Jump to content

Câţi bani au făcut marii agricultori ai Galaţiului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Câţi bani au făcut marii agricultori ai Galaţiului

Cine face avere din agricultură ştie la perfecţie şi cum să facă pământul să rodească, dar şi cum să comercializeze recoltele, să-şi administreze şi să-şi reinvestească banii obţinuţi. Cine nu le ştie pe toate acestea cu greu ar putea să-şi croiască drum în acest domeniu. Deasupra tuturor fermierilor mici şi mijlocii, sunt managerii din agricultură, cei care, în ani, au transformat moştenirea colectivelor în agricultură capitalistă veritabilă, bazată pe investiţii în tehnologie şi pe obţinerea de profit. Iată câţiva dintre oamenii care ştiu cum să scoată bani din pământ.

Culturi în stil italian

SC Agrogal SA, societate controlată de omul de afaceri italian Giovani Glandi, se numără printre marii arendaşi ai judeţului nostru, având în lucru circa 5.000 de hectare. Firma, care lucrează suprafeţe importante şi în judeţul Brăila, a făcut anul trecut afaceri în valoare de 35.515.720 lei. S-a lucrat, în medie, cu 102 oameni, din datele comunicate de societate Finanţelor, iar profitul obţinut a fost de 225.286 de lei. Anul precedent, 2013, a fost destul de asemănător pentru Agrogal, din punct de vedere al cifrelor raportate. Cifra de afaceri a fost de 35.306.181 lei, iar profitul de 202.129 de lei. În 2012, an agricol slab, Agrogal a raportat o pierdere de 5.306.388 lei. Societatea se ocupă, în principal, cu cultura mare şi diverse culturi tehnice şi este proprietară a unei părţi însemnate din sistemul de irigaţii din Bădălan.

Agrocov - lanuri cât vezi cu ochii

Agrocov SRL, controlată de oamenii de afaceri Ion Bujor şi Andrei Banaga, este una dintre cele mai performante societăţi agricole din judeţ, cu mii de hectare în lucru, în fiecare an. Pe 2014, societate a raportat o cifră de afaceri de 14.664.089 lei şi un profit de 6.484.041 lei. În cursul anului 2013, Agrocov a făcut afaceri de 11.383.532 lei şi a raportat profit în valoare de 2.478.627 lei. Nici 2012, unul dintre cei mai seci ani în agricultură, nu a prins Agrocov pe picior greşit. S-au făcut în acel an afaceri de 12.086.673, iar profitul a fost de 987.375 lei. În urmă cu câteva săptămâni, însă, Ion Bujor, unul dintre acţionarii societăţii, îşi exprima îngrijorarea cu privire la recolta acestui an, date fiind seceta şi imposibilitatea de a iriga pe suprafeţe însemnate în judeţ, în afara luncii Prutului şi luncii Siretului.

Agrimat SA Matca - muncă, lapte şi bani

Pentru că are o activitate diversificată, dar şi pentru că managerii şi angajaţii ştiu ce vor şi cum trebuie să lucreze, Agrimat Matca a rămas pe plus şi în anii rodnici, dar şi în cei cu probleme în câmp. În 2014, spre exemplu, cifra de afaceri a fost de 24.578.283 lei. S-a lucrat cu 133 de oameni, în medie, iar profitul a fost de 727.710 lei. Ceva mai slab din punct de vedere al rezultatelor a fost 2013, când s-au făcut afaceri de 21.116.061 lei şi s-a obţinut un profit de 4.117.145 lei. Ferma are cel mai mare efectiv de vaci de lapte din judeţ şi cea mai bună tehnologie de exploatare, dar cultivă şi terenuri întinse, în ciuda faptului că se află la capătul reţelei de irigaţii şi plăteşte scump pentru apă.

Condor Matca - ziua şi suta de mii de ouă

Avicola de la Matca este povestea de succes a trecerii unei exploataţii agricole din socialism în capitalism. Minuţios coordonată de managerul Ion Gavrilă şi de directorul economic Ion Condrache, afacerea, bazată pe comercializarea ouălor făcute de găini crescute în baterii îmbunătăţite, s-a dezvoltat, ajungând să livreze până la 100.000 de ouă pe zi, către marii distribuitori din Bucureşti. Iată ce înseamnă o astfel de afacere, în cifre.

În 2014, cu un efectiv de 66 de salariaţi, Condor Matca SA a făcut afaceri de 13.138.662 lei şi a raportat un profit de 129.603 lei. Cam la fel stăteau lucrurile şi în 2013, când societatea înregistra o cifră de afaceri uşor mai mare, de 13.396.620 de lei, şi un profit similar, de 123.475 lei. Pe plus a ieşit avicola şi în 2012, când cifra de afaceri a ajuns la 14.026.073 lei, iar profitul raportat a fost de 112.479 lei.

Simongrig - legume şi spaţii moderne de depozitare

SC Simongrig SRL, societatea controlată de oamenii de afaceri Petre şi Costin Grigore, este un etalon pentru agricultura din zona Bădălanului. Afacerile familiei Grigore se bazează atât pe cultivarea plantelor tehnice, cât şi a legumelor şi a cerealelor. Ferma are cele mai moderne spaţii de depozitare din zonă. Anul trecut, cifra de afaceri a societăţii a fost de 5.522.423 lei, iar profitul raportat a ajuns la 268.471 lei. De fapt, profitul a fost în scădere cu aproape 20 la sută, faţă de anul trecut. În repetate rânduri, fondatorul societăţii, inginerul Petre Grigore, a atras atenţia asupra faptului că intermediarii strică piaţa legumelor, din pricina adaosurilor foarte mari pe care le practică, în vreme ce dealerii de cereale încearcă în permanenţă să scadă preţul, profitând de puterea scăzută de negociere pe care o au fermierii din zonă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Câți bani au făcut marii fermieri ai judeţului Galați

  • Din pământ se pot scoate milioane de lei pe an, dar numai cine ştie agricultură şi are bani de investit în tehnologie poate reuşi

Anul agricol trecut a fost unul greu. Încă din toamna precedentă începuse o secetă rău prevestitoare, care a prăpădit culturile de rapiţă de la primele stadii de dezvoltare. Nici până la lăsarea frigului şi nici în primăvară n-a plouat suficient, iar în iunie, iulie şi august a fost pârjol în câmp. S-au mai plâns agricultorii de: invazii ale dăunătorilor, atacuri ale bolilor (aproape toate câte sunt în manuale, la vie, spre exemplu) şi câte şi mai câte alte greutăţi. Şi, totuşi, majoritatea marilor ferme din Galaţi au terminat anul cu un profit destul de consistent. E semn că cine ştie să facă treabă o scoate cumva la capăt şi în condiţii vitrege. Sau îşi asumă pierderea şi face tot posibilul să revină pe plus în anul care vine. Iată cum le-a mers unora dintre cei mai mari fermieri din judeţ.

Agrocov, afaceri de 10 milioane, anul trecut

Societate administrată de oamenii de afaceri Ion Bujor şi Andrei Banaga, Agrocov SRL are în lucru o suprafaţă de circa 6.000 de hectare. Fermele sunt dotate cu utilaje ultramoderne, silozuri şi flotă de transport a cerealelor. Societatea gălăţeană a făcut, anul trecut, afaceri de 10.720.316 lei. La final de an, profitul raportat a fost de 1.061.843 de lei.

Comparativ cu anul precedent, societăţii i-a mers totuşi, mai prost. Cifra de afaceri raportată pentru 2014 fusese de 14.664.089 de lei, iar profitul, de 6.484.041 de lei. Pe lângă faptul că face agricultură performantă, societatea a încasat, anul trecut, a doua cea mai mare despăgubire pentru seceta din vară. Era vorba, potrivit datelor APIA, de circa un million de lei.

În general, în ultimii cinci ani, cifra de afaceri n-a scăzut sub 11 milioane de lei anual, iar profitul a coborât într-un singur an (2012) sub pragul de un milion de lei.

Agrogal, pe pierdere

Societatea controlată de omul de afaceri italian Giovani Glandi, Agrogal SA, a ieşit pe pierdere anul trecut. Mai exact, la afaceri de 33.277.009 lei, pierderea raportată a fost de 1.444.654 de lei.

Evident, nu aşa merg lucrurile la Agrogal, an de an. În 2014, la afaceri de 35.515.720 de lei, profitul fusese de 255.286 de lei. Cam aşa au stat lucrurile, la Agrogal, în ultimii cinci ani: un an sau doi pe profit, unul pe pierdere. Cifra de afaceri n-a scăzut, însă, niciodată sub 30 de milioane de an.

Agrimat - performanţă şi bani

Producţia de lapte a Agrimat Matca SRL a fost în creştere, în anii din urmă, ajungând în prezent la 15.000 de litri pe zi. Pe lângă ferma de vaci Holstein, Agrimat mai înseamnă însă şi culturi vegetale. Odată cu afacerile bine făcute, au venit la ferma din comuna Matca şi banii. Anul trecut, spre exemplu, cifra de afaceri a societăţii manageriate de inginerul zootehnist Gavrilă Tuchiluş a fost de 22.439.892 de lei, iar profitul de 466.667 de lei.

Bani mai mulţi rămăseseră însă în anii din urmă. Spre exemplu, în 2014, profitul fusese de 727.710 lei. Mai important decât profitul ni se pare, însă, faptul că cifra de afaceri n-a scăzut decât o dată, în ultimii cinci ani, sub pragul de 20 de milioane de lei.

Condor Matca creşte încet, dar sigur

Cel mai mare producător local de ouă, Condor Matca, a avut un parcurs ascendent în ultimii cinci ani. Societatea administrată de inginerul Ion Gavrilă n-a înregistrat însă creşteri explozive. În 2011, cifra de afaceri era de 9.826.736 de lei, iar profitul de 95.533 de lei. Cifrele au mai crescut de atunci şi, din 2013 încoace, s-au stabilizat. Deja de trei ani, cifra de afaceri depăşeşte constant pragul de 13 milioane lei, iar profitul este şi el de peste 120.000 de lei pe an. Vorbim însă despre o societate condusă eficient, care a investit două milioane de euro în modernizarea bateriilor în care cresc găini, chiar înainte ca legea să înceapă să impună astel de condiţii de producţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.