judeţul Galaţi se află la astăzi sub cod galben de caniculă, dar mâine se va afla sub cod portocaliu. Vremea va fi caniculară, cu temperaturi în jurul valorii de 39 de grade şi disconfort termic deosebit de accentuat, valul de căldură persistând şi pe parcursul zilei de joi.

În acest context, secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a emis o dispoziţie cu măsuri necesar a fi aplicate pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate şi recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei, astfel:

 • Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil în zonele umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat  (magazine, spaţii publice);
 • Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
 • Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
 • Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);
 • Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
 • Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (carbogazoase) în cantitate mare;
 • Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
 • Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
 • Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
 • Nu lăsaţi copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
 • Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă;
 • Continuaţi tratamentul prescris pentru diverse afecţiuni, dar este  indicat să se consulte medicul curant, în vederea unei eventuale adaptări a schemei terapeutice;
 • Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă, se vor reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se vor alterna efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Instituţia Prefectului judeţul Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Pe caniculă, primesc apă de la cisternă

Deși afară temperaturile sunt ca în Sahara, iar medicii recomandă să facem multe dușuri pe zi și să consumăm multă apă, în Galați sunt sute de persoane care primesc apă cu porția.

Este vorba despre cei care au acumulat datorii uriașe pentru neplata întreținerii și cărora le-a fost sistată apa rece.

Cei mai mulți sunt în cartierul Micro 39, unde într-un bloc cu peste 100 de persoane nu a mai curs apa la robinet de anul trecut.

Pentru ei, a fost pusă la dispoziție de către societatea Apă-Canal, o cisternă. Cu zeci de bidoane din plastic, oamenii așteaptă la rând minute bune pentru a-și asigura necesarul de apă pentru câteva zile.

„Eu știam că vine astăzi cisterna și nu m-am dus la serviciu, doar ca să pot să-mi iau apă să pot să-mi spăl copiii și să fac mâncare. Mi-am sunat șeful, l-am mințit că mi-e rău din cauza căldurii, doar ca să prind cisterna, pentru că mașina pleacă până în prânz, iar eu vin de la serviciu la ora 14.00. Asta este viața pe care o ducem”, a spus o femeie.

Pentru că temperaturile sunt foarte ridicate, iar consumul de apă este foarte ridicat, reprezentanții Apă-Canal au mai trimis  o cisternă.

Potrivit purtătorul de cuvânt al aceastei societăți, în funcție de solicitările făcute de administratori, se va suplimenta necesarul de apă rece, în special în această perioadă.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Bolnavii din spital, chinuiţi de boală şi de căldură

În Spitalul de Urgență din Galați, în unele saloane e mai ceva ca în seră. Temperatura sare bine de 33 de grade, iar pentru pacienți chinul este mare, o dată pentru că trebuie să suporte boala și a doua oară pentru că trebuie să îndure căldura din saloane. Cu prosopul, evantaiul, ventilatorul și sticla plină cu apă - așa rezistă bolnavii în saloanele în care nu sunt instalații de aer condiționat. Își schimbă pijamalele de câteva ori pe zi și fac zeci de drumuri la baie pentru a se stropi cu apă rece. „Am șervețele umede, șervețele uscate, prosop, mi-am schimbat pijamaua de câteva ori și tot transpir. Mă mai duc la baie și mă stropesc cu apă pe față ca să mă răcoresc. Ce să facem? Asta este situația, trebuie să rezistăm. Mai am vreo două zile și sper să mă externez. Partea rea este că prind toată canicula în spital, dar mulțumesc lui Dumnezeu și doctorului că mă simt bine după operație”, a spus Mihai Colac, un pacient internat în secția de chirurgie.

Doar șase saloane din această secție nu au instalații de climatizare, în rest 80% sunt dotate cu aer condiționat. Situația este asemănătoare și la nivelul întregului spital. „În saloanele în care nu sunt instalații de aer condiționat, avem draperii, frigidere, în care bolnavii să-și poată pună fructe și apa la rece. La spălătorie și la sterilizare avem rezervoare cu apă. În curând se vor reabilita niște secții și se vor pune aere condiționate în toate saloanele”, a declarat dr. Mariana Skrowonsky, director de îngrijiri în cadrul Spitalului de Urgență „Sf. Apostol Andrei ” Galați.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

De vineri, temperaturi sub 30 de grade

După temperaturi de peste 35 grade înregistrate în aproape toată tara, se pare că weekendul nu va fi la fel.

Joi, vremea caniculară va persista în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80.

La Galaţi, după cele 36 de grade înregistrate la umbră astăzi, 8 iulie, mâine se anunţă la fel de cald. Abia de vineri, putem vorbi de o uşoară răcorire a vremii, când va fi soare, dar temperatura maximă va fi de 30 de grade Celsius.

În restul teritoriului valorile termice vor marca o scădere accentuată, astfel că maximele termice se vor încadra între 24 şi 33 de grade, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţi: Opt persoane au căzut în stradă. Intervenţiile ambulanţelor au crescut cu 20%

Opt persoane din judeţul Galaţi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au căzut în stradă din cauza caniculei, iar intervenţiile ambulanţelor au crescut, în ultimele 24 de ore, cu aproape 20% faţă de o zi obişnuită.

Şeful Serviciului de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, a declarat, miercuri, că echipajele de pe ambulanţe au intervenit, în ultimele 24 de ore, în judeţ, la 199 de solicitări, în opt cazuri fiind vorba despre persoane care au căzut pe stradă. ”Serviciul nostru a avut mai multe solicitări în legătură cu valul de căldură, astfel încât în ultimele 24 de ore, dintr-un total de 199 de cazuri pe judeţul Galaţi, am avut opt căzuţi în stradă, leşinuri-lipotimii -12, un infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale - şase, crize de hipertensiune - 17, un caz de comă etanolică şi două cazuri de boală diareică acută, o criză convlusivă. Sunt în jur de 53 de cazuri agravate sau decompensate pe fondul caniculei”, a afirmat Mihai Polinschi.

El a precizat că în cadrul intervenţiilor a fost vorba despre persoane de toate vârstele, dar nu s-a înregistrat niciun deces.

Polinschi a mai spus că, pe fondul caniculei, numărul intervenţiilor ambulanţelor a crescut, în ultimele 24 de ore, cu aproape 20% faţă de o zi obişnuită.

”În decurs de 24 de ore noi avem cam 160-170 de cazuri, dar acum sunt cu aproape 20% mai multe”, a precizat şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Alte nouă persoane au leşinat pe stradă

Nu mai puţin de 17 gălăţeni au leşinat din cauza caniculei şi au avut nevoie de ajutor medical, în cursul zilei de miercuri, 8 iulie. Opt dintre aceste persoane şi-au pierdut cunoştinţa în locuri publice. În total, în cea de-a treia zi a săptămânii, Ambulanţa a intervenit în 191 de cazuri de urgenţe medicale.

"Cinci pacienţi au suferit accidente vasculare cerebrale, trei au avut crize de epilepsie şi şapte au fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială", a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi.

În zilele caniculare, nu staţi la soare între orele 11,00 - 18,00. Dacă totuşi ieşiţi afară în acest interval de timp, purtaţi haine lejere, deschise la culoare şi făcute din materiale textile naturale. Protejaţi-vă capul cu şapcă sau cu o pălărie şi nu beţi alcool, cafea sau ceaiuri diuretice. În schimb, beţi suficientă apă, la intervale regulate de timp. Copiii, bătrânii şi persoanele care desfăşoară activităţi în bătaia soarelui sunt cei mai afectaţi de valurile de caniculă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Avertizarea de Cod galben continuă şi luni la Galaţi

Galaţiul a intrat, începând de duminică, 19 iulie, într-o nouă perioadă de caniculă. Meteorologii au emis pentru oraşul nostru o avertizare de Cod Galben, care anunţă, pe lângă valul de căldură, şi un disconfort termic accentuat, şi care este valabilă până luni, 20 iulie, la ora 23,59. Evident, este puţin probabil ca brusc, la ora 24,00, să se facă răcoare, drept pentru care anumite precauţii sunt necesare în continuare.

Luni, 20 iulie, potrivit specialiştilor, temperatura va depăşi 34 de grade la umbră, motiv pentru care medicii au mai multe recomandări pentru gălăţeni.

Cel mai important lucru care trebuie respectat este legat de expunerea la soare, acest lucru fiind interzis în intervalul orar 11,00 - 16,00. Deşi categoriile de vârstă cele mai sensibile la soare şi la temperaturi ridicate sunt copiii şi vârstnicii, fiecare dintre noi este bine să respecte pe cât posibil această recomandare. „În această perioadă este nevoie de o hidratare corespunzătoare. Cafeaua şi băuturile alcoolice trebuie evitate, pentru că vor conduce la deshidratare”, ne-a recomandat medical Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Medicul gălăţean ne-a atras atenţia şi asupra hainelor pe care ar trebui să le purtăm atunci când afară este foarte cald. “Îmbrăcămintea trebuie să fie deschisă la culoare şi confecţionată din materiale de bună calitate, cu evitarea celor sintetice. Dacă totuşi suntem nevoiţi să ne expunem la soare în acest interval orar, capul trebuie neapărat să fie acoperit. Este indicat să mergem cât mai mult prin locuri umbrite”, a adăugat Mihai Polinschi.

Cei care sunt nevoiţi să plece de acasă trebuie să fie foarte atenţi şi la aglomeraţia din mijloacele de transport în comun.

Alimentaţia ne poate ajuta

Alimentaţia este unui dintre aliaţii noştri cel mai de preţ în lupta cu temperaturile ridicate. Specialiştii ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe şi legume. Pe lângă faptul că ne ajută să ne hidratăm, acestea ne livrează şi necesarul zilnic de vitamine şi minerale. În acelaşi timp, evitarea mâncărurilor grase şi a meselor bogate ne va scuti de multe situaţii nedorite. Pe lângă factorul igienic, două sau trei duşuri pe zi vor contribui la starea noastră de bine. “Nu le recomand cardiacilor să se scalde în ape mici sau adânci pentru că există o diferenţă mare de temperatură şi pot interveni complicaţii majore sau chiar infarcte”, a adăugat Mihai Polinschi.

Scăldatul interzis

Scăldatul nu este recomndat nici de cei de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Specialiştii instituţiei atrag atenţia asupra faptului că apele care înconjoară oraşul nu îndeplinesc condiţiile igienico-sanitare necesare, având o încărcătură microbiană mare, motiv pentru care recomandă autorităţilor să interzică scaldatul. Cei care nu vor asculta acest sfat, riscă să se aleagă cu afecţiuni oftalmologice (conjunctivite), digestive sau cutanate (micoze, eczema etc.).

Un alt sfat îi priveşte pe cei care au boli cronice şi urmează tratamente de specialitate. „Cardiacii trebuie să acorde o atenţie sporită sănătăţii în această perioadă. Aceştia sunt sfătuiţi să urmeze tratamentul prescris de medic şi să se prezinte la medic la primele semne că starea lor de sănătate se înrăutăţeşte”, a conchis medical Mihai Polinschi.

Aşadar, evitaţi să ieşiţi din case şi încercaţi să staţi cât mai mult în încăperile în care există aer condiţionat, pe care nu trebuie să îl setaţi însă la o temperatură foarte joasă. În mod ideal, diferenţa dintre temperatura de afară şi cea din spaţiul cu aer condiţionat nu trebuie să fie mai mare de 10 grade Celsius. Nu faceţi nici greşeala de a intra de afară, pe timp de caniculă, în încăperile unde temperatura dată de aerul condiţionat ajunge la 17-18 grade Celsius.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Codul galben de caniculă a trimis la spital zeci de gălăţeni

12 gălăţeni au suferit, de duminică şi până luni, stări de lipotimie, de leşin, cel mai probabil din cauza căldurii caniculare. Dintre aceştia nouă au picat pe stradă şi au fost luaţi cu ambulanţele. Pe fondul caniculei a crescut şi numărul celor care au suferit agravări ale  bolilor cronice pe care le aveau. "Pe fondul temperaturilor caniculare s-au înregistrat şi mai multe solicitări de la bolnavii cronic. În plus tot pe fond de caniculă am avut 12 solicitări pentru cazuri de hipertensiune arterială, cinci accidente vasculare cerebrale, două stopuri cardiace şi două persoane intrate în comă", a precizat   dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Cod galben de caniculă, astăzi şi mâine

Meteorologii au emis cod galben de caniculă pentru astăzi şi mâine, pentru trei sferturi din ţară. Astfel, 29 de judeţe plus Capitala se vor topi la 38 de grade Celsius. În plus, şi disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Miercuri şi joi, în  Moldova, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…38 de grade. În această săptămână vremea caniculară va domina întreaga ţară, în timp ce intervalul 27 iulie-2 august temperaturile vor scădea cu doar 2-3 grade. 

La Galaţi, temperaturile variază între 34 şi 36 de grade Celsius, de astăzi, până la sfârşitul weekendului.

Link to comment
Share on other sites

Canicula a înmulţit numărul apelurilor la Ambulanţă

Bolnavii cronic, bătrânii, copiii, gravidele şi persoanele care lucrează în aer liber sunt cei mai afectaţi de canicula înregistrată în această perioadă. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi spun că numărul apelurilor în situaţii de urgenţe medicale a crescut cu 20 la sută, faţă de o perioadă normală, în primele două zile din săptămână.

"Marţi dimineaţă înregistraserăm 211 apeluri pentru ziua de luni. Miercuri dimineaţă au fost 197 de solicitări. În cursul zilei de marţi, şapte persoane au leşinat, cel mai probabil din cauza căldurii. Două leşinuri au survenit chiar pe stradă. Alţi doi pacienţi au suferit accidente vasculare cerebrale, patru au trecut prin crize de hipertensiune arterială, iar alţi câţiva prin crize convulsive", a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi. Potrivit medicului, echipajele de ambulanţă lucrează de câteva zile la capacitate maximă, tocmai pentru a face faţă numărului crescut de solicitări. SAJ Galaţi dispune în prezent de 44 de ambulanţe, cu medic sau doar cu asistent. Unele maşini sunt foarte vechi, având sute de mii de kilometri parcurşi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Număr record de solicitări la ambulanţă, din cauza căldurii

În ultimele 24 de ore, numărul gălăţenilor care au sunat la Ambulanţă a atins cifra record de 242 de cazuri. Este evident că factorul principal ce a dus la aceste creşteri este canicula.

„În ultimele 24 de ore, am avut cu 60% mai multe solicitări decât de obicei. 39 de cazuri sunt direct cauzate de căldură. A fost vorba în special de stări de lipotimii şi hipertensiune arterială. Două persoane au leşinat pe stradă pe fondul căldurii”, a declarat dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galaţi.

presagalatibraila.com
 

Link to comment
Share on other sites

COMUNICAT DE PRESĂ

Primăria municipiului Galaţi este pregătită să reactiveze punctele de prim-ajutor în caz de caniculă, pe toată durata avertizării cu cod portocaliu instituit de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru acest sfârşit de săptămână. Punctele de prim-ajutor rămân active pe toată durata avertizării meteorologice de temperaturi excesive şi disconfort termic.

În cadrul punctelor de prim-ajutor, oamenii vor beneficia de apă, aer condiţionat, în intervalul orar critic 11.00 – 17.00.

În această vară, în municipiul Galaţi, vor fi active 10 (zece) puncte de prim-ajutor în caz de caniculă. Acestea sunt amplasate după cum urmează:

- Billa 2 (Micro 39C)

- Billa 3 (Micro 16)

- Billa 4 (Winmarkt Modern)

- Kaufland 2 (Micro 40)

- Carrefour (Potcoava)

- Carrefour (Micro 19)

- Penny (Micro 17)

- XXL (Micro 21)

- Hala de legume-fructe (Piaţa Centrală)

- Hala legume-fructe (Piaţa Ţiglina 1)

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Cod portocaliu de caniculă, sâmbătă şi duminică, în judeţul Galaţi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, noi avertizări COD PORTOCALIU de caniculă şi disconfort termic, valabile pentru zilele de sâmbătă şi duminică, în mai multe judeţe din ţară, precum şi COD GALBEN de caniculă valabile vineri, sâmbătă şi duminică. Astfel, potrivit meteorologilor, vineri, vremea se va menţine călduroasă, caniculară în Banat, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Moldovei şi local în Transilvania. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade şi izolat 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în special în nord-vestul şi nordul ţării, precum şi la munte.

Sâmbătă, judeţele Bihor, Arad, Timiş, Vaslui Galaţi şi, parţial, Bacău şi Vrancea vor fi sub COD PORTOCALIU de caniculă, iar Capitala şi restul judeţelor, cu excepţia Sucevei, Harghitei, Covasnei şi Braşovului, vor fi total sau parţial sub cod galben. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Duminică, ANM anunţă că vremea se va menţine caniculară în Oltenia, Muntenia, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei şi Dobrogei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Codul portocaliu se instituie, duminică, pentru judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vaslui, precum şi în zona de câmpie a judeţelor Bacău, Vrancea şi Buzău. Temperaturile maxime vor fi de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. În regiunile vestice, nordice şi centrale instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile vor scădea. Valul de căldură va persista în următoarele zile în regiunile sudice şi estice.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Opt gălăţeni au căzut pe stradă, din cauza caniculei

Serviciile de ambulanţă din Galaţi au intervenit duminică, în cazul unor persoane care au căzut pe stradă din cauza căldurii, în condiţiile în care souăsprezece judeţe din sud-estul ţării au fost plasate, duminică, sub cod portocaliu de caniculă. Peste 30 de persoane din Galaţi, între care opt căzute în stradă, au avut nevoie de îngrijiri medicale de la echipajele de pe ambulanţe, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în ultimele 24 de ore în judeţ.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, a declarat că ambulanţele au intervenit, în ultimele 24 de ore, în cazul a 171 de persoane, dintre care 32 au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei. "Echipajele noastre au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 171 de cazuri, din care au fost 32 care au avut legătură cu canicula. Astfel, au fost opt căzuţi în stradă, cinci cazuri de lipotimii sau leşinuri, cinci crize de hipetensiune, patru crize de angină pectorală, două persoane au fost comă, au mai fost trei cazuri cu boală diareică, un infarct, un accident vascular, dar şi cazuri de convulsii", a spus Mihai Polinschi.

El a adăugat că nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de temperaturile foarte ridicate înregistrate în judeţul Galaţi.

Polinschi a mai spus că într-o zi obişnuită au loc între 150 şi 160 de intervenţii ale ambulanţelor, dar în ultimele zile s-au înregistrat, într-o zi, în judeţ chiar şi 200 de solicitări ale ambulanţelor, creştere generată de temperaturile ridicate.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ne aşteaptă două zile de foc, punctele de prim ajutor - reactivate

Primăria municipiului Galaţi reactivează punctele de prim-ajutor în caz de caniculă, pe toată durata avertizării cu cod galben instituit de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru zilele de 6 şi 7 august 2015. Punctele de prim-ajutor rămân active pe toată durata avertizării meteorologice de temperaturi excesive şi disconfort termic. Ca şi în perioadele anterioare de caniculă, în cadrul acestor puncte, oamenii vor beneficia de apă, aer condiţionat şi asistenţă medicală, în caz de nevoie, în intervalul orar 11.00 - 17.00.

În municipiul Galaţi vor fi active 10 (zece) puncte de prim-ajutor în caz de caniculă. Acestea sunt amplasate după cum urmează:

- Billa 2 (Micro 39C)

- Billa 3 (Micro 16)

- Billa 4 (Winmarkt Modern)

- Kaufland 2 (Micro 40)

- Carrefour (Potcoava)

- Carrefour (Micro 19)

- Penny (Micro 17)

- XXL (Micro 21)

- Hala de legume-fructe (Piaţa Centrală)

- Hala legume-fructe (Piaţa Ţiglina 1)”, informează Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Cum va fi vremea la Galaţi în următoarele două săptămâni

Meteorologii prognozează, pentru următoarele două săptămâni, un regim termic ridicat. Totuşi, pentru prima dată după o perioadă lungă de timp fără precipitații, se întrevăd șanse de ploi pe arii extinse în intervalul 15 - 18 august, la nivelul întregii țări.

La Galaţi, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului, iar până în jurul datei de 16 august va fi caniculară, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade. După această dată, regimul termic va marca o ușoară scădere și se va caracteriza prin valori medii de 32 - 33 de grade. Mediile temperaturilor minime vor avea aproximativ aceeași evoluție, vor urca spre o medie de 21 de grade în prima parte a intervalului, iar în a doua săptămână de prognoză, vor marca o ușoară scădere, spre 18 grade. Regimul pluviometric se va menține deficitar pe parcursul celor două săptămâni.

Nu vom avea parte de cine ştie ce cantitate de ploi, aversele vor fi în general slabe, fiind de așteptat, mai ales după data de 16 august.

Marţi, cod galben de caniculă

La Galaţi, ziua de marţi, va fi tot extrem de călduroasă, din punct de vedere meteorologic. Cerul va fi complet senin, fără şanse de precipitaţii, în timp ce vântul va sufla slab, cu o viteză maximă de nici 10 kilometri pe oră.
Galaţiul se va afla sub cod galben de caniculă. Temperatura maximă a zilei va fi de aproximativ 37 de grade Celsius, iar minima pe timpul nopţii va coborî până la valoarea de 22 de grade Celsius.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.